ogórki - 26028 przepisów (strona:330/1736)

Sałatka Leśna Polana 532

odstawić na godzinę do lodówki, po czym usmażyć i ostudzić. Marchewki i ziemniaka ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, również pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i paprykę także pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Dno tortownicy (u mnie średnica 23 cm.) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie układać warstwy sałatki: pieczarki główkami do dołu(...)posypać obficie po pieczarkach marchewkę pokrojoną w kostkę posypać po szczypiorku i pieczarkach, lekko docisnąć wszystko posypać solą i pieprzem i pokryć cienką warstwą majonezu wyłożyć kurczaka następnie pokrojone ogórki  papryka kukurydza, wszystko lekko docisnąć posmarować cienko majonezem posypać ugotowanymi i pokrojonymi jajkami na jajka wyłożyć ziemniaki posypać solą i pieprzem ostatnia warstwa to majonez Tak przygotowaną sałatkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Lekka sałatka z jajkiem i roszponką 120

rzodkiewki myjemy i osuszamy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Ogórka obieramy wzdłuż obieraczką do warzyw tworząc wąskie wstążki. W ten sam sposób „kroimy” w cienkie plasterki rzodkiewki. Jajka kroimy w ćwiartki. Sos sałatkowy przygotowujemy z oliwa i odrobina wody. Na talerzach układamy roszponkę a na niej kolejno ogórki, rzodkiewki i jajko. Całość polewamy sosem sałatkowym i posypujemy orzechami

Pyry na Gaz
Bułki z grillowanym boczkiem 104

plastry żółtego sera (ulubionego) sałata lodowa 1 pomidor 2 ogórki konserwowe cebula czerwona remulada duńska     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidora i ogórki kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Boczek kroimy na 3-4 mm plastry, grillujemy z obu stron. W tym czasie rozcinamy bułki. Układamy na blaszce, osobno spód(...)część bułki układamy ser. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 5-7 min. Po tym czasie bułki wyciągamy z piekarnika i układamy na spodniej części sałatę, boczek, ogórki, pomidor, cebulę, polewamy sosem, przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy zaraz po przygotowaniu. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Soljanka z polędwicy 97

pietruszki • kilkanaście czarnych oliwek • 1 cytryna Wykonanie: • Polędwiczkę pokroić w wąskie paski, cebulę w kostkę, czosnek pokroić bardzo drobno. • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. • Ogórki obrać i pokroić w półkrążki. • Rozgrzać olej, wrzucić polędwicę i podsmażyć na ostrym ogniu. • Dodać cebulę i ciągle mieszając smażyć dalej, posolić. • Wlać bulion(...)dodać ziemniaki, ziele angielskie i liście laurowe i gotować ok. 20 minut • Na maśle przesmażyć czosnek, dodać ogórki, chwilę poddusić i dodać do mięsa. • Wrzucić pomidory, doprawić do smaku, dodać pokrojone w plasterki oliwki i natkę pietruszki. • Gęstą zupę rozlać do miseczek, dodać plasterki cytryny i podawać

To co kocham
Jajka w sosie tatarskim 312

czasem przepis ewoluował i cała rodzina wycina gąski. Moja modyfikacja to  różowe jajka . Składniki: • 6 jajek • 1 słoiczek pieczarek konserwowych • 1 puszka groszku zielonego • 5 ogórków konserwowych • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% • 3/4 szklanki majonezu • sól, pieprz biały • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • 1/2 szklanki koncentratu barszczu czerwonego Wykonanie: • Jajka gotować 10 minut i obrać. • Koncentrat barszczu(...)wymieszać z 3/4 litra gorącej wody i wrzucić na kilka minut jajka. Wyjąć i opłukać w zimnej wodzie. • Pieczarki i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać odcedzony groszek zielony. • Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. • Wymieszać razem wszystkie składniki sosu tatarskiego, wyłożyć na półmisek. • Posypać posiekanym szczypiorkiem

To co kocham
Chłodnik litewski 105

podawana na zimno zupa, której bazę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem, jogurtem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i jajko gotowane – u mnie jajko w koszulce. Idealny na obiad w letnie dni – orzeźwia, syci, jest źródłem witamin i wartości(...)miesza się składników płynnych i stałych razem oraz podanie jajka w koszulce. Składniki: • 2 pęczki botwinki • pęczek koperku i szczypiorku • 2 ogórki zielone • pęczek rzodkiewek • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • 1 duży kefir • 1 duży jogurt naturalny • sól, pieprz do smaku • 4 jajka • 3 łyżki octu do gotowania jajek Wykonanie

To co kocham
Sałatka z kaszy jaglanej po arabsku 141

natki pietruszki • kilka liści mięty • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: • Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. • Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić na 10 minut. • Szczypiorek, natkę pietruszki i miętę drobno pokroić. • Wymieszać kaszę, odciśnięte(...)ogórki i zieleninę. • Doprawić solą, pieprzem, dodać oliwę i sok z cytryny. • Sałatkę odstawić do lodówki na 1 godzinę przed podaniem

To co kocham
Forszmak 97

mojej kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki śmietanki(...)kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. • Połączyć wszystko w garnku, podlać ok. 1 litrem wody, dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu 30 minut. • Dodać ogórki kiszone pokrojone w półplasterki i dusić jeszcze 30 minut. • Na koniec wlać śmietankę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotować. • Posypać natką pietruszki

To co kocham
Sałatka arabska tabbouleh z quinoą 146

jaglanej, jak moja poprzednia Sałatka z kaszy jaglanej po arabsku. Sałatka jest orzeźwiająca, idealna na kolację letnią porą. Składniki: • 3/4 szklanki komosy ryżowej czerwonej • 2 średnie ogórki zielone • 1 szklanka ugotowanego i obranego ze skórki bobu • pęczek natki pietruszki • kilkanaście liści mięty • sól, pieprz do smaku(...)łyżki oliwy • 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: • Komosę ryżową przepłukać, zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować aż do wchłonięcia wody, ok. 20 minut. • Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić na 10 minut. • Natkę pietruszki i miętę drobno pokroić. • Wymieszać kaszę, odciśnięte ogórki

To co kocham
Chłodnik z botwinki 160

Przepyszna botwinka z przydomowego ogródka :) Co prawda nie mojego, ale botwinka przynajmniej prawdziwa :) Składniki: 2 pęczki botwinki 5 ogórków gruntowych 5 rzodkiewek 1 garść koperku 1 pęczek dymki 200 gramów śmietany 18% 400 gramów jogurtu naturalnego 1/2 litra wywaru drobiowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 jajko (na jedną osobę) ugotowane na twardo - opcjonalnie Botwinkę kroimy: liście siekamy (nie musi(...)kroimy w półplasterki - przekładamy do garnka z wywarem. Gotujemy 6-7 minut dodając łyżeczkę octu jabłkowego W tym samym czasie kroimy w drobną kostkę rzodkiewki i dymkę, siekamy koperek, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach Ugotowaną botwinkę studzimy i przelewamy do większej salaterki Do ugotowanej botwinki powoli wlewamy śmietanę i jogurt jednocześnie mieszając sprężynką lub trzepaczką Dodajemy ogórki

Szczęśliwa kuchnia
Sałatka kalafiorowo-jajeczna 166

mrożony) 5 jajek 1 puszka groszku konserwowego 20 dag sera żółtego ogórki konserwowe (dałam cały słoik) pęczek szczypiorku majonez sól, pieprz Kalafiora ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Ogórki i ser żółty pokroić w kostkę. Groszek odcedzić od zalewy i dodać do ogórków i sera. Ostudzonego kalafiora pokroić w większą kostkę i dodać do reszty składników. Szczypiorek

talerz przyjemności
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z kaszą pęczak 143

którego wcześniej wlałam około 50 ml wody, aby mięso się w nim nie przypaliło do czasu wlania piwa. Patelni nie myłam tylko na pozostałości tłuszczu usmażyłam cebulę, czosnek i ogórki kiszone.  Ta zawartość patelni również wylądowała w garnku, w którym już siedziało mięso. Patelnia dalej nie umyta 😉Wrzuciłam do niej masło, rozpuściłam. Na rozgrzane masło wrzuciłam pieczarki, usmażyłam(...)godzin. Chodzi tu głównie o mięso - ma być miękkie! Na końcu doprawiłam miodem, pieprzem i solą. Tak jak to widać na obrazku potrawkę  podałam z kaszą pęczak i ogórkami kiszonymi. Wyszło smacznie i jak dla naszej dwójki dość dużo, ale z drugiej strony przez 3 dni nie musiałam gotować obiadu 😊 KASZA PĘCZAK Jak gotować? No właśnie. Więc

Blondynka Gotuje
Sałatki ziemniaczane 133

sałatki ziemniaczane 👇 Z kiełbasą żywiecką Składniki: -5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych ) -5 plasterków kiełbasy żywieckiej -2 ogórki konserwowe -posiekany szczypiorek -pół łyżeczki granulowanego czosnku Ziemniaki i ogórki  kroimy w drobną kostkę, kiełbasę w drobne paseczki. Mieszamy ze szczypiorkiem i granulowanym czosnkiem. Skrapiamy delikatnie wszystko zalewą z ogórków i olejem. Smacznego:) Ze śledziem Składniki: -5 ugotowanych młodych

Kulinarne przemyslenia
Pizza kebab / gyros 289

łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 150g tartej mozzarelli 1 filet z kurczaka 4 pieczarki 4 łyżki kukurydzy konserwowej 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1/2 papryki czerwonej 1 mała cebula czerwona sól, pieprz, przyprawa kebab/gyros olej 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą(...)olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokr ojonego w kostkę kurczaka obsypanego przypraw ą kebab/gyros. Pieczarki, paprykę i ogórki kroimy w plastr y, cebulę w piórka.  2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, kurczaka, pieczarki, kukurydzę, ogórki, paprykę i cebulę. 3. Pieczemy

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania