łyżki octu winnego z białego wina 180 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej ), pokrojonej na kawałki 2 duże marchewki , pokrojone w kostkę 150 g zielonego groszku 8 średnich ogórków konserwowych 1 łyżka kaparów , odsączonych sól , czarny pieprz , świeżo zmielony 4 łyżki oliwy z oliwek 150 g majonezu Przygotowanie Do rondla z wrzącą wodą wlałem 1 łyżkę octu winnego(...)ostygły. Wrzuciłem groszek , fasolkę i marchewkę do wrzącej osolonej wody , wlałem drugą łyżkę octu winnego , gotowałem na wolnym ogniu , aż warzywa były miękkie. Odlałem wodę , odstawiłem warzywa do ostudzenia. Ogórki konserwowe pokroiłem na niezbyt cienkie plasterki Pokroiłem wystudzone warzywa wrzuciłem do salaterki , dodałem kapary , ogórki konserwowe , sól , pieprz , polałem oliwą dokładnie wymieszałem. Dodałem ¾ majonezu , ponownie wymieszałem. Sałatkę ozdobiłem
R'n'G KitchenOgórki orientalne Składniki ogórki Zalewa (proporcje) 4 litry wody 500 ml octu 4 łyżki soli 250 g cukru pieprz łyżka kuminu mielonego ziele angielskie liście laurowe 2 główki czosnku łyżka gorczycy łyżeczka kopru włoskiego (nasiona) Przygotowanie Wodę gotujemy razem z solą ,cukrem ,kuminem , i octem. Zalewę studzimy ,ogórki obieramy i kroimy na 4 cm kawałki. Przekładamy
R'n'G Kitchennada się do dania głównego. Szczególnie polecamy do kotletów schabowych lub innych panierowanych mięs. Składniki mała kapusta pekińska 8 ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 3 łyżki zalewy z ogórków sól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kapustę drobno kroimy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki ,majonez i dokładnie ze sobą łączymy. Majonez mieszamy z zalewą ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do kapusty i ponownie wszystko mieszamy. Wstawiamy do lodówki
R'n'G Kitchenwołowiny 4 bułki hamburgerowe 100 ml bulionu wołowego kawałek świeżego imbiru 1/2 łyżeczki białej gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren kolendry łyżeczka pieprzu cytrynowego łyżeczka cayenne sól sałata rzymska 2 ogórki konserwowe pomidor malinowy czerwona cebula ketchup musztarda majonez Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Sałatę płuczemy i osuszamy. Ogórki ,pomidora i cebulę kroimy w plastry. Na płaskiej części bułki dajemy majonez ,musztardę i ketchup (po łyżeczce) ,kolejno sałatę ,kotleta ,ketchup ,cebulę ,ogórki ,pomidora ,majonez ,musztardę i górną część
R'n'G Kitchengoździki 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 350 ml octu Przygotowanie Orzeszki obrałem z łupinek i zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem, miąższ pokroiłem w kostkę. Chili umyłem, przekroiłem wzdłuż, oczyściłem z nasion, pokroiłem na kawałki. Cebulę zmiksowałem(...)chwilę. Rozprowadziłem następnie octem i 250 ml wody, gotowałem na średnim ogniu 10 minut. Potem dodałem brokuły, kapustę, młodą cebulę i gotowałem dalsze 5 minut. Na koniec domieszałem kawałki ogórków i mango, gotowałem jeszcze 5 minut. Warzywa pozostawiłem 15 minut w cieple ( na wyłączonej płycie), następnie nałożyłem do słoików. Słoiki szczelnie zamknąłem
R'n'G Kitchensmakuje ,zawsze z wytęsknieniem czekamy na "świeżynki". Prosto ,lekko i smacznie ,tak jak u babci. Mniam! Składniki 500 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka smalcu 300 g ogórków gruntowych 3 łyżki śmietany ocet do smaku sól ,pieprz 2 jajka(...)łyżeczka masła Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy ją na smalcu. Dodajemy do ziemniaków ,dokładnie (lekko) mieszamy. Ogórki obieramy ,kroimy w talarki. Szczypior siekamy ,dodajemy do ogórków ,mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy octem ,solą i pieprzem. Jajka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (na łyżeczce masła) ,oprószając
R'n'G KitchenProsta smaczna przystawka. Szybko można przygotować, a w plasterki sera można zawijać inne dodatki, np. rzodkiewkę, tuńczyka paprykę. Składniki 200 g wędzonego żółtego sera wędzonego (u mnie gouda) 3 ogórki konserwowe 8 szt pomidorków(...)koktajlowych 50 g szynki gotowanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie Ser pokroiłem w plasterki, niezbyt cienkie. Ogórki, pomidory, szynkę pokroiłem w kostkę. Majonez , jogurt i sok z cytryny wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Szczypiorek opłukałem, połowę posiekałem, który następnie wraz z ogórkami, pomidorami i szynką
R'n'G Kitchencebuli 1 mały ogórek kiszony 1 korniszon 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego czosnku dodatki: 800 g mielonego mięsa wołowego 1 opakowanie (8 sztuk) serków topionych typu cheddar 1/2 sałaty lodowej 1 cebula 2 ogórki konserwowe sól, pieprz Przygotowanie(...)Najpierw przygotowujemy sos - cebulę, ogórka kiszonego oraz korniszon bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Sałatę lodową kroimy w paski, cebulę kroimy w kostkę, a ogórka w plasterki. Cebule płuczemy w zimnej wodzie, żeby trochę straciła na ostrości. Mięso dzielimy na osiem części (po 100g) i formujemy kotlety. Następnie rozgrzewamy dużą
