kością (do 1/2 kg) porcja włoszczyzny kilka wędzonych kiełbasek kilka parówek dobrej jakości 100 g boczku wędzonego 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 4 średnie ogórki kiszone kilkanaście oliwek czarnych i zielonych kilkanaście kaparów 1/2 cytryny liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól olej 1 i 1/2 litra wody kwaśna śmietana natka pietruszki lub koperek(...)boczek pokrojony w kostkę. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Po chwili dodać koncentrat i stopniowo dolewać wywar stale mieszając. Dodać pokrojone w plasterki kiełbasę i parówki, wołowinę oraz ogórki (w plasterkach). Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 1/2 godziny. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać wody z kiszonych ogórków dla uzyskania odpowiedniej kwaśności
zadanie-gotowanietwardo. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą (można użyć równej miski o takiej samej średnicy i wyłożyć najpierw folią aluminiową, następnie spożywczą). Siekamy pietruszkę. Marchewkę, ziemniaki, jajka, ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Majonez (ok. 8-10 łyżek) łączymy ze śmietaną. Układamy kolejno w tortownicy: pieczarki kapeluszami w dół posiekana pietruszka(...)marchewka posypujemy solą i pieprzem cienka warstwa majonezu ziemniaki cienka warstwa majonezu pierś kurczaka cienka warstwa majonezu posypujemy solą i pieprzem ogórki cienka warstwa majonezu jajka posypujemy solą i pieprzem cienka warstwa majonezu ser żółty Przykrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Ściągamy folię spożywczą z wierzchu, przykładamy płaski talerz, odwracamy, delikatnie luzujemy
Pelusiowa Kuchniasmacznych Świąt! Składniki: 3 średnie marchewki 2 ziemniaki 1 średnia pietruszka, korzeń 1/2 średniego selera korzeniowego 3 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego (400 g) 5 ogórków kiszonych 1 średnia cebula 2-4 łyżki majonezu sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera oczyszczamy (ale nie obieramy) i gotujemy w do miękkości. Warzywa powinny(...)gotować dłużej, wokół żółtka zrobi się ciemna obwódka. Ostudzone jajka obieramy. Groszek odsączamy z zalewy. Jarzyny kroimy w kostkę - taką jaką lubimy - większą lub mniejszą. W kostkę kroimy również ogórki kiszone, od których odcinamy końcówki. Jabłko myjemy i możemy zostawić skórkę. Kroimy w drobniejszą kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz cebuli i majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem
bistro mamaprzygotować sałatkę z makrelą i jajkiem i umieścić ją w miseczkach z ciasta francuskiego, będzie fajną przystawką na stole :) Polecam! :) Składniki: 6 jaj makrela 2 duże ogórki kiszone 3 łyżeczki jogurtu naturalnego(...)łyżeczki musztardy francuskiej pieprz (u mnie dosyć duża porcja, ale doprawcie jak lubicie ) szczypior do ozdoby Jajka gotujemy na twardo, obieramy i wyjmujemy żółtka. Makrelę obieramy i rozdrabniamy. Ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy ogórki, makrelę i żółtka, dodajemy jogurt, musztardę i doprawiamy pieprzem. Faszerujemy jajka, ozdabiamy szczypiorkiem. Gotowe
Czerwona PorzeczkaBardzo ciekawa i szybka w przygotowaniu przystawka. Będzie także idealna na śniadanie wielkanocne :) Składniki: 400 g tłustego twarogu w kostce 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula pęczek natki pietruszki Zalewa: 500 ml wody 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka soli Sos: 150 g majonezu 200 g śmietany 18% 3 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania(...)godziny. Następnego dnia ser osączamy z zalewy. Majonez mieszamy dokładnie ze śmietaną, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ser ułożony na półmiskach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Ogórkami, cebulą i natką pietruszki posypujemy ser w sosie i dostawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachmajonezowy sos chrzanowy Folwark Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Z tuńczyka odlać sos i rozdrobnić lekko widelcem. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Białka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Żółtka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Na płaski talerz na którym podamy sałatką ułożyć obręcz tortownicy(...)średnicy 18 cm. Układać kolejne warstwy sałatki. makaron cienka warstwa majonezu tuńczyk cienka warstwa majonezowego sosu chrzanowego groszek kukurydza cienka warstwa majonezu ogórki białka cienka warstwa majonezowego sosu chrzanowego żółtka Przygotowaną sałatkę z wierzchu przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki by smaki się przegryzł
Ala piecze i gotujeobłędnym tempie ;-) Sałatka z makaronu ryżowego SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO 200 g makaronu ryżowego (w kształcie ryżu) 200 g polędwicy sopockiej 1 puszka kukurydzy 2 średnie ogórki gruntowe 1 czerwona papryka 1 pęczek drobnego szczypiorku(...)łyżka majonezu pieprz cytrynowy (ok 1 łyżeczka) sól Makaron gotujemy wg wskazań z opakowania w dobrze osolonej wodzie - następnie dobrze go studzimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki, paprykę i szczypiorek myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy, paprykę pozbawiamy pestek - razem ze szczypiorkiem drobno kroimy. Polędwicę sopocką kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy w misce dodając majonez
