ciasto - 162258 przepisów (strona:320/10818)

Cytrynowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania na noc 231

Ciasto drożdżowe bez zaczynu, bez wyrabiania, bez zbytniego nakładu pracy ! Czy drożdżówka uda się bez wcześniejszego zagniatania ? Czy drożdże zaczną pracować bez rozrobienia zaczynu ? Czy ciasto dobrze wyrośnie? Te i inne wątpliwości co do sposobu przygotowania tego ciasta rozwiewają się natychmiast po ukrojeniu pierwszego kawałka. Środek bajecznie miękki i wilgotny , choć dość zwarty . Całość solidnie wyrośnięta z apetyczną skórką(...)trzeba nic zagniatać, babrać się z zaczynem, pilnować stanu wyrastania - jedyny wysiłek to zamachnięcie się kilka razy łyżką, żeby wymieszać składniki przed nałożeniem do blaszki.  Na dodatek ciasto zostawiamy w kuchni samopas na całą noc ! Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę, to kolejność wykładania poszczególnych warstw składników do miski . Proste? No pewnie, że proste! Polecam wypróbować :) Ciacho piekłam

Grunt to przepis!
Jabłecznik kokosowy 196

Jabłecznik kokosowy to połączenie ciasta półkruchego oraz nadzienia jabłkowego, a także sporej ilości wiórków kokosowych. Jest to ciasto dla wielbicieli kokosowych smaków, a także dla tych, którzy nie przepadają za zbyt dużą ilością owoców w cieście - warstwa jabłek nie jest zbyt duża. Całość smakuje lekko kokosowo, nie jest też zbyt słodka, dlatego warto po upieczeniu wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem(...)Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Jabłecznik kokosowy Składniki: CIASTO 360g mąki pszennej 180g masła 120g cukru pudru 100g wiórków kokosowych 100g (ok. 5 łyżek) jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE 1kg (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych około 660g) jabłek 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki domowego cukru waniliowego 60g wiórków kokosowych

Smakołyki Bereniki
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 158

Dlatego dziś pokażę Wam krok po kroku, jak przygotować w domu ten pyszny włoski pieróg z klasycznym nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu. Calzone to wieeelki pieróg przygotowywany z ciasta na pizzę. Świetny nie tylko, gdy wpadają znajomi, bo sprawdzi się na wycieczce, czy na drugie śniadanie. Do środka możecie włożyć oczywiście wszystko na co macie ochotę i przemienić(...)mozzarelli i kiełbasy lub salami oraz mozzarelli i pomidorów. Jak zrobić domowe calzone (krok po kroku)? Calzone ze szpinakiem i ricottą Składniki / na 4 sztuki (dla 4 osób): włoskie ciasto na pizzę  z 500 g mąki (można zastąpić ciastem z mąką pełnoziarnistą ) 450 g szpinaku (mrożonego lub świeżego) 3-4 ząbki czosnku (zależnie od ich wielkości i Twojego smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni 163

śniadanie. Chrupiące, złociste, z pestkami dyni. Zrobiłam je w kształcie węzełków, ale najprostsze okrągłe też przecież mogą być;) p.s. chęć na szakszukę była większa;) Składniki (na 10 sztuk): ciasto przefermentowane: 0,5 szklanki wody 1 szklanka minus 1 łyżka mąki  (typ 650) 3g świeżych drożdży ciasto właściwe: 400g mąki (dałam typ 650, można też typ 550) 1 płaska łyżka(...)mąki ziemniaczanej 150ml mleka 80ml wody 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju lub oliwy całe ciasto przefermentowane spora garść pestek dyni do posypania: sezam, pestki dyni Wieczorem: przygotowujemy ciasto przefermentowane. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wsypujemy mąkę, mieszamy dokładnie, żeby powstało gładkie ciasto (będzie klejące). Miskę przykrywamy folią, odstawiamy na 1h w temp. pokojowej

Obiad gotowy
Ciasto z resztek ciast (bajaderkowe) 143

moja) wciąż jest pełna i z trudnością się domyka?! Do końca tygodnia nic nie gotujemy, zjadamy wszystkie pozostałości po świętach! Co do resztek i pozostałości, zapewne zostało Wam sporo ciast, na które już mało kto ma ochotę. Właśnie dlatego dzisiaj przepis na bajaderkowe ciasto, czyli ciasto z resztek ciast! Bajaderka nie musi kojarzyć się negatywnie. Dobrze "doprawiona" bakaliami, aromatem, marmoladą(...)kakao staję się naprawdę pysznym deserem. Kto nie ma ochoty na ciasto, może zrobić małe kuleczki- bajaderki ( klik ).       Składniki: (na blaszkę 20x30 cm) Bajaderkowa masa: 1 kg jasnego nieudanego ciasta, zakalca, babki lub przesuszonych resztek, których nikt już nie chce jeść (u mnie jasne ciasto ucierane z kremem maślanym) 150 g marmolady wieloowocowej 2 łyżki

