buraki - 8865 przepisów (strona:258/591)

Cykoria z gruszką, burakiem i serem pleśniowym 100

deszcz dał takie złudzenie. W każdym razie pogoda mocno mnie zmyliła. I nabrałam ochoty na sałatkę. Cóż, kiedy w kuchni mam same jesienne składniki... Składniki : 2 cykorie belgijskie pieczony burak czerwony gruszka ok. 80 g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki oleju słonecznikowego sok z połowy cytryny Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Cykorie przepołowić wzdłuż(...)pokroić w talarki. Z gruszki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją na cząstki. Buraka pokroić na cząstki podobnej wielkości do cząstek gruszki. Ser podzielić na podobne kawałki. Do salaterki włożyć pokrojoną cykorię, cząstki buraka, gruszki i sera pleśniowego. Całość skropić sokiem z cytryny i olejem słonecznikowym. Posypać słonecznikiem i podawać

Weekendy w domu i ogrodzie
Soki wspomagające odchudzanie – 3 przepisy z wyciskarką Hurom H100S 106

Składniki: 2 buraki 2 marchewki 2 gałązki selera naciowego Przygotowanie Wszystkie składniki kroimy na kawałki długości 3-4 cm. Warzywa umieszczamy w wyciskarce i uruchamiamy urządzenie. Sok z burakiem najlepiej odstawić na jakieś pół godziny po przygotowaniu, gdyż spożywany od razu może podrażnić żołądek.   Pomarańczowy sok przyspieszający pracę układu trawiennego i uzupełniający niedobór witamin Składniki: ćwiartka kapusty

e-PrzepisyKulinarne
Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej 129

Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej – spowodował, że przekonałam się do awokado :) W połączeniu z burakiem i jabłkiem smakuje rewelacyjnie! Co najważniejsze koktajl ten jest idealnym źródłem witaminy B1, czyli tiaminy. The post Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z pieczonego buraka i grillowanego rabarbaru 114

Sałatka wymaga przygotowania, jednak samo jej wykonanie jest już banalne. 1 porcja: 1 średniej wielkości burak 1 mniejsza lub pół dużej łodygi rabarbaru ok. 30 g sera feta lub sałatkowego typu feta 2 łyżki oliwy gałązka estragonu gruboziarnista sól Rabarbar myjemy, ale nie obieramy. Kroimy na ok. 1-1,5 centymetrowe kawałki. Polewamy łyżką oliwy, solimy solą gruboziarnistą i dodajemy(...)rozmaryn. Odstawiamy na ok. 30 minut, najlepiej pod przykryciem. Pieczemy bez przykrycia przez ok. 10 minut, najlepiej z funkcją grilla. Buraka oczyszczamy, owijamy w folię i pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Składniki zostawiamy do ostudzenia. Buraka kroimy w ok. 0,5 cm plasterki, dodajemy kawałki rabarbaru oraz pokruszony ser. Skrapiamy oliwą i delikatnie prószymy pieprzem

Kucharzyca
Lody z buraka - bez cukru 158

zblendowany banan) Szkrabina zjadła mając 8 miesięcy. Później jadła już bardziej różnorodne smaki z dodatkiem różnych owoców, mleka kokosowego, orzechów czy masła orzechowego. Dziś pierwszy raz zjadła lody z buraka i napewno jeszcze nie raz do nich wrócimy ponieważ zasmakowały całej rodzinie.  By ułatwić sobie wyjmowanie lodów z foremek, wystarczy włożyć je na chwilę pod strumień ciepłej wody. Pierwsze(...)gdzie kupisz je najtaniej Tu zobaczysz gdzie kupisz je najtaniej Tu zobaczysz gdzie kupisz je najtaniej Tu znajdziesz gdzie kupisz je najtaniej Składniki : - 2 ugotowane  lub upieczone średnie buraki (pamiętajmy o gotowaniu i pieczeniu w skórce, dzięki temu tracą mniej witamin) - 1 dojrzały banan - około 8 truskawek - 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie:  Wszystkie składniki blendujemy. Nakładamy

Szkrab Je Sam
KOKTAJL BURACZANY NA MLEKU KOKOSOWYM Z INKĄ 148

rozmowach. Maj to zdecydowanie moje ukochana pora roku! Dziś na taką „posiadówkę” w ogrodzie przygotowałam pyszny i zdrowy koktajl. Połączenie kawy na mleku kokosowym z sokiem z buraka i miodem prosto z pasieki smakuje fenomenalnie! Molekularny kawior ( jeden z Inki, a drugi z soku wiśniowego ) oraz chipsy kokosowe dodają całości deserowego charakteru. Jest pysznie! I jest zdrowo! Koniecznie(...)rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z cykorii ). Spróbujcie!     SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mleko kokosowe – 1 puszka * kawa Inka z błonnikiem – 2 łyżeczki * lód – 2 garści * sok z buraka – 0,5 szkl * miód prawdziwy – do smaku ( ok. 2 łyżki ) DODATKOWO: * molekularny kawior – do zrobienia z kawy Inka na mleku i agaru * molekularny kawior – do zrobienia

Ostra na Słodko
Kluski śląskie buraczane 116

Dzisiaj na obiadek kluski śląskie inaczej :) Wystarczy dodać buraka, aby znane kluski zadziwiły nas samych :) Skoro za oknem biało,to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbować.   Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych średnich ziemniaków średni ugotowany burak ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej ok. 3 łyżek mąki pszennej sól tłuszcz(...)okraszenia i cebula Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Burak zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , w misce połączyć z ziemniakami. Masę podzielić nożem na cztery równe części, jedną wyjąć i odłożyć na bok. W to miejsce wsypać mąki zmieszane w proporcji : 2 części ziemniaczanej , część pszennej. Mąka ma zakryć cały ubytek. (u mnie mniej więcej ilość łyżek wyszła taka

Różne smaki w kuchni
KREM Z BURAKA Z PLASTRAMI KOZIEGO SERA 197

sezonie jesiennym nic nie rozgrzewa tak skutecznie jak aromatyczna... Artykuł KREM Z BURAKA Z PLASTRAMI KOZIEGO SERA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Makaron aromatyzowany sokiem z buraka z kozim serem, szpinakiem i chipsem z szynki parmeńskiej 114

Ciekawa sprawa z takim makaronem. Eksperyment od A do Zet. Ugotowaną porcję postanowiłam zamarynować w soku z buraka, dla smaku i dla koloru. Po zamarynowaniu uznałam, że duszony szpinak, chips z szynki i kozi ser oraz laskowe orzechy zagrają tu idealnie. Nie pomyliłam się i wyszło doprawdy ciekawe, proste a zarazem smaczne danie.  Składniki (na 2-3 porcje(...)gram Waszego ulubionego makaronu #Lubella, ja użyłam mini kokardek 500 ml soku z buraka  sól, pieprz masło do smażenia garść szpinaku  garść orzechów laskowych  4-5 plastrów szynki parmeńskiej  50 gram koziego sera skórka otarta z 1/2 cytryny  Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron zamarynuj przez kilkanaście minut w soku

Mango Papaja
Sałatka z jarmużem, burakiem i tofu :) 204

końca, jaki efekt chce osiągnąć. Mimo tego, moja niezaplanowana sałatka wyszła całkiem smaczna. I choć nie przepadam za tofu, to w wersji pieczonej smakuje o wiele lepiej. Świeży starty burak nadał chrupkości i słodyczy, a komosa ryżowa wzbogaciła sałatkę w wartościowe węglowodany.  Składniki (2 porcje): opakowanie jarmużu (120 g) średni burak 100 g komosy ryżowej kostka tofu naturalnego(...)pieczenia, polej tamari i piecz 25 minut w 190*C. Komosę ryżową ugotuj w stosunku 1 porcja komosy na 2 porcje wody.  Do miski przełóż jarmuż, dodaj startego buraka oraz pokrojoną w kostkę marchewkę.  Kolejno dodaj ostygniętą komosę i upieczone tofu. Całość polej olejem lnianym i skrop sokiem z cytryny

Zdrowie na języku :P
Orkiszowa pizza z burakiem i serkiem kozim 119

Dzisiaj zapraszam Was na idealną pizzę. Orkiszowy spód, pieczony burak, serek kozi. Komponuje się idealnie! Sami spróbujcie!    Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej, np. TOTA 2 łyżki oliwy 1 szkl ciepłej wody szczypta soli 30 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki orkiszowej Dodatki: 1 upieczony burak 60 g serka koziego 50 g sera typu parmezan(...)cebulę i chwilę podsmażać, następnie dodać cukier i karmelizować ok 2 minuty, na koniec wlać łyżkę octu i mieszać na małym ogniu, tak długo aż nadmiar płynu odparuje. Całość: Buraka pokroić w cienkie plastry i ułożyć na pizzy, następnie wg uznania dodać ser kozi i starty parmezan, na koniec wrzucić karmelizowaną cebulkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni

Trufelkowo
Koktajl hamujący apetyt – do zrobienia w 5 minut! 70587

width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koktajl hamujący apetyt – Składniki: 1 duży surowy burak (ok. 350g) kawałek imbiru (ok. 8g) – ok. 2,5cm dł. x 1cm średnicy (lub mniejszy kawałek, jeśli nie lubicie intensywnego smaku imbiru) pół dużego grejpfruta (ok. 200g) 1 duże jabłko(...)295g przed wydrążeniem gniazd nasiennych, ok. 265g po wydrążeniu gniazd nasiennych) pół litra wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koktajl hamujący apetyt – Wykonanie: Buraka, imbir i grejpfruta obrać ze skórki. Jabłek nie obierać, wydrążyć gniazda nasienne. Wszystkie składniki pokroić na niewielkie kawałki. Umieścić je w blenderze, dolać wodę i następnie zmiksować do uzyskania koktajlu o gładkiej konsystencji. Przelać koktajl do szklanek

Kulinarne Przeboje
Ciasto drożdżowe z Quinoa, burakiem i żurawiną 256

ręką. Smak jest zaskakujący a większość składników niewyczuwalna. Ciasto zostało przetestowane na bardzo opornych członkach rodziny. Składniki 1 szkl ugotowanej białej komosy ryżowej Quinoa firmy Targroch 1 mały burak 1 jabłko 1/4 szkl suszonej żurawiny firmy Targroch 1 szkl mleka 3-4 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru kokosowego firmy Targroch 125 g masła 15 g drożdży 1 cukier(...)waniliowy 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i zostawiamy w ciepłym miejscu. 2. Quinoa, buraka, jabłko i żurawinę bledujemy na papkę. 3. Dodajemy do niej jajka, 3 szklanki mąki, cukier waniliowy, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest rzadkie dosypujemy więcej mąki. Pod koniec wlewamy ciepłe

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
KANAPECZKI Z BURAKIEM I SZPINAKIEM 162

Składniki na 1 porcję: 3 małe kromki żytniego chleba (ok. 60 g) 1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g) 1 ugotowany mały burak (ok. 100 g) 1 garść świeżego szpinaku (ok. 25 g) 1 łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g) szczypta soli i pieprzu 1. Kromki pieczywa skropiłam olejem. 2. Burak obrałam i pokroiłam w plasterki. 3. Na pieczywo(...)położyłam liście szpinaku i plasterki buraka. Skropiłam octem balsamicznym i oprószyłam solą i pieprzem. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 238 kcal 4,1 g białka 8,4 g tłuszczów (w tym 1,3 g tłuszczy nasyconych) 40,7 g węglowodanów ogółem 4,4 g błonnika pokarmowego IG** = 64 (średni) Ładunek glikemiczny

Vroblewska-fitlife
Krem ukraiński 239

wrzucamy razem z wędzonką do zimnej wody. Wstawiamy wszystko do gotowania. Opalamy cebulę i wrzucamy do garnka. Dodajemy obrany seler i pietruszkę, bulion, liść laurowy i ziele angielskie. Buraki obieramy i ścieramy na tarce (ja na plasterki ale mogą być też grube wiórki). Skrapiamy cytryną i dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa ok. 40 min. W międzyczasie

Mama z miasta