ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:285/1376)

Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 140

oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie -  mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałów Na koniec na stole pojawiła się  bomba kaloryczna - a co tam, żyje się  raz - czyli Oreo milkshake

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto "Indianka z truskawkami" - proste, szybkie i smaczne ciasto 129

puder lub polewa czekoladowa Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrami, następnie dodajemy szklankę oleju Kujawski, mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę inkę i szklankę wody gazowanej. Wszystko miksujemy do połączenia na wolnych obrotach. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do miski z ciastem, łączymy ręcznie(...)obsypanej mąką formy (u mnie duża keksówka, ale można użyć np. kwadratowej formy). Na ciasto wykładamy połówki truskawek. Następnie wylewamy na wierzch drugą część ciasta. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy czekoladową polewą lub posypujemy obficie cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego Przepis bierze udział w zabawie

Słodkie okruszki
Ciasto z kulkami czekoladowymi bez miksera 154

Ciasto bez miksera, pachnące pomarańczą z dodatkiem kulek czekoladowych. Proste, pyszne, puszyste, posypane cukrem pudrem. Jedno z prostszych ciast na blogu. Wersji może być kilka, innym razem wrzućcie tarte orzechy, bakalie, posiekane owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego mrożenia). Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki(...)mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam kulki czekoladowe, mieszam łyżką. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim

Zasmakuj Kuchni
Ciasto Pijana śliwka 151

proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i przekroić na 2 blaty. Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30% 320 g czekolady deserowej lub mlecznej Śmietankę przelać do garnka, uważając by jej nie zagotować, dodać połamaną(...)Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietany kremówki Do naczynia wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta - na pierwszy blat ciasta rozsmarować 2/3 kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem ciasta, na nim rozsmarować pozostały krem. Na krem powykładać śliwki w alkoholu, udekorować polewą czekoladową. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Słodkie czekoladowe bułeczki  49

słodkie bułeczki czekoladowe. Z kawałkami gorzkiej czekolady. Idealnie na śniadanie, przekąskę do pracy czy piknik. Słodkie bułeczki czekoladowe są bardzo szybkie w przygotowaniu i robi się je bardzo łatwo. Do ich wykonania potrzebna Wam będą podstawowe składniki, które większość z Was z pewnością posiada w swojej kuchni. Kto ma ochotę skosztować? Zapraszam na przepis! SŁODKIE BUŁECZKI CZEKOLADOWE – PRZEPIS Składniki(...)czekoladę pokroić w kosteczkę. Składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę by ciasto ładnie wyrosło. Ciasto rozdzielić na 12 części i uformować na kształt bułeczki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 18-20 minut. Artykuł Słodkie czekoladowe bułeczki pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Hot Chocolate Fondants - ciastka czekoladowe na ciepło 115

Czekoladowy fondant, czasami nazywany czekoladowym wulkanem, jest niesamowitym zakończeniem każdego obiadu. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Na 6 porcji: 150g masła, plus odrobina do posmarowania kokilek kakao 150g gorzkiej czekolady 3 jajka 3 żółtka 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Dobrze posmarować foremki i dokładnie wysypać kakao. Masło rozpuścić z czekoladą w misce umieszczonej(...)gdyż wtedy nie będzie płynnego środka. Minuta dłużej i zamiast płynnego deseru wyjdzie suflet/babeczka. Po wyciągnięciu trzeba odczekać minutkę i albo podawać w foremkach (nie będzie widoczny efekt wypływającego ciasta) albo pewnym ruchem przełożyć na talerz. Podawać na ciepło, najlepiej z miękkimi lodami. Pycha.... Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Hot Chocolate Fondants - ciastka czekoladowe na ciepło 151

Czekoladowy fondant, czasami nazywany czekoladowym wulkanem, jest niesamowitym zakończeniem każdego obiadu. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Na 6 porcji: 150g masła, plus odrobina do posmarowania kokilek kakao 150g gorzkiej czekolady 3 jajka 3 żółtka 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Dobrze posmarować foremki i dokładnie wysypać kakao. Masło rozpuścić z czekoladą w misce umieszczonej(...)gdyż wtedy nie będzie płynnego środka. Minuta dłużej i zamiast płynnego deseru wyjdzie suflet/babeczka. Po wyciągnięciu trzeba odczekać minutkę i albo podawać w foremkach (nie będzie widoczny efekt wypływającego ciasta) albo pewnym ruchem przełożyć na talerz. Podawać na ciepło, najlepiej z miękkimi lodami. Pycha.... Smacznego

Kulinarna rozmowa
Japoński makowiec z pijaną śliwką 156

Wyjątkowe ciasto na świąteczny stół. Niezwykle wilgotne od jabłek,  po prostu pyszne, z mnóstwem bakalii  oraz z wyraźną śliwkową nutą.  Rozpływa się w ustach!   Składniki: Ciasto makowe: 500g maku 11 jajek 700g jabłek 250 g masła 500g cukru pudru olejek migdałowy 11 łyżek kaszy manny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki bakalii Mak należy sparzyć(...)mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita polewa. Nasączone alkoholem śliwki dokładnie odsączamy na gęstym sicie, a następnie układamy na cieście. Na koniec śliwki polewamy przygotowaną polewą czekoladową i ciasto wstawiamy do lodówki,  by czekolada zastygła. Smacznego

Pyszności Słodkości
Sos wiśniowy 192

Lekko gęsty, z całymi owocami, lśniący, kwaskowy i pyszny… po prostu :) Znakomity dodatek do wielu deserów: bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów… Zastosowań jak sami widzicie wiele. Ze względu na porę roku użyłam wiśni mrożonych (drylowanych), w sezonie polecam świeże owoce :) Przygotowałam ten sos do konkretnego deseru. Jakiego? Tego dowiecie się w następnym wpisie :) Składniki: 200 g wiśni(...)rozrabiamy, a po chwili wlewamy do wiśni i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Sos wiśniowy to doskonały dodatek do bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów. Możemy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników sosu, aby dostosować ją do swoich potrzeb (np. do przełożenia kilku blatów tortu). Sos przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku

MyCookBook.pl
Brownie idealne 44

Brownie idealne, czyli coś dla fanów wyjątkowo czekoladowych wypieków. Mocno wilgotne i czekoladowe, przyznam się, że to ciasto do którego mam ogromną słabość! Po wielu próbach w końcu uzyskałam brownie idealne, wypieczone tak by nie było zbyt upieczone i suche, ale też niezbyt surowe w środku. I dodam, że najważniejsze to jednak poznać się dobrze ze swoim piekarnikiem, u mnie(...)lepkie w środku (czekolada oblepia patyczek). Najlepiej to sprawdzić na patyczku włożonym w środek ciasta, nie powinno być na nim śladów surowego ciasta. Upieczone ciasto odstawiamy  do ostygnięcia  na blacie. Zobacz również przepis na brownie z kremem orzechowym ! Albo przepisy na więcej czekoladowych słodkości Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle

WegePrzepis
Świąteczne brownie z piernikową masą i pomarańczami 92

Brownie w świątecznej wersji pachnące pomarańczami i przyprawą korzenną.  Ciasto na spodzie brownie z marmoladą z pomarańczy oraz masą piernikową przygotowaną ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa.  Mocno czekoladowe i gliniaste brownie, do tego(...)cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sito i miksujemy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 min. Wyciągamy z tortownicy i studzimy. Masa piernikowa

Kuchnia MagdaLeny
Tort dla Królowej Śniegu (albo Mikołaja) 171

Cóż, minął rok, zanim zabrałam się do rzeczy. Idea spodów została, jednak proporcje mocno zmieniłam - dzięki temu ciasto nie jest aż tak słodkie. Krem maślany zupełnie mi tu nie pasował (całość wyszłaby moim zdaniem zbyt ciężka), zamieniłam go więc na musy czekoladowe w środku, a boki i wierzch otuliłam klasyczną bitą śmietaną. Do tego czekoladowe choinki, które wprost skradły moje(...)był pod wrażeniem, więc Mikołajki uważam za niezwykle udane. Zupełnie przypadkiem tort wyszedł bezglutenowy, będzie więc jak znalazł dla alergików. Tort orzechowo-marcepanowy z musem czekoladowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) ciasto orzechowo-marcepanowe: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 50 g surowego marcepanu 3 jajka 75 g zmielonych orzechów laskowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy sernik z Mascarpone 400

środkowej półce ustawić dużą blachę z ok1 litra wody, Blaszkę 22cm owinąć szczelnie folią aluminiową, wyłożyć herbatniki, wszystkie składniki na masę czekoladową wymieszać, tylko do połączenia składników, wylać masę na herbatniki i wstawić blaszkę z ciastem do blaszki z wodą, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni i pieczemy godzinę, wyłączamy i uchylamy drzwiczki aby sernik się ostudził. Zimny sernik

Wypieki Rene
Ciasto czekoladowe z bakaliami 102

spokoju robić ciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie się działo! :) Choć w sumie teraz również się dzieje. Dziś przygotowałam dla Was ciasto, ale nie takie zwykłe, bo czekoladowe, po brzegi wypełnione bakaliami. Jest niezwykle proste, ale nadaje się na nie jedno spotkanie rodzinne. Szczególnie zimą i wczesną wiosną, kiedy apetyt nam dopisuje. Skosztujcie...Składniki(...)pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Wstawiamy do rozgrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 55-60 minut - do suchego patyczka ( pamiętajmy o tym, że ciasto jest z kawałkami czekolady, które zastygną dopiero po całkowitym ostudzeniu).Upieczone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez dodatków.Smacznego

Słodkie Przyjemności