peggiwkuchnisobie wiele zastosowań - można jeść go samego, pasuje świetnie do gotowanych jajek, pieczeni na zimno a także do śledzi, jeśli ktoś lubi śledzie w śmietanie. :) Składniki: 4-5 dużych ogórków czosnkowo – koperkowych (polecam te z Ogródka Dziadunia - klik ) 2 pęczki szczypiorku 200 gramów zielonego groszku 150 gramów(...)pieczarek marynowanych 300 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżka stołowa majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 ząbek czosnku pieprz, sól, cukier do smaku Wykonanie: Ogórki i pieczarki pokrój w drobną kosteczkę. Groszek odsącz na sitku, posiekaj drobno szczypiorek oraz czosnek. Wszystkie elementy wymieszaj w misce, dodaj majonez, musztardę i jogurt. Dopraw całość do smaku
Garniec Magalieumyć, osuszyć. Ogórka obrać ze skórki. Tak przygotowane warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Starte warzywa przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Biały ser przełożyć do miseczki, rozetrzeć widelcem. Dodać posiekany szczypiorek, starte i odsączone ogórki
Gospodyni Miejskapodwójnej objętości posolonej wody przez 10 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy naszą komosę pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Tak, by dobrze napęczniała. W tym czasie kroimy w plasterki ogórki kiszone, oliwki, pomidorki koktajlowe, drobno szatkujemy pietruszkę. Mieszamy razem składniki. Dodajemy sok z cytryny i odrobinę oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na zimno. Smacznego(...)Pozdrawiam serdecznie Beata A na moim INSTAGRAMIE mam dla Was kolejny pomysł na sałatkę z komosy ryżowej: ogórek, awokado, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe i quinoa. Mam dla Was kolejny pomysł na sałatkę z komosy ryżowej: ogórek, awokado, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe. #healthy #healthyfood #followall #foodphotography #food #foodporn #fit #fitness #instafood #instafollow #crochet #salad #spring #cuisinesaine #cuisine #instafood
MODA NA BIOdużej ilości koperku. Świetnie nadaje się na obiad jako dodatek, albo samodzielnie do jedzenia z pajdą świeżego chleba. Nam bardzo posmakowała więc polecam bardzo ten przepis! 5 ziemniaków 3 ogórki kiszone/konserwowe 3 jajka 3 łyżki kukurydzy (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku koperek świeży sól pieprz czarny 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki ugotować(...)obrać ze skorupek. Ziemniaki i jajka pokroić w kostkę podobnej wielkości, dodać kukurydzę (opcjonalnie - ja nie dodawałam do tej porcji), posiekany koperek i starte na dużych oczkach ogórki. Wszystko wymieszać w misce. Jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wszystko połączyć z sałatką i dokładnie rozmieszać. *można dodać mniej czosnku, albo w ogóle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekiełki rzodkiewki 5 - 6 łyżeczek żelatyny pół główki czosnku (lub 2-3 jeśli lubicie mniej wyraziste smaki) sól,pieprz biały Zioła opłukać,osuszyć i pociąć na drobne kawałki.Ogórki umyć,obrać i posiekać na drobną kostkę ( ewentualnie zetrzeć na grubej tarce). Rzodkiewki oczyścić i pociąć w słupki. Oprószyć solą,odłożyć na ok 15 min,by puściły(...)wody,odstawić na kilka minut.Kiedy spęcznieje rozpuścić,podgrzewając na bardzo małym ogniu,stale mieszając.Śmietanę kremówkę ubić,ostrożnie dodać do masy twarogowej razem z rozpuszczoną żelatyną.następnie dodać odciśnięte ogórki,rzodkiewki oraz posiekane zioła,kiełki - wymieszać. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą.Nałożyć do niej masę serową i wstawić do lodówki,najlepiej na noc.Rano keksówkę odwrócić do góry dnem,ściągnąć
Niespełnione zdolności kulinarneZrazy z szynki ze słoninką i ogórkiem Miały być zrazy wołowe, ale nie mogłam w sklepie znaleźć ładnego kawałka wołowiny. Za to piękny kawałek szynki wieprzowej do mnie się uśmiechnął i od razu trafił w moje ręce. Zwijane zrazy, to było danie popisowe mojej Mamy. Małe, piękne, smaczne zwijańce i kilometry białej nitki...Kochałam jeść te zrazy(...)już w końcu do buzi trafiał pierwszy kęs zraza. Niebo w....sami Wiecie :) Składniki: ładny kawałek szynki wieprzowej (około 1 kg-1,5 kg) 150 g słoniny kilka ogórków konserwowych 1-2 cebulki mały słoiczek musztardy sól pieprz 200 ml śmietany 18% łyżka mąki do zagęszczenia sosu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 4-5 suszonych grzybów
na moim stole...trzema gigantami w tradycyjnym, pomarańczowym kolorze; tak słodkimi, że nie potrafiliśmy się im oprzeć, pomidorami różnej wielkości, pigwami, które były miłym zaskoczeniem, czosnkiem, nieziemsko ostrymi papryczkami chilli i... Parchatymi ogórkami . Wiem, wiem, to niezbyt eleganckie słowo, w ogóle do bloga kulinarnego(...)niepasujące. Ale co zrobić - nie mam pojęcia, jak te dziwactwa się nazywają. C. kupił je jakoś tak mimochodem, że się nawet zorientować nie zdążyłam. Sztuk cztery. Wyglądają jak parchate ogórki gruntowe, a po przekrojeniu wyglądają też trochę jak ogórki, ale z dyniowymi pestkami. W smaku gorzkawe, czego C. nie przewidział. I teraz ja muszę wymyślić, jak je zjeść
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich Składniki - 4 ogórki kiszone - 1 cebulę białą - 1 cebula czerwona - 1 marchewka - sos sałatkowy koperkowo ziołowy - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu Sposób przygotowania 1. Ogórki i marchew zetrzeć na grubej tarce Dodać pokrojoną w krążki cebule Surówkę wymieszać z jogurtem,majonezem i sosem sałatkowym (sosu nie dawać dużo bo ogórki są już
W królestwie smaków Beaty