ciasto - 160568 przepisów (strona:296/10705)

Wiśniowa chmurka na biszkopcie 24

Ciasto wiśniowa chmurka to przepis obowiązkowy dla osób lubiących lekkie i orzeźwiające wypieki, w których łączy się dużo różnych smaków. Zastępując biszkopt kupnymi biszkopcikami, z łatwością otrzymasz przepis na znakomite ciasto bez pieczenia. Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 10-15 min Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godzin Ilość porcji: 8 (tortownica o średnicy 18 cm) SKŁADNIKI (na tortownicę(...)galaretkę i wyrównaj. Na górę połam w dłoniach kilka bez. Przykryj folią aluminiową/spożywczą i wstaw na min. kilka godzin do lodówki.   Szukasz prostego przepisu na ciasto z owocami? Spróbuj naszej wyjątkowej propozycji – ciasto wiśniowa chmurka. To idealny wybór dla miłośników lekkich i orzeźwiających deserów, które łączą w sobie różnorodne smaki. Dzięki naszemu przepisowi szybko przygotujesz

Słodki Blog
Chleb żytni z mąką orkiszową, tartym jabłkiem i ziarnami owsa Demeter 18

pomieszczenia graniczącego z kuchnią. To w nim znajdowały się miedzy innymi zapasy zboża i mąki. W drewnianej dzieży na dnie w kąciku przysypany mąką leżał nieduży placek. To kawałek ciasta, który zawsze pozostawał z poprzedniego pieczenia na następny wypiek.  Mama rozrabiała go z wodą i mąką, przykrywała i pozostawiała na całą noc. Teraz już wiem, że ten kawałek ciasta(...)chrzanu. Chleb pieczony na pachnących liściach miał wyjątkowy smak i aromat. Jesienią zaś, kiedy były już buraki cukrowe najbardziej smakowały mi buracarze. x) To też rodzaj podpłomyka czyli ciasto chlebowe, wymieszane z gotowanym i krojonym w kostkę burakiem cukrowym, w kształcie płaskiego placka. Ależ to były słodkie pyszności! Oczywiście z kubkiem świeżego mleka. Po minionej nocy ciasto pięknie wyrosło

Leśny Zakątek
5 ciast, z których słynie Polska – czy jest wśród nich Twój faworyt? 25

Kuchnia polska słynie m.in. z pysznych, mniej lub bardziej skomplikowanych ciast i wypieków. Niektóre z nich są znane na cały świat. Które spośród nich można uznać za symbole polskiego cukiernictwa? Przekonaj się! Mało który Polak wyobraża sobie poobiednią kawę lub niedzielny obiad bez deseru. Najczęściej jest nim ciasto. Poznaj klasyczne, typowo polskie propozycje, które ma w swojej ofercie każda cukiernia(...)które przepisy znane są niemal każdemu! Oto 5 ciast charakterystycznych dla kuchni polskiej! Karpatka Karpatka stanowi tradycyjne polskie ciasto, choć ciężko jest dotrzeć do początków jego powstania. Nazwa nawiązuje do łańcucha górskiego środkowej Europy, czyli Karpat, a to za sprawą kształtu pofałdowanej wierzchniej części ciasta. Karpatka składa się z 2 płatów ciasta (tradycyjnie dolny blat powinien być przygotowany z ciasta

ProstePesto.pl
Drożdżowy warkocz dyniowy z cynamonem. 38

lubi ciasto drożdżowe? A kto lubi ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni, bo ja bardzo. To właśnie ten składnik sprawia, że ciasto jest długo świeże i wilgotne. Przepis na ten pyszny warkocz z ciasta drożdżowego z dyni z dodatkiem cynamonowego cukru, jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych jesiennych przepisów i bardzo go Wam polecam. Składniki: 500 g mąki pszennej(...)puree z dyni szczypta soli 1 łyżka cukru 50 g rozpuszczonego masła 1 jajko do posmarowania ciasta Rozczyn: 170 ml letniego mleka 30 g drożdży 1 lyzka cukru 1 lyzka mąki Cynamonowe nadzienie: 80 g masła 100 g brązowego cukru 1 lyzka cynamonu lub do smaku Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Zrobić rozczyn

