potem już na nie nigdy nie trafiłam. Nic straconego, w końcu wszystko można odtworzyć w domu, prawda? Dlatego też przejrzałam przepisy znajomych blogerek i przygotowałam własną wersję (własne proporcje) ogórków kanapkowych! Słodko-kwaśno-ostre, mocno chrupiące, idealne jako dodatek do kanapek, ale nie tylko - sprawdzą się też jako dodatek do grillowanych mięs (testowane!) czy obiadowa sałatka. Curry i kurkuma(...)tylko nadają im ładny kolor, ale i wyjątkowy smak. Gorąco polecam Wam przygotowanie chociaż kilku słoików ogórków kanapkowych - na pewno się w nich zakochacie! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćkapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych 100 ml śmietany 30 % koperek sok z cytryny sól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondelku przygotowałem wywar mięsno warzywny: Skrzydełka(...)Wywar przecedziłem. W garnku na roztopionym maśle podsmażyłem starte na tarce do jarzyn marchewki i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalałem gorącym wywarem i gotowałem jeszcze 15 min. Ogórki starłem na tarce o dużych oczkach, dodałem do zupy, gotowałem na małym ogniu 15 min. Zupę zabieliłem słodką śmietaną, do smaku doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podałem
R'n'G KitchenChłodnik ze śledziem, buraczkiem oraz ogórkiem małosolnym Danie, które zadowoli podniebienie w upalne dni. Zapraszam. Składniki: 4 filety śledziowe 4 ugotowane buraki 4 ogórki małosolne (domowe ;)) 2 cebule 600 g jogurtu naturalnego 2 szczypty pieprzu 2 szczypty czarnuszki Wykonanie: Filety umyte, osuszone pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kostkę buraki, ogórki oraz cebulę w piórka. Oprószyć pieprzem, zalać jogurtem, dodać czarnuszkę, całość delikatnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem. Smacznego
Wino Francja Kuchnia4 duże papryki 0,5kg cebuli 9 szklanek wody szklanka soli 4 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru gorczyca liście laurowe, ziele angielskie Ogórki kroimy na 2-3cm kawałki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Wodę mieszamy z solą. W dużej misce mieszamy warzywa i zalewamy wodą z solą. Odstawiamy(...)nakładamy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy trochę gorczycy, kilka kulek ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym. Z wody, octu i cukru gotujemy zalewę. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut. Sałatkę można jeść już po 2-3 dniach ;) Życzę smacznego
Czerwona PorzeczkaMoja ulubiona zupa z dzieciństwa , którą gotował mój tata .Pełna była mięsa i warzyw , pycha... 35 dag.żeberek 5 dag.boczku wędzonego 4-5 ogórków kiszonych 1 Pietruszka starta kawałek selera starty 1 duża Marchewka kostka 4 ziemniaki ok. 100 ml.śmietany 2 łyżki masła cukier do smaku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela jalowca(...)dodać ziele angielskie, liść maggi,jałowiec i liście laurowe.Zalać gorącą wodą i gotować ok.40 minut na małym ogniu.Na patelni rozgrzać masło i udusić wraz z cukrem starte ogórki kiszone tak przez 15 minut.D o garnka włożyć pokrojone i obrane ziemniaki.Gdy będą miękkie dodać podduszone ogórki.G gotować jeszcze z 10 minut.Teraz wlać śmietanę , doprawić do smaku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodatkiem miodu. ogórki marchew chrzan koper ziele angielskie czosnek 5 szkl.wody 1 szkl.octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu Ogórki umyć, ułożyć w słoikach, dodać pokrojoną marchew, czosnek , chrzan , ziele . Wodę z octem , olejem , miodem i cukrem i solą zagotować , gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach . Zakręcić słoiki
Moje domowe kucharzenieśrednie ogórki, 1 główka cebuli, szczypta cukru, 1 łyżka octu, duży pęczek koperku, 4 kefiry (400 ml jeden), 1 łyżka gęstej śmietany, sól, pieprz, jajka ugotowane na twardo, Ogórki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Do garnka wlać jogurt, śmietanę, dodać buraki, ogórki, cebulę i koperek. Wymieszać, wlać ocet, wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Można
królestwo garówOgórki w tym roku bardzo obrodziły, sama nie wiem co z nich tworzyć więc robię najprostsze i najszybsze przetwory. Ogórki małosolne z tego przepisu są dobre już po kilku dniach jednak, mogą stać dłużej wtedy otrzymamy pyszne ogórki kiszone. Podany przepis jest na 1 słoik 900 ml. Czytaj więcej
Pychotkaaasię oprzeć. Składniki 1 duży zielony ogórek duży jogurt naturalny łyżka oliwy z oliwek pół ząbka czosnku przetartego przez praskę pół pęczka posiekanego koperku pół pęczka posiekanego szczypiorki do dekoracji: pół szklanki orzechów włoskich uprażonych na patelni kromka pumpernikla połamana na kawałki połówka jajka na każdą porcję Przygotowanie Ogórki kroimy drobno, mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy(...)godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem każdą porcję dekorujemy orzechami, kawałkami pumpernikla i jajkiem. Artykuł Chłodnik z ogórka i orzechów pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatanesię ją ekspresowo. Taką sałatkę można zabrać do pracy, na piknik a także świetnie sprawdziła się do grillowanej kiełbaski. . Składniki: 1 puszka cieciorki gotowanej na parze 2 pomidory 2 ogórki kiszone 1 średnia czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Do smaku: sól himalajska pieprz kolorowy cukier sok z cytryny Przygotowanie: Cieciorkę odsączyć na sitku z zalewy. Cebulę(...)ogórki pokroić w kostkę. Z pomidorów wydrążyć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem z natką pietruszki wymieszać. Doprawić do smaku, wymieszać. Przełożyć do słoiczka lub szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem ponownie wymieszać
Ala piecze i gotujeSkładniki : kilka średnich świeżych ogórków 1 papryczka chili lub mielona 3-4 łyżki świeżej śmietany 18 % sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania : O górki dokładnie umyj pod bieżącą wodą(...)obierz ze skórki. Pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Papryczkę chili umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń nasionka, pokrój w drobną kostkę , dodaj do ogórków. Jeśli nie masz świeżej papryczki chili dodaj dodaj mieloną. Natkę pietruszki dokładnie opłukaj pod bieżącą wodą , posiekaj drobno, wsyp do miski z ogórkami. Teraz dodaj śmietanę , dopraw
Przepisy i porady kulinarneskazani są na specjalną dietę, sama na pewno będę do niego wracała ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 butelka passaty pomidorowej Łowicz 2 średnie ogórki gruntowe 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych pół pęczka młodego czosnku (przypomina cebulkę dymkę) 5 świeżych liści czosnku niedźwiedziego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego kilka kropel sosu piri(...)piri świeża mięta świeży tymianek świeżo mielony kolorowy pieprz Wykonanie: Pół ogórka, 2 rzodkiewki, 4 pomidory i trochę młodego czosnku siekamy drobno i razem z quinoą zostawiamy do podania z gotowym gazpacho. Passatę pomidorową przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa (ogórek, rzodkiewki, pomidory), młody czosnek, czosnek niedźwiedzi, oliwę z oliwek, ocet winny, sos piri - piri
Quinoa Raz!grillu, opiekamy je z obu stron, aż się lekko zrumienią. Pieczarki obieramy, odcinamy im ogonki i również grillujemy. Sos przygotowujemy mieszając chrzan z pastą tahini i pieprzem. Pomidory, ogórki i cebulę kroimy na plastry, a liście sałaty myjemy i osuszamy. Gdy burgery są gotowe, smarujemy podpieczone bułki sosem, układamy na nich liść sałaty, na nim burgera z fasoli(...)quinoy, plastry pomidora, ogórków, cebuli i grillowane pieczarki, przybieramy kwiatami czosnku niedźwiedziego, dajemy jeszcze jedną porcję sosu, posypujemy szczypiorkiem i całość zamykamy w chrupiącej bułeczce. Goście będą zachwyceni i każdy będzie mógł to danie zjeść :) Zakupy na grillową imprezę można zrobić w Delikatesach Alma www.alma24.pl
Quinoa Raz!świeżych zielonych ogórków, dodałam do niej uprażone płatki quinoa i zielony koperek, wyszło prosto, lekko i smacznie. Składniki: 5 łyżek płatków quinoa pół litra wywaru warzywnego 600 gram ogórków koperek pieprz sól Wykonanie: Ogórki obieramy i blendujemy na papkę, dodajemy je do wywaru z warzyw i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Podajemy
Quinoa Raz!kiszone 2 jajka na twardo 2 łyżki słonecznika łuskanego prażonego 1 jogurt naturalny gęsty (np. typu greckiego) natka pietruszki sól i pieprz do smaku Szynkę, ziemniaki, jajka, i ogórki pokroić w kostkę (ogórki wcześniej obrać ze skórki). Wszystkie składniki włożyć do misy, dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać jogurt
Lubię to gotuję