odważyłabym się nawet stwierdzić, ze moja zupka jest o niebo lepsza (i tańsza)!:) Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu! SKŁADNIKI: 2 litry wody 8 dużych lub 16 małych ogórków kiszonych 5 dużych ziemniaków 3 marchewki 1 korzeń pietruszki o,5 korzenia selera 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej(...)upraż na złoty kolor. Przerzuć cebulę wraz z całą oliwą do gotujących się warzyw. Zamieszaj. Gdy warzywa będą już miękkie dodaj do nich starte na tarce o grubych oczkach ogórki (bez skórek). Pogotuj jeszcze jakieś 3-5 minut, aby zupa nabrała smaku. Zdejmij zupę z ognia, rozlej do talerzy, polej słodka lub kwaśną śmietaną, posyp koperkiem i gotowe. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonykostkę. Wrzucić do miski, zalać 2 łyżkami oliwy i posypać przyprawą "Gyros". Zamieszać. Przykryć talerzykiem i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. W tym czasie por i ogórki konserwowe pokroić w cieniutkie plasterki a kapustę pekińską drobno posiekać. Po upływie 2 godzin wyjąć mięso z lodówki i usmażyć je. Pilnować należy jedynie, żeby go za bardzo(...)najlepiej przeźroczystej - ponieważ wtedy widać jej warstwy) w następującej kolejności: 1. pół porcji kapusty pekińskiej 2. piersi z kurczaka 3. por 4. połowę sosu majonezowo-ketchupowego 5. kukurydzę 6. ogórki konserwowe 7. pozostają część sosu majonezowo-ketchupowego 8. pozostałą część kapusty pekińskiej. Wszystkie warstwy należy równomiernie rozkładać w misce. Przykryć miskę pokrywką i wstawić do lodówki, żeby wszystkie
Świat Domowej Kuchnicebula 3 ogórki konserwowe 3 ugotowane ziemniaki 3-4 ugotowane buraki majonez 3 jajka na twardo biały pieprz Filety śledziowe pokroić w dość grubą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Ogórki i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Buraki starkować na tarce o dużych oczkach, natomiast jajka na tarce o małych oczkach. Na dnie szklanego (najlepiej przeźroczystego, ponieważ widać wtedy efekt(...)warstw) naczynia układać po kolei: - śledzie - cienką warstwę majonezu - pieprz - cebula - ogórki - ziemniaki - cienką warstwę majonezu - pieprz - buraki - cienką warstwę majonezu - pieprz - jajka Całość odstawić na noc do lodówki, tak, aby smaki się przegryzły. Przepis bierze udział w akcji: linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnizrazowego mięsa wołowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 ogórki kwaszone 1/2 czerwonej papryki 1 biała cebula 80 g boczku wędzonego w plasterkach 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu wołowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek sól pieprz Zrazy, to nic innego jak prosta potrawa z kawałków zawijanego mięsa(...)płaty o grubości około 0,5 cm. Każdy płat posmaruj musztardą z obu stron i odstaw do schłodzenia na 1 godzinę. Paprykę pokrój w paseczki, cebulę w piórka a ogórki kwaszone w ćwiartki. Teraz przygotowujemy nasze zrazy. Plastry wołowiny rozłożyć na płasko. Delikatnie posypać solą i pieprzem. Na każdym z nich ułożyć kolejno: plasterki boczku, kilka części ogórków
Świat Domowej Kuchnipodwójna pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa 4 łyżki oliwy z oliwek 5 jajek 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie 1 puszka ananasów 1 słoik selera (polecam firmy "Rolnik" z ananasem) 1 słoik majonezu (400 ml) Dzisiaj kolejny przepis na moją ulubioną formę sałatek - sałatkę warstwową. Doskonały przepis z bardzo dobrze wyważonymi(...)czasie podsmażyć kurczaka na patelni. Nie za długo, żeby mięso nie było zbyt suche. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Ananasy, kukurydzę, fasolę oraz seler odcedzić. Jajka, ananasy i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Teraz należy kolejno układać wartswy naszej sałatki, bezpośrednio w naczyniu, w którym będziemy ją serwować: 1. ogórki 2. kukurydza 3. seler 4. pierwsza połowa majonezu
Świat Domowej Kuchnilitr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw, żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu, ugotowane warzywa z wywaru: marchewka, pietruszka, seler, groszek konserwowy , ogórki konserwowe , cieniutko pokrojona w plastry szynka , jajka ugotowane na twardo, zielona pietruszka . Wywar połączyć z żelatyną. Wlać trochę na dno foremki i odstawić do lodówki, żeby stężał. Następnie(...)galaretki według gustu i fantazji. Warzywa z wywaru pokroić w paseczki lub kostkę, przekładać je gałązkami zielonej pietruszki. Na środku ułożyć całe jajka. Po bokach groszek i ogórki. Żeby składniki ładnie komponowały się i nie zbiły w jednym miejscu, układać je stopniowo i również stopniowo zalewać wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układać
Codzienna kuchnia niecodziennaobiadu. Sięgamy po ciepłą kanapkę. Co potrzebujemy?: -dwie części bagietki lub dwie bagietki krótkie (porcja dla dwóch osób) -puszkę tuńczyka w oleju (duże kawałki) -jedną cebulę -3 średnie kiszone ogórki -łyżkę majonezu -4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -przyprawę tzatziki -kilka plastrów żółtego sera Bagietki nacinamy wzdłuż i rozchylamy, wykładamy plastrami(...)żółtego sera. Jogurt i majonez mieszamy razem, doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki. Cebule kroimy w drobniutką kostkę i mieszamy z odsączonym z oleju tuńczykiem. Kroimy również w kostkę kiszone ogórki. Bagietki wstawiamy do kuchenki mikrofalowej lub do piekarnika na czas roztopienia się sera. Wykładamy na półmiski i nakładamy kolejno: tuńczyka, ogórki i sos. Kanapki gotowe. Przygotowanie dania zajmuje
Maminek kulinarnyłyżeczki mąki pszennej, dokładnie mieszamy i dolewamy do sosu musztardowego. Dwa średnie ogórki kiszone i pół cebulki kroimy w drobną kostkę. Kiedy nasz sos zgęstnieje dodajemy ogórki i cebulkę. Sos doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Dopiero teraz przyprawiamy pieprzem ziołowym i ewentualnie solą lub warzywkiem. Gotujemy przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i do sosu(...)wkładamy jajka. Nie wymagają dalszego gotowania. Po kilku minutach możemy podawać do obiadu z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków. Warto polać ziemniaki i jajka dużą ilością sosu. Pycha.... Smacznego
Maminek kulinarnyłyżek cukru -kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików po: -ząbku czosnku -szczypcie ziaren gorczycy -kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu -listku laurowym Paprykę i ogórki kroimy w spore kawałki. Marchew w słupki. Fasolkę w kawałki, cebulę w "ósemki" a pieczarki w ćwiartki. W dwóch garnkach gotujemy jednocześnie: -w jednym(...)czasie przygotowujemy słoiki. Do garnka z warzywami dorzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy 3 minuty. Warzywa przekładamy łyżką cedzakową do garnka z zalewą, dorzucamy paprykę i ogórki, doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do słoików. Słoiki uzupełniamy zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy 7 minut od momentu wrzenia wody. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyroku ogórki gruntowe, dołożymy fasolkę szparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki. Składniki: -ok.10-15 małych papryk -1 kg małych ogórków -1/2 kg fasolki szparagowej -2 cebule -30 dkg małych pieczarek -2 marchewki Do słoików: -ząbki czosnku -ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -liście laurowe Na zalewę(...)obcinamy końcówki i sparzamy ją wrzątkiem. Marchewkę kroimy w cienkie słupki a cebulę w plastry. Do wydrążonych strąków papryki wkładamy fasolkę i marchew. Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i dzielimy na odpowiednie kawałki. Wkładamy do papryki. Na wierzch wkładamy plaster cebuli i zamykamy pieczarką. Warzywa, które nie zmieściły się
Maminek kulinarnygotowanego mięsa. Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach. Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego rosołu i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki i gotujemy ok. 5 minut. Dolewamy śmietanę i doprowadzamy
Maminek kulinarnyHekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem(...)Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska. Składniki: 3 filety śledziowe w oleju 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki kiszone 1 mała cebula musztarda i pieprz do smaku Przygotowanie: Wymoczone filety śledziowe kroimy w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jajka, ogórki i cebulę. Wszystko razem mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnyfarszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka - zioła prowansalskie, czosnek granulowany * dodatkowo: - żółtko do posmarowania - olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem(...)dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: 1 pierś z kurczaka 6 ogórków konserwowych 1 duża cebula czerwona 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli kapusta pekińska 125 g żółtego(...)sera sól i pieprz do smaku sos czosnkowy ketchup Przygotwanie: Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć i ostudzić. Przygotować sos czosnkowy. Kapustę poszatkować ułożyć pierwszą warstwę. Ogórki pokroić w drobną kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ułożyć na kapuście. Cebulę pokroić w pióra, wyłożyć na ogórkach. Kolejną warstwą jest sos czosnkowy, rozsmarowany łyżką. Paprykę czerwoną
cooklifeChłodnik litewski... Gęsty, lekko kwaśny, pyszny. Chrupiący w ustach botwinką i ogórkami. Podawany z jajkiem. Idealny na upalne dni! Składniki: 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami; 2 ogórki; Pęczek szczypiorku; Pęczek koperku Ząbek czosnku; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; 3 - 4 łyżki octu spirytusowego; 1 l gęstego jogurtu naturalnego; 0,5 l kefiru(...)buraczki przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością zimnej wody, doprawić łyżeczką soli i cukru i doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawić z ognia, dodać ocet i pozostawić do wystygnięcia. Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki. Do szklanego naczynia wlać jogurt, kefir i śmietanę, dodać botwinkę i buraczki razem
Gospodyni Miejska