indyk - 7293 przepisów (strona:354/487)

Makaron alla bolognese 107

Składniki makaron, 300g mięso mielone z indyka, 500g cebula, 1 duża sztuka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki śmietanka 12%, 100g mąka pszenna, 3 łyżeczki sól ,pieprz, bazylia Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażymy 10-15 minut. Po tym czasie

Gotowanie moimi oczami
Indycze pałki z ziemniaczkami 136

Składniki pałki z indyka, 2 szuki ziemniaki, 5-6 sztuk olej, 5 łyżek zioła prowansalskie, 1 łyżeczka przyprawa do mięs/delikat, 3 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki czosnek, 5-6 ząbków papryka słodka, 1/2 łyżeczki czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Pałki myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Mięso nakłuwamy nożem

Gotowanie moimi oczami
Roladki z indyka z warzywami 214

Składniki filet z piersi indyka, 1 sztuka około 800g cebula, 1 duża sztuka marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler, 1 malutka sztuka papryka czerwona, 1 sztuka cukinia, 1 mała sztuka jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierki margaryna lub olej, do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filet myjemy, osuszamy i kroimy tak aby powstały 4 plastry. Rozbijamy mięso na kotlety

Gotowanie moimi oczami
Kieszonki z indyka ze szpinakiem i fetą 234

Składniki sznycel z piersi indyka, 4 szt czosnek, 3 ząbki szpinak mrożony, 1/2 opak ser feta, 1/2 opak jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierowania olej, do smażenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i smażymy tak długo, aż odparuje cała woda. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Sznycle

Gotowanie moimi oczami
Roladki z indyka z serem 372

Składniki sznycle z indyka, 5 szt ser żółty, 5 plasterków masełko ziołowe, 5 łyżeczek jajko, 1szt bułka tarta sól, pieprz olej, do smażenia Przygotowanie Sznycle cieniutko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym układamy plasterek sera i łyżeczkę masełka ziołowego. Zwijamy mięso tworząc małe roladki. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju, początkowo na dużym ogniu, później zmniejszamy

Gotowanie moimi oczami
Schab na zimno 196

Jeśli wędlina to najlepsza domowa. Robię taką od ok. 2 lat z przepisu, któruy dostałam od koleżanki. W ten sposób można przygotować schab, szynkę lub filet z indyka. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa.  Składniki: 1,2 kg schabu 2 łyżki soli peklowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego garść kuleczek czarnego lub kolorowego pieprzu kilka kuleczek jałowca

Czerwień i błękit
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 195

dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego!   Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki pietruszki; 2 jaja; 3 łyżki bułki tartej; Sól; Pieprz. Sos: 200 g koncentratu

Gospodyni Miejska
Krokiety z mięsem mielonym 253

mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i ½ szklanki mąki pszennej 50 ml oleju  *porcja ciasta na 14 cieniutkich naleśników Nadzienie: 50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku olej 2 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie do panierki: bułka tarta i jajka Krokiety z mięsem mielonym

Takie tam pichcenie
Wędzony kurczak w galarecie 203

kurczaka wędzonego, czy też nóg z kurczaka. Może to być filet, także pieczony, smażony czy gotowany. Prawdę mówiąc, nie musi to być nawet kurczak – możemy wykorzystać np. filet z indyka. Tutaj wszystko zależy od upodobań. Sugerujemy użycie żelatyny w nieco nadmiarowej ilości, ok. 1,5x porcji zalecanej przez producenta na daną ilość bulionu. Chodzi o to, żeby nasze galaretki

Kulinarna Pokusa
Pasztet drobiowy 195

Składniki na 2 keksówki o wymiarach LxWxH 30x12x8c: MIĘSO:   2 kg mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka  ½ kg podgardla wieprzowego  200g wątróbki drobiowej PRZYPRAWY DO MIĘSA:   1 cebula – średnia  3 jaja – całe  2 bułki poznańskie – nie mogą być kajzerki, bo są zbyt napuszone

Grunt to przepis!
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 109

ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 0 Comments / 03/11/2015 POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 1 Comment / 19/08/2015 Previous Next

Martyna Cooks
Zachwytu Ukrainą c.d. (2) 141

się. Ukraina... jakaż ona jest piękna. Te przestrzenie... stada krów i koni które spokojnie pasą się na łąkach, przy rzekach. Małe kolorowe domki i chodzące luzem kurczaki, gęsi i indyki - tak w ogóle to zawsze zastanawia mnie dlaczego tego nikt nie kradnie? W Polsce zaraz by się znalazł jakiś głodny :-). I te wspaniałe ruiny - już prawie tradycją stało się

sierotka maRysia w kuchni
Wołowina w winnym sosie 99

czasu do czasu człek myśli - "ale bym zjadł jakieś mięcho!" Następnie pada drugie pytanie - ale jakie? Cycki z kury? Klata z indyka? Hm, rzadko kiedy pada odpowiedź "wołowina". Fakt, nie jest to ulubione i bardzo popularne mięso w Polsce. Niemniej jednak myślę, że warto czasami zerknąć na cenę wołowiny, a dokładnie udźca, a zaskoczymy się sami, że aż takie drogie

Right Behind The Kitchen
Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem 111

risotto. Dlatego  też pewnie pojawia się kolejny przepis, którego królem jest ryż arborio (niedługo pojawi się kolejny...) Po prostu mogę jeść je na okrągło. Opcja z krewetkami, indykiem, kurczakiem albo po prostu z dodatkiem jakiegoś warzywa. Nie ma to większego znaczenia - ma być maślane, kremowe, hmmm. Mając dosłownie kilka produktów możemy zrobić smaczne, sycące danie jednogarnkowe. Bazą jest

Right Behind The Kitchen
Ryż z cukinią i marchewką 187

domu często podaję taki wzbogacony ryż zamiast tradycyjnego białego ryżu. Idealnym dodatkiem do tego dania to filet z kurczaka bądź indyka. POLECAM. Składniki: 1 cukinia 2 marchewki 150 g ryżu  2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz kolorowy Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.  Umytą cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych

magiczna kuchnia Kasi