ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:297/1376)

Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami 114

jabłkami chyba poczekam do jesieni, a póki co do ciasta wykorzystam dary z naszego ogródka. Tylko które warzywo wykorzystać do upieczenia ciasta? Cukinię, oczywiście! Uwielbiam ciasta z cukinią, są niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Wersja czekoladowa albo dokładniej - kakaowa z malinami to miłość od pierwszego kęsa! A bułeczki też będą... kiedyś...:) Składniki: 250g cukinii 100ml kwaśniej śmietany 12% lub jogurtu greckiego(...)jasną puszystą masę, ciągle miksując wlać olej, następnie dodać śmietanę i esencję migdałową. Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać, wsypać do mokrych składników, krótko zmiksować. Dodać cukinię, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Foremkę (keksówkę) o długości ok 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta, wyłożyć połowę malin, wylać pozostałe ciasto i wyłożyć resztę malin. Ciasto wstawić

Obiad gotowy
Brownie Klasyczne 126

proste i szybkie w wykonaniu, najlepiej smakujące na ciepło z jakimiś śmietankowymi dodatkami. Nie wiem jak dla Was, ale w Brownie liczy się dla mnie chrupiąca skórka i miękkie, czekoladowe wnętrze. A za co Wy lubicie Brownie?Składniki:5 jaj200 g cukru200 g masła200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)100 g mąkipłaska łyżeczka proszku do pieczeniapłaska łyżeczka kakaoSposób przygotowania:Jajka(...)mocy piekarnika - pamiętajcie aby po około 20 minutach sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest już upieczone (ciasto nie powinno przywierać do patyczka). (Ja piekłam 25 minut.)Ciasto studzimy w formie.Podajemy na ciepło, polane sosem czekoladowym, z gałką lodów lub ubitą kremówką.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Churros 64

szpatułką. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, zwartą, lśniącą kulę ciasta. Przekładamy ciasto do miski i odstawiamy na 5 minut. Po 5 minutach bierzemy mikser i zaczynamy miksować ciasto, dolewając po odrobinie jajka. Nie przejmujcie się, że ciasto jest gorące, wlewanie po odrobinie jajek i miksowanie nie zrobi wam jajecznicy. Ciasto będzie sprawiało wrażenie, że się rozdziela i nic z tego(...)takiego momentu, aż ciasto będzie tak ciężkie, że mikser zacznie zwalniać. Przerywamy miksowanie i mieszamy ciasto kilka minut szpatułką. Będzie zwarte, ciężkie i klejące. Tak ma być. Rozgrzewamy olej do temp 175 stopni Celsjusza, przydaje się termometr lub frytownica. Do rękawa cukierniczego zakładamy tytkę z końcówką gwiazdka i wyciskamy na rozgrzany olej kilkucentymetrowe paseczki ciasta, odcinamy ciasto nożyczkami (serio nożyczkami

ladykitchen
Śmietankowe babeczki z czekoladową kawa inką 85

Pyszne, mięciutkie i wilgotne babeczki przygotowane na kwaśnej śmietanie , z dodatkiem czekoladowej kawy inki, nie są zbyt słodkie , mają zrównoważony smak są   banalnie proste do przygotowania, nie potrzeba nawet miksera, wystarczy wymieszać   składniki rózgą kuchenną,   cieszą oczy . Uwielbiane przez dzieci. Najlepiej smakują z kubkiem kakao. Do babeczek można użyć kawy zbożowej     o innym smaku(...)oraz mleko w proszku, wsypać do mokrych składników i wymieszać tylko do połączenia. Papierowe foremki na muffinki   włożyć do metalowej formy, nakładać białe ciasto łyżką do połowy objętości foremek. Do reszty pozostałego ciasta, wsypać czekoladową inkę, wymieszać łyżką i nałożyć małymi porcjami na ciasto jasne. Piec w piekarniku przez 30 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z winogronem i kremem budyniowym 211

opakowania budyniu waniliowego( budyń na pół litra mleka) 125 g masła pół litra mleka opcjonalnie barwnik spożywczy Opcjonalnie: czekolada deserowa rozpuszczona w kąpieli wodnej bądź posypka czekoladowa Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, posiekać nożem 3. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. 3. Dodawać mleko aż ciasto będzie sztywniejsze ale nie będzie się kleiło(...)Gotowy budyń delikatnie ostudzić 3. Dodać masło i opcjonalnie barwnik spożywczy zmiksować na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Ostudzony krem nakładać na ostudzone ciasto, można polać roztopioną czekolada deserową albo posypać posypką czekoladową. Smacznego

KreatywnePiny
Bułki mleczne z czekoladą. 85

szkoły, lub pracy.  Jeśli nie macie kropelek czekoladowych, to wystarczy drobno pokroić czekoladę gorzką.  Kropelki czekoladowe znajdziecie na allegro.  Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka 50 g. masła 25 g. drożdży 3 łyżki cukru 3 szklanki mąki pszennej  szczypta soli 1 jajko 100 g. kropelek czekoladowych Dodatkowo: żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek Wykonanie: Masło roztopić(...)Wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i roztopione masło.  Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę.  Rozciągnąć i dodać kropelki czekoladowe. Rozciągać ciasto i zagnieść, tak żeby czekolada rozłożyła się w cieście.  Następnie podzielić ciasto na 9 części

Agusiowe smakołyki
Muffinki czekoladowe last minute 109

muffinki czekoladowe 1 szklanka przesianej mąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru ¼ tabliczki ulubionej czekolady bez dodatków 1 jajko ¼  szklanki oleju ½  szklanka mleka kilka kropli esencji waniliowej lub łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli odrobina kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ½ łyżeczki wody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Czekoladę kroimy(...)metalowych (wysmarowanych masłem), silikonowych lub papierowych papilotek. Ważne, żeby foremki wypełnić do ⅔ wysokości. Zobacz także przepisy na babeczki marchewkowe , muffinki bananowe z masłem orzechowym , muffinki waniliowe , babeczki cytrynowe , muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą , amerykańskie muffinki czekoladowe Nasze babeczki czekoladowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 do 20 minut w zależności od wielkości muffinek. Ciastka są gotowe gdy wbity patyczek

Korniszonki
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 187

Bardzo proste i bardzo efektowne ciasto. Połączenie żurawin i białej czekolady perfekcyjnie równoważy się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone(...)masło oraz – opcjonalnie – kilka kropli wybranego aromatu. Ponownie mieszamy masę trzepaczką balonową do dokładnego połączenia. Masę rozdzielamy po równo, wylewając ją z miski na kruche spody. Poruszamy blaszkami ciasta żeby czekoladowy ganache równo rozprowadzić i wypoziomować. Wierzch od razu, przed zastygnięciem masy, posypujemy żurawiną i kandyzowanymi owocami – lekko je dociskamy. Ważne, żeby to jednak żurawiny było więcej – jest kwaskowa

Karo in the Kitchen
Kolorowa babka z białek 415

zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.   Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła temu ulubiona polewa czekoladowa i czekoladowe, kolorowe groszki - wychodzę z założenia że czekolady w cieście nigdy nie jest za dużo :) Przy pomocy łyżki oblać babkę polewą czekoladową - metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego , stąd nie omieszkałam(...)włożyć potem na 30-40 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy. Babka wchodzi dość zwarta, ale jest wystarczająco wilgotna by długo zachowywać świeżość. Odpowiednie dodatki do ciasta dają rezultat kolorowego wnętrza. Czekoladowa polewa nadaje słodyczy w sumie niezbyt słodkiemu ciastu. Rezultat bardzo smaczny i kolorowy :) I jaka przyjemność, że żadne białko się nie zmarnowało

Grunt to przepis!
Odrywana drożdżowa babka z czekoladą 93

szczypta soli 130 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: mąka do podsypywania i masło do posmarowania formy Nadzienie czekoladowe: 2 łyżki masła 1 łyżka mleka 100 g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta cukier puder do dekoracji WYKONANIE Ciepłe mleko wlać do miseczki, dodać rozkruszone drożdże i wymieszać, tak aby się(...)wysmarować masłem i posypać mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Krótko zagnieść, po czym rozwałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąt. Na cieście rozsmarować nadzienie czekoladowe zachowując odstęp od brzegu. Następnie ciasto złożyć na pół, zlepić brzegi i pociąć na średniej wielkości paski. Każdy pasek zwinąć, po czym ułożyć w formie jeden obok drugiego na stojąco

Passions hobbies life
Czekoladowe gębusie 178

Pyszne czekoladowe ciasteczka na niedzielne popołudnie :) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżka kakao 5 dag gorzkiej czekolady 10 dag masła 5 jaj Składniki na masę czekoladową ½ litra śmietanki 30% 50 dag serka mascarpone 25 dag gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zagotować wodę z masłem, dodać połamana czekoladę i szczyptę(...)Wykonanie masy czekoladowej: Czekolady rozpuścić z mlekiem, żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Serek mascarpone rozetrzeć i dodać śmietankę ubitą z cukrem oraz rozpuszczoną czekoladą. Po upieczeniu ciasta, ostudzić je i przekładać ciastkeczka masą czekoladową

Tradycyjna Kuchnia
Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym 300

taki pojawił się na blogu „Moje Wypieki” i zmotywowało mnie to do wykonania swojej wersji. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie, ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na wiosnę.   Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 100 g drobnego cukru lub 80 g cukru pudru 70 g mąki pszennej(...)mąki ziemniaczanej ½ szklanki kompotu z wiśni 10 ml wiśniówki (opcjonalnie) Galaretka pomarańczowa: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu Mus czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiewamy, białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną

Mania Gotowania
Wiśnia z makiem wg Aleex 155

temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. 9. Przygotować krem śmietankowy. Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. 10. Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu. 11. Kolejny krok to przygotowanie masy czekoladowej. Nutella i mascarpone powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli doda się(...)wygładzić. 18. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. 19. Na biszkoptach delikatnie rozprowadzić masę z nutellą. 20. Wierzch ozdobić wiórkami czekoladowymi. 21. Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny. 22. Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu. Smacznego

W mojej kuchni
Magiczne ciasto czekoladowe 131

Czary mary - hokus pokus .... I oto jest  - czekoladowa wersja magicznego ciasta/. Jakiś czas temu wrzuciłam na bloga przepis na ciasto "magiczne"  cytrynowe. (tutaj przepis - klik ) I cieszy się on dużym zainteresowaniem. Dlatego też pokusiłam się o zrobienie wersji z kakao. Musze przyznać , że ten smak bardziej do mnie przemawia . Jednak czekolada górą. A o co chodzi(...)wymieszanych w określonej kolejności wychodzi nam w trakcie pieczenia trójwarstwowe ciasto. Tym razem u mnie środkowa warstwa wyszła cieniutka i słabo ją widać . Widocznie słabo czarowałam ;) Smak ciasta przypomina biszkopt z intensywnie czekoladowym kremem budyniowym. Składniki : blaszka 18x24 Wszystkie składniki maja mieć temperaturę pokojową. 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) 1 łyżka wody 150 g cukru 125 g masła roztopionego

Malinowa Kawiarenka