słoiczkiem koncentratu pomidorowego. Całość zagotowałam i przyprawiłam mocniej solą i pieprzem. Efekt? PYSZNA, lekka zupa jarzynowa, delikatna w smaku! Polecam. Zupa jarzynowa z młodych warzyw 400 g mięsa indyka, u mnie filet mały, młody seler mała bulwa kopru włoskiego 3 młode marchewki 3 młode pietruszki 4 młode, spore ziemniaki 3 pomidory 100 g świeżego groszku (lub mrożonego), plus trochę
Dzieje kuchennej Wiewiórywielkości kostkę. Cukinię, cebulę, paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki marynaty łączymy dokładnie ze sobą. Zalewamy warzywa i mięso. Odstawiamy na min. 1 h. Na patyki do szaszłyków nadziewamy indyka i resztę składników według wybranej przez siebie kolejności. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-45 min. Pod koniec pieczenia odwijamy szaszłyki z folii
Pobite gary Barbarymusiałam jakoś spożytkować nadwyżkę. Oczywiście pierwsze co przychodzi na myśl, to pesto. Aromatyczne, genialnie sprawdza się kiedy nie mamy czasu na gotowanie. W połączeniu z makaronem i np. indykiem czy ciecierzycą stanowi pyszny i szybki obiad. Jako że pesto bez sera nie smakuje tak dobrze, a ja sama przetwory mleczne jem od wielkiego święta, musiałam znaleźć jakiś substytut. Tę rolę
Powiedz dietom niedziś już raczej nie przygotujecie tego dania, mimo iż jest bardzo szybkie! ale jutro to już koniecznie! Zapraszam! Składniki; 1 duży filet z kurczaka ( może być też z indyka) 2 szkl. zielonego groszku (może być mrożony) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty ajvar kilka suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka śmietany 2-3 łyżki oleju sól, pieprz
Radość kipiąca uśmiechem.Serdecznie zapraszam! A Wy jaką botwinkową lubicie najbardziej? SKŁADNIKI (na duży garnek około 4-4,5 litra): - 6 dużych buraków - 2 pęczki młodej botwinki - wywar z mięsa np. kury, indyka lub wołowy (jeśli nie masz użyj 3 kostek: 2 rosół z kury i 1 szt rosół wołowy) - puszka fasoli białej konserwowej drobnej - jajka na twardo - 250 ml śmietany 12% Buraki
SMYKWKUCHNImożliwości. Można je dusić, opiekać, gotować i piec. Kaczka nie jest wymagającym mięsem, jednak należy poświęcić jej więcej czasu. Mięso kaczki różni się nieco składem od mięsa kurcząt i indyków. Zawiera więcej tłuszczu, nie jest tak delikatne i pewnie dlatego wiele osób go nie lubi. Warto jednak wspomnieć,że kacze mięso to dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin
Ciasna Kuchniamakaronu "wielkie świderki" 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta majeranku szczypta hyzopu szczypta cynamonu szczypta przyprawy bryani massala na sos 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami, formujemy małe kuleczki wielkości śliwki mirabelki. otaczamy lekko w tartej
Gotowanie jest łatwenatkę pietruszki, szczypiorek ,pieprz, starty parmezan itd czyli doprawić jakbyśmy przygotowywali kotlety mielone.Dla osób na diecie można obniżyć ilość kalori zastępując mięso wieprzowe np zmieloną piersią z kurczaka lub indyka. Z wystudzonego kalafiora ostrożnie wykroić głąba . Doprawione mięso mielone wciskamy jak najdokładniej w zakamarki kalafiora (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nafaszerowany kalafior odwrócić, posmarować główkę majonezem a następnie oblepić starym
zielonacukinkanajwyżej potrawka delikatnie je połaskocze;) Kurczak z curry z ananasem ( na słodko - ostro) Porcja dla całej rodziny fot. Izabela Magdalena Składniki: 2 piersi z kurczaka (ja dałam dziś wyjątkowo indyka) 2 szklanki ryżu basmanti 2 czerwone papryki 1 puszka ananasów w kawałkach 3-4 cebule 3- 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu drobiowego sól, pieprz
Kuchnia smakówSkładniki ok 1,5 kg perliczki 350 g wątróbki z indyka 2 cebule pół lampki czerwonego półwytrawnego wina 4 ząbki czosnku 1 bułka kilka listków szałwii ziele angielskie, listki laurowe włoszczyzna - na wywar sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa lubczyk Przygotowanie Perliczkę ugotować do miękkości ok 2,5 godziny. Wątróbkę podsmażyć z cebulą dodać kilka listków szałwii i podlać winem. Trzymać
Gaździnka warzydrobno krojonego szczypioru. Delikatne, ale zarazem wyczuwalne w smaku i soczyste. Pamiętajcie, aby były soczyste i ładnie się rumieniły dodajcie wodę gazowaną. Smacznego!:) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 6 średnich pieczarek jajko 1 średnia cebula 1 średni pęczek szczypioru około pół szklanki wody gazowanej łyżka gładkiej ostrzejszej musztardy masło klarowane do smażenia przyprawy (do smaku, według uznania
Zasmakuj Kuchnitaki obiad? Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie pomidorowym, pulpety w sosie serowym i inne również bardzo smaczne. Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka 1 kajzerka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 300 g mrożonego szpinaku 400 ml śmietany 30% 1 serek topiony 1 l bulionu mięsnego 2 łyżki mąki 2 łyżki masła klarowanego
O kuchni z uczuciemsprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście można ją pominąć i zrobić wersje lajt, dla wrażliwych :) pierś z indyka 3-4 papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła 2 kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy 2-3 szklanki
Pora na porałyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ząbki czosnku 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, orzechy włoskie 1 szklanka/zmielone do szybkowara wlać 2,5 litra wody, ugotować włoszczyznę, cebulę, golonki indyka, biodrówkę, ziele i liście laurowe, kucharka, gotowałam od zasyczenia pary 40 minut, szybkowar otworzyłam jak sam spuścił ciśnienie wystudzoną włoszczyznę, cebulę, obrane mięso z golonek i biodrówki zmielić w maszynce
W Mojej Kuchni Lubięrodzynek suszonych 20 g orzechów włoskich Przepis: mleko zagotować, wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy. Obiad 150 g mięsa z piersi indyka bez skóry 15 g oleju kokosowego 6 g czosnku 10 g kopru ogrodowego 160 g szparagów 42 g szpinaku 300 g ziemniaków 200 g buraków Przepis: Mięso upiec w folii
Kucharzyca