buraki - 8865 przepisów (strona:264/591)

Zupa z botwinki – rodzinny przepis FIT 57

Składniki na 4 porcje: – 2 litry bulionu warzywnego (2 litry wody + 4 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 2 pęczki botwiny z buraczkami – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1 mały burak (opcjonalnie, wystarczą też te z botwinki) – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżeczka masła/oleju kokosowego – szczypta cukru – sól, pieprz *opcjonalnie: jogurt do zabielenia, jajko na twardo na dno każdego talerza(...)wrzucamy do gorącego bulionu, gotujemy 5 minut. Botwinkę dokładnie myjemy, usuwamy z żółtych liści i cienkich korzonków, całą siekamy. Buraka/buraczki trzemy na tarce o dużych oczkach. Posiekane listki i buraka dusimy na maśle przez 5-10 minut (lub wrzucamy z masłem do bulionu i gotujemy tyle samo czasu). Do duszonej botwinki wlewamy wywar, zagotowujemy i doprawiamy solą, cukrem oraz sokiem

Be Fit Be Strong
Jajka faszerowane buraczkami 93

Jajka faszerowane buraczkami to propozycja idealna na Wielkanoc. Można rzec, że są to takie jajka faszerowane ćwikłą, bo znajdziecie tu także dodatek chrzanu. Takie jajka nadziewane burakami nie tylko pięknie prezentują się na stole, ale także pyszni The post Jajka faszerowane buraczkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Różowe jajka ze szparagami i fetą 56

Pięknie się prezentują i wyśmienicie smakują. Przedstawiam jajka barwione sokiem z buraka, podane ze szparagami duszonymi na maśle oraz fetą. 6 jajek łyżka masła klarowanego łyżka soku z cytryny pół pęczka zielonych szparagów około 40 g sera feta sól pieprz kolorowy około 250 ml soku z buraka Jajka gotujemy na twardo. Wystudzone i obrane przekładamy do miski i zalewamy sokiem(...)buraka. Po około 10-15 minutach wyjmujemy je i czekamy, aż wyschną. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i dusimy je na maśle. Doprawiamy je solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na przekrojone jajka nakładamy szparagi i posypujemy pokruszonym serem oraz pieprzem. Smacznego :)   Artykuł Różowe jajka ze szparagami i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Makaron wegański 93

piekarnika), aby uzyskać kształt wygodniejszy do przechowywania. Po wyschnięciu makaron nie będzie elastyczny i wszelkie próby zmiany jego kształtu mogą zakończyć się połamaniem. Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Boczniaki ala strogonow Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może

WegePrzepis
Rosół wegański (keto, low carb) 98

Błonnik 3 g < 0,5 g Kaloryczność obliczona dla 10% ilości warzyw, które po ugotowaniu zostaną wyjęte z rosołu. Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Boczniaki ala strogonow Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może wegańskie słodkości? Wegańskie

WegePrzepis
Mielone tofu z patelni (wegańskie, keto, low carb) 95

Węglowodany netto 8 g 2 g Błonnik 5 g 1 g Z powyższego przepisu powstają około 4 porcje po 50 gram każda. Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Boczniaki ala strogonow Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może coś

WegePrzepis
Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem 64

moździerz. Nie dałam się. Ta pasta i tak nie jest dla mnie, więc nie wiem co się tak miotam. Jeny, przypomniało mi się, że w lodówce mam 3 upieczone buraki. ZNOWU. Nie wiem ile razy już pisałam Wam, że piekę ich za dużo. I znowu to zrobiłam. Myślałam też w sumie o paście, ale papryka jednak wygrała. Jeżeli macie(...)jednak jakieś ciekawe pomysły na pasty do pieczywa z pieczonym burakiem, napiszcie do mnie koniecznie. Ważne żeby był w niej czosnek. Kumin? Niekoniecznie. Składniki: 3 czerwone papryki kawałek imbiru o długości 2 cm płaska łyżka masła orzechowego 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego (lub więcej, do smaku) szczypta chili (przepis na 1 mały słoik) Papryki

Kardamonovy
Pomidorowa z soczewicą (wegańska, Low Carb) 96

Błonnik 11 g 3 g Z powyższego przepisu powstają cztery porcje po około 300 ml. Kaloryczność obliczona dla wersji ze śmietanką 30%. Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Boczniaki ala strogonow Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może coś

WegePrzepis
Zdrowie w szklance – 4 pomysły na świeżo wyciskany sok 73

tego co dodany do naszej wyciskarki. Dla przykładu: witamina C (cytrusy, natka pietruszki lub czarna porzeczka), witamina E (żurawina lub marchewka), witamina K (banan, pomidor, winogrona itd), kwas foliowy (burak lub pomarańcza). Zarówno owoce, jak i warzywa są też źródłem przeciwutleniaczy i błonnika. Dlatego naprawdę warto wyciskać soki. To też jednej z najłatwiejszych sposobów na przemycenie tych składników do diety(...)pragnienia. Składniki: 0,5 obranego orabuza mała garść świeżej mięty 0,5 obranej limonki Ze składników wyciskamy sok, schładzamy i pijemy na zdrowie. Czerwone zdrowie Słodkie truskawki, ananas, czerwień buraka i limonka. To nie tylko pyszny smak, ale też samo zdrowie. Składniki: 2 garście truskawek 0,5 obranego ananasa (świeżego) 1 mały obrany burak 0,5 obranej limonki Przygotowanie

Słodkie okruszki
Sałatka z wędzonym twarogiem 86

porcje – 1 porcja około 212 kcal 1/2 sałaty lodowej 50 g świeżego szpinaku lub roszponki 1 duża marchewka lub 2 małe 150 g pomidorków koktajlowych 1 ugotowany mały burak – opcjonalnie około 70g wędzonego twarogu 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sałatę i roszponkę/szpinak myjemy, osuszamy i rozkładamy na półmisku/talerzach(...)Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki (najlepsza będzie maszynka do julienne). Warzywa rozkładamy na sałacie. Wierzch posypujemy pokruszonym w dłoniach twarogiem. Buraka również kroimy na paseczki lub trzemy na dużych oczkach tarki. Wykładamy na wierzchu sałatki (już nie mieszamy, bo burak mocno barwi pozostałe składniki ). Do słoiczka wlewamy olej, musztardę, sok z cytryny oraz odrobinę wrzątku

Smaki Na Talerzu
Sałatka kwitnący bez 140

push({}); Sałatka kwitnący bez – składniki: 300 g pieczarek 500 g filetu z piersi kurczaka 7 ogórków konserwowych 6 jajek 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 większa cebula sok z buraka natka pietruszki do ozdoby olej {„source_sid”:”8BB6B09E-A176-403E-8F83-939EA7C5F10E_1612620663268″,”subsource”:”done_button”,”uid”:”8BB6B09E-A176(...)twardo. Po ostudzeniu białka oddzielamy od żółtek. Białka kroimy w paseczki. Żółtka siekamy drobniutko. Pokrojone w paseczki białka dzielimy na połowę. Jedną część białek zamaczamy w soku z buraków. Gdy białka osiągną różowy kolor to odcedzamy je na sitku. Wszystkie składniki do sosu mieszamy. Na dnie miski wykładamy mięso. Smarujemy sosem. Wykładamy kukurydzę i też smarujemy sosem. Na kukurydzę

Olcia gotuje!
Krakersy z buraczanym pesto, kozim serem i orzeszkami 94

Kolejny przepis na tak zwane finger food, czyli KRAKERSY Z... Artykuł Krakersy z buraczanym pesto, kozim serem i orzeszkami pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Barszcz „Ukraiński” 96

prostota jest najlepsza składniki: 0,3 kg szpondru wołowego 0,3 żeberek wieprzowych kawałek wędzonej skórki od swojskiego boczku lub innej wędzonki dla aromatu 4 ząbku czosnku 6 czerwonych buraków , średniej wielkości 2 marchewki średniej wielkości 2 korzenie pietruszki 1/2 małego selera korzeniowego ćwiartka małej główki kapusty 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki ugotowanej, białej fasoli

Ogrodnik w podróży
Zupa z botwinki z fetą 65

więc raz dwa i proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu.  Składniki: pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego 1 szklanka zakwasu z buraków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki pół łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka masła śmietana 18% (po płaskiej łyżeczce na porcję) 1 łodyga grubego szczypiorku

Kardamonovy