buraki - 8865 przepisów (strona:253/591)

ZAKWAS BURACZANY 204

zobowiązuje. 1,5 kg buraków kromka razowego chleba ząbek czosnku 2 litry przegotowanej ciepłej wody (tyle wody aby przykryła buraki) 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela  angielskiego Do szklanego lub kamionkowego naczynia wkładamy obrane umyte i pokrojone w plastry buraki, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą(...)zakrywały buraki, solimy. Na wierzchu kładziemy liście laurowe,  ziele  angielski kromkę chleba oraz czosnek. Przykrywamy i odstawiamy na około tydzień w ciepłe miejsce.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Buraczki smażone 140

obiadu, mięsa..przepis podpatrzony gdzieś w necie.. 0,5 kg buraków  1 łyżka masła  1 łyżka mąki  3 łyżki śmietany  sól  Buraki wyszorować, zalać zimną woda i ugotować . Ostudzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub w malakserze. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do zasmażki dodać(...)łyżki startych buraków i wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Dodać resztę buraków, doprawić solą i smażyć około 10 minut. Dodać śmietanę i smażyć kolejne 5 minut

Moje domowe kucharzenie
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA l 194

jednak zauważyłam, że starte warzywa świetnie zagęszczają, chłodnik ma wtedy taką kremową konsystencję). Liście i łodyżki buraków dokładnie przebrać, wymyć i drobno pokroić. Do garnka wrzucić starte buraki, zalać małą ilością wrzątku i podgotować ok.5 minut, następnie dosypać pokrojone łodyżki i liście. Zagotować i odstawić do przestudzenia. Można już wstępnie posolić i popieprzyć. Umyty ogórek i rzodkiewki również(...)zetrzeć na tarce i dodać do przestudzonych buraków ( ogórków nigdy nie obieram,zawsze zjadamy je ze skórą, ale jeśli komuś skóra przeszkadza, może ją oczywiście obrać). Koperek i szczypiorek umyć i pokroić, dodać do pozostałych składników. Do jogurtu wlać kilka łyżek zupy, zamieszać i dopiero wtedy dodać jogurt do garnka, dokładnie zamieszać. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku- jak ktoś

Smaczne Zdrowe
ZAKWAS BURACZANY 455

chyba , że pominiemy chleb , to wówczas nawet 7. A jeśli nie zdążymy na wigilię zawsze możemy go użyć do picia, bo walorów zdrowotnych ma bardzo wiele. Składniki: - 2 kg buraków - 2-3l przegotowanej letniej wody - 8 ząbków czosnku - 4 liście laurowe - 8 kulek ziela angielskiego - kromka razowego chleba ( na zakwasie) - 2-3 łyżeczki soli ( u mnie himalajskiej(...)można morskiej lub kamiennej) Buraki umyć , obrać i pokroić w niezbyt grube plastry. Wodę przegotować , wystudzić. W słoju układać pokrojone buraki, przekładać pokrojonym na mniejsze kawałki czosnkiem, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Na wierzchu ułożyć kromkę razowego chleba. Całość zalać dokładnie wodą z solą. Na każdy litr wody dajemy 1 łyżeczkę soli. Przykrywamy gazą lub ściereczką

Smaczne Zdrowe
Krem z burakow 129

skorki z pomaranczy 1 lyzka swiezego tymianku 1 litr bulionu warzywnego swezo zmielony czarny pieprz kilka lyzek posiekanego szczypiorku smietana sok z polowy cytryny (opcjonalnie) oliwa z oliwek wykonanie: Buraki myjemy, osuszamy i kazdy owijamy w aluminium. Wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na godzine. Po tym czasie buraki obieramy i kroimy na kawalki. Na oliwie(...)oliwek podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy po chwili pokrojone buraki, doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem. Podsmazamy przez 5 minut, a nastepnie dodajemy sok z pomaranczy, skorke i bulion. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Calosc miksujemy. Ja doprawilam zupe sokiem z polowy cytryny, gdyz dla mnie byla zbyt slodka. Goraca zupe przelewamy do miseczek, dekorujemy smietana i posiekanym

Przysmaki Karolki
Ćwikła 126

Buraki zawsze obieram w lateksowych rękawiczkach, a ścieram je w malakserze na tarce i nie martwię się nigdy czerwonymi dłoniami i paznokciami, które po burakach tak trudno domyć:) Składniki: buraki chrzan musztarda sól cukier sok z cytryny Wykonanie: Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Doprawić pozostałymi składnikami. Przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce

Blondynka Gotuje
Buraki 122

Buraki są bardzo dobrym źródłem potasu, kwasu foliowego, witaminy C, a ich liście zawierają spore ilości beta-karotenu, wapnia i żelaza. Post Buraki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
TRADYCYJNY ZAKWAS Z BURACZKÓW 32

wieków zajmuje szczególne miejsce w kuchni polskiej. Jego korzenie sięgają czasów, kiedy fermentacja była jednym z niewielu sposobów na konserwację żywności, zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach roku. Zakwas z buraków, z  … The post TRADYCYJNY ZAKWAS Z BURACZKÓW appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Botwinka z jajkiem 34

Sezon na botwinkę jest niestety bardzo krótki, nie ma więc co marnować czasu - gdy tylko botwina pojawia się w sklepie od razu ją kupuję 😄 Młode buraki i ich liście możemy wykorzystać na różne sposoby, np. przygotować pełnoziarnistą tartę z botwiną . Jednak najpopularniejszą i znaną chyba przez wszystkich opcją jest zupa, czyli po prostu botwinka. Sama też ją uwielbiam, więc(...)wodą, dopraw domową przyprawą do zup, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut. 4. Posiekaj botwinkę. 5. Dodaj do zupy łodygi młodego buraka, a po 5 minutach liście, wlej sok z cytryny (dzięki temu botwinka nie straci koloru). 6. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 7. Podawaj z połówką jajka ugotowanego na twardo

Z notatnika dietetyka
Różowa focaccia pełna czułości i pomidorów 50

jednak miłosną kolorystykę :) Przed Państwem różowa, mięciutka focaccia przepełniona puszystą czułością i aromatycznym rozmarynem. Na wierzchu bukiet soczystych, pomidorowych tulipanów o szczypiorkowych łodyżkach.  Swój kolor zawdzięcza sokowi z buraka, który po upieczeniu zostaje różowy na wierzchu ale zmienia kolor wnętrza na lekko miodowy i nie jest wyczuwalny w smaku. Pyszna, mięciutka, chrupiąca z zewnątrz i pełna aromatycznych dodatków(...)możecie składać według własnych upodobań i wykorzystać do tego różnorodne warzywa, jak pomidory, cukinia, papryka, bakłażan, cebula, karczochy, oliwki i ulubione zioła. Różowa focaccia Potrzebujesz: 3/4 szklanki soku z buraka 100% 3/4 szklanki ciepłej wody 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 600g mąki pszennej Do tego: 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu pomidorki koktajlowe

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dlaczego warto pić sok z buraka? 68

buraka, niegdyś uważany za niszowynapój, stał się jednym z najgorętszych trendów zdrowego stylu życia w ostatnich latach. Coraz większa popularność tego nietypowego soku wynika z kilku kluczowych czynników, które przyciągają zarówno miłośników zdrowego odżywiania, jak i osób szukających alternatywnych sposobów na poprawę swojego zdrowia. Sprawdzimy w jaki sposób sok z buraka wpływa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatki na Wielkanoc 60

sałatki na Wielkanoc #1 Sałatka jajeczna Przepis >>> #2 Sałatka z kurczakiem, ananasem i selerem konserwowym Przepis >>> #3 Sałatka jarzynowa Przepis >>> #4 Sałatka z kurczakiem Przepis >>> #5 Carpaccio z buraka Przepis >>> #6 Sałatka hawajska z szynką Przepis >>> #7 Sałatka z buraków i śledzi Przepis >>> #8 Sałatka pieczarkowa Przepis >>> #9 Sałatka śledziowa na słodko Przepis >>> #10 Tort kanapkowy Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gofry owsiane z pastą z buraka z awokado 71

kocham gofry miłością wielką jest już jasne i wiadome! Tym razem przygotowałam je w wersji owsianej i podałam z przepyszną pastą z buraka ze słonecznikiem od Krokus – świetnie komponuje się z dodatkiem awokado i jajka w koszulce. Na stories możecie zobaczyć, jakie  … Artykuł Gofry owsiane z pastą z buraka z awokado pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Koktajl z buraczkiem 100

jest z jedzeniem buraków u Was? Lubicie, czy nie? W mojej diecie burak jest częstym gościem Przede wszystkim dlatego, że jest bardzo zdrowy, ale o tym chyba każdy wie. Niestety poza mną, pozostali domownicy nie przepadają za tym warzywem, a szkoda… W każdym razie dziś mam dla Was przepis na jeden z moich ulubionych koktajli. Oto fantastyczny koktajl

Natka Pietruszki
SAŁATKA - BURACZKI Z PAPRYKA, NA ZIMĘ 182

moich ulubionych zimowych sałatek. Ta sałatka pasuje zarówno do obiadu jak i do kanapek. Przyznam się tez, ze zawsze robię ja z podwójnej porcji :) Składniki: 2,5 kg buraka 25 dag. czerwonej papryki 3 średnie cebule zalewa: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 2 łyżki cukru sol do smaku Przygotowanie: 1. Buraki myjemy wkładamy do garnka z woda

Kulinarnie z Polką na Kresach

Proponowane wyszukiwania