Obiecałam sobie , że z nadejściem sezonu na truskawki upiekę kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką. To ciasto jest przesmaczne i dla mnie hitem lata. Pasuje z różnymi owocami. Robiłam je z malinami , a nawet z nutellą . Pamiętam jak pierwszy raz upiekłam to ciasto dla koleżanek w pracy, pochwałom nie było końca, a potem dziewczyny same piekły to ciasto(...)ciasto zasłynęło w Szwecji na pewno. Muszę odświeżyć jego glorię truskawkową wersją. Jak myślicie, udało mi się? Kruche ciasto z truskawkami Składniki: prostokątna foremka 25 cm x 35 cm Kruche ciasto 425 g pszennej mąki 250 g masła, zimnego 30 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek ¼ łyżeczki soli Pianka budyniowa 5 białek 200 g cukru
codojedzeniaCiasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. To najlepsze jakie znam, bardzo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, które nie wymaga użycia miksera ani ręcznego wyrabiania. Słodkawe, wilgotne, z dużą ilością truskawek jest idealnie na leniwe popołudnie. Do tego dobra kawa książka i recepta na wspaniały wieczór gotowa. Ciasto drożdżowe z truskawkami(...)łyżką mieszane zawsze rozpoczyna u nas sezon na ciasta z sezonowymi owocami i błyskawicznie znika z talerza. Jestem pewna, że Wam też zasmakuje. Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane- składniki - składniki-umieszczamy w misce w takiej kolejności jak poniżej 3 rozbełtane jajka na jajka rozkruszyć 5o gramów (czyli pół kostki) świeżych drożdży lub dwie łyżeczki drożdży instant 1/2 szklanki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazapraszam Was na sernik, który jest lżejszy od tradycyjnego dzięki zastąpieniu twarogu włoską ricottą. Do masy dodałam skórkę z pomarańczy i gorzką czekoladę, a następnie zapiekłam w skorupce z ciasta filo. Powstał prosty do zrobienia, a jednocześnie elegancki deser, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach, szczególnie jeśli podacie go z idealnie dobraną kawą. Co oznacza "idealnie dobrana kawa(...)szybko, bo wystarczy zmiksować kilka składników i dodać posiekaną czekoladę. Moglibyście upiec ją bezpośrednio w blaszce lub pokusić się o spód z herbatników, lecz ja wybrałam widowiskową otoczkę z ciasta filo, której przygotowanie także nie jest skomplikowane. Wystarczy bowiem wyłożyć blaszkę kilkoma arkuszami ciasta filo posmarowanymi płynnym masłem. Mamy czerwiec, podałam więc mój sernik z truskawkami zamarynowanymi w odrobinie cukru
Chilli Czosnek i OliwaCiasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. To najlepsze jakie znam, bardzo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, które nie wymaga użycia miksera ani ręcznego wyrabiania. Słodkawe, wilgotne, z dużą ilością truskawek jest idealnie na leniwe popołudnie. Do tego dobra kawa książka i recepta na wspaniały wieczór gotowa. Ciasto drożdżowe z truskawkami(...)łyżką mieszane zawsze rozpoczyna u nas sezon na ciasta z sezonowymi owocami i błyskawicznie znika z talerza. Jestem pewna, że Wam też zasmakuje. Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane- składniki - składniki-umieszczamy w misce w takiej kolejności jak poniżej 3 rozbełtane jajka na jajka rozkruszyć 5o gramów (czyli pół kostki) świeżych drożdży lub dwie łyżeczki drożdży instant 1/2 szklanki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię nie zmarnowało. Dla kogo: dla lubiących wziąć domowe wypieki do pracy na drugie śniadanie dla kochających wszystko co drożdżowe dla chcących sprawić radość najbliższym Składniki na ciasto: 370g mąki pszennej 190g mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 60g miękkiego masła 15g świeżych drożdży Do posmarowania i nadziania ciasta: 2 łyżki mleka białko (żółtko zużyte zostało(...)ciasta) ok. 400 g truskawek 5-6 łyżek bułki tartej Składniki na kruszonkę: 80g cukru waniliowego lub zwykłego cukru 80g mąki pszennej 60g roztopionego masła Wykonanie tradycyjne Wykonanie ciasta: Do miski dajemy letnie mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy wszystko i odstawiamy na parę minut. Gdy zobaczymy, że zaczyn zaczął pracować dodajemy mąkę, sól i masło i wyrabiamy ciasto
Mania WypiekaniaCiasto drożdżowe z kruszonką to taki klasyk znany chyba wszystkim Ale czy można upiec zdrową, pełnoziarnistą drożdżówkę, bardziej fit i bez mąki pszennej? Jasne, że tak. Ja od lat zamiast pszennego ciasta robię orkiszowe z mąki razowej. Oczywiście w sezonie letnim obowiązkowo piekę ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. W tym roku powstały trzy wersje – z truskawkami, rabarbarem(...)dodaje się orzechy włoskie, co dodatkowo wpływa na smak tej posypki. Od siebie dorzucam też niewielką ilość masła orzechowego i to jest już naprawdę kruszonkowa perfekcja Nie wiem, jakie ciasta preferujecie, ale ja jestem zdecydowanie za tymi z mnóstwem owoców. Wolę zrobić cieńsze ciasto i wzbogacić je truskawkami i rabarbarem w dużej ilości. Nie ograniczajmy się i zróbmy prawdziwie letnie
