indyk - 7293 przepisów (strona:356/487)

Zachwytu Ukrainą c.d. (2) 128

się. Ukraina... jakaż ona jest piękna. Te przestrzenie... stada krów i koni które spokojnie pasą się na łąkach, przy rzekach. Małe kolorowe domki i chodzące luzem kurczaki, gęsi i indyki - tak w ogóle to zawsze zastanawia mnie dlaczego tego nikt nie kradnie? W Polsce zaraz by się znalazł jakiś głodny :-). I te wspaniałe ruiny - już prawie tradycją stało się

sierotka maRysia w kuchni
Wołowina w winnym sosie 89

czasu do czasu człek myśli - "ale bym zjadł jakieś mięcho!" Następnie pada drugie pytanie - ale jakie? Cycki z kury? Klata z indyka? Hm, rzadko kiedy pada odpowiedź "wołowina". Fakt, nie jest to ulubione i bardzo popularne mięso w Polsce. Niemniej jednak myślę, że warto czasami zerknąć na cenę wołowiny, a dokładnie udźca, a zaskoczymy się sami, że aż takie drogie

Right Behind The Kitchen
Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem 102

risotto. Dlatego  też pewnie pojawia się kolejny przepis, którego królem jest ryż arborio (niedługo pojawi się kolejny...) Po prostu mogę jeść je na okrągło. Opcja z krewetkami, indykiem, kurczakiem albo po prostu z dodatkiem jakiegoś warzywa. Nie ma to większego znaczenia - ma być maślane, kremowe, hmmm. Mając dosłownie kilka produktów możemy zrobić smaczne, sycące danie jednogarnkowe. Bazą jest

Right Behind The Kitchen
Ryż z cukinią i marchewką 179

domu często podaję taki wzbogacony ryż zamiast tradycyjnego białego ryżu. Idealnym dodatkiem do tego dania to filet z kurczaka bądź indyka. POLECAM. Składniki: 1 cukinia 2 marchewki 150 g ryżu  2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz kolorowy Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.  Umytą cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych

magiczna kuchnia Kasi
Światowy dzień makaronu 143

jeść codziennie. Idealne na kolację we dwoje z lampką białego wina. Jeśli wolicie krewetki i wędzonego łososia to makaron pesto na pewno Wam przypadnie do smaku. Sałatka makaronowa z indykiem Gotuję przeróżnie i lubię zmieniać makaron jak rękawiczki. Jest tyle rodzajów makaronu pod względem kształtu i gatunku mąki, że codziennie można ugotować jakiś inny. Ostatnio dostałam w prezencie ekologiczne fusilli

codojedzenia
PIECZONE BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM I CUKINIĄ 132

Dwie nieduże cebule kroję w kostkę  i podsmażam na patelni, pod koniec smażenia dodaję starte ząbki czosnku. 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego albo z indyka smażę  wraz z cebulą,solą,pieprzem,bazylią,słodką papryką i oregano. Dodałam również małą białą,pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Bakłażana i cukinię myję, kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek. Można

potrawyregionalne
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 207

zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;) Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;) Składniki: 2 kg. mięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 0,5 szt. selera kawałek pora 1 szt. cebuli parę suszonych grzybków liście laurowe ziele angielski imbir gałka muszkatołowa majeranek

potrawyregionalne
KURCZAK ZAPIEKANY Z MORELAMI I ŚLIWKAMI 118

Podobny przepis tylko z indyka możecie zobaczyć TU . Dziś mała modyfikacja...po pierwsze inny ptak ;)   po drugie dodałam warzywa. Składniki: podudzia z kurczaka marchew pietruszka suszone morele suszone śliwki przyprawa prowansalska do kurczaka parę ząbków czosnku majeranek sól,pieprz,słodka czerwona papryka masło do podsmażenia Kurczaka podsmażyłam na maśle. Przełożyłam go do żaroodpornego naczynia. Podudzia posoliłam,posypałam pieprzem

potrawyregionalne
PIEROGI Z MIĘSEM KAPUSTĄ I GRZYBAMI 167

łyżka miękkiego masła gorąca woda szczypta soli Ilość składników zależy od tego ile chcemy zrobić pierogów. Ja zużyłam mięso z gotowanego wcześniej rosołu. Obrałam ugotowany kawałek pręgi,skrzydło z indyka  i mięso wołowe na rosół. Wykorzystałam również parę ugotowanych marchewek. Zmieliłam je Podsmażyłam pokrojoną cebulę Kiszoną kapustę drobno poszatkowałam,podlałam wodą i dusiłam razem z suszonymi grzybami około

potrawyregionalne
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 133

barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 5 dag / pół opakowania drożdży szczypta soli i cukru łyżka oleju Farsz: mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie  majeranek Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę

potrawyregionalne
ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI 167

coś z niego przyrządzić. Będą więc roladki. A jak mowa o roladkach to polecam również: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z INDYKA ZE SZPINAKIEM ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: jarmuż pierś z kurczaka kapary ser dojrzewający czosnek oliwa zioła prowansalskie sól,pieprz,czerwona papryka Jarmuż umyłam i podgotowałam

potrawyregionalne
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 124

odkryciem tego lata. Jego kwaskowaty smak przypadł mi bardzo do gustu. A w połączeniu ze słodkim,kruchym ciastem jest wprost przepyszny. Polecam również z rabarbarem: ciasteczka serowe z rabarbarem indyk z sosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem  czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem    A także kruche ciasto

potrawyregionalne
ROLADKI Z KURCZAKA Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 186

KURCZAKA nadziewane serem rokpol, suszonymi pomidorami i owinięte szynką parmeńską. Polecam również przepisy na inne nadzienia: z jarmużem i kaparami z oliwkami,kaparami i suszonymi pomidorami z indyka ze szpinakiem Składniki: piersi z kurczaka ser rokpol (bądź inny pleśniowy) parę suszonych pomidorów w oleju przyprawa do kurczaka sól,czarny pieprz słodka czerwona papryka ząbek czosnku plasterki szynki parmeńskiej

potrawyregionalne
KRÓLIK W ŚMIETANIE 178

wszystkim ludziom starszym, dzieciom i osobom cierpiącym na skazę białkową. Sos na bazie śmietany jest naprawdę przepyszny.  Polecam! Według mnie królik jest o wiele smaczniejszy niż kurczak czy indyk.   Składniki: 1 tusza z królika 200 ml 18% śmietany sok z 1 cytryny 1 szt.cebuli 3 ząbki czosnku 1-2  łyżki masła 3-4 łyżki oliwy świeże gałązki

potrawyregionalne
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 228

sosów i pieczeni.  Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki.   Składniki: około 500 g  mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 1 bakłażan 300 g pieczarek 250 ml bulionu  2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki przyprawy

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania