Wprawdzie poszukiwania idealnej bułki do burgerów nadal trwają, ale nie oznacza to, że nie będziemy mieć burgerów. Dzisiaj z buraków, z nutką aioli. Cóż to jest aioli? To tradycyjny czosnkowy sos prowansalski. Żółtka ucieramy z czosnkiem i musztardą, następnie powoli dolewamy olej oraz sok z cytryny i ubijamy trzepaczką
Gotuj z Blue Ravenzauważyłam, często łączona z nim w jednym daniu. Po angielsku zwana mylnie „szwajcarską boćwiną” / Swiss chard /, ma wiele innych barwnych nazw , np. mangold, rzymski jarmuż, wieczny szpinak, biały burak, sycylijski burak, srebrny burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. … Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną(...)tego przepisu i myślę, że sprawdziła się całkiem dobrze. W tym miejscu chciałam wam również wyjaśnić, jaka jest różnica pomiędzy boćwiną a botwiną. Boćwina to inna nazwa buraka liściowego, zaś botwina są to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Wyglądają dość podobnie, jednak w przypadku boćwiny liście są większe, a łodygi grubsze, bardziej soczyste i aromatyczne, no i mają przepiękne
Chilli Czosnek i Oliwasolidną porcję mięsa :) Schab faszerowany suszonymi morelami z puree z buraka - 1kg schabu wieprzowego - garść suszonych moreli - zioła (tymianek, oregano, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory) - świeżo mielony pieprz, sól - łyżka sosu sojowego - łyżka sosu worcester - łyżka oleju - łyżka masła Na puree: - 5 buraków - 1 mandarynka dodatkowo: chrzan biały tarty + czarnuszka Schab przecinamy na środku i wydrążamy(...)wysmarowanego olejem. Na około układamy owoce: jabłka, suszone morele oraz garść kaparów. Pieczemy dwie godziny. Przed końcem pieczenia możemy zwiększyć nieco temperaturę, by schab ładnie się przyrumienił. Buraki gotujemy w wodzie: umyte i w łupinach. Gdy będą miękkie studzimy, po czym obieramy i blenudjemy. Wyciskamy sok z jednej mandarynki i chwilę podgrzewamy. Na talerzu układamy kawałek
Sajkofanka smakuobiadowego. Ale nie tylko - idealne nadają się na przekąskę, z dobrze dobranym sosem czy samym jogurtem, doskonałe na wynos i prosto z pieca! Dzisiejsze połączenie wyrosło z miłości do buraka. Pięknego, okrągłego, słodkiego warzywa, które uwielbiam zajadać zawsze i wszędzie! Mam nadzieję, że nowa odsłona przypadnie Wam do gustu i również na waszych stołach będzie częściej gościć to urocze bulwiaste(...)ostrą pastą z chrzanu wasabi. Do kuchni marsz i do roboty :) Placuszki buraczano-szpinakowe/pierś z kurczaka/jogurt z wasabi Na dwie porcje: Placuszki buraczane: - 4 duże buraki - 2 jaja - 3 czubate łyżki mąki żytniej razowej (jeśli nie macie może być pszenna) - garść świeżego szpinaku - pół świeżej papryczki chili - duży ząbek czosnku - oliwa z oliwek - pieprz świeżo mielony
Sajkofanka smakupanierowany w panko z pieczonym jabłkiem i posypką z migdałów . Wyglądał naprawdę apetycznie, a ja kosztowałam buraków z kozim serem , klasycznego połączenia smaków, w bardziej finezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute(...)się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny! Pierś z kaczki podana z ziemniaczanym fondantem, marynowanym burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta w środku i mięciutka. Jednak na moim talerzu zamiast kaczki, zagościł smażony ser tofu
W kuchni Karmel-itkiłyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować na twardo. Po wyznaczonym czasie śledzia osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość grubą kostkę i układamy na dnie miski. Skrapiamy oliwą. Warzywa(...)jajka oddzielnie ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na warstwę śledzia , układamy pokrojoną w kostkę cebulę . Następnie warstwa ogórka kiszonego , którą przekładamy cienką warstwą majonezu. Na majonez starte buraki i ziemniaki, warstwa majonezu , starta marchew i starte jajka. Proponuje między warstwy , dodać odrobinkę soli i pieprzu. Udekorować pokrojoną natką pietruszki
Słodkości i nie tylkoSądzę, że buraki są trochę niedocenianym warzywem, a przecież stanowią całkiem pokaźną skarbnicę potrzebnych witamin i minerałów. Dzięki zawartym w burakach substancjom odżywczym jedzenie ich pozytywnie wpływa niemal na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Buraki(...)zdrowie. Dzięki obecności antocyjanów (przeciwutleniaczy), zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia DNA i rozwój raka. Burak oczyszcza krew i pomaga leczyć anemię oraz jest cudownym lekiem na wątrobę. Wyczytałam na stronie piecsmakow.com.pl, że stan wątroby i dróg żółciowych ma wpływ na psychikę. Czerwone buraki chłodzą wątrobę (która ma tendencję do przegrzewania się) i usprawniają przepływ żółci, a tym samym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałailości składników. Przymierzam się jeszcze do zimowej sałatki z dodatkiem kapusty, ale na tą poczekam może do września. Dziś do piwnicy poznosimy resztę przetworów, jakie zrobiłam z ogórków i buraków i to by było na razie tyle, jeżeli chodzi o sałatki. Za parę dni zabieram się jeszcze za pieczone powidła, ale o tym pewnie wspomnę Wam jeszcze za parę
Kardamonovyowsiana jest syta, a pita w ciągu dnia, pozwala zaspokoić uczucie głodu, dzięki czemu znika ochota na słodkie przekąski. Do takiego napoju możesz przygotować sobie np. prostą sałatkę z buraków . Taki napój nie tylko obniża poziom „złego”, ale także podnosi poziom „dobrego” cholesterolu . Ponadto pomaga wyregulować poziom cukru we krwi. Napój ten przyczynia się także do wzmocnienia pracy
Rozdomowionaatrakcyjne. Oto kilka pomysłów na zdrowe przepisy, które z pewnością przypadną do gustu dzieciom: Warzywne spaghetti: Zamiast tradycyjnego makaronu, użyjcie spiralizera do przygotowania warzywnego spaghetti z cukinii, marchwi czy buraków. Dzieci będą zachwycone kolorowym daniem, a jednocześnie zjedzą porcję warzyw. Domowe nuggetsy z kurczaka: Przygotujcie razem zdrowszą wersję nuggetsów, panierując kawałki kurczaka w mieszance z płatków owsianych, przypraw
Ugotowane pozamiataneRewelacyjne kaszotto z kaszy jaglanej z aksamitną piersią kurczaka przygotowanym na barszczu z kiszonych buraków od Bracia Piskorowie ! Składniki: 100 g piersi kurczaka 50 g kaszy jaglanej suchej 250 ml barszczu czerwonego kiszonego przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie 10 ml oleju rzepakowego do smażenia Sposób przygotowania: Na bardzo rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić
Truskawkowa FiestaLubię dodawać jedzeniu kolory. Czasem wystarczy odrobina soku z buraków do ciasta naleśnikowego ( buraczane naleśniki ) albo trochę szpinaku do ciasta na kopytka ( kopytka Shreka ). Dzisiaj postawiłam na połączenie ryżu z pomidorami - niby klasyka, w końcu kto nie jadł zupy pomidorowej z ryżem? Tym razem jednak zamiast zupy przygotowałam ryż w formie dodatku do pieczonego kurczaka na obiad. Ryż
Z notatnika dietetykaSurówka Coleslaw – 15 przepisów Wiosenny coleslaw Sałatka coleslaw z poidorem Sałatka coleslaw z ajvarem Sałatka coleslaw z jabłkiem Coleslaw z rzodkiewką Coleslaw z marchewką i burakiem Coleslaw z burakiem i kukurydzą Coleslaw ze słonecznikiem prażonym Sałatka Coleslaw z cukinią i jarmużem Najlepsza surówka z młodej kapusty Sałatka coleslaw z pokrzywą Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu Surówka
Dorota Smakujewarstwowe sałatki : warstwowa sałatka z fasolki szparagowej z serem feta warstwowa sałatka z serem camembert i granatem warstwowa sałatka z warzyw tartych na tarce warstwowa sałatka z ziemniakami i burakami warstwowa sałatka ze świeżych warzyw z serem feta Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest
Via Gusto