buraki - 8865 przepisów (strona:253/591)

Barszcz Ukraiński, Może niezbyt piękny, ale za to o bogatym wnętrzu :))) 199

zimowy czas. Najlepiej przygotować go dzień lub dwa przed podaniem, wówczas wszystkie składniki dobrze ze sobą przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :) Składniki: 1litr wywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów 1 duży koncentrat pomidorowy 1 duży ziemniak 1 łyżka soku z cytryny(...)ugotowanej) Sól i pieprz * wywar można zastąpić kostką rosołową Do nastawianego wywaru dodajemy opłukane suszone grzybki i całość gotujemy około 30 – 40 minut, po czym wrzucamy pokrojone w kosteczkę buraki i gotujemy około 10 minut, a następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Po około 5 minutach dodajemy pokrojony w kosteczkę ziemniak, cebulę i koncentrat pomidorowy

Smakowy Raj
Sałatka z buraczków i czosnku do słoja 114

sama dzień po zrobieniu tak kosztowałam tą sałatkę, że na degustację poszedł słój i stwierdziłam, że trzeba dokupić buraczków i jeszcze zrobić co najmniej jedną porcję :) Składniki: 5 kg buraków 1 szklanka cukru ¾ szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego 10 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych 2 ząbki czosnku Buraczki myjemy, wkładamy do dużego garnka(...)zalewamy gorącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, od momentu zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy buraczki z garnka i pozostawiamy by przestygły. Zimne buraki obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach tarki. Do potartych buraczków dodajemy cukier, ocet, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty czosnek. Wszystkie składniki dobrze razem mieszamy

Smakowy Raj
Pełnoziarniste ciasto z burakiem i porzeczką 186

migdałowym 8 łyżek płatków owsianych [100g] - zwykłe "górskie" 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej [300g] - u mnie drobna graham, typ 1850   2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 2 małe buraki [75g]- obrane i starte na drobnych oczkach tarki   4 łyżki słupków migdałowych [50g] 4 łyżki suszonej żurawiny [75g]  2 garście mrożonej czarnej porzeczki [100g] 2 garście mrożonej(...)puszystą masę. Dolać olej, jogurt i ekstrakt migdałowy. Dorzucić płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i stopniowo mąkę. Krótko miksować do wymieszania składników. Na koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się

Grunt to przepis!
Cygany, czyli sałatka Wileńska 277

bohater mojego  wpisu cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania. Składniki : 4  podłużne buraki 5 jaj 1 puszka groszku konserwowego 3 matyjasy 1  cebula 3 - 4 kiszone ogórki (w  zależności od wielkości) 250 g majonezu sól i pieprz(...)smaku                       Przygotowanie : Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski.  Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę

Gosia gotuje
Śmietana słonecznikowa i Służące 105

buraków cukrowych – ma ciekawy karmelowy smak. Składniki: ½ szklanki pestek słonecznika ½ szklanki oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny (ja daję z całej) słodki syrop (u mnie z buraków cukrowych) lub brązowy cukier opcjonalnie: aromat np. waniliowy (ja nie dodaję) Słonecznika zalej wrzątkiem i odstaw na 45 minut. Odsącz i zalej wodą nieco ponad powierzchnię. Blenduj na najwyższych obrotach

Qlinarnie i Qlinarnie
Wigilijny barszcz czerwony mojej mamy, Gran Torino 159

marchewek kilka buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku do smaku: sól, cukier, czarny pieprz, sok z cytryny kilka kulek ziela angielskiego kilka liści laurowych   Zetrzyj marchewkę i buraki na drobnej tarce lub w blendrze. Pokrój cebulę w kostkę, a ząbki czosnku przekrój na pół. Wszystko umieść w dużym garnku, dodaj cukier, sól, pieprz i sok z cytryny

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto drożdżowe bez zasad 165

Włożyli w to siebie i swoją kulturę a mimo to nasze przaśne buraki spieprzyły to koncertowo. Długo zastanawiałam się, jaki przepis podpiąć pod moje rozmyślania. W sumie pasowałyby buraki albo flądry. Jednak stres łagodzi cukier, więc padło na ciasto. Zwykłe drożdżowe ciasto, ale robione po mojemu. Bez ważenia, mierzenia i szamańskich sztuczek. Jedyna zasada, jakiej się trzymam

ladykitchen
Sieję w mieście - jak przetrwać przedwiośnie 135

kiełkowania i zapobiegniemy pleśnieniu nasion. Kiełki będą gotowe do spożycia już po kilku dniach, w zależności od rodzaju użytych nasion. Kiełki buraka Dla przykładu: Kiełki buraka , bardzo dekoracyjne. Tak jak dojrzałe buraki zawierają cenne sulforafany, substancje stosowane w profilaktyce nowotworowej, jednak w stężeniu ponad 20 razy większym niż dojrzałe warzywa. Dbają o włosy i paznokcie.   Czas kiełkowania

SzczyptaSmaQ
CROSTINI MISTI , DORSZ Z CHRZANOWYM PUREE , GRZYBOWE RISOTTO ,I PANNA COTTA WANILIOWO-CYNAMONOWA – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z 161

krem z soczewicy, MAMA: crostini misti chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą DANIA GŁÓWNE : JA : pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. MAMA : dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym DESERY: JA : panna cotta waniliowo-cynamonowa, MAMA : gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym(...)mniam> ______________________________________________________________________________________________________ Następnie dania główne …. które najpierw zachwyciły nasze oczy … potem nosy … a potem podniebienia! Pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. Z ogromną przyjemnością zjadłabym dokładkę! :D Fantastyczne grzybowe risotto ( które już na dniach będę robić w domu! :D ) , niezwykle aromatyczne, z wyrazistymi kawałkami grzybów … niezwykle kremowe

Ostra na Słodko
Sałatka z makaronu, rukoli, radachio i wątróbki drobiowej 175

dużych wątróbek drobiowych 200 g makaronu kokardki 100 g rukoli i  radachio * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Dodatkowo: 200 g soku z buraków ( u mnie własny ) Sos : Sok z połowy cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki oliwy kilka kropel tabasco sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę(...)umyć, oczyścić, przekroić na pół i usmażyć na maśle obtoczoną w przyprawach. Makaron ugotować al dente z łyżką oliwy, odcedzić i podzielić na pół. Jedną część zalać sokiem z buraków. Po około 3-4 minutach odcedzić. Na półmisku ułożyć umyte, osuszone liście sałat, makaron, wątróbkę i kawałeczki pomarańczy. Składniki na sos połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Można

Gosia gotuje
Cygany, czyli sałatka Wileńska 321

cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania :)  Sałatka przed wymieszaniem Składniki : 4  podłużne buraki 4 jajka na twardo 1 puszka groszku konserwowego 3 matyjasy 1  cebula 3 - 4 kiszone ogórki (w  zależności od wielkości) 250 g majonezu sól i pieprz(...)Sałatka po wymieszaniu Przygotowanie : Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości.Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki.Ogórki

Gosia gotuje
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 227

więc jest to już warzywo przetworzone. Pozostanę jednak przy surówce i serdecznie zapraszam, na moją jej wersję, bo wiadomo, ile domów, tyle przepisów na nią. Składniki: 1 kg długich buraków 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 łyzeczka octu winnego czerwonego 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku szczypta cukru...wg gustu, ja lubię(...)Sposób przygotowania: Buraczki umyć i włożyć w łupinach do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Czas jest uzależniony od wielkości warzywa (30-45 minut). Po tym czasie buraki odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet, olej, sól i pieprz oraz cukier. Dokładnie

Gosia gotuje
Carpaccio z pieczonych buraków 159

Przy okazji pieczenia dyni na zupę i sałatkę, upiekłam też kilka buraczków z których postanowiłam zrobić wegetariańskie carpaccio. Buraki goszczą u mnie w domu pod wieloma postaciami...jako składnik zup, sałatek czy surówek, a dzisiaj zapraszam na pyszne carpaccio. Szczerze polecam. Składniki na 2 porcje : 4 podłużne upieczone buraczki garść włoskich orzechów 200 g sera feta 1 mała czerwona(...)kilka zielonych oliwek bez pestek bazylia do dekoracji Dresing: 4 łyżki soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki oliwy  szczypta morskiej soli szczypta gruboziarnistego pieprzu Sposób przygotowania: Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni C z  termoobiegiem około 40 minut. Ostudzić, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Posypać rozdrobnionymi

Gosia gotuje
Szybko po włosku :) 114

makaron spaghetti 1/2 opakowania rukoli 1 por 2 ząbki czosnku 2 buraki pieprz, sól słodka śmietanka do sosów oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente z dwoma burakami, aby uzyskać różowy kolor. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy odrobiną oliwy z oliwek. Por myjemy i kroimy w drobną kostkę, rukolę oczyszczamy z ogonków i również dobrze płuczemy pod bieżącą

vegetanie
Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi 158

, żeby taki barszcz zrobić :) Jak czasem wchodzę do kuchni jakoś mnie najdzie zrobić takie danie, że klękajcie narody :) :) :) I teraz właśnie przepis na takie danie :) Barszcz czerwony bez buraków z warzywami :) Składniki: 1/3 butelki zakwasu na czerwony barszcz - u mnie Krakus  2 pietruszki 2 marchewki 1/4 selera 1/2 czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com