buraki - 8865 przepisów (strona:306/591)

Jakie warzywa ekologiczne są najlepsze dla diety wegańskiej lub wegetariańskiej? 29

konwencjonalnych warzyw, ponieważ zawierają więcej składników odżywczych. Dlatego warto wybierać ekologiczne warzywa, które są doskonałym źródłem białka, węglowodanów, witamin i minerałów. Warzywa korzeniowe Warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki, seler i pasternak, są doskonałym wyborem dla wegan i wegetarian. Są bogate w błonnik i witaminę C, a także w beta-karoten, który jest korzystny dla zdrowia oczu i skóry

Żyję by jeść
Śledzie z jajem, czyli 5 propozycji rybnych dań wielkanocnych 37

majonez ze śmietaną i odstaw. Pokrój śledzie i cebulę, wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą i pieprzem. Ułóż w misce, pokryj ⅓ mieszanki majonezu ze śmietaną. Obierz i pokrój ugotowane buraki i ziemniaki. Dopraw, ułóż jako warstwę, pokryj kolejną warstwą majonezu ze śmietaną. Pokrój ugotowane na twardo jajka i kiszone ogórki, ułóż jako kolejną warstwę i znów pokryj „pierzynką”. Posyp

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie z jajem, czyli 5 propozycji rybnych dań wielkanocnych 37

majonez ze śmietaną i odstaw. Pokrój śledzie i cebulę, wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą i pieprzem. Ułóż w misce, pokryj ⅓ mieszanki majonezu ze śmietaną. Obierz i pokrój ugotowane buraki i ziemniaki. Dopraw, ułóż jako warstwę, pokryj kolejną warstwą majonezu ze śmietaną. Pokrój ugotowane na twardo jajka i kiszone ogórki, ułóż jako kolejną warstwę i znów pokryj „pierzynką”. Posyp

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z buraczkami i papryką na zimę 22

cebuli ? 1 kg papryki Zalewa ? 1 szklanka octu 10% ? 1 szklanka wody ? 1 szklanka oleju ? 1 szklanka cukru ? 1 łyżka soli ? 4 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego Wykonanie: ? Buraki ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? Składniki zalewy zagotować. Dodać cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Gotować 10 minut. ? Dołożyć starte buraczki i podgrzewać

To co kocham
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej 30

Moje propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: -3 łyżki pasty curry zielonego -3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por -1/2 małej dyni Hokkaido -sól, pieprz do smaku -1 burak czerwony Wykonanie: -Na rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty z odrobiną wody. -Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną(...)dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. -Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce.   Kalafiornica   Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku, czarna sól do smaku Wykonanie: – Warzywa przesmażyć na gorącej patelni, wlać

To co kocham
Tradycyjne włoskie makarony - rodzaje i właściwości 37

symbolu przekreślonego kłosa ( https://maveat.pl/makaron/makaron-bezglutenowy/ ). Wydawać by się mogło, że kolorowy makaron zawiera listę chemicznych składników, tymczasem barwiony jest naturalnymi barwnikami, które pochodzą m.in. z kurkumy, szpinaku czy buraków. Ze względu na swój dekoracyjny walor, często występują w różnych kształtach - np. sercach, choinkach, zwierzętach. Jeszcze inne doznania dostarczają makarony aromatyzowane. Niepowtarzalny smak gwarantują w nim specjalne naturalne dodatki

Kuchnia MagdaLeny
Obiad na niedzielę, zapiekanka 43

dodanie pół szklanki wody więcej, kasza powinna być nie sypka ale bardziej kleista.  Sos chrzanowy 2-3 łyżki chrzanu, kubek gęstego jogurtu, 1-2 łyżki soku z kiszonych buraków, natka pietruszki, ewentualnie sól i pieprz do smaku

Leśny Zakątek
Zupa tajska z tofu 29

zupę z zielonego groszku , kremową zupę z pieczonego kalafiora , zupę pomidorową z kluskami i tofu , zupa z czerwonej soczewicy , zupę warzywną z połówkami grochu , kremową zupę kukurydzianą , krem z buraków i batatów . Smacznego! • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :) • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog

Lamarida.pl
Śledzie smażone panierowane 44

Dzisiaj moja propozycja na prosty obiad postny np z okazji Środy Popielcowej. Śledzie smażone panierowane podane w towarzystwie ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz kiszonych buraków. Co powiecie na takie zestawienie? PRZEPIS ŚLEDZIE SMAŻONE PANIEROWANE Składniki: 6-8 filetów śledzi świeżych 2 jajka mąka bułka tarta sól pieprz olej Jak zrobić śledzie smażone panierowane: Filety myjemy pod bieżącą wodą

Dorota Smakuje
Kanapka z awokado i hummusem z buraka 36

było za nudno, widząc jak fajnie można w hummusie łączyć smaki i zmieniać go pod wpływem różnych składników to postanowiłam zrobić tym razem piękną, różową pastę poprzez dodanie słodkiego buraka. Smak rewelacja, wygląd bajeczny, szczególnie gdy podamy go z zielonym awokado. Polecam, bo to śniadanie nie tylko cieszy oczy ale i podniebienie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i selerem konserwowym 158

konserwowym była naszą zachcianką. Rzadko kiedy mamy ochotę na tego typu sałatki, najczęściej raczymy się nimi przy okazji jakichś imprez. Należymy bardziej to fanów sałatek zielonych, suszonych pomidorów, pieczonych buraków i innych kozich serów. Na zachcianki wpływu jednak nie mamy, przyszła ochota, powstała sałatka, tyle w temacie. Połączenie wędzonego kurczaka z ananasem i kukurydzą jest bardzo powszechne. Ja lubię

Kardamonovy
Hiszpania - Ryż z blitwą (Arroz con acelgas) 33

Inspiracji Walencją ciąg dalszy - wczoraj dodaliśmy przepis na biszkopt pomarańczowy  , dzisiaj przyszedł czas na ryż z blitwą (znaną również pod nazwą burak liściowy i mangold), czyli arroz con acelgas. Niestety w trakcie naszego krótkiego pobytu nie udało nam się spróbować go na miejscu, ale zrobienie go w warunkach domowych nie stanowi absolutnie żadnego problemu (pod warunkiem, że znajdziemy blitwę(...)Składniki (4 porcje): - 6 łyżek oliwy - 1 cebula  - 3 ząbki czosnku  - 1 liść laurowy - 1 spory ziemniak - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 250 g ryżu - 300 g blitwy (buraka liściowego) - 1 litr wody lub bulionu - odrobina szafranu - 1 pomidor - sól, pieprz Przygotowanie:  1) Na oliwie (w garnku) podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek wraz z liściem laurowym

Roślinożerni urlopowicze
Surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki 197

jednak nie zrezygnuję z moich planów. Wypadałoby coś wyczarować na tłusty czwartek, chcę upiec królika, zrobić pierogi. A, i jeszcze kotlety z kaszy jaglanej, sałatka z pieczonymi burakami i może pizza. Przymierzam się w końcu do dojrzewającego ciasta na pizzę, ale w ten weekend to już chyba nie wypali. Przejrzałam chwilę temu jeden z przepisów, który jest w książce

Kardamonovy
Chleb żytni na zakwasie z ziarnami 41

kozie (można np. jeść fetę zrobioną na bazie tylko tych mlek, sery pleśniowe oczywiście są zabronione). Ogólnie jemy produkty jak najmniej przetworzone. Nie rezygnujemy z warzyw takich jak burak, pomidor, papryka. Na początku miałam co do nich wątpliwości, ale dietetyk powiedział, że można. Oczywiście wszystko będziemy jeść z umiarem. Do naszego jadłospisu wjeżdżają także z powrotem suszone pomidory i passaty(...)spotykam się ze sprzecznymi informacjami, jeżeli chodzi o dozwolone produkty. To dotyczy nabiału (niektórzy mówią, że jest kategorycznie zabroniony, inni piją kefiry, zsiadłe mleka, jogurty), warzyw pokroju czerwona papryka, burak, pomidor, mąki orkiszowej, owoców, itp. I bądź tu mądry. Ja inspiracje czerpię z książki „Leczenie dietą. Wygraj z candidą” Marka Zaręby, z bloga qchenne-inspiracje , sugeruję się także wytycznymi lekarza

Kardamonovy