przygotował dla nas Paweł Kibart - prowadzący.Ostatecznie w przepisie zaszło trochę zmian, więc właśnie taki zmieniony przepis Wam przedstawiam. Składniki /1-2 porcje/: 100 g wędzonej piersi z gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie: Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez(...)godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu i zredukować. Buraka obrać, wykroić kuleczki za pomocą specjalnej łyżki i dodać do sosu pomarańczowego. Suszone śliwki kalifornijskie ugotować w winie, dodać anyż i imbir. Następnie zmiksować na mus. Pozostałości z buraka zmiksować na gładkie purée z dodatkiem 3-4 łyżek musu
Pasja Smakusymbolizują radość; gwiazdki - chronią przed złem; dzwonki - odpędzają duchy; serca, to miłość; choinki- nieprzerwany cykl płodności, urodzaj; zwierzątka -ofiary składane bogom. Składniki. 60 g margaryny 200 g syropu z buraków cukrowych 200 g żytniej mąki 150 g mąka pszenna(...)jaja 100 g cukru 1 -2 łyżki kakao 2-3 łyżki przyprawy; imbir, cynamon, goździki, kardamon, pieprz 10 g sody oczyszczonej 1 łyżka wody Margarynę roztopić, dodać syrop z buraków cukrowych (pojawił się w sklepach). Jaja utrzeć z cukrem, kakao i przyprawami i połączyć z syropem. Sodę rozpuścić w wodzie i razem z mąką dodać do pozostałych
Kulinarny karnet Christopheramnie ta zupa to smaki lata z dzieciństwa, robię ją tak jak uczyła mnie Mama, ale i tak...tamta była lepsza :) Składniki: 5-6 buraków z liśćmi 5 ziemniaków 2-3 małe marchewki 1 pietruszka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki octu sól pieprz liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego duża kość drobiowa lub wieprzowa(...)wygotowana wsypujemy pokrojone jarzyny, zostawiamy tylko liście braków, które dodamy na końcu. 2. Dodajemy ocet i gotujemy ok 20-30 minut do miękkości warzyw, na końcu dokładamy liście z buraków i gotujemy razem jeszcze kilka minut. Śmietanę dodajemy na samym końcu, dobrze przyprawiamy solą i pieprzem
Apetyczna babeczkaczasu spędzać w kuchni. Dla niego jest tam zbyt nudno ;) Składniki: 0,7 l. wody + domowa kostka rosołowa warzywna - do smaku lub wywar z gotowania warzyw sok z buraków(...)świeżych lub kiszonych majeranek 3 ząbki czosnku (mniej, jeśli nie lubisz) sól pieprz koncentrat pomidorowy - do smaku Gotujemy wodę z kostką rosołową, czosnkiem i przyprawami, dolewamy soku z buraków i dodajemy koncentrat. Gotujemy chwilkę. Prawda, że szybko? A jak smacznie! Polecam
chwile dla mniekażdą postacią. W zupie, gotowane, pieczone, kiszone, na surowo, jako sok... Tym razem je upiekłam i włożyłam w bułkę, razem z moją kolejną miłością - szparagami :) Składniki: bułka pełnoziarnista rukola burak szparagi sól ocet balsamiczny do posmarowania bułki oliwa z oliwek, masło lub serek topiony ser mozzarella (opcjonalnie) Przekrojoną bułkę maczamy w oliwie lub smarujemy masłem albo serkiem topionym. Buraczka(...)aluminiową i pieczemy w piekarniku, następnie obieramy ze skórki. Szparagi gotujemy krótko (ok. 3 min.) w osolonej wodzie, po czym grillujemy. Na bułce układamy rukolę, mozzarellę jeśli chcemy, plastry buraka, szparagi i polewamy całość octem balsamicznym. Nakrywamy wierzchem bułki. Smacznego
chwile dla mnieCzerwony barszczyk SKŁADNIKI: 600 g buraki czerwone pokrojone w plastry, sól, kwasek cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnek 1 łyżeczka cukier, 0,5 szt pietruszka 1 szt marchew(...)woda, 200 g kości od schabu, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kości umyć, zalać zimną wodą i ugotować, dodać przyprawy i ugotować. Warzywa obrać, opłukać, dodać do wywaru z kości i ugotować. Buraki zalać wodą i ugotować na miękko. Po ugotowaniu zakwasić. Oba wywary połączyć i przecedzić, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, czosnkiem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusismutnej, jesiennej atmosferze postanowiłam spojrzeć na świat przez "różowe okulary" i zrobić śniadanie w pozytywnym, żywym kolorku. Może zdziwić was produkt, którego użyłam, aby nadać słoiczkowi różowo- czerwonej barwy(buraka), ale zapewniam was, że było przepysznie. Pewnie większość z was kojarzy to warzywo tylko z wytrawnymi daniami, dlatego postanowiłam obalić ten stereotyp i nadać buraczkowi nowe oblicze. Ja połączyłam(...)już uzależnienie? ;D), która zaburzyła harmonię smaków. Nie popełnijcie tego błędu ;P ~ Owsianka kokosowo-buraczana z kokosowym serkiem twarogowym i miodem ~ Składniki: 30g płatków owsianych 120g ugotowanych buraków ja akurat tyle miałam) 200g serka twarogowego 15g mąki/wiórków kokosowych miód/cukier/stewia Płatki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pokrojonego gotowanego buraka
Kuchenny Skrawek NiebaSałatki Caprese z oliwkami i bazylią Mini sałatki Mini caprese Sałatka grecka Sałatka wiosenna Sałatka z burakami Sałatka z burakami i płatkami migdałowymi Sałatka z figami Sałatka z gruszkami i figami Sałatka z gyrosem Sałatka z kukurydzą Sałatka z kuleczkami mięsnymi Sałatka z makaronem ryżowym Sałatka z kalafiorem Sałatka z kurczakiem Sałatka z makaronem ryżowym w szklankach Sałatka
Aga w kuchniMyślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego chleba, często powoduje on pleśnienie zakwasu (chyba, że mamy własny chleb na zakwasie(...)czas kiszenia się zakwasu, ale przecież do Świat jeszcze mamy trochę czasu, a według mnie ta metoda jest bezpieczniejsza. Zakwas na czerwony barszcz Składniki: 1,5 kg buraków Przegotowana woda - tyle, żeby zakryła pokrojone buraki 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli kamiennej Wykonanie: W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odstawiamy do wystygnięcia. Buraki
Kulinarne przygody Gatitykawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka sól, pieprz cukier (1-2 łyżeczki) + do podania (opcjonalnie): jajko na twardo 1. Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy(...)miękkości i odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy
My Culinary Artsię go nieco inaczej. U nas zawsze na bazie wywaru warzywnego z pieczonymi burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego 100g suszonych grzybów np. prawdziwków Przyprawy: 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru, majeranek Nalewamy około(...)300ml wody do garnka i moczymy suszone grzyby przez jakieś dwie godziny. Następnie gotujemy je do miękkości. Buraki pieczemy w piekarniku (my piekłyśmy godzinkę w temp 160 stopni), póżniej obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Wywar warzywny podgrzewamy, do wrzącego wrzucamy zioła: ziarenka pieprzu, liść laurowy oraz ziele angielskie i utarte buraki. Gotujemy przez jakieś
Kolizje SmakówOstatnio na blogu pokazywałam Wam przepis na zielone kluski. Tym razem postanowiłam wykorzystać świeży mix sałaty, który po otwarciu torebki zalegał w lodówce i koncentrat z buraka dla koloru klusek. Przygotowałam więc kluski z sałaty i buraka i podałam je z pikantnymi plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki udekorowałam całość kiełkami botwiny. Wyglądem te kluski trochę(...)leniwe pierogi, ale na wrzątek były wrzucane łyżeczką, mają dlatego nierówne kształty, taka ich uroda. Sałata do klusek musi być dokładnie zmiksowana na puree. Kluski z sałaty i buraka to idealne kluski, lekkie, delikatne, po prostu pyszne i do tego cudownie prezentują się na białym talerzu. Składniki: 1 szklanka mixu sałat 1 łyżka koncentratu z buraka lub 1 mały burak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzobowiązuje. 1,5 kg buraków kromka razowego chleba ząbek czosnku 2 litry przegotowanej ciepłej wody (tyle wody aby przykryła buraki) 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego Do szklanego lub kamionkowego naczynia wkładamy obrane umyte i pokrojone w plastry buraki, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą(...)zakrywały buraki, solimy. Na wierzchu kładziemy liście laurowe, ziele angielski kromkę chleba oraz czosnek. Przykrywamy i odstawiamy na około tydzień w ciepłe miejsce. rrarossa@gmail.com
RAROSSAobiadu, mięsa..przepis podpatrzony gdzieś w necie.. 0,5 kg buraków 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 3 łyżki śmietany sól Buraki wyszorować, zalać zimną woda i ugotować . Ostudzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub w malakserze. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do zasmażki dodać(...)łyżki startych buraków i wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Dodać resztę buraków, doprawić solą i smażyć około 10 minut. Dodać śmietanę i smażyć kolejne 5 minut
Moje domowe kucharzeniejednak zauważyłam, że starte warzywa świetnie zagęszczają, chłodnik ma wtedy taką kremową konsystencję). Liście i łodyżki buraków dokładnie przebrać, wymyć i drobno pokroić. Do garnka wrzucić starte buraki, zalać małą ilością wrzątku i podgotować ok.5 minut, następnie dosypać pokrojone łodyżki i liście. Zagotować i odstawić do przestudzenia. Można już wstępnie posolić i popieprzyć. Umyty ogórek i rzodkiewki również(...)zetrzeć na tarce i dodać do przestudzonych buraków ( ogórków nigdy nie obieram,zawsze zjadamy je ze skórą, ale jeśli komuś skóra przeszkadza, może ją oczywiście obrać). Koperek i szczypiorek umyć i pokroić, dodać do pozostałych składników. Do jogurtu wlać kilka łyżek zupy, zamieszać i dopiero wtedy dodać jogurt do garnka, dokładnie zamieszać. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku- jak ktoś
Smaczne Zdrowe