buraki - 8865 przepisów (strona:256/591)

Hummus z burakiem 144

Pyszny i piękny w swej barwie humus z burakiem. Zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem. Lekko słodki, bardziej korzenny. Idealny! Kto nie jadł ten niech koniecznie biegnie do sklepu po garść cieciorki i małego buraka, by móc się cieszyć tym pysznym smakiem.   Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 mały burak (upieczony w temperaturze 200 stopni przez godzinę

Mango Papaja
domowy sok z buraka i jabłek 144

składniki: ok. 250 g świeżego buraka ok. 750 g soczystych jabłek wykonanie: Buraka obieramy. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Mieszamy i podajemy od razu

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z buraków i koziego sera 130

Dziś mam dla Was propozycję przepysznej sałatki idealnej na kolację. Dla jeden osoby będzie nam potrzebne: 1 ugotowany burak 4 plasterki miękkiego koziego sera Garść liści młodej sałaty (może być rukola, młode liście buraka lub cokolwiek innego) Kilka orzechów włoskich Sól I pieprz Oliwa z oliwek Buraka kroimy w cienkie plasterki i rozkładamy na talerzu. Na wierzchu układamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Sakiewki z makaronem buraczanym, zieloną fasolką, kalarepą i chutneyem morelowym 129

sobą kawałków układanki i wsadzenie ich do jednego worka (niemalże w sensie dosłownym - forma podania to w końcu sakiewka z papieru ryżowego). Makaron z fasoli mung zabarwiłem sokiem z buraka i zestawiłem z chrupiącymi fasolką i kalarepą. Warzywa zostały usmażone metodą stir-fry i doprawione pastą sezamową oraz sosem teriyaki. Kropkę nad "i" stanowi zaś morelowy chutney, który doskonale dopełnia(...)sosu. Przy nagryzieniu składniki łączą się i przenikają, tworząc prawdziwą eksplozję smaku. * SKŁADNIKI na około 16 sakiewek Makaron buraczany: 200 g makaronu z fasoli mung 300 ml soku z buraka sól do smaku Chrupiące warzywa: 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 kalarepa 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka sezamu szczypta płatków chili

Food Square
Sałatka z buraków i koziego sera 143

Dziś mam dla Was propozycję przepysznej sałatki idealnej na kolację. Dla jeden osoby będzie nam potrzebne: 1 ugotowany burak 4 plasterki miękkiego koziego sera Garść liści młodej sałaty (może być rukola, młode liście buraka lub cokolwiek innego) Kilka orzechów włoskich Sól I pieprz Oliwa z oliwek Buraka kroimy w cienkie plasterki i rozkładamy na talerzu. Na wierzchu układamy

Kulinarna rozmowa
Omlet z burakiem, orzechami, kozim serem i rukolą 192

upieczony burak (1h, 200 stopni) garść rukoli 50 gram sera koziego garść orzechów włoskich 1 cebula dymka+ szczypiorek sól pieprz łyżka oliwy z oliwek Jaja roztrzepujemy w misce z mlekiem, szczyptą soli oraz pieprzu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wlewamy jaja. Od razu na jajkach układamy pokrojone na kawałki buraki oraz posiekaną dymkę. Kiedy nasz omlet się

Mango Papaja
Koktajl marchwiowo - buraczano - ogórkowy 151

Przepis pochodzi z książki M. Tombaka  " Droga do zdrowia "      ... samo zdrowie. Składniki : marchew  -280 g ogórek - 85 g burak - 85 g Przygotowanie ; Warzywa doskonale umyć , z marchewki odciąć zielone końcówki Przepuścić przez sokowirówkę w celu uzyskania soków Wszystkie 3 soki połączyć , wymieszać i pić małymi łyczkami zaraz po przygotowaniu - najwartościowsze ŚWIEŻO przyrządzone . Jest(...)godz. , jeśli nie przyjmuje się innego pokarmu . Spożywając po jednej marchewce na czczo i wieczorem niszczy owsiki " - tyle o marchwi z "Apteki natury " - Jadwigi Górnickiej . A teraz o buraku z tej samej książki : " BURAK pobudza apetyt , jest odświeżający i łatwostrawny .Utarty burak gotowany , zmieszany z tartym chrzanem z dodatkiem kminku czyli ćwikła , poprawia pracę wątroby , odkwasza , ułatwia trawienie różnych mięs

Proste Potrawy
Tarty buraczek czerwony 180

składniki : około 1 kg czerwonych buraczków sól, ocet jabłkowy lub sok z cytryny cukier, sól Przygotowanie : Buraki umyć (kupować zawsze jednej wielkości) Do garnuszka w którym układamy buraki wlewamy tyle wody, by zakryły się całe Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie ( uważać by woda się nie wygotowała !) Gdy już będą miękkie to odlewamy nadmiar wody(...)cukrem -mieszamy dokładnie Nadmiar przechowywać w szczelnym naczyniu w lodówce. Kto lubi ostrzejszy smak buraczków to doda do nich łyżkę lub dwie tartego chrzanu i będzie miał prawie ćwikłę:) "Burak pobudza apetyt, jest odświeżający i łatwostrawny. W leczeniu naturalistycznym jest stosowany na anemie, demineralizację organizmu, nerwicę, grypę, nowotwory, przeciw zapaleniu nerwów i wątroby. Utarty burak gotowany z tartym chrzanem

Proste Potrawy
Barszcz (?) z płatkami orkiszowymi - nadspodziewanie dobry 181

cznego, nie zdążyłam go opublikować, więc robi ę to teraz:) Było tak: dwa dni wcześniej kupiłam  buraki i z robiłam przekąskę z pieczonych w piekarniku plastrów buraka posypanych po wyjęciu serem solankowym. Po tym daniu  został mi jeden niewykorzystany (surowy) burak. A dzisiaj nie miałam na nic szczególnej ochoty. Zdarza mi się to bardzo rzadko(...)przychodzi mi do głowy żadne danie, które chciałabym zjeść na obiad.  Nie miałam ochoty dopóki nie zauważyłam tego buraka:)  I ju ż wiedziałam, że przerobię go na zupę buraczaną ( b o czy tak ą zupę mo ż na nazwać barszczem to nie jestem pewna ;). Zupa powstawała na bieżąco, po prostu dodawałam składniki i przyprawy i próbowałam, do końca

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pieczona pierś z kurczaka z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią 255

lekki obiad :) Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią  Składniki na dwie porcje: - 2 piersi z kurczaka (po 100g każda) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sól, pieprz - 4 łyżki sosu sojowego   Puree:  - 2 buraki - łyżka masła Dodatki:   - pół cukinii - 50g twarogu wędzonego - 50ml(...)oczyszczamy, osuszamy, po czym marynujemy w oliwie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku (najlepiej przez noc). Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarnik około 20-30 minut. Puree: Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw

Sajkofanka smaku
Brownie z burakiem. 235

dynią również  A dziś po raz pierwszy do swojego wypieku użyłam czerwonego buraka  I powiem Wam ,że jako składnik deseru spisał się znakomicie. Moje ciasto czekoladowe z jego udziałem przypomina brownie . Jest mocno aromatyczne , mocno czekoladowe , mocno wilgotne i dość zbite .  Smak buraków jest lekko wyczuwalny , ale nie dominujący. Składniki : dwie tabliczki gorzkiej czekolady 3 jajka(...)mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 50 g zmielonych orzechów (włoskie ,laskowe lub migdały ) 2 łyżki miodu 1/3 szklanki oleju 25 dkg utartych na drobnej tarce i odciśniętych buraków ( u mnie jeden duży) 3 łyżki kakao pół szklanki kawy espresso Wykonanie : Czekoladę rozpuścić z miodem , połączyć z kawą i kakao. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki , olej

Malinowa Kawiarenka
Tarta grahamkowa z burakiem i szpinakiem 35

Ciasto 0.5 szkl mąki graham 1 szkl mąki pszennej 0.5 kostki margaryny Kasia  2 żółtka 2 łyżeczki cukru szczypta soli szczypta proszku do pieczenia  do środka 1 burak ćwikłowy, ugotowany lub upieczony 2 duże garście szpinaku 3 ząbli czosnku pół cebuli olej do smażenia sól , pieprz do smaku masa twarogowa pół kostki twarogu  2 białka kilka plasterków(...)Ciasto zagniatamy i wylepiamy formę do tarty, tradycyjną lub silikonową.  Szpinak chwilke podsmażamy z cebulą i czosnkiem z dodatkiem soli i pieprzu twaróg rozcieramy widelcem z białkami  buraka kroimy na plastry. Ciasto podpiekamy ok 15 min w temp 180 st.  Na podpieczonym spodzie układamy burak, nastepnie podduszony szpinak, łyżką rozkładamy twarożek z białkiem, następnie szynka lub polędwica

Gotowanie jest łatwe
Zupa z botwinki z czarnymi oliwkami 35

największych oczkach. Liście i łodygi szatkujemy. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy do tego starte buraczki, smażymy 2 minuty. Do buraków dodajemy pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, wydrylowane oliwki, liście i łodygi botwinki, a także rozdrobniony czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Całość zalewamy gotowym bulionem, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości

Kardamonovy
Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN 60

drugie danie i deser. Możliwości jest mnóstwo, a oto kilka prostych i zdrowych zestawów posiłków do termosu obiadowego: sojowe pulpety w sosie porowym , ryż z marchewką i surówka z buraków, owsianka, makaron z pesto, leczo, zupa kalafiorowa, kasza jęczmienna z przyprawami, bezmięsny sos gulaszowy, risotto z burakiem, gnocchi z pesto, jaglany budyń czekoladowy. Przepisy na trzy ostatnie zestawy dań

Via Gusto
Zasmażane buraczki 82

Buraczki zasmażane z cebulą i jabłkiem. To świetny dodatek na ciepło do mięs obiadowych. Smakują także podane na zimno. Składniki: 500 g ugotowanych buraków, średniej wielkości cebula, duże jabłko, sól, pieprz, łyżeczka cukru, łyżka masła, woda, łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Ugotowane buraczki ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko obieramy ze skóry ścieramy na grubych

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania