Zauważyłam , że sałatki ostatnio są bardziej poszukiwane więc dziś zapraszam na śledziową. Na świąteczny stół idealna! Składniki; 3 filety śledziowe solone 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 ziemniaki 1 duży burak majonez 2 jajka na twardo pieprz szklanka mleka Przygotowanie; Filety zalać wodą(...)moczyć co najmniej przez 2 godziny. Później odsączyć, zalać mlekiem i moczyć kolejne 0,5 godziny .Ziemniaki i buraki ugotować i ostudzić. Filety pokroić w paseczki, ziemniaki, cebulę i ogórki w kostkę. Buraki i jajka zetrzeć na tarce. W naczyniu, najlepiej przezroczystym, układać warstwami: ziemniaki, cebulę, śledzie, majonez, posypać pieprzem, i ułożyć następne warstwy: ogórki, cebulę, buraki
Radość kipiąca uśmiechem.ogórki konserwowe, 1/2 słoiczka marynowanych pieczarek , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. 2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasiśledzi z buraczkami :) Popularna na kresach szuba - świetnie pasuje na wigilijny stół. Klasyczny przepis na śledzie z bur akami :) SKŁADNIKI 5 solonych filetów śledziowych 1 duża cebula 4 ogórki konserwowe 3 średnie ziemniaki 3 buraczki 3 jajka majonez - według upodobań :) świeżo mielony pieprz koperek do przybrania ś PRZYGOTOWANIE Śledzie moczymy w wodzie przez 2 godziny. Odsączone kroimy w paski(...)Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Buraki obieramy (w rękawiczkach :)) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na małych oczkach. Ogórki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W przezroczystym naczyniu układamy warstwami: 1. śledzie, cebulę, majonez, pieprz 2. ogórki, ziemniaki, majonez, pieprz 3. buraki, majonez, pieprz, jajka Sałatkę
Moje Kuchenne Rewelacjepomarańczach! Ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze. W szczególności jest stosowany przy przeziębieniu czy stanie zapalnym dróg oddechowych. Stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Na Święta do mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu(...)wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według potrzeb) Latem kupiłam trochę chrzanu do ogórków małosolnych. Sezon na ogórki się skończył, a chrzanu mi zostało. Umyty, osuszony, ze skórką włożyłam do zamrażarki. Wczoraj właśnie go wyjęłam. Jeśli macie taki chrzan – na noc zalewamy
mojewypiekiinietylkokotlety z jajek. Szybko, mało brudzenia się i smacznie. Zakupy: 2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł one są pakowane w siatkę właśnie po 2,5 kg, ogórki kiszone opakowanie koszt ok. 2,50 zł, jajka 10 sztuk koszt ok. 4,29 zł, natka pietruszki koszt ok. 1,20 zł, cebula 0,30 zł Przygotowanie: Gotuję jajka(...)sobie widelcem czy są już gotowe. Po ugotowaniu ziemniaków kładę je na talerz na nie daję odrobinę masła i posypuję koperkiem. Do tego nasz pyszny kotlecik z jajka i ogórek kiszony. Podsumowanie: Więc podsumowując drugie danie koszt jednej porcji wynosi ok. 1 zł razem z ziemniakami i ogórkiem
Tanio smacznie i prostoPyszne śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego pieprz cukier olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny, kroimy na mniejsze kawałki(...)Cebulę obieramy kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż będzie szklista. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Do miski wlewamy olej, dodajemy ketchup, ocet i ostudzoną cebulę , doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Wszystko razem delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki, śledzie najlepiej smakują na drugi-trzeci dzień
Bajeczna KuchniaŚledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 5 małych konserwowych ogórków 1 cebula musztarda dijon czarny pieprz wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy(...)Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Jeśli mamy malutkie ogórki zostawiamy je w całości, jeśli są większe, kroimy je na pół. Filety smarujemy musztardą, oprószamy pieprzem, układamy cebulę, po jednym ogórkeczku i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy
Kulinarne przygody Gatityfiletów śledziowych 2 cebule 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 płaskie łyżki cukru 200g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju sól, pieprz łyżka octu 3 ogórki konserwowe Filety moczymy w wodzie całą noc. Zmieniamy wodę 2-3 razy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy resztę oleju, ocet, liście laurowe(...)ziela angielskie, ogórki, wodę, koncentrat pomidorowy i cukier, dokładnie mieszamy. Wszystko dusimy około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do rondelka z sosem. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce. Śledzie najlepsze są na drugi dzień. Życzę smacznego! ;) Przepis pochodzi z bloga
Czerwona Porzeczkawarstwy buraków, które przekładamy czosnkiem, chrzanem i przyprawami. Pieczywo owijamy w gazę i kładziemy na wierzchu, jeśli nie mamy, to bakterie zapraszamy do naszego zakwasu za pomocą soku z ogórków bądź kapusty. Całość zalewamy taką ilością dobrej, ciepłej wody, żeby wszystko przykryła. Ja w około 3 litrach wody rozpuszczam płaską łyżeczkę soli i tym zalewam buraki. Całość musimy obciążyć(...)serek, z futrem się nie je. Pleśń wywalamy i zaczynamy zabawę od początku. Jak nie macie pewności, że chleb jest nieoszukany, to lepiej użyć dobrego soku z ogórków lub kapusty. U mnie obciążeniem składników był talerzyk i dwa kamienie wygotowane we wrzątku. Słoik bądź naczynie obwiązujemy gazą i sznurkiem, żeby był dostęp powietrza. Odstawiamy w ciemne i przewiewne miejsce
ladykitchensmaczna i szybka do przyrządzenia. Świetnie sprawdza się na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 mała kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 czerwone cebule 6 ogórków konserwowych ketchup pikantny majonez 1 przyprawa gyros olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros, dodajemy niewielką ilość oleju i dokładnie(...)mieszamy,wstawiamy na godzinę do lodówki. Obsmażamy na oleju złoty kolor,odstawiamy do ostudzenia. Kukurydzę odsączamy z zalewy, odkładamy trochę do posypania wierzchu, kapustę pekińską drobno kroimy, cebulę i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. W większej salaterce układamy połowę obsmażonego mięsa, na to układamy połowę kukurydzy, polewamy ketchupem. Układamy połowę cebuli, ogórków, smarujemy majonezem i układamy warstwę
Bajeczna Kuchniazjedzenia np. w pracy. Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 300-400 g filetu z łososia (ze skórą lub bez) 1-2 łyżki soku z cytryny 3-4 ogórki kiszone (w zależności od wielkości) 3/4 puszki kukurydzy konserwowej 2-3 czubate łyżeczki sosu tatarskiego lub majonezu sól pieprz Wykonanie: Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem. Przekładamy(...)naczynia żaroodpornego i pieczemy (pod przykryciem) w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Upieczonego łososia rozdrabniamy widelcem (jeśli użyliście filetu ze skórą należy ją usunąć). Do miseczki wrzucamy warzywa oraz łososia, dodajemy sos tatarski bądź majonez. Mieszamy ze sobą. Doprawiamy pieprzem oraz solą do smaku. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem
MyCookBook.plśledzie w śmietanie. U mnie płaty marynowane ale można też zrobić z matiasów. Składniki: 2 płaty marynowane 180 g śmietany 18% gęstej 1 ogórek konserwowy 1 mała cebula ćwiartka jabłka kwaśnego 1-2 łyżki wody z ogórków 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wodą i gotować aż będzie al dente(...)Przelać na sitko do odsączenia i ostudzenia. Z płatów marynowanych zdjąć skórę i pokroić w średniej wielkości kawałki. Do śmietany dodać starty na dużych oczkach ogórek i jabłko. Dodać zimną cebulę, wodę z ogórków, musztardę, wymieszać. Doprawić do smaku. Płaty ułożyć na półmisku i polać przyprawioną śmietaną. Odłożyć do schłodzenia. Można również wszystko razem wymieszać
Ala piecze i gotujeszczypta czarnego pieprzu przepis Wymoczone w wodzie płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka a następnie przekładamy do miski. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe kroimy w kostkę i łączymy ze śledziami. Do miski przekładamy musztardę oraz majonez dodajemy gorczycę, przyprawę curry, kurkumę oraz czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do śledzi(...)cebuli i ogórków i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane śledzie w musztardzie wstawiamy na godzinę do lodówki
Smakowite DaniaZepsute? Stare? A może to jakiś żart? Wielu obcokrajowców szerokim łukiem omija polskie kiszonki. Zapach kiszonej kapusty przyprawia ich o mdłości, widok kiszonych ogórków o zawrót głowy, a na samą myśl o wypiciu zsiadłego mleka dostają rozstroju żołądka. Kwaśne są, to na pewno. I jednocześnie niesłychanie zdrowe. Kiszonki to chyba jedne z najzdrowszych "potraw" na świecie. Są naturalnymi(...)warzyw, a nawet owoców, nie wszystkie kiszonki zyskały aprobatę moich kubków smakowych. Na przykład kiszonym pomidorom mówię zdecydowanie "nie". Inaczej jest z cukinią. Tak naprawdę w smaku bardzo przypomina ogórki. Jeśli więc nigdy nie jedliście innych kiszonek niż te najbardziej popularne (czyli kapusta i ogórki), cukinia jest dobrym wyborem na pierwszy ogień kiszonkowych eksperymentów. Potrzebne będą: - umyte, pokrojone
Smakuje zdrowowigilijnym stole, u mnie na pewno w kilku postaciach. Składniki (na 3-4 porcje): 250 gram śledzi Matias w zalewie octowej 100 gram śmietany 12% 1 jabłko 3 ogórki kiszone 1 cebula cukrowe sól i pieprz Śledzie wyciągamy z zalewy i moczymy w wodzie lub mleku przez kilka godzin, wymieniając wodę trzykrotnie. Po tym czasie kroimy śledzie w kostkę(...)paski. Jabłko, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze śmietaną, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Gotowe śledzie wstawiamy na noc do lodówki, by smaki się przegryzły. Wtedy sałatka smakuje najlepiej. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja