ogórki - 26028 przepisów (strona:346/1736)

Ogórki na zimę z chili 108

ogórków 6 szklanek cukru 4,5 szklanki octu 15 szklanek wody 30 łyżek oleju 3 łyżeczki papryki chili (ja dałam całą torebkę) ziele angielskie pieprz liść laurowy Wykonanie: Ogórki pociąć w słupki, posolić i poczekać aż zmiękną. Z podanych składników ugotować zalewę, którą należy zalać ogórki. Do każdego słoika można dodać ząbek czosnku. Pasteryzować 15 minut. Zapraszam

Pychotkaaa
Ogórki z musztardą na zimę 120

Składniki: ogórki ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty gorczyca 1 l wody 240 ml octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 5 łyżeczek musztardy Wykonanie: Ogórki pociąć w słupki, zasolić i odstawić oby zmiękły w tym czasie przygotować słoiki wkładając do nich po ziarenku pieprzu, ziele angielskie i parę kulek gorczycy, następnie upchać ciasno ogórki w słoikach

Pychotkaaa
Zupa ogórkowa na wędzonych nóżkach 100

ogórków kiszonych, Włoszczyznę umyć, obrać. Do garnka włożyć nogi, włoszczyznę i przyprawy. Zalać zimną wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie. Wywar przecedzić, dodać do niego ogórki starte na średniej tarce. Zagotować. Można dodać do smaku sos z kiszenia ogórków. Można podać ze śmietaną. zastawa

królestwo garów
Ogórki kanapkowe 105

Składniki ogórki, 1 i 1/2 kg cukier(...)szkl ocet, 1 i 3/4 szkl woda, 500ml gorczyca, 1 łyżka pieprz czarny ziarnisty, 1 łyżka ziele angielski, 10 kulek sól, 1 płaska łyżka kurkuma, 1 płaska łyżka Przygotowanie Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz octu, zagotowujemy. Dolewamy ocet, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gorącą zalewę przelewamy do ogórków

Gotowanie moimi oczami
Ogórki w zalewie keczupowej 89

Składniki ogórki gruntowe, 3 kg ocet, 250ml keczup, 300g woda, 1l cukier, 1 i 1/2 szkl sól, 2 łyżki liść laurowy, 5-6 szt Przygotowanie Ogórki myjemy, kroimy w ćwiartki lub w plastry i układamy w słoikach. Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy sól, keczup, cukier oraz liście laurowe. Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną zalewą(...)zalewamy ogórki. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy przez około 8 minut. Gotowe do jedzenia po około 3 tygodniach

Gotowanie moimi oczami
KORECZKI Z OGÓRKÓW 140

Sezon na ogórki w pełni oto moja propozycja na koreczki z ogórków  Składniki: 4 kg małych ogórków ze skórką ćwiartkowy słoiczek cebuli dymki 3 czerwone papryki 3 żółte papryki 1 duży seler 1 szklanka soli ziele angielskie liść laurowy gorczyca 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu Sposób przygotowania: Warzywa pokroić w grubsza kostkę, zalać

Darcia w kuchni
ogórki w occie 164

świeże ogórki - dowolna ilość liście laurowe ziele angielskie gorczyca pieprz ziołowy czosnek koper chrzan zalewa: 7 szklanek wody szklanka octu 3 łyżki soli 3 łyżki cukru sposób wykonania: Ogórki umyłam włożyłam  do słoika. Do każdego włożyłam liść laurowy, 2 ziela angielskie odrobinę gorczycy i pieprzu ziołowego oraz koper chrzan i czosnek. Wodę zagotowałam z octem 3 łyżkami(...)soli i 3 łyżkami cukru. Gorącą zalewą  zalewałam ogórki. Zamknęłam słoiki. Pasteryzowałam przez 5 minut. Zalewana wystarcza na 4 litrowe słoiki

Darcia w kuchni
ogórki z chili 110

świeżych ogórków 1,5 główki czosnku 3 łyżeczki chili 0,5 kg cukru 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 10 % 4 łyżki soli Sposób wykonania: Ogórki obrałam, pokroiłam w kostkę, wsypałam sól, wymieszałam i odstawiłam na 5 godzin. Do garnka wlałam ocet, olej, wsypałam cukier, zagotowałam, odstawiłam do wystygnięcia. Czosnek obrałam, pokroiłam w plastry, dodałam do ogórków, wsypałam chili, wlałam zimną zalewę, wymieszałam, pozostawiłam na kolejne 12 godzin. Przełożyłam do słoików. Pasteryzowałam 10 minut

Darcia w kuchni
Surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem 135

Nowa, prosta, ciekawa smakowo wersja surówki z kiszonych ogórków.     Składniki: -5 kiszonych ogórków -mała cebula -średnie, słodkie jabłko -pieprz, olej Ogórki kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w cienkie półplasterki. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy, dodajemy szczyptę pieprzu, skrapiamy olejem, jeszcze raz mieszamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Śledzie pod pierzynką z burakami 9833

Warzywa ostudzić. Na drugi dzień warzywa obrać ze skórki. Śledzie przepłukać wodą i drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki zetrzeć i odcisnąć namiar soku. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowane składniki ułożyć w szklanym naczyniu. Schować na kilka godzin do lodówki(...)smaki sałatki mogły się ze sobą "przegryźć". Układanie sałatki: śledzie odrobina majonezu cebula sól, pieprz ogórki ziemniaki sól, pieprz majonez buraki majonez jajka sól, pieprz

Ugotować
Rolada wołowa! 132

Smak wołowiny miesza się ze smakiem kiszonego, domowego ogórka, wędzonego (również domowego) boczku, cebuli wyrwanej prosto z ziemi obok naszego domu i musztardy - koniecznie z Czech. A do tego sos wzbogacony gęstą, prawdziwą śmietaną.  Składniki na 4 rolady: 4 plastry mięsa wołowego (1 plaster od 150-200g) 2 ogórki kiszone 4 plasterki wędzonego boczku 1 duża cebula(...)musztarda kremska 200ml gęstej śmietany 1 łyżka smalcu lub masła sól pieprz Sposób przygotowania: Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy na plastry, nie za cienko. Mięso wołowe smarujemy następnie z jednej strony musztardą, dodajemy plasterek ogórka, boczku i cebuli. Ilość dodanych składników zależy od wielkości plastra wołowiny. Następnie rolujemy plaster

Kuchnia Pani Wiosny
Śledzie z ogórkami i suszonymi pomidorami 152

Siła tkwi w prostocie, połączenie smaków: śledzia, ogórków i suszonych pomidorów okazało(...)się strzałem w dziesiątkę. Nie ma tu wyszukanych składników, ale śledzik nie potrzebuje wymyślnych towarzyszy. ;-) Polecam na przekąskę. 500g filetów śledziowych 10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej 5 dużych ogórków kiszonych 1/2 pęczka szczypiorku 1. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum 1 godzinę. Kroimy w kwadraty. 2. Ogórki i pomidory kroimy w drobną kostkę. Mieszamy ze śledziami

Szefowa kuchni
Sos musztardowy 162

Idealny sos do jajek i dań z jajkami w roli głównej.     Składniki: -1,5 szklanki wody -3 łyżki musztardy -1/3 szklanki słodkiej śmietany -2-3 małe ogórki kiszone -mała cebula -pieprz ziołowy -sól -cukier -2 łyżki mąki kukurydzianej lub 2 łyżeczki mąki pszennej     Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy 3 duże łyżki(...)dolewamy do sosu musztardowego.                         Ogórki kiszone i cebulę kroimy w drobną kostkę.                Kiedy nasz sos zgęstnieje dodajemy ogórki i cebulkę.                               Sos doprowadzamy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania