ogórki - 26028 przepisów (strona:362/1736)

dorsz pieczony w sosie 160

rybke i polać ją sosem..===== Mizeria na słodko: 4 duże ogórki gruntowe (lub 2 szklarniowe) 8-10 łyżek gęstej śmietany 18 % 3-4 łyżeczki cukru szczypta soli, pieprz Ogórki umyć, cienko obrać (najlepiej sprawdza się obieraczka do warzyw) i pokroić na cienkie plasterki. W misce wymieszać śmietanę z cukrem, doprawić lekko pieprzem. Dodać ogórki, wymieszać i lekko

w mojej kuchni
Gulasz po tatarsku gulasz po tatarsku 161

Wykonanie : Cebulę pokroić w półplasterki. Mięso i ziemniaki pokroić w grubsze słupki. Ogórki pokroić w małe słupki.Mięso usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku. Odłożyć na bok.Na tej samej patelni zeszklić cebulę na maśle. Dodać do niej przecier pomidorowy, podsmażyć. gulasz po tatarsku Dodać mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać(...)miękkości mięsa ok. 50 minut.Dobrze doprawić. gulasz po tatarsku Ziemniaki usmażyć na oleju tak jak frytki. gulasz po tatarsku gulasz po tatarsku Jak mięso będzie miękkie dodać ziemniaki i ogórki,delikatnie przemieszać i gotować jeszcze 10-15 minut. gulasz po tatarsku Podawać ze świeżym pieczywem.:) Smacznego. autor Bronislawa

w mojej kuchni
MIZERIA 104

Mizeria SKŁADNIKI ogórki śmietana 12-18% sól,pieprz cukier do smaku sok z cyryny do smaku WYKONANIE Ogórki kroimy w plasterki solimy i odstawiamy na 1,5-2 godzin ,aby puściły wode i skruszaly.Po tym czasie odlewamy wodę .W kubeczku mieszamy śmietane ,dodajemy pieprz ,cukier i sok z cytryny do smaku.Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy odcedzone z nadmiaru(...)wody ogórki

w mojej kuchni
Szisz kebaby 175

dopiekamy w piekarniku ( temp. 200 stopni). Polecam podawać z sosem tzatziki: Składniki: 4 ogórki gruntowe, lub dwa zielone 400g jogurtu greckiego (gęstego), koperek, świeża mięta, sól, pieprz.  Ogórki gruntowe myjemy, obieramy, i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki zielone myjemy i trzemy wraz ze skórką na tarce. Odsączamy nadmiar soku. Dodajemy jogurt grecki, poszatkowany koperek

Pudełko rozmaitości
Mizeria z czosnkiem 184

gruntowych lub 2 szklarniowe pół szklanki śmietany 18 % - można pomieszać z jogurtem naturalnym zott ząbek czosnku sok z cytryny lub kwasek koperek ew szczypta cukru pudru sól , pieprz Wykonanie : Ogórki kroimy w cienkie plasterki - można zetrzeć na tarce na plasterki Solimy i odkładamy aż puszczą sok - ok 15 W tym czasie mieszamy śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)sokiem z cytryny , cukrem , pieprzem ( przyprawiamy do smaku ) Ogórki odciskamy z soku ( można je od razu umieścić na sitku , a później tylko lekko dociskając pozbawić nadmiaru soku ) Mieszamy ze śmietaną z dodatkami Posypujemy koperkiem Odkładamy do lodówki na 30 min - 1 h lub podajemy od razu

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Sałatka gyros 863

pół godziny do lodówki, podsmażyć na oleju na rumiano i ostudzić. Kapustę pekińską poszatkować, wymieszać z majonezem (1-2 łyżki), doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Czerwoną cebulę pokroić w krążki. Szczypior drobno pokroić. Majonez wymieszać z śmietaną.  W szklanej misce ułożyć kolejno warstwy: podsmażony kurczak, ketchup, kukurydza(...)majonez z śmietaną, ogórki, papryka, kapusta z majonezem, krążki cebuli i szczypior. Sałatkę przykryć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 3-4 godziny do schłodzenia i przegryzienia się smaków

Ala piecze i gotuje
Kotlet schabowy - Król polskich stołów. 177

papryka słodka w proszku      2. Puree ziemniaczane 6 ziemniaków 1 cebula  mleko  sól jogurt naturalny (mały) oliwa      3. Mizeria  1 ogórek  łyżeczka cukru sól pieprz jogurt naturalny (mały) Zaczynajmy !  Na samym początku obieramy ziemniaki i wrzucamy do garnka z osolonym mlekiem wymieszanym z wodą w stosunku(...)samym końcu w bułce tartej. smażymy na złoty kolor na dużym gazie. Gotowe. Mizeria czyli coś co gości u mnie w domu bardzo często letnią porą gdy ogórki zrywane są prosto z folii a ochota na coś orzeźwiającego jest bardzo duża. Tym razem nie będzie to mizeria z ogórkiem domowym ale cóż co to za schabowy bez mizerii

Wspólne smaki
Moje domowe burgery czyli wolna amerykanka :) 183

plastry sera  2 duże korniszony lub ogórki kiszone mała czerwona cebula prażona cebulka PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dodatki - rwiemy i myjemy sałatę. Cebulę i pomidory kroimy w plastry. Ogórki przekrawamy wzdłuż na cienkie plasterki.   Łączymy składniki sosu. Dodajemy niewielką ilość soku z cytryny i szczyptę chili. Bułki przekrawamy na pół i opiekamy na grillu lub w tosterze(...)kładziemy na mięsie ser, żeby trochę się rozpuścił. Składamy burgery w dowolnej kolejności. U nas wygląda to tak : -smarujemy dolną bułkę sosem - przykrywamy sałatą - układamy mięso z serem - plasterki ogórków - pomidora - cebuli. Posypujemy prażoną cebulką i znów polewamy sosem. Przykrywamy całość bułką i zajadamy :)  Same lub z frytkami... Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Surówka z ogórków kiszonych i czerwonej cebuli 309

średniej wielkości ogórków kiszonych 1 czerwona cebulka świeżo zmielony pieprz do smaku szczypta cukru(...)olej lub oliwa Cały czas nie ustaję w poszukiwaniach ciekawych surówek do obiadu. Surówka to nic innego jak kropka nad "i" całego dania obiadowego. Dziś zaprezentuję ciekawą surówkę z ogórków kiszonych i czerwonej cebuli znalezioną na blogu folozofia smaku . Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Całość przyprawić szczyptą cukru, świeżo zmielonym pieprzem

Świat Domowej Kuchni
Pasta z tuńczyka i jajek 292

płaska łyżeczka słodkiej papryki (można także zrobić w wersji ostrej) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jajka gotujemy na twardo. Ogórki kroimy w małą kostkę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy orzechy włoskie oraz pokrojoną na mniejsze części szalotkę i pulsacyjnie miksujemy, aż kawałki będą drobne. Dodajemy(...)odsączonego tuńczyka. Ponownie pulsacyjnie miksujemy przez kilka sekund – nie dłużej, pasta jest lepsza jeśli ma wyczuwalne kawałki (jeśli nie mamy malaksera wystarczy wszystkie składniki drobno pokroić). Dodajemy odciśnięte ogórki, majonez lub serek (my po prostu kochamy majonez, ale może być też jogurt grecki doprawiony czosnkiem), musztardę, paprykę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy łyżką, aż składniki połączą się

Poezja smaku
Sałatka imprezowa (wiosenna) 213

można dodać brokuły, lub użyć jednego i drugiego. Można dodać również paprykę pokrojona w paski. Główną zasadą jest to aby warzywa były świeże. Składniki: 1 kalafior 4 pomidory 5 ogórków gruntowych 6 jajek 6 rzodkiewek 4 łyżki majonezu(...)pęczek szczypiorku sałata do dekoracji Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, zaś kalafiora gotujemy tak aby się nie rozpadał oczywiście w osolonej wodzie Pomidory, rzodkiewki i jajka kroimy w ćwiartki. Ogórki kroimy w słupki. Na dużym półmisku układamy sałatę, a na niej kalafior, pomidory, ogórki, jajka i rzodkiewki. Układamy tak jak nam się podoba, półmisek ma po prostu wygladać

IMPRESJA SMAKU
Domowy McRoyal jak z McDonald's 378

McRoyal to klasyka wśród kanapek wchodzących w skład menu restauracji McDonald's.  McRoyal'a charakteryzuje podwójna porcja sera, soczysta wołowina oraz dodatki warzywne w postaci ogórków oraz cebuli. Popularną kanapkę możemy przygotować w wersji domowej - jest ona równie smaczna jak oryginał z McDonald's i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy. Domowy McRoyal jak z McDonald(...)następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w piórka, ogórki w plasterki. Bułeczkę przekrawamy wzdłuż na dwie części.  Na dolną części bułeczki kładziemy plasterek sera cheddar, wykładamy usmażone mięso, następnie drugi plaster sera, ogórek (ok. 2 plasterki), cebulę

Słodka Strona
RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :) 126

oodpowiedniej kolejności posiłków, aktywności ruchowej czy uzupełnieniu diety w mikro- i makroelementy oraz witaminy. Dowiesz się jakie są niezbędne produkty w zimowej diecie, mowa tu o imbirze, kiszonkach (ogórki, kapusta), Yerba mate czy pomidorach. Autorka zachęca także do założenia swojego malutkiego ogródka na parapecie :) Dokładnie chodzi o wszelakie zioła, od estragonu po bazylię i melisę. Jest również przepis(...)mówiąca o przydatności produktów spożywczych zamrożonych w temperaturze -18*C do -20*C, np. termin warzyw mrożonych wynosi 9-12 miesięcy. Magdalena Makarowska zachęca do spożywania produktów kiszonych, głównie ogórków i kapusty. Są one bowiem bogate w właściwości zdrowotne, a także stanowią dobre źródło cennych kwasów i probiotyków. Znajdzie się czas na kiszenie :) Z autorką zakisisz kapustę i ogórki

Zdrowie na języku :P
Sałatka warstwowa 719

robienia tej sałatki trzeba wrzucić do zamrażalnika serek topiony. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek. Marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie.  Ogórki obieramy z łupki i kroimy je w kosteczkę, bardzo dobrną ;) Odsączamy. Szynkę drobiową kroimy w bardzo drobną kostkę. Sałatkę warstwową składamy w przeźroczystym naczyniu o prostych ściankach. Na dno salaterki(...)żółtka (i to będzie nasza pierwsza warstwa), na nie ścieramy na drobnej tarce marchewkę. Na warstwę marchewki dajemy dwie łyżki majonezu i równo go rozsmarowujemy. Dodajemy kolejną warstwę - pokrojone ogórki kiszone (odciśnięte! żeby nie było dużo soku) na nie kolejny raz majonez. Drobno pokrojoną szynkę układamy na majonezie. Szynkę przykrywamy ścieranym na drobnej tarce i zamrożonym serkiem topionym. Ostatnią

Lawendowe Niebo
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 310

sałatkę: 300 g makaronu muszelki 150 g tuńczyka z puszki w sosie własnym 2 jajka na twardo 250 g czerwonej fasoli 250 g kukurydzy 250 g zielonego groszku 2 ogórki konserwowe 1/2 białej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu(...)łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sól, pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki makaronowej z tuńczykiem: Makaron gotujemy (al dente) w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do wystygnięcia i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Wystudzony makaron przekładamy do miski. Dodajemy tuńczyka, jajka, ogórki, cebulę, groszek, czerwoną fasolę, majonez, jogurt i musztardę. Doprawiamy solą i pieprze. Wszystkie składniki

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania