ogórki - 26028 przepisów (strona:363/1736)

Faszerowane buraki pastą z fasoli 136

Składniki na 2 porcje: 2 buraki - duże puszka fasoli białej 3 ogórki konserwowe mała cebula czerwona(...)majonez sól i pieprz. Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i wydrążamy środek. Fasolę miksujemy w blenderze z dodatkiem około3 łyżek majonezu, dodajemy sól i pieprz. Do gotowej pasty dodajemy ogórki konserwowe pokrojone w kostkę oraz cebulę także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy wg uznania. Pastę z ogórkami dajemy do środka buraczków i gotowe! Wszystkie te składniki można przygotować

Bon Appetit Małgorzaty
Śnieżny śledzik (z żurawiną w cytrynach) 210

mrożonych cytryn, w których podajemy sałatkę. Śnieg nie jest składnikiem potrawy :P  Składniki: 4 filety matyjas  1 duża, czerwona cebula  100 g suszonej żurawiny  2 ogórki kiszone albo konserwowe (zależy od upodobań)  6 grzybków konserwowych  3 jajka na twardo  4 duże cytryny  sok z połówki cytryny posiekana natka(...)pietruszki  szczypiorek  łyżeczka octu balsamicznego  olej  pieprz  Filety moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru słonego smaku Następnie kroimy je w kostkę. Cebulę i ogórki oraz grzybki kroimy w kostkę, żurawinę moczymy w gorącej wodzie i odsączamy. Do filetów dodajemy ogórki, cebulę, grzybki i zalewamy octem balsamicznym, sokiem z cytryny i olejem (tyle

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z tortellini 390

dodatek do sałatek. Oto moja wersja :) Składniki: 1 opakowanie tortellini z mięsem 1 puszka kukurydzy 1 świeża papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej) 1 mały świeży ogórek 3 ogórki kiszone 100 g sera żółtego 100 g szynki drobiowej w plasterkach siekany szczypiorek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Tortellini(...)ugotować w osolonym wrzątku, odlać wodę, przelać zimną wodą i ostudzić. 2. Świeżego ogórka obrać i pokroić w kosteczkę. 3. Paprykę, ogórki kiszone, ser żółty, szynkę pokroić w kostkę. 4. Kukurydzę odsączyć. 5. Wszystko wymieszać, dodać szczypiorek, majonez i jogurt, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Schłodzić przez podaniem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z pora z parowaru 351

parować, można zrobić i jeść bez żadnej obróbki cieplnej, no poza jajkami, które trzeba ugotować :)   Jajka, pora i groszek zielony parowałem :) jabłka i ogórka konserwowego nie :) Składniki :  1 por - zielona część 4 ogórki konserwowe 2 duże jabłka  4 jajka  1 puszka groszku zielonego  2 łyżki majonezu Przyprawy : pieprz czarny 4 jajka układamy(...)również na folii aluminiowej. Włączamy parowar na 15 minut. W czasie jak część składników się paruje, obieramy jabłka i przy pomocy okrągłej siatki/krajalnicy do warzyw rozdrabniamy na małe kawałki. Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Jak produkty skończą się parować, czekamy aż z porów woda odparuje, a jajka ostygną, po czym obieramy je i na tej samej krajalnicy

Parowar Faceta
Śledzie pod pierzynką 303

kraju. Nie musi gościć w naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację...mamy fazę ostatnio na śledzie;))) Składniki; 5 solonych filetów śledziowych, cebula, 4 ogórki konserwowe, 2 ziemniaki duże, 2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką(...)jajka, majonez, Wykonanie; Śledzie moczymy w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie na pół godziny w mleku. Kroimy w paseczki. Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy cebulę. ogórki, ziemniaki. Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo; śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez i na koniec jajka.Majonez możemy wymieszać

Anioły w kuchni
Grecka sałatka Horiatiki 206

czerwona cebula 1 długa zielona papryka - pozbawiona pestek gruby plaster sera Feta  garść oliwek sól, pieprz oliwa z oliwek ocet winny oregano przygotowanie Warzywa umyć i osuszyć. Ogórki obrać pokroić w grube plastry, pomidory pokroić na ćwiartki i każdą na 2 - 3 części. Paprykę pokroić w cienkie krążki , cebulę pokroić w piórka. W misce ułożyć warstwami poszczególne składniki(...)ogórki, pomidory, cebulę, paprykę), posypać oregano, oliwkami, na wierzchu położyć plaster Fety. Już na stole polać obficie oliwą , skropić octem, posolić dodać pieprzu i wymieszać. Smacznego

Stare Gary
Gyros 322

sałatkę gyros , kojarzy mi się ona ze świętami :) Tych którzy jeszcze jej nie robili zapraszam do wypróbowania przepisu :)  Składniki : 1 kapusta pekińska  1 puszka kukurydzy 10 ogórków korniszonych 2/3 piersi z kurczaka  2 cebulki Sól selerowa Skworcu Przyprawa do gyrosa Skworcu Pieprz zielony Skworcu  1/2 ząbki czosnku Ketchup Majonez Kawałek pora Wykonanie: Piersi i cebule(...)miękkości . Kapustę umyć i drobno pokroić , kawałeczek pora pokroić w paseczki ,    dodać sól selerową lub vegetę , czosnek przecisnąć przez praskę ,wszystko wymieszać i na chwilkę odstawić . Ogórki pokroić w kosteczkę. Warstwy;  Połowa kapusty   Zimny usmażony kurczak  Ketchup  Ogórki   Kukurydza   Majonez  Reszta kapusty Ilość przypraw , majonezu

Sama słodycz i szczypta chili
Tortilla z tuńczykiem i warzywami 623

duża sztuka Mix sałat – 170g Tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki (340g) Tortilla – 5 placków o średnicy 25cm Tortilla z tuńczykiem – wykonanie: Oliwki, paprykę i ogórki pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Sos: majonez wymieszać z musztardą. Każdy placek wysmarować wyżej przygotowanym sosem, nałożyć sałatę, tuńczyka, cebulę, oliwki(...)kukurydzę, paprykę i ogórki. Całość zwinąć w rulon, związać sznureczkiem lub zawinąć w folię aluminiową. Smacznego! Tuńczyk, podobnie jak wiele innych ryb, zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. W porcji tuńczyka w sosie własnym jest ich ok. 235 mg. UWAGA! Tuńczyk może być skażony rtęcią – pierwiastkiem niebezpiecznym dla niemowląt i rozwijającego się płodu. Jednak dobrą informacją jest

Kulinarne Przeboje
Mizeria z porem i rzodkiewką 360

świeże ogórki 1 por ( biała(...)część ) 1 pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku 1 jogurt naturalny ( 400 g )     Ogórki obrać i umyć razem z porem i rzodkiewką oraz szczypiorem. Ogórki obrać a potem pokroić w plasterki. Pora i rzodkiewki pokroić w półplasterki a szczypiorek posiekać. Przygotowane warzywa

Ewa w kuchni
Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą 129

Dostałam od Taty trochę lekko wyrośniętych ogórków. Tak sobie myślałam co by tu z nimi zrobić. Na mizerię było(...)dużo, zrobiłam więc po kilka słoiczków dwa rodzaje sałatki. Na zimę będą jak znalazł. Domowe zawsze lepsze od kupnych a i oszczędność kasy będzie. 2,5 kg ogórków ( po obraniu ) 2 duże cebule 1 pęczek koperku 1 łyżka żółtej gorczycy 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 1/2 szk cukru 1 łyżka chili jalapeno kruszonego ok. 1/2 szk octu   Ogórki

Ewa w kuchni
Sałatka ogórkowa z papryką i cebulą 138

druga propozycja na wykorzystanie większych ogórków. Ogórki, trochę papryki, cebuli i sałatka nabiera całkiem nowego smaku. Zbliża się jesień a potem zima i wtedy jaka to będzie szybka akcja. Otwieramy słoik i mamy gotowa sałatkę do obiadu. 2 kg ogórków ( po obraniu ) 1 duża czerwona cebula 1 duża czerwona papryka 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka czarnego

Ewa w kuchni
Zupa ogórkowa na oliwie z oliwek 241

odważyłabym się nawet stwierdzić, ze moja zupka jest o niebo lepsza (i tańsza)!:) Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!  SKŁADNIKI: 2 litry wody 8 dużych lub 16 małych ogórków kiszonych 5 dużych ziemniaków 3 marchewki 1 korzeń pietruszki o,5 korzenia selera 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej(...)upraż na złoty kolor. Przerzuć cebulę wraz z całą oliwą do gotujących się warzyw. Zamieszaj. Gdy warzywa będą już miękkie dodaj do nich starte na tarce o grubych oczkach ogórki (bez skórek). Pogotuj jeszcze jakieś 3-5 minut, aby zupa nabrała smaku. Zdejmij zupę z ognia, rozlej do talerzy, polej słodka lub kwaśną śmietaną, posyp koperkiem i gotowe. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka Gyros 301

kostkę. Wrzucić do miski, zalać 2 łyżkami oliwy i posypać przyprawą "Gyros". Zamieszać. Przykryć talerzykiem i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. W tym czasie por i ogórki konserwowe pokroić w cieniutkie plasterki a kapustę pekińską drobno posiekać. Po upływie 2 godzin wyjąć mięso z lodówki i usmażyć je. Pilnować należy jedynie, żeby go za bardzo(...)najlepiej przeźroczystej - ponieważ wtedy widać jej warstwy) w następującej kolejności: 1. pół porcji kapusty pekińskiej 2. piersi z kurczaka 3. por 4. połowę sosu majonezowo-ketchupowego 5. kukurydzę 6. ogórki konserwowe 7. pozostają część sosu majonezowo-ketchupowego 8. pozostałą część kapusty pekińskiej. Wszystkie warstwy należy równomiernie rozkładać w misce. Przykryć miskę pokrywką i wstawić do lodówki, żeby wszystkie

Świat Domowej Kuchni
Śledzie pod pierzynką 246

cebula 3 ogórki konserwowe 3 ugotowane ziemniaki 3-4 ugotowane buraki majonez 3 jajka na twardo biały pieprz Filety śledziowe pokroić w dość grubą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Ogórki i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Buraki starkować na tarce o dużych oczkach, natomiast jajka na tarce o małych oczkach. Na dnie szklanego (najlepiej przeźroczystego, ponieważ widać wtedy efekt(...)warstw) naczynia układać po kolei: - śledzie - cienką warstwę majonezu - pieprz - cebula - ogórki - ziemniaki - cienką warstwę majonezu - pieprz - buraki - cienką warstwę majonezu - pieprz - jajka Całość odstawić na noc do lodówki, tak, aby smaki się przegryzły. Przepis bierze udział w akcji: linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Zrazy wołowe 140

zrazowego mięsa wołowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 ogórki kwaszone 1/2 czerwonej papryki 1 biała cebula  80 g boczku wędzonego w plasterkach 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu wołowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek sól pieprz Zrazy, to nic innego jak prosta potrawa z kawałków zawijanego mięsa(...)płaty o grubości około 0,5 cm. Każdy płat posmaruj musztardą z obu stron i odstaw do schłodzenia na 1 godzinę. Paprykę pokrój w paseczki, cebulę w piórka a ogórki kwaszone w ćwiartki. Teraz przygotowujemy nasze zrazy. Plastry wołowiny rozłożyć na płasko. Delikatnie posypać solą i pieprzem. Na każdym z nich ułożyć kolejno: plasterki boczku, kilka części ogórków

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania