puszka pomidorów posiekanych 0,5 papryki czerwonej 100 g pieczarek 1 łyżka papryki słodkiej i słonej sól z pieprzem do smaku faszerowane ziemniaki 6 dużych ziemniaków 0,5 buraka 1/4 kapusty czerwonej ( ok 2 kg miała kapusta) pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku sos tatarski(...)przecinamy na pół ( jeżeli ziemniaki nie są dość duże to ścinamy górę w poprzek) i łyżeczką wydrążamy środek, tak aby powstała łódeczka. Siekamy drobno kapustę i buraka kroimy w drobną kostkę, smażymy na masełku, dodając posiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem
Niezły Młynekbędzie nam potrzebny. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka majeranku sól pół łyżki pieprzu w ziarnach 0,5l zakwasu na barszcz Przygotowanie: Jeśli
Mama Gotujezabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka majeranku sól pół łyżki pieprzu w ziarnach ½ szklanki śmietany 0,5l zakwasu na barszcz
Mama Gotujeporcji 5 plastrów ( ok 40 dkg)schabu bez kości 5 plasterków szynki parmeńskiej 5 łyżek musztardy miodowej kilka gałązek świeżego tymianku 1 limonka 10 ziemniaków 3- 4 buraki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki miodu 2 szalotki sól pieprz Przygotowanie buraczki gotujemy, podobnie ziemniaki schab myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem, świeżym tymiankiem, skrapiamy sokiem z limonki, smarujemy
Luźna Kuchniabył ktoś ciekawy. Wydaję mi się, że udało się odtworzyć ten smak.. Jest to przepyszne, mogę jeść i jeść i jeść. Do risotto wykorzystałam zamrożony krem z buraka , oczywiście można użyć koncentratu lub po prostu ugotować warzywo i zetrzeć na tarce. Naprawdę warto posiedzieć w kuchni trochę dłużej. Spróbujcie :-) Składniki: risotto szklanka ryżu najlepiej takiego(...)risotto ok. 2 łyżek oleju rzepakowego + 2 łyżki masła ok. 2 szklanek rosołu ewentualnie wody szklaneczkę białego wina 1 chochla kremu z buraka lub koncentratu buraczanego odrobina soli i pieprzu szpinak pół torebki świeżego szpinaku ok. 150 g 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz
pieprzny smaczekMój obiad na dziś to zupa z czerwonych buraków z jajkiem na twardo i z ziemniakami z wody. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Tylko kolor miała jasny różowy, a nie czerwony:) Składniki: 2 duże buraczki czerwone 1 duża cebula lub dwie małe 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera sól cukier ziele angielskie
Bea(u)ty kitchenwitamin działa na mnie świetnie. Jestem mniej zmęczona i czuję się lepiej, więc polecam spróbować. Przy okazji prawie wykończyłam swojego robota kuchennego. Przystawka, która ma być sokowirówką poległa na burakach. A tak miałam(...)ochotę :( Choć mam już wiele sprzętów kuchennych i nie miałabym, gdzie trzymać nowych, to porządna sokowirówka jest wciąż przedmiotem pożądania. Taka, do której można wrzucić całe jabłko, buraka, imbir... Mniam. Rozmarzyłam się. Może możecie polecić jakieś modele? Składniki 3 liście jarmużu oderwane od łodyg 2 miękkie kiwi 2 gruszki 1 nieduży zielony ogórek sałatkowy 250-300ml wody
W kuchni wieczoremwhiski, 25 ml kwasu z buraków , skórka z połowy cytryny, Przygotowanie: Jeden pęczek koperku posiekać i wymieszać z solą, cukrem, skórką z cytryny, whiski i kwasem z buraka . Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem, położyć ma foli spożywczej skórą do dołu. Na wierzchu wyłożyć marynatę i szczelnie owinąć folią. Wstawić do lodówki i obciążyć na 48 godzin. Z łososia usunąć marynatę
SzczyptaSmaQcebule 1 ogórek kiszony 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki majonezu natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie w drobną kostkę kroimy buraki, cebulę, jajka oraz ogórka. Dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natkę pietruszki i uprażone na suchej patelni pestki słonecznika
Domowy Smak Jedzeniakaszą. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić kapelusze pieczarek. Piec 15- 20 minut. Karmelizowane buraczki 6 małych buraczków 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 łyżki octu balsamicznego Buraki umyć, ugotować w niewielkiej ilości wody lub na parze. Odcedzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Na patelni skarmelizować miód, dodać tłuszcz. Doprawić octem balsamicznym. Na patelnię dorzucić buraczki, wymieszać. Gotować razem
Pełny talerzSkładniki: marchewka ziemniaki ogórek kwaszony kapusta kwaszona fasola burak sol pieprz oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: 1.Fasole namaczamy i zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie ok 1,5 godziny, aż będzie gotowa. Odcedzamy i studzimy. 2. Marchewkę, ziemniaki i buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości
Kulinarnie z Polką na Kresachburaka, marchewki i jabłka - 9 lipca 2014 Sok z jabłek i marchewki - 23 września 2014 Misiankowa szarlotka z jabłkami - 17 września 2010 Krem z selera z jabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste
Moja Delicjakoniec prażenia dodajemy kilka kropli sosu sojowego- nie za dużo, żeby nie zrobił się za słony. Liście myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki. W misce mieszamy sałatę, buraki i rukolę z sezamem. Kurczaka kroimy w kawałki i układamy na wierzchu. Posypujemy orzechami. Możemy podać z podpieczoną bagietką z masłem ziołowym. I mamy lekki obiad na gorący dzień
les mirabellesakurat taką miałam) 1 filiżanka startego na tarce buraka sól, pieprz 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 drobno posiekane ząbki czosnku ½ filiżanki bułki tartej 2 łyżki masła migdałowego (nie dałam) ½ łyżeczki zmielonego kopru włoskiego (nie dałam) olej W dużej misce zmiksuj/rozdrobnij ryż, buraki i soczewicę, ale nie na całkiem gładką masę. Dodaj pozostałe
Qlinarnie i Qlinarniepracy :) Zapiekanka ziemniaczana z warzywami. (4-5 osób) Składniki : 1 kg ziemniaków 1 duża słodka papryka 1 duży por 5 dużych pieczarek 2 cebulki szalotki 1 duży gotowany burak 10 dkg twarogu 1 mały jogurt naturalny 1 jajko oregano, bazylia, przyprawa do ziemniaków, pieprz, ostra papryka sos sojowy starty żółty ser oliwa z oliwek Ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)przestygnięciu kroimy w plasterki. Resztę warzyw kroimy odpowiednio, paprykę w słupki, pora w kostkę, buraka w cienkie plasterki, pieczarki w półplasterki oraz jedną szalotkę w kostkę. Paprykę z porem i cebulą przesmażamy delikatnie na oliwie dodając nieco pieprzu i bazylii. Teraz zaczynamy układanie przekładańca :) W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą na dnie układamy ciasno warstwę ziemniaków i posypujemy przyprawą do ziemniaków
vegetanie