których upiekłam sporo w tym roku. Na poczatek lekko zmodyfikowany przepis mojej ulubionej nauczycielki Marysi na kulki cynamonowe. Ja upiekłam z ciasta gwiazdeczki, bo na święta najbardziej lubię takie kształty. Kruche, pachnące ciasteczka udekorowałam polewą czekoladową(...)posypałam ślicznymi kamyczkami czekoladowymi Delecty. Ponieważ lubię naturalne posypki, więc Decorada Delecty wyjatkowo mi się spodobała. Kamyczki bardzo ładnie wyglądały i smakowały na cynamonowych gwiazdeczkach. Gwiazdki cynamonowe z czekoladową dekoracją ciasto:70 g drobnego cukru 1 żółtko 70 g śmietany wiejskiej 250 g mąki pszennej 70 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Gotuj Sam!piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto(...)tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami
Karo in the Kitchenszczegół. Na Wielkanoc obok sernika ( tutaj sobie wybierzcie ) obowiązkowo piekę dwa rodzaje babek majonezowych: babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. A można je upiec w ostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy, że nie wyjdzie. Babka majonezowa(...)Babkę wyciągamy z piekarnika, a wyjmujemy z formy po ostygnięciu (po ok. 20 minutach). Kakaową babkę majonezową smarujemy polewą czekoladową i dekorujemy czekoladowymi jajeczkami i złotymi perełkami. Przepis warto wykorzystać, gdyż możemy upiec wielkanocne ciasto w przysłowiowej przerwie na reklamę Smacznego! The post Kakaowa babka majonezowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto biszkoptowe w trzech smakach, przełożone dżemem wiśniowym, kremem budyniowym oraz karpatkowym, posypane czekoladowymi płatkami. Pyszne i efektowne ciasto na urodziny, imieniny, święta, spotkania rodzinne i ze znajomymi. Składniki: na ciasto: 6 jajek, 1/4 szklanki oleju, szklanka maki typ 480, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli, 1/2 szklanki, opakowanie cukru wanilinowego, 5 łyżek wiórek(...)masła, łyżka cukru masa karpatkowa: opakowanie masy karpatkowej, 350 ml mleka dodatkowo: dżem wiśniowy ok 400 g, sok z 3 łyżek cytryny + 1/4 szklanki wody, płatki czekoladowe 2 opakowania Przygotowanie: ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo olej i cukier, zmniejszamy obroty dodajemy żółtka i na samym końcu również stopniowo mąkę pszenną
Lena Gotujeśrodku. Cytrynowa chmurka Przepis tutaj (KLIK) Delikatne, kremowe ciasto na kruchym spodzie, z bananami i cytrynową nutką oraz chrupiącą bezą. Bardzo efektowne i smaczne. Świetne zarówno na święta, jak i urodziny, czy inne imprezy domowe. Makowiec z bezą i kruchym ciastem Przepis tutaj (KLIK) Kruche, delikatne ciasto, słodki mak i delikatna bezowa pianka, to połączenie któremu ciężko się(...)mnie to ciasto posiada same plusy. Pyszne połączenie wilgotnego i delikatnego ciasta jogurtowego z aromatyczną masą makową. Świetne ciasto nie tylko na święta ale i do codziennej kawki. Malinowa księżniczka Przepis tutaj (KLIK) To jedno z moich najulubieńszych i zarazem popisowych ciast. Smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na stole! Sernik z musem czekoladowo-pierniczkowym Przepis tutaj (KLIK
Blog z ApetytemHity( choć jest dużo bardziej słodkie), a po nocy w lodówce smakuje jak czekoladowa wersja Aniołka( klik ). Kochani, na ten Nowy, nadchodzący Rok, życzę Wam przede wszystkim zdrowia i miłości, bo przy ich udziale wszystko jest możliwe… Szczęśliwego( i słodkiego) Nowego Roku! źródło przepisu:chomikuj.pl ciasto kakaowe Składniki na ciasto: 520 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 łyżka kakao
Domowe ciastaKeks czekoladowy, to tak naprawdę to samo ciasto tylko z kakao i polewą czekoladową. Znane nam od dzieciństwa. Nawet nie wiem skąd się wziął przepis, może gdzieś tam zawsze był z tyłu głowy zapamiętany z babcinych czy maminych wypieków :-) Składniki: 280 g maki 200 g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku(...)Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia,kakao, wcześniej wypłukane i odsączone bakalie. Białka ubić na pianę i powoli dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i nie przejmować się, że jest gęste. Taki jego urok :-) Przełożyć do formy, piec 50 minut w temp. 180 stopni Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli i polać przestygnięte