Symfonia smakowadnia mama robiła nam sałatkę lub pastę do chleba z pieczonym kurczakiem - uwielbiałam obie te rzeczy. Do sałatki dodawała zazwyczaj warzywa, które akurat miała, najczęściej paprykę, sałatę, pomidory, ogórki i cebulę. Dziś moja wersja, z ulubionym avocado. Do tej sałatki doskonale nadaje się mięso drobiowe z patelni, grilla lub piekarnika. Ja wykorzystałam mięso(...)połowy cytryny oliwa z oliwek pieprz cytrynowy i czarny, sól do smaku Sałatę pokroić w paski, ogórka w plastry, następnie plasterki w szersze paski, avocado w cienkie plasterki, pomidorki przekroić na pół. Układać warstwami na niedużych półmiskach najpierw sałatę, ogórki, szczypiorek, mięso z kurczaka. Rozłożyć pomidorki, posypać pietruszką. Wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem cytrynowym i czarnym
Kuchnia Prezydentowejsosie grzybowym z kasza gryczana i ogórkami małosolnymi SKŁADNIKI: sznycle wieprzowe 2 garści suszonych grzybów 400 ml śmietany 18% 1 cebula świeża pietruszka 2 woreczki kaszy gryczanej ogórki małosolne sól, pieprz Grzyby posiekać i zalać woda i zostawić na noc,. Następnie w tej samej wodzie gotować ok 30 minut. Oczyszczane sznycle delikatnie utłuc, posolić i popieprzyć. smażyć(...)minut. Następnie dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę i zalać śmietaną. Pozostawić na ogniu, niech jeszcze c chwile sosik po pyka. Mięsko z sosem grzybowym najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi. Smacznego
MarciochaKucharzyświeżych warzyw - ogórków gruntowych, rzodkiewek, koperku i botwinki. W prostocie zawsze tkwi piękno, a w tym przypadku smak. Naprawdę warto spróbować :) SKŁADNIKI: pęczek botwinki z małymi buraczkami dwa ogórki gruntowe 6-8 rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka koperku ( lub wedle uznania) 150 ml jogurtu greckiego 400 ml kefiru dodatkowo: sól cukier ziele alngielskie liść laurowy SPOSÓB(...)oraz dwa ziela angielskie i liść laurowy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min aż buraczki będą ugotowane, ale wciąż jędrne. Wyjąć ziele oraz liść i wystudzić. 2. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rzodkiewkę razem ze skórką również zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 3. Dwa ząbki czosnku obrać i zetrzeć na tarce
DefinicjaSmakutemacie chłodników...dzisiaj litewski. Składniki; 4-5 buraków, pęczek botwinki, 4-5 ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku(...)cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte ogórki, koperek, wyciśnięte ząbki czosnku,jogurt. Wszytsko mieszamy i soprawiamy cukrem, sol,ą, pieprzem
Anioły w kuchnibyć a'la grecki z marketu - kilka gałązek mięty cytrynowej - 4 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 50 ml oliwy z oliwek -sól, pieprz - ritsina w dowolnej ilości OGÓRKI PORZĄDNIE UMYJ i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i daj im odpocząć około 10 minut żeby puściły sok, możesz w tym czasie przygotować resztę składników i delektować(...)się ritsiną. Ja delektowałam się ritsiną :) CZOSNEK UTRZYJ Z SOLĄ , miętę drobno posiekaj. Kiedy ogórek puści soki przełóż go na sito i porządnie odciśnij w wody, im więcej pracy w to włożysz tym lepsze będą tzatziki. DODAJ POZOSTAŁE SKŁADNIKI dobrze wymieszaj, przykryj folią śniadaniową i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, ale moim zdaniem najlepsze są następnego dnia. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliPrzepyszna botwinka z przydomowego ogródka :) Co prawda nie mojego, ale botwinka przynajmniej prawdziwa :) Składniki: 2 pęczki botwinki 5 ogórków gruntowych 5 rzodkiewek 1 garść koperku 1 pęczek dymki 200 gramów śmietany 18% 400 gramów jogurtu naturalnego 1/2 litra wywaru drobiowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 jajko (na jedną osobę) ugotowane na twardo - opcjonalnie Botwinkę kroimy: liście siekamy (nie musi(...)kroimy w półplasterki - przekładamy do garnka z wywarem. Gotujemy 6-7 minut dodając łyżeczkę octu jabłkowego W tym samym czasie kroimy w drobną kostkę rzodkiewki i dymkę, siekamy koperek, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach Ugotowaną botwinkę studzimy i przelewamy do większej salaterki Do ugotowanej botwinki powoli wlewamy śmietanę i jogurt jednocześnie mieszając sprężynką lub trzepaczką Dodajemy ogórki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzyprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oleju i wszystko ze sobą połączyć. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki drobno pokroić. Kapustę posiekać. Kukurydzę odcedzić. Mięso przesmażyć na rozgrzanej patelni. Ostudzić. Na sam koniec sałatkę układać warstwami. Wierzch sałatki udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i plasterkami czerwonej cebuli. Sałatkę(...)przed podaniem schłodzić w lodówce. Poszczególne warstwy: usmażone piersi z kurczaka majonez cebula ogórki kukurydza majonez wymieszany z ketchupem kapusta pekińska
Ugotować