Pani M - kuchnia smakowita
Bagietki Tartine 20

Lidla 13% białka prawdopodobnie również młyn Stoisław) Drożdże rozpuścić dokładnie w wodzie. Dodać mąkę i chwilę wymieszać. Zaczyn zostawić w przykrytym pojemniku na około 4 godziny, w temperaturze pokojowej. Ciasto na bagietki: 250 g woda o temperaturze 24°C 200 g zaczyn na zakwasie pszennym (leaven) 325 g mąka pszenna typu all purpose (dałem mieszankę pół na pół polskiej mąki(...)drożdżowy poolish 12 g sól Całą mąkę, wodę  i leaven (zaczyn na zakwasie)  wymieszać dokładnie w misce (ale tylko do czasu, kiedy mąka wchłonie wodę, nie wyrabiać ciasta!) i zostawić do odpoczynku na około 40 minut. Po tym czasie dodać zaczyn drożdżowy poolish i wyrobić, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto wyrabiałem przy pomocy miksera ręcznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Naleśniki ażurowe 26

Naleśniki ażurowe Przepis na dekoracje z ciasta naleśnikowego Naleśniki ażurowe przepis na dekoracje z ciasta naleśnikowego. Przygotowując naleśniki ażurowe wykorzystuję zazwyczaj te same składniki, co na klasyczne cienkie naleśniki. Wszystko oczywiście sprowadza się do ciasta. Ciasto na naleśniki ażurowe jest odrobinę bardziej gęste. Bardzo lubimy smakołyki na bazie ciasta naleśnikowego, niezależnie od tego, czy smażymy naleśniki cienkie jak papier(...)składników: jajko, mleko, mąka, woda, szczypta soli, trochę oleju, dobra patelnia i butelka po sosie lup ketchupie. Przygotuj więc pyszne przekąski z naleśników. Naleśniki ażurowe przepis na dekoracje z ciasta naleśnikowego. Ażurowe naleśniki świetnie sprawdzają się jako składnik przekąsek, zarówno słodkich, jak i wytrawnych czy jadalne miseczki do niektórych sałatek.   Naleśniki ażurowe 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej, 2 jajka

Cztery Fajery
Precle bawarskie 24

smak (który nazywany jest „smakiem precla”). Pod wpływem ciepła z  pieczenia, ług sodowy ulega neutralizacji. Pod wpływem ciepła w piekarniku, ług reaguje z dwutlenkiem węgla, uwalniającym się z ciasta podczas wypieku,  tworząc węglan sodu. Dzięki tej reakcji, wypieczone precle są już bezpieczne do spożycia. Należy postępować z ilością składników roztworu ługu, dokładnie tak, jak opisano to w przepisie(...)sekund z każdej strony. 5. Ostrożnie wyjmij precle za pomocą dużej łyżki cedzakowej i przygotuj precle do pieczenia posypując solą i nacinając brzuszki. Przygotowanie precli Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na 6 sztuk precli: 227 g woda o temperaturze pokojowej 15 g drożdże świeże (lub 6 g drożdży instant ) 9 g słód jęczmienny (nie miałem, więc pominąłem) 14 g smalec

Przepisy na domowy ser i chleb
Najlepsze ciasto na pierogi. 33

Najlepsze ciasto na pierogi. Domowe ciasto na pierogi to coś pięknego! To praca pełna miłości, ale absolutnie jest tego warta. Tutaj dzielę się z Tobą jak zrobić ciasto na pierożki . Łatwy przepis do naśladowania, kompletne rady dla początkujących! Ciasto na pierogi od podstaw wymaga tylko czterech składników – mąki, oleju, soli i wody – a temperatura wody pozwala uzyskać różne rodzaje ciasta(...)Pozwól ciastu odpocząć, dzięki czemu będzie mogło pełniej wchłonąć wodę i zrelaksować się, co sprawi, że wałkowanie stanie się jeszcze łatwiejsze. Składniki jakie są potrzebne: – 500 g maki pszennej typu 450 – 100 ml oleju – 1 łyżeczka soli – 250 ml gorącej wody Do miski wsyp mąkę i sól, wlej olej rzepakowy i gorącą wodę. Uwaga by się

Zdrowy Styl Joanny
Ciasto palce lizać 37

Ciasto palce lizać Wyborny przekładaniec z kremem śmietankowym, kajmakiem, delikatnym biszkoptem i herbatnikami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zawsze się udaje, a przy tym świetnie wygląda i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Polecam!   Pomysł na ciasto pochodzi ze strony „Prosta kuchnia”, jednak naniosłam na przepis zmiany, trochę go upraszczając     Składniki: Ciasto: 4 jajka 120g cukru(...)Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do misy miksera, wsypujemy cukier i całość ubijamy , aż powstanie puszysta masa *** *** Do masy przesiewamy mąkę oraz kakao *** *** Całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką *** *** Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 20 minut

Blog z Apetytem
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 35

Pani Dulska to ciasto warstwowe składające się z dwóch makowych blatów (które robimy z dodatkiem masy makowej z puszki). ciasta orzechowego oraz masy jabłkowej i czekoladowej masy budyniowej. W przepisie ograniczyłam mocno ilość cukru, tak by nie wyszło ono zbyt słodkie, bo takie ostatnio najbardziej lubimy. Jeśli wolicie nieco słodsze ciasta, możecie dodać do ciasta makowego czy masy budyniowej nieco(...)więcej cukru. Ciasto jest smaczne i wysokie, takie tortowe. Bardzo dobrze się je kroi. Sprawdzi się przy okazji większych uroczystości czy Świąt. Ciasto makowe: 150 g miękkiego masła 8 jajek 50 g cukru pudru 80 g miodu (u mnie nektarowy rzepakowy) 50 g mąki pszennej tortowej 13 g kakao 700-750 g masy makowej z puszki Biszkopt orzechowy: 5 jajek

Smaki Na Talerzu
Rwany chlebek dyniowy z jabłkami 24

Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto drożdżowe o smakach jesieni. Dynia i jabłka to moje ulubione dary jesieni, bardzo lubię o tej porze roku używać ich w mojej kuchni. W tym przepisie do ciasta drożdżowego użyłam puree z dyni, które nadało mu pięknego słonecznego koloru oraz karmelizowanych jabłek. Oba te składniki sprawiają, ze drożdżówka jest niezwykle(...)aromatyczna, efektowna a samo ciasto mięciutkie. Do zrobienia chlebka dyniowego potrzebna będzie przyprawa dyniowa. Możecie ją zrobić sami w domu, na dole znajdziesz link do przepisu. Bardzo Was namawiam do zrobienia tego pysznego chlebka. Składniki: Ciasto: 450 g maki pszennej + trochę na podsypanie 1 szklanka puree z dyni (szklanka o pojemności 225 ml) 7 g drożdży suchych

Pani M - kuchnia smakowita
Drożdżowy warkocz dyniowy z cynamonem. 23

lubi ciasto drożdżowe? A kto lubi ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni, bo ja bardzo. To właśnie ten składnik sprawia, że ciasto jest długo świeże i wilgotne. Przepis na ten pyszny warkocz z ciasta drożdżowego z dyni z dodatkiem cynamonowego cukru, jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych jesiennych przepisów i bardzo go Wam polecam. Składniki: 500 g mąki pszennej(...)puree z dyni szczypta soli 1 łyżka cukru 50 g rozpuszczonego masła 1 jajko do posmarowania ciasta Rozczyn: 170 ml letniego mleka 30 g drożdży 1 lyzka cukru 1 lyzka mąki Cynamonowe nadzienie: 80 g masła 100 g brązowego cukru 1 lyzka cynamonu lub do smaku Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Zrobić rozczyn

Pani M - kuchnia smakowita
Piernik staropolski długo dojrzewający. 36

mój apetyt na słodycze przed świętami jest na pełnych obrotach! Na Boże Narodzenie nie może zabraknąć piernika , który dojrzewa w chłodnym miejscu bardzo długo. Już czas by wykonać ciasto, pośpiesz się. A piernik jest miękki i delikatny, według prostego i starego przepisu. Delektowanie się tym piernikiem, sprawia ogromną przyjemność. Każdy uwielbia ten klasyczny staropolski piernik , który smakuje wyśmienicie. Gorzka czekolada(...)dużej miski, wsyp mąkę, jajka, sól i przyprawy. Wlej mleko z sodą. Używając miksera połącz wszystkie składniki razem, aż cała mąka zostanie połączona. Może to zająć kilka minut, ponieważ ciasto jest gęste. Gdy ciasto jest gotowe, przestań mieszać. Ciasto przełóż do szklanej lub kamiennej miski lub garnka. Przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce od 2 do 6 tygodni. Lodówka

Zdrowy Styl Joanny
Drożdżowy warkocz dyniowy z cynamonem. 23

lubi ciasto drożdżowe? A kto lubi ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni, bo ja bardzo. To właśnie ten składnik sprawia, że ciasto jest długo świeże i wilgotne. Przepis na ten pyszny warkocz z ciasta drożdżowego z dyni z dodatkiem cynamonowego cukru, jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych jesiennych przepisów i bardzo go Wam polecam. Składniki: 500 g mąki pszennej(...)puree z dyni szczypta soli 1 łyżka cukru 50 g rozpuszczonego masła 1 jajko do posmarowania ciasta Rozczyn: 170 ml letniego mleka 30 g drożdży 1 lyzka cukru 1 lyzka mąki Cynamonowe nadzienie: 80 g masła 100 g brązowego cukru 1 lyzka cynamonu lub do smaku Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Zrobić rozczyn

Pani M - kuchnia smakowita