pieprzny smaczekmąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g zmielonych orzeszków ziemnych 1 łyżka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowo - orzechowych 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka ok. 50 g gorzkiej czekolady 0,5 łyżeczki aromatu czekoladowego w proszku Dodatkowo: ok. 6 kostek białej czekolady Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - orzeszki ziemne obrać(...)powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i aromat w proszku czekoladowy, wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu czekoladowego. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić biała
Ciastka - domowe słodkościkakao 2 łyżki, sól szczypta, warstwa wiśniowa: wiśnie wydrylowane 500 g, galaretka wiśniowa 3 szt, woda 3,5 szklanki, masa czekoladowa: mleko 500 ml, cukier kryształ 3 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, masło 200 g, cukier puder 5-7 łyżek, polewa: masło 100 g, cukier 80 g, mleko 3 łyżki, kakao 3 łyżki, dodatkowo: wiórka kokosowe do dekoracji, Sposób przygotowania(...)jednym żółtku. Suche składniki przesiewamy. 2 łyżki mąki pszennej odkładamy i w zamian dajemy 2 łyżki kakao. Następnie wszystko wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min. i pieczemy w temp. 170 st.C. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż
kulinarne odsłony paticzekoladową, która jest pięknie błyszcząca, miękka i idealnie się kroi :) Świetnie się nadaje do różnego rodzaju wypieków, np. jako polewa do murzynka, piernika, ptasiego mleczka, czy jako polewa czekoladowa na ciasto , które tylko przyjdzie Wam do głowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa czekoladowa z żelatyną jest na bazie gorzkiego kakao, a jej słodkość możecie dostosować do swoich potrzeb, dając trochę mniej(...)było grudek. Masę przestudzić i gdy lekko zacznie gęstnieć (nie zostawiać na długo, bo może całkowicie zgęstnieć i ciężko będzie ją rozprowadzić po cieście) to polewać nią wypieki. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce. Jeśli polewa czekoladowa stężeje zbyt mocno, można ją podgrzać w kąpieli wodnej lub przez parę sekund w mikrofali, by znów nabrała płynnej konsystencji. Jeśli jakimś cudem
Kulinarne Przebojechciałam odtworzyć w dzisiejszym cieście. Ciasto pod nazwa "Miętusek" jest już dość popularne i krem zrobiłam z tego przepisu (klik). zmieniając nieco proporcje. Od siebie urozmaiciłam ciasto gorzkim czekoladowym ganachem i orzeźwiającą galaretką jabłkowo-miętową (firmy "Wodzisław" - do kupienia m.in w Kaufland ) Ciasto jest dość czasochłonne , ale efekt jak dla mnie wart zachodu. Składniki: Proporcje na blachę 28x25(...)budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3/4 kostki miękkiego masła 250g miętowych landrynek 3/4 szklanki wody Ganache czekoladowy : 200g gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30% Ponadto : 2 galaretki jabłkowo-miętowe 2 opakowania herbatników (16 szt) Wykonanie : Wykonanie tego ciasta najlepiej zacząć od przygotowania ganache , bo musi on przynajmniej kilka godzin chłodzić się w lodówce. Czekoladę łamiemy na małe kawałki , wrzucamy
Malinowa Kawiarenkaoraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie - mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałów Na koniec na stole pojawiła się bomba kaloryczna - a co tam, żyje się raz - czyli Oreo milkshake
Kulinarne przygody Gatitypuder lub polewa czekoladowa Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrami, następnie dodajemy szklankę oleju Kujawski, mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę inkę i szklankę wody gazowanej. Wszystko miksujemy do połączenia na wolnych obrotach. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do miski z ciastem, łączymy ręcznie(...)obsypanej mąką formy (u mnie duża keksówka, ale można użyć np. kwadratowej formy). Na ciasto wykładamy połówki truskawek. Następnie wylewamy na wierzch drugą część ciasta. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy czekoladową polewą lub posypujemy obficie cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego Przepis bierze udział w zabawie
Słodkie okruszkiCiasto bez miksera, pachnące pomarańczą z dodatkiem kulek czekoladowych. Proste, pyszne, puszyste, posypane cukrem pudrem. Jedno z prostszych ciast na blogu. Wersji może być kilka, innym razem wrzućcie tarte orzechy, bakalie, posiekane owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego mrożenia). Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki(...)mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam kulki czekoladowe, mieszam łyżką. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim
Zasmakuj Kuchni