FitkotProste kruche ciasto czekoladowe z bitą śmietaną przełożone konfiturą z owoców leśnych. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków (forma 20 x 30 cm) Składniki: Kruche ciasto: 2 1/2 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 3 łyżki wody Masa śmietanowa(...)usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 240 g konfitury (z owoców leśnych lub inna) 3 kostki czekolady (mleczka, gorzka, deserowa) Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na kształt formy (cm x cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do lodówki
KuchniaWeDwoje.plKiedy przychodzą cieplejsze dni, często mam ochotę na ciasta z owocami i galaretką – najlepiej, kiedy są bez pieczenia. Postanowiłam, że stworzę przepis na ciasto z kremem czekoladowym, do którego idealnie pasują mandarynki. Największym wyzwaniem było ciasto – chciałam, aby było bez pieczenia, wegańskie i bezglutenowe. Wykorzystałam do niego kukurydziane pałki i okazało się to świetnym pomysłem Ciasto jest idealne(...)gorące dni i bardzo szybkie w przygotowaniu. Oczywiście mandarynki możesz zamienić na inne owoce // Składniki (forma o śr. 24 cm): Ciasto: 300 ml mleka roślinnego 60 g chrupek kukurydzianych lub kukurydzianych pałek 70 g mąki kokosowej 2 łyżki cukru Krem: 500 ml mleka roślinnego 1 budyń (u mnie śmietankowy budyń bezglutenowy) 3 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki mąki kokosowej
Via Gustolodówce :) Niestety mi Madzia kazała czekać prawie cały dzień aż mogłem go spróbować :) Ale to ja w takim razie już nie przedłużam i poniżej znajdziecie przepis na to pyszne ciasto :) Polecam… Składniki na spód sernika (tortownica 24cm) 20 ciasteczek oreo ok. 50 g masła (4 łyżki) Składniki na krem 500g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% wanilia (aromat, cukier(...)roztapiamy w kąpieli wodnej i jak delikatnie ostygnie mieszamy z masą serową. Ciasteczka kroimy w ćwiartki, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy masę na spód sernika. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny. Przepis na polewę W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy kakao i czekoladę. Czekamy aż wszystkie składniki się połączą i gotową polewę wylewamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się z Grecji, gdzie piecze się go tradycyjnie w Wielki Czwartek. Formuje się go w warkocz (jak chałkę), albo jeszcze uroczyściej w kształt wieńca, a następnie umieszcza się w cieście barwione na czerwono jajko - Kokkina Avga , symbolizujące krew Chrystusa. Tradycyjnie tsoureki aromatyzuje się dwoma niezwykłymi składnikami - mahlep , czyli ziarnami wiśni wonnej oraz mastyksem , rodzajem żywicy. Są one trudno dostępne(...)Polsce, więc ja zastąpiłam je kardamonem, można także użyć wanilii. Ciasto jest puchate i pyszne jedzone z masłem lub dżemem. Niestety dość szybko traci świeżość, dlatego polecam go jeść w dniu upieczenia. Odnośnie pisanek, jeżeli chcecie uzyskać zbliżony do czerwonego kolor naturalnie, to polecam zabarwić jajka burakiem lub łupinami czerwonej cebuli. Choć skoro nie jesteśmy w Grecji, równie dobrze możemy
Chilli Czosnek i OliwaWitam serdecznie Propozycja na pyszną babkę z cynamonem z ciasta drożdżowego. Babka jest bardzo puszysta, smaczna i pięknie wygląda, także dodatkowo ozdobi nasz stół. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania babki cynamonowej będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o średnicy 24 cm i 11 cm wysokości 550 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml letniego mleka 2 jajka (rozmiar(...)mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam
Uwaga Babcia GotujePróbowaliście już tego ciasta? Jeśli nie, to polecam WYPRÓBOWAĆ! Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, mój mąż mówi to samo! Ciasto rozeszło się w mgnieniu oka 😊 Kruche blaty ciasta z kwaskowatym dżemem, bezą i orzechami, przełożone pysznym kremem... Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder(...)ziemniaczana 1 łyżka, dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 8 łyżek, orzechy włoskie posiekane 2 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy
kulinarne odsłony patiPróbowaliście już tego ciasta? Jeśli nie, to polecam WYPRÓBOWAĆ! Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, mój mąż mówi to samo! Ciasto rozeszło się w mgnieniu oka 😊 Kruche blaty ciasta z kwaskowatym dżemem, bezą i orzechami, przełożone pysznym kremem... Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder(...)ziemniaczana 1 łyżka, dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 8 łyżek, orzechy włoskie posiekane 2 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy
kulinarne odsłony pati