Nastoletnie Wypiekanie
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 286

Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową(...)Pierniczki z ciasta dojrzewającego można przechowywać bardzo długo w puszce lub innym szczelnym pojemniku, zwłaszcza te bez nadzienia i polewy. Najlepiej upiec je na kilka dni przed świętami, żeby odpowiednio skruszały, choć jeśli nie będziecie ich piekli zbyt długo, nie powinny stwardnieć. Z podanego przepisu można przygotować 120-150 sztuk (w zależności od ich wielkości i tego, czy będą nadziewane

Smakołyki Bereniki
METROWIEC 11673

Dziś proponuję Wam mały powrót do przeszłości... Upiekłam dla Was ciasto, które robiło prawdziwą furorę w latach 80 - tych... Metrowiec, dzisiejszy bohater, to dwa wilgotne i mięciutkie ciasta, jasne i ciemne, przeplatane pysznym kremem budyniowym i polane czekoladą oraz posypane wiórkami kokosowymi.  Za komuny był to prawdziwy hit na każdych imieninach, urodzinach, świętach czy komuniach... Ja jako dziecko zajadałam(...)się nim u sąsiadki, która robiła najlepszego metrowca na świecie... Niesamowite ile wspomnień potrafi przywołać takie proste ciasto... :) Metrowiec może wydawać się Wam pracochłonny, ale w rzeczywistości warto upiec wieczór wcześniej dwa ciasta, a następnego dnia tylko przełożyć je prostym kremem budyniowym. Z tego przepisu wychodzi prawie metr nieba w gębie :D Mam nadzieję, że tym przepisem oraz zdjęciami przeniosłam

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1711

Miód, budyń i masa krówkowa – to najważniejsze składniki Jeżeli chcecie zachwycić przepysznym i rozpływającym się w ustach ciastem, to musicie zdecydować się na ciasto Marlenka. Jednocześnie musicie mieć na to zarezerwowane sporo czasu i trochę cierpliwości, ponieważ bajzel jest przy tym niemiłosierny No chyba, że to tylko u mnie tak wyglądało. W sumie sama masa w przygotowaniu jest dość(...)trzeba wykonać tą czynność 6 razy. Za każdym razem wałkując kolejny blat, które były dość cienkie więc chętnie się rwały. Całe szczęście można pojedyncze kawałki „doklejać” do ciast już w foremce i nie stracimy przy tym na wyglądzie ciasta. Jak już pisałam na początku, ciasto jest naprawdę pyszne, chociaż mam tu pewne „ale”. Do samych blatów

Relaxtime
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 149

było widać jej trud w nie włożony, aby uzyskać jak najlepszy efekt, każdy potem chodził i jej dziękował, i się do niej przytulał w podzięce. Bo wykonanie takiego ciasta wymaga od nas sporej atencji i też pracy przy jego wyrabianiu. Moja babcia mówiła, że do ciasta drożdżowego ile dasz miłości takie potem wyrośnie i powiem Wam kochani, że chyba faktycznie(...)który ma swoje pasieki na wschodzie Polski, masła orzechowego, które sama przygotowałam ze zdrowej mieszaniny orzechów laskowych, włoskich i nerkowców. Całość jest aromatyzowana przyprawami takimi jak kardamon i cynamon, ciasto jest bez żadnych sztucznych aromatów. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g mąki tortowej - 250 g mąki orkiszowej eko - +około 100-150 g dowolnej maki do podsypywania - 3/4 kubka

SMYKWKUCHNI
Szarlotka na półkruchym cieście z nutą truskawkową 163

Wysoko, krucha, bardzo elegancka. Po przekrojeniu apetyczna jak żadna inna! Taka jest właśnie ta szarlotka. Pod nadzieniem jabłkowym skrywa w sobie warstwę dżemu truskawkowego, który nadaje ciastu bardzo ciekawy posmak. Brzmi zachęcająco? Nie ma na co czekać... ;).   Składniki: (na tortownice o średnicy 20 cm)   Ciasto półkruche: 120 zimnego masła 220 g mąki pszennej 1/2 jajka (resztę odstawić(...)będzie potrzebne do wysmarowania ciasta) 50 g jogurtu naturalnego 100 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia   Nadzienie: 800 g jabłek 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 2 łyżki cukru (lub więcej) sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Dodatkowo: dżem truskawkowy 1 jabłko 1/2 jajka

