kiedyś zrobię ładniejsze, przy dziennym świetle i wtedy dopiero ją Wam pokażę. Ta trufla miała być brownie, na prośbę Jolki;) ale chciałam ciasta mniej zakalcowatego, stąd pomysł na truflę. Jest równie mega czekoladowa, esencjonalna, jakby wytrawna. Moja kuzynka kawałek zawiozła do akademika, a następnego dnia dostałam od niej mnóstwo pochwał i prośby o przepis. Właśnie ze względu(...)puch z pozostałym cukrem, ciągle ubijając wlać czekoladę z masłem. Dodać śliwki, orzechy, wymieszać. Na koniec dodać pianę w białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu środek ciasta powinien być bardziej miękki. Truflę studzić na kratce. Polewa: cukier wymieszać z kakao, dodać śmietankę. Ciągle
Obiad gotowyMiałam przyjemność testować, śmietankę czekoladową kremówkę. Śmietanka jest rewelacyjna , ciasta i desery z tą śmietanką to po prostu poezja smaku. Wypróbowałam i wszystkim polecam, a oto przepisy, wykonane właśnie ze śmietanką czekoladową. Tort śmietanowo czekoladowy SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 - jajek 1 - szkl cukru 1 - szkl mąki 1 - łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM(...)Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową, ubić na sztywno, dodać śmietan fix, dalej ubijać. PRZEŁOŻENIE TORTU: Krążki ciasta nasączyć ponczem. Pierwszy i drugi krążek posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boku tortu, posmarować kremem śmietanowo czekoladowym. Boki tortu obsypać orzechami laskowymi. Tort udekorować kleksami kremu czekoladowego i wiśniami kandyzowanymi. Smacznego
Kuchnia DanusiKruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem z nutą amaretto , posypane chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów to świetna propozycja słodkiego deseru dla fanów czekolady. Składniki: Kruche ciasto: 180g mąki pszennej 100g masła ekstra 30g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem czekoladowy: 300ml śmietanki 30% 200g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 30ml likieru amaretto 50g masła extra(...)Następnie śmietanę miksować z czekoladą, dodać masło i na końcu wlać amaretto. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. 3. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 4. Kruche ciasto wypełnić kremem czekoladowym (zostawić trochę do dekoracji) i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie wierzch tarty posypać płatkami migdałowymi i udekorować resztą kremu czekoladowego
Szalona Kuchnia EwelinyWykładamy do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy. Polewa czekoladowa 4. W garnuszku(...)umieszczamy wszystkie (oprócz orzechów) składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodajemy dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i polewamy wystudzone ciasto. Możemy jeszcze obsypać ciasto kuleczkami czekoladowymi. Smacznego
Gotowanie...to proste !niedzielę w tym tygodniu to sernikobrownies z malinami. Pyszne, słodkie i mocno kaloryczne sernikobrownies. Czekolada i twaróg to świetna para. Dwa ulubione ciasta, sernik i brownie w jednym. Podobne ciasto robię z masłem arachidowym. Spróbujcie! Sernikobrownies Składniki: Brownie 60 g masła 100 g mąki pszennej 2 jajka 100 g czekolady 150 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa(...)gładką masę i przełóż do formy. Zmiksuj twaróg z masłem, wanilią i cukrem. Dodaj jajko i malinowy dżem. Zrób kleksy z masy twarogowej na masie czekoladowej, a następnie przemieszaj lekko widelcem. Posyp ciasto malinami i lekko je wciśnij. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Ostudzone sernikobrownies zawiń i wstaw do lodówki do schłodzenia. The post
codojedzeniakakao 1 kg twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy puszka - 400 g masy krówkowej 150 g solonych orzeszków polewa czekoladowa do ciasta sól Przygotowanie: Za pomocą blendera rozdrabniamy ciasteczka, tak aby miały konsystencję piasku. Dodajemy do nich 2 łyżki kakao. Roztapiamy masło i mieszamy z ciasteczkami. Tortownicę(...)wodnej. Przelewamy ją na wierzch sernika. Na suchej patelni prażymy orzeszki, dodatkowo posypując je solą - dla jeszcze większego "podkręcenia" smaku. Posypujemy nimi masę krówkową. Wierzch dekorujemy czekoladową polewą do ciasta. Smacznego
