żeberkach i jak każda Mamina zupa smakowała wyśmienicie :) Ja jednak kapuśniak gotuję na warzywach (jak większość gotowanych przeze mnie zup), a dopiero na koniec podsmażam wędzoną kiełbaskę z indyka lub z kurczaka i dodaję do kapuśniaku, dzięki czemu zupa zyskuje na aromacie oraz smaku pysznej wędzonki, obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego kapuśniak już
Kraina Miodem Płynącaszybkie w przygotowaniu. Farsz można przygotować dzień wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem. Najlepsze na ciepło :) Składniki: 6 papryk 100-200g ugotowanego ryżu 350 g filetu z indyka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 puszka (400g) kukurydzy konserwowej 1 puszka (400g) fasoli czerwonej lub czarnej 2 puszki pomidorów krojonych
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 500 g wątróbki z indyka 1 duża czerwona papryka 1 puszka groszku Mrożonka (kalafior, brokuł,marchewka) 1 cebula 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki masła mąka pszenna majeranek sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Groszek osączyć z zalewy. Pietruszkę drobno posiekać. W garnku zagotować wodę, wrzucić warzywa i ugotować al dente. Na patelni podsmażyć
magiczna kuchnia Kasikilkanaście godzin, na minimalnym ogniu sobie pyrka całą nockę. Dzięki temu jest klarowny i bardzo pożywny. Mięso z królika jest zdrowe, dietetyczne, zalecane dla dzieci. Pyszna alternatywa dla kurczaków, indyków i innego drobiu. SKŁADNIKI: - korpus z królika - włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora) - 1 opalona cebula - 3 goździki - 2 liście laurowe - kilka kulek ziela angielskiego - łyżeczka
Kuchnia bezglutenowa Lolisól peklowania 1-2 torebki 3/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki majeranku woda mineralna niegazowana ok. 1-2 l. ok. 1,5 kg.dowolnego mięsa (karkówka, pierś z indyka,szynka, schab) WYKONANIE Mięso w takiej marynacie powinno leżeć 12 godzin. Szynkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok.30 min. Następnie zmniejszamy do 180 st i pieczemy jeszcze godzinę. Pod koniec
W kuchennym oknie EwyWczoraj na obiad podałam wołowinę zapiekaną z warzywami pod beszamelem i dziś miałam przygotować dla odmiany białe mięso – indyka lub kurczaka, lecz rano w pośpiechu z zamrażalnika wyciągnęłam czerwone mięso i nie zwróciłam na ten fakt uwagi. Tak więc dziś na obiad znów było czerwone mięso – Duszona karkówka z warzywami. Trudno to przyznać, lecz […] The post Duszona
Magiczny Garnektrochę utrudniony dostęp do większości przypraw, których używam na co dzień, a zależało mi na upieczeniu sporego kawałka indyka, by się nie zepsuł. Udało mi się dosięgnąć trawę żubrową i czosnek niedźwiedzi - przyprawy, które kojarzą mi się z Podlasiem. I wyszło z tego niezwykle aromatyczne jedzonko :) Dodatkowym plusem, przynajmniej dla mnie teraz, jest mało roboty przy jego przygotowaniu. Składniki : pierś
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: szyja indyka 4 marchewki 3 pietruszki 0,5 małego selera 1 cebula 1 litr przecieru pomidorowego (domowego) ok 20 dag ryżu białego ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty, sól do smaku opcjonalnie odrobina cukru śmietana 18% Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy z powierzchni wywaru szarą pianę, doprawiamy przyprawami
Qchnia po prostumieszanka warzyw chili con carne od Bonduelle , mięso mielone oraz sos boloński :) Danie jest pyszne, można je podać z bułką lub makaronem :) Składniki : 1/2 kg mięsa mielonego z indyka lub szynki 1 sos boloński ze słoika Pudliszki 500 g 1 puszka chili con carne od Bonduelle sól, pieprz do smaku 1/2 łyżki oregano 1 łyżka bazylii
Sama słodycz i szczypta chiliśmiało mogłabym napisać, że są również w wersji fit :) Polecam zarówno dla małych jak i dużych (by wspomnieli sobie smak dzieciństwa) ;) 3-4 porcje: * woda- 1 litr * pierś z indyka- 350 g * pieczarki- 350 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 mała * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 4 szt. * listek laurowy- 1 szt. * sól, pieprz, słodka papryka- do smaku * śmietana
Kraina Miodem Płynącafilet z indyka sól pieprz bułka tarta mąka tłuszcz do smażenia ziemniaki Ziemniaki obrać i skropić oliwą, posolić posypać pieprzem i upiec , można przekroić. Ja użyłam frytownicy ActiFry. Filet pokroić na plastry, lekko rozklepać. Do panierowania wymieszać łyżkę maki, łyżkę bułki tartej, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Panierować i smażyć filety na złoty kolor. Podawać z pieczonymi ziemniakami
Gotowanie jest łatweciepło, jak i po ostygnięciu, więc może stanowić element pysznego obiadu lub kanapki. Przepis nie jest skomplikowany, ale czasami prostota jest najlepsza. 1,5-1,7 kg udźca z indyka 3 ząbki czosnku 20-30g masła 1/2 szklanki wody majeranek papryka ostra w proszku sól, pieprz ziołowy Z udźca usunąć kość. Umyte oraz osuszone mięso dokładnie natrzeć przyprawami (papryką
Di gotujeSkładniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej 3 jajka szczypta soli 1.5 szklanki mąki Składniki na farsz : 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula domowa vegeta do smaku 1 łyżka przyprawy kurczak ziołowy od Skworcu 1 łyżka oregano od Skworcu szczypta pieprzu zielonego od EcoBlik 1 łyżeczka czosnku od EcoBlik
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki(około 2-3 porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych z puszki oregano, bazylia, sól, papryka ostra mielona Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oliwy, następnie dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany i mięso - posypujemy papryką. Smażymy do momentu kiedy mięso nam się zarumieni
Moje-pitraszenieblog To i owo Stokrotki) A oto linki do nadesłanych przepisów: Rolada jarmużowa z tuńczykiem Hot dog domowym sposobem Ptysie z pastą z groszku Minikanapki - ponadczasowe przękąski Zakrętasy z indykiem, serem i papryką Kanapki Na Imprezę z Łososiem Papad Paluszki Grissini z Szynką Szwarcwaldzką i Rukolą Bułeczki gąsieniczki z parówkami czyli hot dogi inaczej Koreczki imprezowe Kanapeczki imprezowe na krakersach
Weekendy w domu i ogrodzie