Nastoletnie Wypiekanie
Prosty przepis na dobrą pizzę 206

Włoch a konkretnie Neapolu, w wieku XX wraz z włoską emigracją trafiła do USA, gdzie szybko stała się niezwykle popularną potrawą.  Podstawowym sekretem smacznej pizzy jest zrobienie dobrego ciasta. Pozostałe składniki można dowolnie modyfikować i dobierać wg własnego upodobania. Podstawą jest ciasto. Ten prosty przepis pozwoli nam przygotować pizzę na smacznym, puszystym cieście, w raczej mało włoskim, a bardzo(...)amerykańskim stylu, typu focaccia- podobnym do znanego z Pizzy Hut ciasta Pan. Ten typ ciasta uwielbiają w szczególności młodsi (i najmłodsi) smakosze:)   JAK ZROBIĆ PIZZĘ NA PUSZYSTYM CIEŚCIE? CIASTO NA PIZZĘ- SKŁADNIKI: -500g mąki typ 650 (lub wyższy) -łyżka stołowa oliwy z oliwek -50g świeżych drożdży -200ml przegotowanej, letniej wody -łyżeczka cukru -pół łyżeczki soli CIASTO

Aromatyczne Podróże
Kostka kawosza 21754

Kawa jest w każdym elemencie tego ciasta. Miękkie i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem kawy, delikatna pianka kawowa i polewa z dodatkiem kawy. Dzięki temu ciasto ma bardzo intensywny smak kawy, ale jednocześnie jest lekkie. Polecam wszystkim smakoszom kawusi :) CIASTO CZEKOLADOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200 g jogurtu naturalnego(...)kopiaste żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: 1/4 szklanki cukru 1/3 szklanki kakao 1 szklanka mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami. Wymieszać. Jajka rozmącić trzepaczką z jogurtem, olejem i cukrem, jedynie do momentu połączenia się składników. Wlać do mąki

https:KKuchniaMniam
Pizza na ziołowym cienkim cieście (z szynką, papryką i pieczarkami). Przepis na dwie pizze 30 cm. 248

Uwielbiamy pizze. Dziś polecam Wam przepis na pizze na ziołowym cienkim cieście z szynką, papryką i pieczarkami. Ciasto pięknie wyrasta, dzięki czemu z podanych składników przygotujecie dwie pizze 30 cm. Do tego ketchup i domowy sos czosnkowy i… nic tylko jeść Przyznam Wam szczerze, że choć zdarza nam się jeszcze od czasu do czasu (teraz coraz rzadziej) jeść pizzę(...)zjedzeniu mówimy, że nasza domowa jest zdecydowanie lepsza. No cóż, w końcu nie ma jak domowe pizza Polecam i Wam spróbować. Składniki: (na 2 pizze 30 cm) Na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej na pizzę włoską typ 00 Młyny Stoisław 1 szklanka ciepłej wody (! nie gorącej) 50 g świeżych drożdży duża szczypta bazylii szczypta soli ziołowej 1 łyżeczka

Słodkie okruszki
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 172

wykorzystywanie lokalnych owoców, takich jak jabłka czy świeża żurawina. Prócz walorów smakowych owoce te to prawdziwa skarbnica witamin o czy chyba nie muszę pisać. Dzisiaj przepis na wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie najlepszą szarlotkę na kruchym spodzie z delikatnym sernikiem. W zasadzie rzecz biorąc całokształt ciasta przypomina te z najlepszej cukierni. Kruche ciasto, wyraziste, kwaskowe antonówki połączone z żurawinową(...)frużeliną  przepis znajdziecie tutaj , a całość dopełniona smakowitą masą z migdałami. Przyznam że ciasto w samo w sobie dosyć niebanalne i mega smaczne. Mnie bardzo przypadło do gustu, bo wprost uwielbiam słodko-kwaśne połączenia. Jeśli nie macie pomysłu czym poczęstować urodzinowych gości, to ten przepis na pewno zastąpi z powodzeniem nie jeden ciężki śmietanowy tort. Zapraszam

vaniliowoczekoladowa
Babcine drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 157

Chyba każdy z nas zna smak drożdżowego ciasta od Babci. Drożdżowe nie musi kojarzyć się z suchym, zapychającym ciastem. Babcine ciasto zawsze było, jest i będzie puszyste, maślane i bardzo leciutkie. Polecam Wam dzisiaj ten przepis, nie zawiedziecie się :)     Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)   Ciasto: 20 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłego mleka(...)zimnego masła 60 g cukru 110 g mąki pszennej Dodatkowo: masło i mąka do przygotowania tortownicy 400 g śliwek 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia ciasta     Przygotowanie:     Ciasto: Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem odrobiny cukru i mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania