Dietetyczne mocno czekoladowe ciasto - montignac

Dietetyczne mocno czekoladowe ciasto - montignac

Dietetyczne mocno czekoladowe ciasto - montignac

Przepis na : deser

Dieta większości kojarzy się z restrykcyjnym jedzeniem, nudnym, smutnym, bez smaku i wyrazu, pozbawionym przyjemności deserów. Tymczasem dobra dieta jest nie tylko syta, ale kolorowa, pełna różnorodnych składników, przyjemna dla duszy i ciała i nie stroni od słodkości, których nasz organizm tez potrzebuje. Dlatego przedstawiam wam ciasto, które co prawda do słodkich nie należy, bo dzięki dużej dawce czekolady jest mocno czekoladowe, ale dla cierpiących na brak w diecie słodkości zapewni im odpowiednia jej da... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Warto przeczytać

Ciasto „Trzy Szklanki”. Każdy Kawałek Rozpływa Się W Ustach. Genialnie Prosty I Szybki Przepis.

Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.

Czytaj dalej...

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Atqa, 16 stycznia 2014 08:39:19

Zupełnie bez mąki? Ale czad! ;D

Aurora, 16 stycznia 2014 08:49:40

Jak to cudownie brzmi w jednym zdaniu słowo "dieta" i "czekolada" <3

Tedi, 16 stycznia 2014 09:54:56

Dietetyczne i czekoladowe :-) Chyba wiem co zrobię w weekend :-) Jakie ciasto jest w smaku? Nie jest zbyt mdłe od tej ilości czekolady?

Ash, 16 stycznia 2014 14:24:00

Lubię takie mocno czekoladowe ciasta, takie, że aż 'zamulają' ;) Do tego pomarańcze, ideał. I bez mąki!

Natalie, 16 stycznia 2014 15:04:07

Musi być bardzo mocno czekoladowe ! A jakie zbite - koniecznie muszę zrobić ;)

Marta, 16 stycznia 2014 18:31:16

I kto powiedział, że dietetyczne nie może smakować! Pycha, lubię takie ciasta :-)

whiness, 16 stycznia 2014 19:24:38

Obłędnie czekoladowe ciasto :)

Kaczucha, 16 stycznia 2014 19:33:58

300 g czekolady. Baaardzo dietetyczne:), ale na pewno pyszne. Zwłaszcza z tą pomarańczą lubie połączenie. Musze zrobić

Bernadeta, 16 stycznia 2014 20:23:12

tak bo to czekolada gorzka powyzej 70% a taka jest dozwolona. poza tym tego ciasta nie je sie na raz, my w 3 osoby mielismy go na 3 dni.

wedelka, 16 stycznia 2014 22:22:11

Mam tą książkę, ale przepisu jeszcze nie wypróbowałam. Apetycznie wygląda to ciasto :)

Anonymous, 20 stycznia 2014 23:27:36

ile ma kacl w 100 g?Pozdrawiam Kasia

Bernadeta, 21 stycznia 2014 00:52:33

o kurcze ale ciężkie pytanie.. nigdy nie liczyłam takich rzeczy. sięgnęłam do programów w internecie i po dodaniu wszystkich składników przy 1 kg ciasta jaki z tych proporcji wychodzi wyszło ze 100 g ciasta ma okolu. 150 kcal ale nie jestem tego pewna. dla meni ważne ze nie ma w cieście cukru, mąki czyli najbardziej tuczącego połączenia.

Anonymous, 24 stycznia 2014 09:52:18

ty chyba nie wiesz co to jest fruktoza!!!!!to wlasnie ona jest tuczaca nie mowiac o tym ze w ogole nie przyswajalna przez organizm!!!!

Bernadeta, 24 stycznia 2014 18:27:01

jak sie już o czymś pisze to sie powinno nie naginać faktów pod swoje teorie. fruktoza jest przyswajalna przez organizm człowieka ale wolniej niz cukier czy glukoza, po za tym jest cukrem owocowym nie przetworzonym, nietuczącym tak jak zwykły cukier. dwa - fruktozy nie jemy na łyzki jak zwykłego cukru, bo w większej ilości może spowodować problemy zdrowotne, ale zalecany jest w diecie dla diabetyków jako produkt zastępczy cukru wiec szkodliwy nie jest. wiec jesli dodamy go do ciasta w celu osłabienie smaku gorzkiej czekolady nic sie nam nie stanie. ba jest zdrowsza niz syrop glukozowo-frutkozowy którym słodzi sie juz wszystko co sie produkuje a przerz który się tyje.

Pipaniepospolita, 11 kwietnia 2014 11:40:46

Pytanko takie, czy jest możliwość zamiany rumu na inny alkohol bądź całkowite go wyłączenie z przepisu ?

Bernadeta, 11 kwietnia 2014 18:23:22

można użyć każdego alkoholu niekoniecznie rumu, albo w ogóle go nie dawać i zastąpić go np sokiem pomarańczowym..