może ich zabraknąć na świątecznym stole Proste składniki a ich przygotowanie jest banalnie proste. 5 filetów śledziowych matjasów (śledzie w słonej zalewie) 2 średnie cebule 3 średnie ogórki kiszone opcjonalnie 1 mała marchewka starta na tarce o dużych oczkach 3-4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego grubo mielony pieprz ( można pominąć) trochę soku z cytryny olej(...)godziny co jakiś czas wymieniając wodę. Następnie śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić na 3 cm kawałki lub większe według uznania. Cebulę pokroić w piórka. ogórki kiszone na cienkie plasterki. W słoiku układać kolejno warstwami śledzie, przyprawy, ogórki kiszone i opcjonalnie marchewkę Przelewając każdą warstwę odrobiną oleju. Na koniec zalać całość olejem tak aby zakrywało zawartość
Andzia Pichcikolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1 płaska łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 3 - 4 płaty śledzia z zalewy octowej 3 - 4 ogórki kiszone 1,5 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 3 łyżki posiekanego koperku sól pieprz 50 g ser żółtego typu gouda Przygotowanie: Ciasto - mąkę(...)Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na ok. 15 - 20 minut. Nadzienie: Śledzie - osączamy za pomocą ręcznika papierowego z zalewy i kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną kroimy w piórka. Ogórki kiszone - kroimy w kostkę. Ser żółty - należy zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach Masa jogurtowo - jajeczna - w misce mieszamy łyżką jogurt z jajkami i startym żółtym serem
Ciastka - domowe słodkościJeżeli lubicie kaszankę, zupełna norma, tylko podana w trochę inny sposób. Postanowiłam połączyć ze sobą smaki pasujące do tego rodzaju mięsa. Mnie zawsze kaszankę świetnie uzupełniał majeranek, cebula i ogórki konserwowe. Dziwnym trafem we wszystko byłam zaopatrzona. Majeranek ładnie sobie rósł w moim ogromnym ogrodzie balkonowym, kaszana była w zamrażalniku, resztę po prostu miałam. Tosty zrobiłam na sobotnie śniadanie(...)jednak z mięsem. Jeżeli jesteście zajadaczami kaszankowymi, na pewno będziecie zachwyceni. Składniki: 2 duże kromki ulubionego chleba 1 kaszanka (moja miała ok 15 cm dł.) 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy parę liści świeżego majeranku parę ziaren czerwonego pieprzu (opcjonalnie) sól pieprz olej rzepakowy Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju, dodajemy do niej pokrojoną w mniejsze kawałki
Kardamonovynią z plackami z kiszoną kapustą, reszta wchłonęła standardowo z chlebem. Można i tak. Składniki: 250 g białego sera (ja użyłam chudego) 4 łyżki jogurtu naturalnego pół średniego ogórka (lub 1 gruntowy) pół białej części małego pora 1 mały ząbek czosnku 2 gałązki koperku sól pieprz Umytego i obranego (u mnie dość niedbale) ogórka, kroimy wzdłuż na 4 części(...)wykrawamy pestki – wyrzucamy, pozostałość kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski i posypujemy odrobiną soli, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy pokrojonego ogórka z nadmiaru wody. W drugiej misce rozdrabniamy widelcem ser, dodajemy kostki ogórka i drobno pokrojony por. Dorzucamy poszatkowany koperek, rozdrobniony czosnek, jogurt, sól, świeżo mielony pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Artykuł Twarożek z porem
Kardamonovynadawało się do publikacji. Dajcie mi parę dni, poprawię, zjem i opublikuję. Składniki: 100 g drobnego makaronu (ja użyłam orzo) 1 wędzona pierś z kurczaka 2 większe ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku pęczek koperku pół pęczka szczypiorku 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz (przepis na 4 porcje) Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy do miski(...)Umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, wykrawamy z nich pestki, kroimy w kostkę, dodajemy do makaronu. Do miski wrzucamy także kurczaka pokrojonego w kostkę. Dodajemy do tego rozdrobniony czosnek, poszatkowane zioła, jogurt, majonez, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Artykuł Sałatka z makaronem, kurczakiem i ogórkiem pochodzi z serwisu
KardamonovySkładniki: puszka kukurydzy 30 dag pieczarek 2 małe cebule 2 duże marchewki 3 małe ziemniaki 1 pietruszka 4-5 ogórków kiszonych 4 jajka majonez, sól, pieprz czarny Przygotowanie : Umyte pieczarki ugotować w lekko zakwaszonej wodzie ( nie ściemnieją) Jajka, ziemniaki i marchew oraz pietruszkę ugotować, obrać Cebulę, ogórki pokroić w kostkę- ogórki odcisnąć z nadmiaru soku Kukurydzę
Proste Potrawybogactwo witamin i probiotyków , które zapewniają prawidłową pracę jelit. Warto przygotowywać je samodzielnie, dzięki czemu łatwiej wyrobimy sobie nawyk ich spożywania. Domowymi sposobami możemy kisić dowolne warzywa, jak choćby ogórki. W ystarczy kilka słojów IKEA KORKEN z hermetycznym zamknięciem na klipsa, aby Twoja spiżarnia zamieniła się w oazę bogatą w probiotyki. Jak zatem samodzielnie ukisić ogórki? Zasada jest(...)litr wody zawsze używamy 1,5- 2 łyżki soli, dodatki to kwestia gustu, ale ja zawsze dodaję: chrzan, gorczycę, czosnek, koperek i ostatnio bardzo często całą papryczkę chilli. Ogórki umieść w słoju, dodaj przyprawy zalej wodą z solą i za dwa dni będziesz się cieszył domowymi kiszonkami. PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW do picia lub na czerwony barszczyk
SMYKWKUCHNIPatelnia Azu z kurczakiem Składniki: pierś z kurczaka: 500 – 600 g cebula – 1 szt. marchewka – 1 szt. pasta pomidorowa – 1 łyżka ziemniaki – 5 szt. ogórki kiszone – 3 – 4 szt. cukier – 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku woda (lub bulion) – 1,5 – 2 szklanki czosnek – 2 ząbki mielona(...)kurczakiem Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy w paski ok 4 – 5 cm długości i 1 – 1,5 cm grubości. Cebulę w półplasterki, obraną marchewkę oraz ogórki kiszone w podobne paski co filet. Natomiast obrane ziemniaki w słupki nieco większe od frytek. 2. Na patelni rozpuszczamy nieco masła i podsmażamy z każdej strony pierś. Następnie zdejmujemy
Kuchnia Na Wypasiemąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml na sos: 1 papryka żółta lub czerwona 2-3 cebule (około 250 g) około 150 g ogórków konserwowych do 200 g papryki marynowanej 4 łyżki z górką dobrego ketchupu pikantnego (użyłam kotlin) 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego (około ½ słoiczka 200 g) 2 łyżeczki ksylitolu – można dodać cukier(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotowanie sosu: Cebulę kroję w cienkie półplasterki, umytą i oczyszczoną paprykę kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki. Paprykę marynowaną również kroję w cienkie paseczki, a ogórki w cienkie kilkucentymetrowe słupki. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła. Do podsmażonej cebuli dodaję świeżą paprykę i smażę
Uwaga Babcia Gotujeworeczek ugotowanego ryżu 1 cała pierś z kurczaka, ugotowana z jarzynką 8-9 jajek ugotowanych na twardo 2-3 ugotowane marchewki 1/2 puszka kukurydzy 4-5 ogórki konserwowe sól, pieprz do smaku 3-5 łyżki majonezu ozdoby - (oliwki, ogórek, gałązki koperku lub natki pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE : Jajka obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Ścieramy na tarce jarzynowej wszystkie składniki ( białka ścieramy osobno ). Ogórki należy wycisnąć z nadmiaru płynów. Składniki przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz oraz majonez. Wszystko mieszamy. Z sałatki formujemy 2 kule, jedna większa a druga mniejsza. Każdą kuję obtaczamy w tartym białku, należy je dobrze przyklepać
Kulinarne Fantazje MarioliWARZYWA : 3 cebule + sól 4 -5 ogórki konserwowe 1 słoik papryki konserwowej ZALEWA : nalerzy przygotować 2 zalewy 1 szklanka wody(...)cieście i smażymy na oleju, na złoto z jednej i drugiej strony. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oleju z dodatkiem soli. Paprykę konserwową i ogórki kroimy w paseczki. Przygotowujemy zalewę z podanych składników, najlepiej jest jej zrobić dwie porcje. Z zalewą mieszamy ogórki, paprykę i cebulę. Rybę układamy w naczyniu, naprzemiennie
Kulinarne Fantazje Mariolijest, czy sałatka, czy śledzie w sosie lub marynacie to podstawowym dodatkiem do takiego dania jest cebula. Świetnie w połączeniu ze śledziami sprawdzają się również grzybki i ogórki konserwowe. Na bazie tych składników zrobione są śledzie po szlachecku. Dodatkowo ta sałatka wzbogacona jest jeszcze ugotowanymi jajkami. Ja wykorzystałam marynowane grzybki z własnej spiżarni, ale można je też zastąpić marynowanymi(...)się na każdą okazję. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Śledzie po szlachecku: 4 solone filety śledziowe a’la matias 2 jajka 3 nieduże ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków marynowanych w occie 1 nieduża biała cebula 2 płaskie łyżki majonezu garść posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki cukru świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Danka Pichciprzynajmniej raz na dwa tygodnie, a ostatnio nawet jeszcze częściej. Za każdym razem staraliśmy się optymalizować nasz przepis na gzik - bez kaszy jaglanej, z kaszą jaglaną, z wodą z ogórków kiszonych, z sokiem z cytryny, itd. W końcu udało nam się uzyskać efekt, który nas w pełni zadowolił. A połączenie wegańskiego gzika z pyrami pieczonymi w piekarniku, ale smakującymi(...)łyżki mąki pszennej Gzik - 3 łyżki kaszy jaglanej (około 40 g) - 75 ml mleka roślinnego (my użyliśmy sojowego) - 450 g tofu - 100 g wody z ogórków kiszonych (najlepiej najpierw dodać 50 g i później dodać więcej, wiele zależy od jakości i stopnia zakwaszenia ogórków, których używamy) - sok z 1.5 cytryny (najlepiej najpierw dodać
Roślinożerni urlopowiczesteki sojowe ok. litra wywaru warzywnego pieprz 4 ziarna ziela angielskiego liść laurowy pół łyżeczki kozieradki pół łyżeczki suszonego lubczyku 3 łyżeczki musztardy (rosyjskiej lub sarepskiej) cebula 2 ogórki kiszone mała ugotowana marchewka mała ugotowana pietruszka łyżka sosu sojowego lub domowej przyprawy magi olej do smażenia sól Do wrzącego wywaru warzywnego dodać pieprz (ilość według uznania), liść laurowy, ziele(...)angielskiego, kozieradkę i suszony lubczyk. Wrzucić steki i gotować do ich miękkości (ok. 20 minut). Steki wyjąć z wywaru i odłożyć do ostygnięcia. Wywar zostawić, by wykorzystać w sosie. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki. Połowę cebuli pokroić w piórka, a drugą - w kostkę. Każdy stek posmarować musztardą. Na steku ułożyć po słupku (lub dwa) ogórka kiszonego i kilka piórek
Weekendy w domu i ogrodzieSAŁATKĘ Z TORTELLINI Składniki 250 g tortellini 150 g sera żółtego 200 g szynki konserwowej 1/2 papryki czerwonej garść pomidorków koktajlowych mała puszka kukurydzy (ok. 150 g) duży ogórek (ok. 110 g) 2 ogórki kiszone Składniki na sos 2 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 niewielkie ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny pieprz i sól(...)smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Szynkę i ser ścieramy na tarce. Kukurydze odcedzamy z zalewy. Paprykę, ogórka, ogórki kiszone kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na sałatkę oraz
Przepiski.pl