Taste TherapyCiasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką to pyszny deser, który sprawdzi się przy każdej okazji. Jest naprawdę proste w przygotowaniu, a smakiem zachwyci wszystkich. Oczywiście jeśli lubicie puszyste kremy czekoladowe i galaretkę. Pomysł na mus zaczerpnęłam z przepisu na tort - klik , który kiedyś przygotowywałam na jednych z warsztatów kulinarnych. A spód ze słomki ptysiowej jest rewelacyjny, smaczny(...)spróbuje takiego połączenia? Ciasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką - składniki: (Forma o wymiarach 22 x 27 cm) Spód: około 100g słomki ptysiowej Mus czekoladowy: 500 ml śmietanki 36% 150g czekolady (*) Wierzch: 2 galaretki (u mnie tym razem truskawkowe) + 900 ml wody Ciasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką - przygotowanie: Galaretki należy rozpuścić w około
Di gotujeDlaczego z nutą PRL-u? Bo masa, ktorą pokryłam kruche ciasto to nic innego jak masa na czekoladowy blok, który jest nieodłącznym wspomniem tamtych czasów :) Mazurek jest po prostu genialny, koniecznie wypróbujcie ! :) SKŁADNIKI kruche ciasto 100g zimnego masła 1/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 jajko szczypta soli masa 200g masła dobrej jakości 3/4 szklanki cukru
DefinicjaSmakuCzekoladowy sernik na zimno to ciasto, które przypadnie do smaku czekoladoholikom 😄 Poniższy sernik składa się z 3 warstw czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. Ponadto, jest łatwy do przygotowania i... bardzo słodki. Idealny do podania z zimną kawą latte. Składniki na 1 średniej długości keksówke: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1 tabliczka białej
Ugotowaćzagnieść ciasto miodowe, upiec biszkopt i upiec drugie ciasto. Dopiero kiedy wszystkie elementy wystygną, można się zabrać za składanie, dlatego ciasto radzę przygotować na dzień przed podaniem. Składniki na miodownik krajeński Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka) 100 g cukru (pół szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto miodowe(...)wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto przekrój na dwa równe blaty. Ciasto miodowe Jajko i masło powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do niego jajko, miód, mąkę wymieszaną z sodą i cukier. Wyrób ręką lub za pomocą robota z hakiem jednolite ciasto. Zawiń je w folię
e-PrzepisyKulinarneSernikobrownie czyli połączenie kremowego sernika z czekoladowym brownie. Spód to mocno czekoladowe i gliniaste brownie, natomiast górna warstwa to kremowa masa serowa o smaku kawowym przygotowana z sera twarogowego, jogurtu greckiego oraz śmietanki kremówki. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Dla ozdoby można(...)rozkosz dla koneserów kawy i czekolady. Dedykowane jest również osobom, które nie przepadają za przesłodzonymi deserami. Smak gorzkiej czekolady ze spodu brownie oraz polewy czekoladowej przeplata się z lekką goryczką kawy z masy sernikowej. Słodycz ciasta można dopasować pod własne gusta, dodając odpowiednią ilość cukru pudru. Sernikobrownie nie jest skomplikowane w przygotowaniu czy pracochłonne. Potrzebujemy około
Kuchnia MagdaLenyMocno czekoladowe i bardzo puszyste ciasto z dodatkiem cynamonu i soczystych gruszek :). Bajecznie proste i szybkie w wykonaniu. W związku z tym, że zostało mi jeszcze trochę ciemnego rumu, postanowiłam wykorzystać go do tego ciasta i pokrojone w kostkę gruszki zalałam właśnie tym alkoholem, zostawiając je tak na godzinę, aby trochę nim "naciągnęły". Ale od razu mówię, że nie jest(...)konieczne i składnik ten spokojnie można pominąć ;). Zamiast gruszek świetnie pasować tu będą jabłka lub śliwki. Ciasta wychodzi spora blacha, na pewno więc wystarczy, by zaspokoić nawet największy głód na czekoladowe ciacho ;). Polecam :). PS. Czy też macie wrażenie, że na blogu powiało już jesienią...? Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 200 g masła 220 g brązowego cukru
Opowieści z piekarnikaciasto. Kulę ciasta dzielę na 4 równe części, wkładam do woreczka śniadaniowego i schładzam w lodówce przez 60 minut. Możesz też włożyć do zamrażalki na 20 minut . Istnieje też możliwość pominięcia chłodzenia ciasta w lodówce , ale wówczas trzeba do składników na ciasto dodać zimne masło, wszystko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Krok 2 – piekę 4 blaty kruchego ciasta Piekarnik(...)ciasta miodowego i też lekko dociskam. Smaruję go cienką warstwą powideł i wykładam pozostały krem budyniowy. Powierzchnię wyrównuję. Ostrożnie kładę ostatni blat ciasta i lekko dociskam . Jeśli któryś blat pęknie, nie przejmuję się za bardzo. Nic nie będzie widać po złożeniu ciasta i przykryciu kremem. Ciasto wstawiam do lodówki, aby masa budyniowo maślana zastygła . Krok 5 – dekoruję polewą czekoladową
Ania gotuje