ciasto - 161133 przepisów (strona:288/10743)

Ciasto drożdżowe 121

CIASTO DROŻDŻOWE MOJEJ MAMY Jest wiele przepisów na ciasto drożdżowe i wiele z nich przetestowałam, mimo to nigdy mi nie wychodziło ...W końcu postanowiłam poprosić o radę moją mamę, która też kiedyś nie była najlepsza w przygotowywaniu ciasta drożdżowego...ale to było kiedyś :) Teraz nie ma z tym najmniejszego problemu. Pomyślałam sobie, że jeśli moja mama nauczyła się go robić(...)latach, to i ja mogę :) W końcu wyszło! Z tego przepisu będę korzystać do końca moich dni! Polecam wam go serdecznie! SKŁADNIKI NA CIASTO: Wszystkie składniki w temp. pokojowej. 0,5 kg mąki - najlepiej wrocławska, dobrej firmy np. lubella 2 całe jajka jedno żółtko pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego - 16 g 5 dag drożdży trochę soli ( niecała płaska łyżeczka

Calzonella.com
Cytrynowe ciasto z czekoladą i gruszkami! 179

Zamarzyło mi się wilgotne, cytrynowe ciasto z czekoladą i dużymi mokrymi gruszkami. Myślałam o tym cieście kilka dni, rozmyślałam i wykombinowałam. Jest idealne. To nie wątpliwie mój smak, i muszę Wam powiedzieć, że chyba mój numer jeden. Osobiście nie przepadam za ciastami z tłustymi kremami itd, robię je bardzo rzadko, a jeśli robię to zawsze próbuje przemycić do nich troszkę(...)owoców. Ciasta takie jak to dzisiejsze uwielbiam, za kilka rzeczy, za sposób wykonania, czyli szybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują świeżość

SMYKWKUCHNI
Snikers ciasto s. Anastazji 347

Upieczone i zjedzone. Było pyszne i na pewno upiekę jeszcze nie raz. Piekłam już sporo ciast z przepisów s. Anastazji i nigdy się nie zawiodłam. Zawsze smaczne i zawsze się udają. Czasami zmieniam coś po swojemu, albo dodam coś od siebie. Jednak nigdy nie piekę na margarynie taka jak jest podane w przepisie. Do wypieków używam tylko masła. Ciasto snikers(...)wymaga dużo pracy, ale raz na jakiś czas warto się potrudzić i upiec rewelacyjne w smaku ciasto. Polecam również ciasto Dziwak  Żródło Ciasta s. Anastazji Składniki Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do  pieczenia Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać

O kuchni z uczuciem
Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami 186

chyba ciasto, które doskonale zna większość osób. Blaty ciasta miodowego przełożone kremem budyniowym z warstwą orzechów w miodzie na górze. Mi nieodmiennie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, chociaż u mnie w rodzinie występowało jako „Placek Czeski” – bez wartswy orzechów. Mama piekła go w tortownicy pod koniec listopada, kiedy tata miał imieniny. Blaty ciasta trzymane były w torbie(...)przełożenie masą i ciacho było gotowe. A, że od imienin taty, do Barbórki (mama), był rzut beretem a od Barbórki do Świąt… też blisko, w mojej pamięci to ciasto Bożonarodzeniowe i kropka Ale wróćmy do orzechowca. Ciasto miodowe z dodatkiem sody, a więc sam placek przypomina nieco ormiańską Marlenkę . Nie ma tutaj za to masy kajmakowej a jedynie budyniowa

Mieszam w Garnku
Francuski warkocz na słono 172

Dziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku * 125 gr sera ricotta 1 ząbek czosnku 6 plasterków sera niebieskiego 1 jajko sól i pieprz

moj przepis na
Odwrocone ciasto ze sliwkami 149

Odwrócone ciasto ze śliwkami i gałką muszkatołową Niby zwykłe ucierane ciasto, ale jest w nim coś niezwykłego. Trzeba się bardzo postarać aby upiec to ciasto z zakalcem. Najpierw w blaszce układamy śliwki. Rozcięciem do dołu, później wykładamy ciasto. Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie i lekko kwaśne jednocześnie od śliwek, miękkie z lekką nutą gałki muszkatołowej, która powoduje że ciasto jest(...)kolei jajka, zmiksować tylko do połączenia. Wyłączyć mikser. Na zmianę dodawać mąkę i jogurt w 2-3 turach, mieszając szpatułką delikatnie, tylko do połączenia składników. Na śliwki wyłożyć ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 45 min. Do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, dużym talerzem przykryć ciasto i szybko odwrócić. Ciasto

moj przepis na
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 153

więc zrobić je samodzielnie. Trochę się bałam, że sobie nie poradzę, że nie wyjdą mi kształtne rurki. Ale niepotrzebnie, bo rurki robi się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy(...)kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam po prostu dokładnie opisać Wam krok po kroku jak zrobić rurki

moj przepis na
Szarlotka z połówek jabłek z lukrem pomarańczowym 197

szarlotka. Mój mąż zajadał ją na ciepło i tak mu posmakowała, że zjadł prawie połowę blachy. Pomysł na tą szarlotkę wzięłam z grupy tematycznej z Facebooka Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta . Ze swojej strony wzbogaciłam szarlotkę serkiem mascarpone, dodałam przepyszny lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową i myślę że ten lukier to ważna część tej szarlotki(...)niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna że i Was urzeknie. Jeżeli chcecie możecie użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Przepis na dużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 jajko

moj przepis na
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 149

jeszcze ciepłe. Z podanych składników wyszło mi około 30 sztuk, więc idealnie nadadzą się na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis na nadzienie jest mój autorski. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 gr drożdży instant lub 15 gr drożdży świeżych(...)cukier, sól mieszamy, ze świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn . Mleko z masłem podgrzewamy, aby masło się rozpuściło. Temperatura mleka nie może być zbyt wysoka ponieważ drożdże zostaną sparzone i ciasto nie wyrośnie (najlepsza to około 40 st). Do mieszanki z mąką dodajemy jajka i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Odstawimy ciasto w misce

moj przepis na
Walentynkowa Żyrafa 145

rolada Żyrafa Jest to walentynkowa wersja bardzo popularnej rolady zwanej Żyrafa. Przepis wzięłam od mojej koleżanki Ani , lekko go zmodyfikowałam. Zastanawiałam się czy dodać ten przepis, bo mnie to ciasto nie zachwyciło, dla mnie trochę bezpłciowe, za to mój mąż mnie zadziwił bo powiedział, że mu bardzo smakuje. Ciasto bardzo delikatne, lekkie, mało słodkie, mąż powiedział że do kawki idealne(...)miksera, dodać wodę i olej, krótko zmiksować, tylko do połączenia. Wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę i proszek, delikatnie wymieszać szpatułką żeby masa nie siadła. Z masy odłożyć 1/4 szklanki ciasta, przełożyć do rękawa cukierniczego z bardzo małą końcówką. Do reszty ciasta dodać barwnik, delikatnie wymieszać. Rękawem cukierniczym wyciskać na blaszce serduszka. Ilość, wielkość i ułożenie wedle uznania, blachę wstawić

moj przepis na
Tort makowo-jabłkowy 157

kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można chcieć więcej? Tort jest wilgotny, mało słodki i mało kłopotliwy. Czy nadal(...)namawiać abyście upiekli go na zbliżające się Święta Wielkanocne? Chyba NIE :). Inspiracja Moje Wypieki oraz kuchnia Lidla . Składniki na tortownicę 20 cm* Ciasto kruche : 250 gr mąki pszennej 125 gr zimnego masła 60 gr cukru pudru 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki szybko zagnieść ręcznie lub wszystkie składniki wrzucić do misy malaksera. Miksować przez 1-2 minuty, do momentu

moj przepis na
Maślankowe ciasto z truskawkami 205

mojprzepisna.pl | Maślankowe ciasto z truskawkami Jest to najprostsze i najszybsze ciasto jakie w życiu robiłam. Jednocześnie jest bardzo smaczne. Lekkie, puszyste, z dużą ilością owoców. Nie wymaga użycia miksera. Jedyne co trzeba zrobić to parę godzin wcześniej wyjąć mokre składniki z lodówki, wymieszać składniki widelcem, wyłożyć owoce, upiec :). ps. jako, że wolę robić ciasto odmierzając wszystko w gramach składniki macie(...)pieczenia/sodą, przesiać, odłożyć. Do miski wlać maślankę, wbić jajka, olej, wymieszać widelcem, tylko do połączenia składników, dodać przesiane suche składniki. Wymieszać łyżką, tylko do połączenia, bardzo krótko, ciasto powinno być gęste. Przełożyć do formy, wyrównać, wysypać cienką warstwę bułki tartej lub owoce oprószyć mąką ziemniaczaną. Ułożyć owoce rozcięciami do góry. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

moj przepis na
Bezglutenowe ciasto warzywne FIT 209

mojprzepisna.pl | Bezglutenowe ciasto warzywne FIT Ciasto, które możecie jeść bez ograniczeń. Zawiera marchewkę, buraki i bataty, a poza tym nie ma grama mąki pszennej. Ciasto nie zawiera mleka ani produktów pochodzenia mlecznego. Mi smakuje bardzo, tym bardziej, że zawiera prawie same warzywa, mój mąż mówi że jadał lepsze ;-). Nie czuć w nim ani buraków, ani batatów, ani tym bardziej marchewki(...)Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puch. Wyłączyć mikser. Dodać mąki z proszkiem, dodać olej, dodać warzywa, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ciasta delikatnie wmieszać ubite białka, wymieszać, delikatnie np. ręką. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec godzinę i 15 min lub krócej (do suchego patyczka

moj przepis na
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami 278

mojprzepisna.pl | Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami Jeżeli kiedyś przez przypadek ugotujecie za dużo kaszy gryczanej, nie jedzcie jej na siłę, lepiej zróbcie czekoladowe ciasto gryczane. Co zaskakujące, w tym cieście nie ma ani grama czekolady, masła, mleka, mąki, orzechów. Spróbujcie koniecznie, ciasto jest lekkie, delikatne, wilgotne, ale jednocześnie sycące. Smakuje trochę jak suflet czekoladowy. Ciekawe co powie(...)kakao umieścić w misie malaksera, zmielić na gładką masę, nie może być wyczuwalnych grudek kaszy między palcami. Białka ubić na sztywno. Wymieszać z masą gryczaną szpatułką, tylko do połączenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, na wierzch ułożyć maliny, delikatnie wcisnąć je w ciasto, tak aby były całkowicie zanurzone. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę i 10 min. Po upieczeniu

moj przepis na
Najprostsze ciasto drożdżowe 210

Najprostsze ciasto drożdżowe - najlepsze na ciepło zaraz po wyjęciu z formy... W sam raz na śniadanie w biegu lub lunch do zabrania na wynos. To ciasto upiecze każdy - nawet początkujący piekarz :) Zima jest idealną porą roku do przygotowywania ciast drożdżowych, wystarczy umieścić je  w pobliżu gorącego kominka lub grzejnika - rośnie na naszych oczach :) Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto(...)drożdżowe zawsze się udało: Podczas wykonywania ciasta unikamy przeciągów - ciasto opadnie. Nie dodajemy więcej drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne Ciasto wyrabiamy długo i bez pośpiechu - będzie elastyczne. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!). Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania