Sałatka z jajkami lub jajka w sałatce. Danie można podać jako sałatkę z pokrojonymi jajkami w środku, lub polówki jajek obłożyć sałatką. 200 g cebuli najlepiej cukrowej, 3 ogórki konserwowe (około 150 g), 2 łyżki musztardy (u mnie musztarda francuska), kilka grzybków marynowanych, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 200 ml majonezu, 5 – 6 jajek, sól, cukier, sok z cytryny, Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć z garnka i przelać zimną ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...