osoby która by nie znała tej sałatki, ale może się mylę?! Oto moja wersja! Składniki; 3 ziemniaki pół selera 6 marchewek 3 pietruszki 1 jabłko 4 jajka 3 ogórki kiszone puszka groszku konserwowego 1 mała cebula sól, pieprz majonez Przygotowanie(...)Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Kiedy warzywa są miękkie i przestygły kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z cebulą, jabłkiem, jajkami a także ogórkami. Ogórki jednak przed wrzuceniem do warzyw trzeba odcisnąć z nadmiaru soku. Groszek odcedzamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem a na końcu mieszamy delikatnie
Radość kipiąca uśmiechem.mielona sól świeżo mielony pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego Karkówkę rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz świeżo mieloną solą. Ogórki tniemy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Chleb kroimy w paski, podobnie robimy z boczkiem. Na każdym płacie karkówki przy jednym (węższym końcu) układamy po kawałku chleba(...)boczku, 2 kawałkach ogórka i cebuli. Karkówkę zawijamy w rulonik i związujemy nitką. Rozgrzewamy brytfankę z odrobiną oleju. Obsmażamy zrazy układając je złączeniem do dołu. Wówczas rolady nie rozpadną się. Kiedy obsmażymy na złoty kolor wszystkie zrazy z każdej strony układamy je w brytfance i zalewamy ciepłym bulionem. Dorzucamy liść laurowy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Czekamy aż zacznie wrzeć
Kolizje Smakówszynki konserwowej kukurydza konserwowa 6 ogórków konserwowych słoik selera konserwowego słoik papryki konserwowej puszka ananasa majonez szczypiorek Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Szynkę konserwową, ogórki, paprykę i ananasa - także kroimy w kosteczkę. Pamiętajmy aby wszystkie składniki dobrze odsączyć z zalew - nie chcemy przecież mieć wodnistej sałatki :) Przygotowujemy przezroczystą miskę i zaczynamy układać sałatkę(...)jajka na samo dno Jajka smarujemy warstwą majonezu, a na niego układamy szynkę Następnie kładziemy równa warstwę selera konserwowego.... ... warstwę kukurydzy, na którą ponownie rozprowadzamy warstwę majonezu... kolejna warstwa - ogórki konserwowe... ... oraz róznokolorowa paryka konserwowa Następnie układamy warstwę ananasa a na koniec smarujemy ostatnią warstwą majonezu, posypujemy pozostałymi dwoma jajkami oraz posiekanym szczypiorkiem Smacznego
Taste Therapyciepło? :D Składnik: - 4 bułki do hot dogów, - 4 parówki sojowe (użyłam wędzonych), - 2 duże listki sałaty lodowej, - 4 plastry zielonego ogórka (trochę krótszych od bułek), - 8 plastrów ogórka konserwowego lub kanapkowego (np. takich ) - pół dużej cebuli, - majonez sojowy, - keczup, - musztarda. Wykonanie: Zamiast bułek do hot dogów można użyć bagietki (pamiętajcie o sprawdzeniu składów), jeśli kupujecie bułki to do tych(...)wodzie (pamiętajcie, że w piekarniku będzie dłużej). Bułkę smarujemy w środku po obu stronach musztardą, układamy na niej połowę liścia sałaty (można też cały) po obu stronach układamy plastry ogórków, smarujemy je majonezem, kładziemy na środku podgrzaną parówkę, pomiędzy nią a ogórkami układamy plastry cebuli, na wierzchu polewamy parówkę keczupem. Zjadamy szybko dopóki jest ciepłe :) Smacznego
Co na wege obiad?kilka ogórków konserwowych garść czarnych oliwek kilka listków sałaty wykałaczki Sposób przygotowania: Pomarańczę dokładnie myjemy, lekko ścinamy spód, żeby stała stabilnie. Ser żółty, szynkę , paprykę konserwową oraz ogórki kroimy w większą kostkę, oliwki kroimy na pół. Na wykałaczki nabijamy kolejno, koreczki z serem: po kawałku ogórka, sera żółtego, papryki czerwonej i oliwkę, koreczki z szynką: po kawałku(...)ogórka, szynki, papryki żółtej i oliwkę. Tak przygotowane koreczki wbijamy w pomarańczę, układamy na liściach sałaty
Bajeczna Kuchniakonserwowe ser żółty olej przyprawa gyros majonez keczup Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i obsmażyć na oleju. 2. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki lub grubszą kostkę. 3. Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku. 4. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć ryżem, posmarować cieniutką warstwą majonezu i keczupu. Wyłożyć cienkie plastry żółtego sera(...)można też ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Wyłożyć usmażone mięso, pokrojone ogórki i paprykę. Znowu wykładamy cienką warstwę majonezu i keczupu, na wierzch wykładamy plastry sera żółtego. 5. Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut. Piec bez przykrycia. 6. Zapiekanka również świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Smacznego!!! Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
Kuchnia domowa Anibyło wiele, dlatego sos tatarski to u nas tak naprawdę sałatka. Ogórki, grzyby i jajka powinny być pokrojone w kosteczkę, ale ponieważ szkoda mi na to czasu, ogórki i grzyby wrzucam do malaksera (osobno) dzięki czemu zamiast poświęcić temu 20 minut, robię to w 2 :) Z czasem śmietanę zastąpiłam też jogurtem naturalnym i jak dla mnie(...)wielkiej różnicy w smaku, a sałatka jest lżejsza. Poniżej przepisu wrzucam też kilka zdań z wikipedii na temat sosu tatarskiego. Składniki (orientacyjne): 1 litrowy słoik korniszonów (ogórków marynowanych w occie) 1 litrowy słoik grzybów marynowanych 6 jajek 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz Jajka gotujemy i kroimy w kosteczkę. Korniszony i grzyby również drobno kroimy
Trzeci talerzpapierem do pieczenia i posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem. Sałatka ziemniaczana 750 g ziemniaków 400 g ogórków(...)kiszonych 1 opakowanie jogurtu greckiego light 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na grubsze plasterki. Dymkę kroimy w drobną kostkę, a szczypior siekamy. Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy ogórki kiszone, dymkę, szczypior
My Chcemy Jeśćcytryny 1 łyżka oleju (w przypadku śledzi solonych/marynowanych) Filety śledziowe pokroić w kostkę. (Używając solonych - uprzednio je wymoczyć i po pokrojeniu skropić olejem.) Jajka (ugotowane na tardo), jabłko i ogórki również pokroić w kostkę. (Jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.) Cebulę drobno posiekać, pora pokroić w krążki, a ser zetrzeć na tarce od drobnych oczkach. Przygotować(...)śmietaną, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. W głębokiej misce/półmisku (najlepiej, aby naczynie było przezroczyste) na dnie ułożyć śledzie i następnie warstwowo: cebulę, jabłko, jajka, pora i ogórki. Całość zalać sosem. Wierzch sałatki obficie posypać żółtym serem. Sałatkę przed podaniem schłodzić (min. 1-2 godziny) w lodówce
Di gotujeuwielbia taką sałatkę, często przyrządzam ją na kolację wigilijną. Do sałatki użyłam majonezu tradycyjnego od Firma Roleski Składniki: 500 gram filetów śledziowych 2 cebule 4- 5 jajek 5 ogórków konserwowych 200 gram sera żółtego oliwa majonez tradycyjny od Firma Roleski sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez(...)godziny. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, układamy na dnie salaterki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wymoczone śledzie kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki, układamy na cebuli. Ogórki kroimy w kostkę , układamy na śledziach, obrane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę, układamy na ogórkach, smarujemy majonezem, wierzch posypujemy startym żółtym serem
Bajeczna Kuchniapapryka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek majonez Kielecki 1-2 łyżki śmietany 18% gęsta Przygotowanie: Pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Marchewkę ugotować na miękko, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach(...)Układać kolejne warstwy: pieczarki kapeluszami do dołu natka pietruszki marchewka oprószyć solą i pieprzem posmarować cieniutko majonezem ziemniaki posmarować cieniutko majonezem mięso posmarować cieniutko majonezem oprószyć solą i pieprzem ogórki posmarować cieniutko majonezem jajka oprószyć solą i pieprzem posmarować cieniutko majonezem żółty ser Wierzch przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą
Ala piecze i gotujesmak oraz konsystencję. Podaję wam przykładowe proporcje: 0,5 małego słoiczka majonezu winiary (około 4 duże łyżki) - w zależności ile chcemy zrobić sosu. 5 - 10 dużych łyżek wody z ogórków 3 ząbki czosnku ( wszystko zależy jak bardzo chcemy mieć ostry sos) Wykonanie: Gdy chcemy podać danie s sosem(...)czosnkowym własnej roboty, który zachwyci zdecydowanie całą rodzinę trzeba go zrobić najpierw - do wysokiego naczynia dajemy majonez (może być też na bazie jogurtu lecz wtedy nie potrzebujemy wody z ogórków), następnie wyciskamy czosnek i dolewamy najpierw po trochu wodę z ogórków aby samemu zdecydować jak gęsty ma być sos. Wszystko razem miksujemy blenderem. Jeżeli będzie za gęsty dodaj
W Moim Magicznym Domuskładniki: 200 g śledzi w oleju 100 g marynowanych podgrzybków 100 g ogórków konserwowych(...)jajka ok. 2 łyżki cebuli zalewy śledziowej majonez opcjonalnie: pieprz posiekana natka pietruszki wykonanie: Śledzie kroimy w cienkie plasterki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obierany i siekamy w kostkę. Ogórki i grzyby również kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: 1/2 część śledzi, ogórki oraz jajka, następnie smarujemy majonezem, oprószamy pieprzem, wykładamy grzyby oraz
Domowy Smak Jedzeniamatias mały słoik ogóreczków konserwowych 1/2 cebuli Śledzie moczymy przez 1 godzinę w wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Ogórki odsączamy z zalewy (jeżeli mamy domowe duże ogórki, każdego kroimy na pół i w słupki). Zalewa: 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru W litrowym słoiku wymieszać(...)składniki zalewy. Dodać pokrojone śledzie i ogórki. Zakręci i wstrząsnąć słoikiem aż do dokładnego połączenia składników. Odstawić do lodówki na 2 doby. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiczegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej w paski - 1 cebula zalewa: - 1 1/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki octu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju do miękkości. W między czasie przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki zagotowujemy, od chwili zagotowania zostawiamy na małym ogniu do 3 minut. Ogórki kroję w kostkę. Gdy mamy już wszystko gotowe, to przekładamy poszczególne składniki do słoika. Zaczynamy od ryby, potem cebula, papryki, ogórki i zalewa. Tak tworzymy około po trzy
Kuchnia co dnia