ciasto - 162907 przepisów (strona:283/10861)

Karpatka z kremem budyniowym 88

weekend czas przy kawie umilała nam karpatka z kremem budyniowym . Od dłuższego czasu nie piekliśmy ciast i brakowało nam już smaku domowego ciasta. Z racji tego, że ten weekend spędzaliśmy w domu, mogliśmy pozwolić sobie na dłuższe spędzenie czasu w kuchni. Nie narzekaliśmy więc, gdy ciasto parzone po szybkim zrobieniu, potrzebowało czasu na przestygnięcie, a potem czekaliśmy na wystygnięcie blachy(...)domowego kremu budyniowego, gotowanie, stygnięcie i ucieranie. Przed sobą mieliśmy bowiem smaczny cel, czyli karpatkę z waniliowym kremem budyniowym . I nasz czas spędzony w kuchni został należycie nagrodzony – ciasto bajecznie się pofalowało, krem wyszedł gładki i puszysty. Idealne ciasto do weekendowej chwili przy kawie. Udostępnij Karpatka z kremem budyniowym – składniki Ciasto parzone (ptysiowe): 125 g masła 1 szklanka

niecodziennikpary
Orzechowo - czekoladowy przekładaniec 98

Orzechowo - czekoladowy przekładaniec to bardzo szybkie do zrobienia ciasto, które nie wymaga ani dużej ilości składników, ani specjalnych umiejętności. Za to ładnie wygląda i pysznie smakuje. Bazą do tego ciasta jest błyskawiczne ciasto orzechowo- migdałowe, które upiekłam w mikrofali w ciągu niecałych trzech minut. Przełożyłam je budyniem o smaku czekoladowym i oblałam gorzką czekoladą. Ciasto wychodzi naprawdę fajne. Polecam(...)przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople olejku migdałowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na krem: 1,5szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka kakao rozpuszczalnego słodkiego

Waniliowe Improwizacje
Ciasto przedwiośnie 133

Dziś mam dla was przepis na pyszne ciasto, które nazwałam "przedwiośnie". Ciasto zrobiłam w zielonych kolorach i tak mi się skojarzyło z wiosną, na którą wszyscy czekamy. Zieleń w cieście jest delikatna i powiedziałabym nieśmiała, dlatego ciasto nie nazwałam wiosennym, a przedwiośniem. Inspiracją do stworzenia tego ciasta był dla mnie przepis z tej strony: https://slodkipomysl.pl/malinowy-sen/. Oto moja(...)wersja przepisu: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 120g miękkiego masła 170g cukru 2 jajka 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 100ml mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka 1,5szkl. mleka 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru 125g miękkiego masła

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka szwajcarska 110

Podobno ulubione ciasto owocowe w Szwajcarii to Apfelwähe, czyli szarlotka szwajcarska. Forma ogromna jak koło samochodu, cienkie ciasto i słodki, błyszczący środek – to cechy charakterystyczne szarlotki szwajcarskiej. Mówi się, że ciasto bywa tak wielkie, że nie mieści się do piekarnika i dlatego niektóre rodziny pieką swoje szarlotki u lokalnego piekarza Proponuję zatem wybrać się „cukierniczo” do urzekającej krajobrazami Szwajcarii(...)skosztować lokalnych frykasów Składniki na ciasto: 250 g mąki (1,5 szklanki) 1 szczypta soli 2 żółtka (białka możecie wykorzystać na kokosanki z kleksem ) 4 łyżki wody 90 g masła Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto, następnie formuję kulkę, którą wkładam do lodówki. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek (4 niewielkie) 2 łyżki cukru 4 łyżki

Słodki sentyment
Rogale Marcińskie 103

się maku. Masę odstawiam do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodaję po jednym jajku dokładnie mieszając, a następnie pokruszone biszkopty. Ponownie mieszam i masa na rogale jest gotowa. Składniki na ciasto: 20 g drożdży 1 szklanka mleka ¼ szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko ½ kg mąki 60 g masła 1 szczypta soli Dodatkowo 250 g masła z lodówki Drożdże kruszę do miseczki(...)być lekko ciepłe). Mąkę wsypuję do miski, dodaję sól, drożdże,  ubite jajka i mleko. Wszystkie składniki lekko zagniatam, a na koniec dodaję w dwóch partiach roztopione mało. Zagniatam ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia, pod przykryciem. Kiedy ciasto wyrośnie, zbijam je pięścią. W ten sposób je odgazowuję. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości

Słodki sentyment
Szarlotka owsiana 123

Dziś mam dla was przepis na ciasto tradycyjne, bo szarlotkę, ale w wersji mniej tradycyjnej, bo zrobiłam ją w połowie z mąki owsianej. Ostatnio trochę eksperymentuję z różnymi rodzajami mąk, zastępując nimi powszechnie stosowaną mąkę pszenną. Tym razem postanowiłam wykorzystać mąkę owsianą. Bałam się jednak robić ciasto z samej mąki owsianej, żeby się nie rozpadało i połączyłam(...)mąką pszenną tortową. Ciasto wyszło trochę ciemniejsze niż tradycyjne i bardziej miękkie niż typowe ciasto kruche. Smakowo też jest pewna różnica, ale na pewno nie na minus. No i takie ciasto jest trochę zdrowsze. Jeśli chodzi o nadzienie to użyłam musu jabłkowego, a tak naprawdę jabłkowo - cukiniowego, który zrobiłam latem do słoików. Szarlotka wyszła naprawdę smaczna, więc polecam. Oto przepis

Waniliowe Improwizacje
Łaciata Krówka – ciasto 94

mojego starego zeszytu. Przepisuję teraz wszystkie moje „smaczki” tu na Pieprzyć z Fantazją. Przepis dostałam od koleżanki z mojej pierwszej pracy wiele lat temu. Wtedy to ciasto było popularne w moim gronie. Nie wiem w jak szerokim, bo dostępu do internetu jeszcze nie było Łaciatą Krówkę można upiec na każdą okazję. Sprawdzi się podczas dłuższych spotkań przy stole(...)rodziną czy przyjaciółmi. To jest ciasto proste, ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową. Tu zrobiłam masę wg starej receptury, chociaż można oczywiście ugotować budyń  torebki i utrzeć go z masłem. Jak kto woli Składniki:  Ciasto białe: * 6 białek * 8 łyżek cukru * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 1 łyżka octu * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: * 6 żółtek * 2 całe

Pieprzyć z Fantazją
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 115

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu(...)zostanie nam do wykonania tylko ciasto drożdżowe... Składniki: Ciasto: 200 ml mleka 40 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 70 g masła 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 70 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz kilka ziarenek pieprzu 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie

Kuchnia MagdaLeny
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą i grzybami 130

Ciasto al dente, pachnący grzybami farsz, całość zawinięta w kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy o św. Jacku(...)każdym razie jakieś podobieństwo jest, a już na pewno jakaś odmiana. Poza tym dzięki temu sposobowi pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Jak się je lepi? Wycinamy kwadrat z ciasta, nakładamy na środek farsz, zlepiamy bok do boku, tworząc prostokąt, a następnie łapiemy dwa rogi, ściągamy do siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny

Niedzielny kucharz
ciasto Hucułka vel Hukzulka 477

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 6 żółtek 200 g masła 3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, mieszamy z mąką. Następnie dodajemy masło i siekamy nożem. Na końcu dodajemy śmietanę (ilość zależy(...)wielkości żółtek, jeśli ciasto jest za twarde dodajemy więcej śmietany) i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie równe części, z każdej odcinamy jeszcze po ok. 1/5 części (na wierzch), małe porcje ciasta wkładamy do lodówki. Każdą większą porcję rozwałkowujemy, przekładamy do dwóch jednakowych foremek (ok. 22x33cm, wyłożonych papierem do pieczenia) i schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z bezą orzechową 117

Jesień to orzechy i orzechowe wypieki. Aromatyczne, otulające ciepłym, słodkim zapachem. Nie byłabym sobą , gdybym w tym sezonie nie wykorzystała orzechów w połączeniu z kruchym ciastem. Tak powstał ten przekładaniec. Bardzo słodka beza orzechowa i słodki krem na bazie wielu żółtek przełamany kwaskową wiśnią… I jesienne dłuuugie wieczory już są do zniesienia ; ) Składniki na ciasto: 2 i pół szklanki mąki(...)pszennej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny 4 żółtka słoik dobrego dżemu wiśniowego ( 1 słoik 300 g na 3 blaty ciasta wystarczy) Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Dwie części ciasta wykładamy do dwóch jednakowych blaszek ( u mnie 22 x 26 cm), nakłuwamy widelcem,smarujemy dżemem i pieczemy

Domowe ciasta
Ciasto krówka z kakaowym wnętrzem 1547

Ciasto krówka z kakaowym wnętrzem. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto krówka z kakaowym wnętrzem. Jeśli tak jak ja lubicie słodkie warstwowe ciasta z śmietanowym kremem i kajmakiem, to na pewno pokochacie tą wersję. Podstawę ciasta stanowią dwa biszkopty – jeden toffi, a drugi kakaowy. Do tego prosta masa śmietanowa i jako zwieńczenie pyszny kajmak. Ja dziś(...)podałam ciasto z kajmakiem z solą morską POLDER . Niewielka ilość soli idealnie przełamuje słodycz kajmaku. Dla mnie coś cudownego. Uwielbiam tą wersję kajmaku, tak bardzo, że co nie co najpierw zjadłam od tak prosto ze słoika Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Bardzo dobrze się z nimi pracuje. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie

Słodkie okruszki
Rogale Marcińskie 131

się maku. Masę odstawiam do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodaję po jednym jajku dokładnie mieszając, a następnie pokruszone biszkopty. Ponownie mieszam i masa na rogale jest gotowa. Składniki na ciasto: 20 g drożdży 1 szklanka mleka ¼ szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko ½ kg mąki 60 g masła 1 szczypta soli Dodatkowo 250 g masła z lodówki Drożdże kruszę do miseczki(...)być lekko ciepłe). Mąkę wsypuję do miski, dodaję sól, drożdże,  ubite jajka i mleko. Wszystkie składniki lekko zagniatam, a na koniec dodaję w dwóch partiach roztopione mało. Zagniatam ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia, pod przykryciem. Kiedy ciasto wyrośnie, zbijam je pięścią. W ten sposób je odgazowuję. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości

Słodki sentyment
Szarlotka szwajcarska 149

Podobno ulubione ciasto owocowe w Szwajcarii to Apfelwähe, czyli szarlotka szwajcarska. Forma ogromna jak koło samochodu, cienkie ciasto i słodki, błyszczący środek – to cechy charakterystyczne szarlotki szwajcarskiej. Mówi się, że ciasto bywa tak wielkie, że nie mieści się do piekarnika i dlatego niektóre rodziny pieką swoje szarlotki u lokalnego piekarza Proponuję zatem wybrać się „cukierniczo” do urzekającej krajobrazami Szwajcarii(...)skosztować lokalnych frykasów Składniki na ciasto: 250 g mąki (1,5 szklanki) 1 szczypta soli 2 żółtka (białka możecie wykorzystać na kokosanki z kleksem ) 4 łyżki wody 90 g masła Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto, następnie formuję kulkę, którą wkładam do lodówki. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek (4 niewielkie) 2 łyżki cukru 4 łyżki

Słodki sentyment