ryżu z dodatkiem szafranu ( a zarazem jedno z moich ulubionych! ). Tradycyjnie przyrządzana jest ze świeżymi owocami morza, ale doskonale sprawdza się również wersja z kurczakiem albo mięsem z indyka. I taką właśnie dziś dla Was przygotowałam! Niesamowicie aromatyczna i bardzo sycąca, a przy tym bardzo łatwa do przygotowania! Koniecznie spróbujcie Paellę z kurczakiem i przenieście się na gorące, hiszpańskie plaże
Ostra na SłodkoŹródła białka Te można podzielić na dwie główne kategorie: pochodzenia zwierzęcego; pochodzenia roślinnego; Przykładowe źródła białek pochodzenia zwierzęcego: Produkt gr białka w 100 gr Pierś kurczaka 21,8 Pierś indyka 22,3 Tuńczyk 23 Wołowina (chuda) 34,6 Jaja 12,6 Przykładowe źródła białek pochodzenia zwierzęcego: Produkt gr białka w 100 gr Płatki owsiane 13,5 Soczewica 25 Nasiona dyni
Ciasna Kuchnianatka pietruszki sól i pieprz Szczypta cukru 1 łyżeczka przyprawy do kebabu Łyżka bułki tartej 0.5 jaja -25 g. cebula 30 g. sok pomidorowy 200 ml. ******************************************** Mięso mielone z indyka wymieszać z jajem ,solą ,pieprzem , cebulką, przyprawą do kebaba.Obtoczyć lekko w bułce tartej i usmażyć na oliwie 1 łyżce.Kapustę kiszoną wymieszać ze startą na tarce o dużych oczkach
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŚwięta już tuż-tuż, jajka z majonezem, jajka nadziewane, żurki, kiełbasy, serniki, mazurki, schaby, indyki… co zrobić, aby we wtorek nie obudzić się z nadprogramowymi kilogramami? A co gdy do tego wszystkiego jesteś na diecie? Powiedzmy sobie szczerze, święta to nie jest dobry czas na odchudzanie. Warto jednak zadbać, aby te dwa dni nie zaprzepaściły dotychczasowych starań:) Przedstawię Wam kilka
Wypieki i RumieńceCiekawe urozmaicenie obiadów. Ja wykorzystałam camembert z zielonym pieprzem, ale równie dobrze możecie skorzystać z tradycyjnego lub innego smakowego. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 1 camembert (u mnie z zielonym pieprzem) 100 g żółtej fasolki szparagowej 1 jajko tarta bułka do obtoczenia sól, pieprz (u mnie świeżo mielony kolorowy) margaryna do smażenia WYKONANIE Mięso
Passions hobbies lifeDziś sałatka która znajdzie się na Wielkanocnym stole. Pyszna polecam zrobić. Składniki: szynka z indyka 300 g ser gouda 300 g seler marynowany Develey 150 g kukurydza z puszki Develey większa połowa jaja ugotowane na twardo 6 szt ananas z puszki cały po odsączeniu majonez 8 łyżek jogurt naturalny 6 łyżek sól i pieprz do smaku Krok 1 Zaczęłam
Różowa kuchniaOstatnio wołowina dość często gości na naszym stole, bo to oprócz indyka główne mięso zalecane w diecie córki (i mojej także). Jednym z dań polecanych w jej jadłospisie przez panią dietetyk są bitki wołowe. Przygotowałam je już kilka razy lekko modyfikując danie pod nasz smak i myślę, że będzie się pojawiać częściej. Polecam zarówno na co dzień
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli w proszku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka curry olej do smażenia Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka zioła prowansalskie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 szklanka zielonej soczewicy 2 szklanki wody do ugotowania
Piekielna Kuchnia Patisałatki to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 6 łyżek majonezu 300 g szynki w kawałku (na przykład z indyka) 200 g ogórków konserwowych 1 łyżka startego chrzanu (ze słoika lub świeżego) 2 łyżki usiekanego szczypiorku do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z jajkiem i szynką
Uwaga Babcia GotujeWspaniała zupa o zapachu pomidorów dojrzałych na słońcu w ogródku Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka lub 1 z indyka - 2 marchewki - 5 -6 dużych pomidorów lub 2 słoiki 1/4 l pomidorów w sosie własnym(przepis w mojej kolekcji ) - 2 liście selera lub kawałek korzenia - 1 liść lubczyku - kostka rosołowa którą robię sama - cebula - sól pieprz do smaku - natka pietruszki kilka
W królestwie smaków BeatySkładniki: pierś z indyka płatki kukurydziane jajko 1 szklanka mąki 600 ml wody przyprawa American chicken Rafex olej do smażenia Mięso dokładnie umyć i pokroić na małe kawałeczki. Mąkę z wodą, przyprawą i jajkiem miksujemy do uzyskania ciasta naleśnikowego. Płatki kukurydziane rozbijamy tłuczkiem na mniejsze kawałki. Olej rozgrzewamy. Kawałki mięsa moczymy w cieście, następnie obtaczamy w płatkach
kulinarnyswiatdomikeksowe lub 1 większą: 3 udka z kurczaka (ok 800 g) ok 400 g karkówki cielęcej z kością ok 250 g boczku wieprzowego surowego ok 250 g wątróbki z indyka 3 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 mały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego lub kolorowego
Anioszek w kuchniSkładniki na ok 4 porcje: po 1 szyi z indyka i z kaczki lub inne mięso drobiowe na rosół, np. duże udko (wg upodobania) ok 2 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki korzeń 1 średni seler 1 większy por 2 malutkie cebule lub 1 średnia 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 małe filety z kurczaka 3-4 łyżki kukurydzy
Anioszek w kuchniporanku jeśli mamy przed sobą dzień pełen aktywnego działania. Polecam więc, bo na pewno się przyda ;-) Energetyczna jajecznica ENERGETYCZNA JAJECZNICA 3 jajka 4 cienkie plasterki wędliny z indyka (średnica ok 6 cm) 2 plasterki żółtego sera (7 x 7 cm) 1 mała cebula 1 łyżeczka masła sól pieprz kolorowy Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Plasterki wędliny
peggiwkuchnipracy na drugie śniadanie lub na szybką kolację. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 300 g kaszki kuskus 150 g sera żółtego 300 g szynki w kawałku (na przykład z indyka) 2 średnie pomidory (około 300 g) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz oraz 300 ml wrzącej wody do zalania kaszki kuskus Link do filmu z przygotowania: Sałatka z kaszki kuskus
Uwaga Babcia Gotuje