bałagan”, a więc można do niej dodać dowolne warzywa według własnych upodobań Składniki 4 ziemniaki 1 jabłko 2 marchewki 1 puszka groszku 2 pietruszki (korzeń) i trochę natki 2 ogórki kiszone 1 cebula(...)jajka majonez musztarda sól pieprz Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Obieramy ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę i wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Gotujemy jajka na twardo. Obieramy jabłko oraz ogórki kiszone. Siekamy drobno cebulę. Wszystkie warzywa oraz jajka kroimy w kostkę. Z puszki groszku odsączamy zalewę. Wszystkie składniki (warto zostawić sobie troszkę groszku do ozdoby) dokładnie wymieszać z majonezem
Blog kulinarny S9.PLSzyjkę i skrzydełka kurczaka oczyścić i umyć. marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami. Cebulkę obrać i posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kwaszone zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami Krok 2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić skrzydełka oraz szyjkę i podsmażyć. Wlać 2 litry gorącej wody, dodać kawałek selera(...)patelni, na maśle klarowanym poddusić cebulkę, marchew oraz ziemniaki. Do rosołu dodać podduszoną cebulkę, marchew i ziemniaki. Zupę gotować jeszcze około 10-15 minut na średnim ogniu. Dodać starte ogórki kiszone, podgotować. Zupę ogórkową doprawić do smaku solą oraz pieprzem, po kilku minutach zdjąć z ognia. Do gorącej zupy wlać zahartowaną i spienioną śmietanę, rozmieszać, wsypać posiekany koperek. Przy
Moja Książka Kucharskaobiadu to polecam gorąco ten pomysł! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowo-wołowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej musztarda- około 2 łyżki 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1,5 szklanki wody(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa kilka pokruszonych suszonych grzybów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę, ogórki oraz boczek łączymy z mięsem *** *** Z mięsa formujemy roladki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej
Blog z Apetytemobiadu fot. Moja Książka Kucharska Przepis na surówkę z białej kapusty do obiadu. Smaczna i zdrowa surówka do obiadu ze świeżej, białej kapusty i pora. Mieszana surówka z kapustą, ogórkiem kiszonym, porem, czerwoną papryką, marchewką i jabłkiem. Surówka z kapusty jak u chińczyka, doprawiona musztardą, chrzanem, sokiem z cytryny i cukrem. Zamiast soku z cytryny surówkę można doprawić octem jabłkowym(...)białej kapusty do obiadu fot. Moja Książka Kucharska Składniki na surówkę z kapusty: 1/2 niewielkiej główki białej kapusty 1 marchew 1 jabłko 1/2 białej części pora 1/2 papryki 2 ogórki kiszone 1 niewielki świeży ogórek 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju 2 łyżeczki musztardy miodowej 1/2 - 1 łyżeczka tartego chrzanu Przepis na surówkę z białej kapusty
Moja Książka Kucharskamiękkości. Jajka ostudzić i obrać. Żółtka oddzielić od białej i odstawić. Marchewkę przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach do miski i odstawić. Ser żółty i ogórki konserwowe również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tuńczyk przesiać przez sitko i odsączyć nadmiar wody. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. UKŁADANIE SKŁADNIKÓW W MISCE KROK(...)PIEPRZEM i na to kładziemy kolejną cienką warstwę MAJONEZU (ok. 2 łyżki). 4.Czwarta warstwa to CEBULA 5.Na cebulę trzemy bezpośrednio starte na małych oczkach BIAŁKO JAJEK. 6.Na białko kładziemy OGÓRKI KONSERWOWE , a na nie cienka warstwa MAJONEZU (1-2 łyżki) 7.Teraz układamy pozostałą część SERA ŻÓŁTEGO . 8.Ostatnia warstwa to ŻÓŁTKO JAJKA starte na małych oczkach. Gotową sałatkę wstawić
Calzonella.comwszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać ze sobą. 3. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w cienkie plastry. 4. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a ogórki kiszone również pokroić w kostkę. 5. Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, wyłożyć 1/2 pieczarek i cebuli, ułożyć połowę karkówki, zalać 1/2 sosu, następnie wyłożyć pozostałą ilość cebuli(...)pieczarek, ułożyć resztę karkówki, zalać resztą sosu, wyłożyć ogórki i papryki. Naczynie przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 65-75 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyogórki kiszone bardzo dobrze komponują się z masłem orzechowym. Składniki: - mąka - mąka konopna - orzechy (jakie nazbieraliście, mogą być nawet włoskie, na które był urodzaj w tym roku) - ogórki kiszone Wykonanie: Do mąki dodajemy trochę mąki konopnej i dolewamy wody, aby powstało nam lejące się naleśnikowe ciasto. Niestety mąka konopna się tak dobrze nie klei, dlatego baza musi być(...)jakiejś innej mąki. Smażymy cienkie naleśniki. Smarujemy je masłem orzechowym, na które kładziemy plasterki ogórka. Zaginamy dwa końce, a następnie rolujemy prostopadle do tych zagięć. Idealne do pracy lub w podróży
Kryzysowa Książka KucharskaKoreczki to smaczna i szybka przekąska idealna na każdą imprezę. Dziś proponuję koreczki ze śledzia, ogórka konserwowego i papryki marynowanej. Są naprawdę pyszne a przygotowuje się je naprawdę szybko. Polecam. Składniki: * filety śledziowe a'la matjas * papryka marynowana * ogórki konserwowe * wykałaczki Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie około 3 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę. Pokroić je na nieduże kawałki(...)Paprykę również pokroić na kawałki wielkości mniej więcej kawałków śledzi. Ogórki konserwowe pokroić na grubsze plasterki. Na wykałaczki nakłuwać od dołu śledź- papryka-ogórek- papryka- śledź. Można udekorować świeżym koperkiem
Zrób to smacznieProsta, szybka, pyszna surówka z kapusty pekińskiej. Dziś w wersji z ogórkiem kiszonym. Jeśli jeszcze takiej nie jedliście, to szczerze polecam. Idealna do drugiego dania lub od tak. Przyznam Wam szczerze, że ja ją uwielbiam i potrafią zjeść jej naprawdę dużo. Spróbujcie. Składniki: pół kapusty pekińskiej 2 ogórki kiszone pół małej czerwonej cebuli 1 czubata łyżka posiekanego koperku(...)sól do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy do miski. Marchewki obieramy i ścieramy na większych oczkach (ja używam do wszystkiego szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska . ), dodajemy starte ogórki kiszone, startą cebulę i posiekany koperek. Całość doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy majonez i jogurt i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Surówkę najlepiej przygotować wcześniej i odstawić w chłodne
Słodkie okruszkikorniszonów 4 jajka 1 kawałek selery sól, pieprz majonez kielecki pozostałe: 3 jajka ogórek korniszon 3 pomidory 4 plastry szynki konserwowej majonez kielecki papryka czerwona natka pietruszki. Ziemniaki gotuję, a marchew, seler wykorzystuję ugotowany z rosołu. Warzywa jak ostygną kroję drobno, dodaję pokrojone ogórki, por, i jajka ugotowane na twardo. Na końcu dodaję sól, pieprz, majonez. Na plastry(...)szynki układam sałatkę i zwijam w rulon. Jajka gotuję na twardo i po obraniu kroję i dekoruję majonezem, ogórkiem, pomidorem. Z jednego jajka i pomidora robię muchomora i kwiatka. Dekoruję natką pietruszki
wesoła kuchniaziemniaki 2 buraki ugotowane lub upieczone 2-3 ogórki kiszone 2-3 jajka ugotowane na twardo majonez *** Śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Cebulę drobno siekamy *** *** Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę *** *** Jajka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach *** *** Ugotowane buraki obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Ugotowane i wystudzone ziemniaki obieramy i również kroimy(...)kostkę *** *** W przezroczystych naczyniach układamy warstwowo: ziemniaki, trochę majonezu, cebulę, śledzie, ogórki, trochę majonezu, buraki, trochę majonezu, jajka *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEKĄSKI ŚLEDZIOWE PRZEPIS TUTAJ KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z ApetytemŚledzie po cygańsku - idealne na święta i wszelkie imprezki. Składniki: 250 g śledzi w oleju 3 ogórki(...)konserwowe 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej 100 ml ketchupu pikantnego pieprz Wykonanie: Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki i lekko pieprzymy. Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy ogórki, cebulę, czosnek, musztardę i keczup. Mieszamy. W słoiczku układamy naprzemiennie warstwami śledzie i sos. Wkładamy
Smak mojego domułyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól do smaku Wykonanie: Filety rozmroziłam, opłukałam i wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroiłam w pół krążki, ogórki pokroiłam w cienkie słupki a paprykę w paseczki. Następnie rybę pokroiłam w kawałki, posoliłam, oprószyłam pieprzem i skropiłam cytryną. Odstawiłam. Zrobiłam zalewę. Wszystkie składniki przełożyłam do rondelka. Wymieszałam(...)złoty kolor z obu stron. Czas na etap końcowy, czyli z poszczególnych składników zrobić końcowe pyszne danie. Na dno szklanego naczynia ułożyłam warstwę ryby. Następnie rozłożyłam połowę warzyw: cebulę, ogórki i paprykę. Kolejna warstwa to znów ryba i warzywa. Teraz wszystko zalałam sosem. Przykryłam i wstawiłam do lodówki. Najlepiej na dwa dni, żeby wszystkie smaki się dobrze ze sobą
Kuchnia u Krysikomponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i ziemniakami. Składniki: 400g płatów śledziowych Matias 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 por (biała część) 200g śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżka sól pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu(...)czasie pokroić w kostkę. 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, po tym czasie obrać i pokroić w kostkę. 3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a ogórki konserwowe i paprykę pokroić w małą kostkę. Por pokroić w półplasterki. 4. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać śmietanę, majonez, doprawić solą, pieprzem, całość dokładnie wymieszać i wstawić
Szalona Kuchnia EwelinyCałość dopełnia nutka pikanterii w postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych potraw. Składniki: 750g płatów śledziowych Matias 4 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chilli 1 czerwona cebula 100g pora 1 łyżka octu sól pieprz Sos: 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 6 łyżek oleju(...)łyżeczki mielonej papryki ostrej pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu, przez około 3-4 godzin. Po tym czasie pokroić w większą kostkę. 2. Ogórki konserwowe, cebulę i papryki pokroić w małą kostkę. 3. Por pokroić w plasterki, a następnie na pół. 4. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 5. Składniki sosu wymieszać
Szalona Kuchnia Eweliny