Składniki: 900g marchewki 520g buraków 2 średnie pomarańcze 2 jabłka Przygotowanie: Marchewki i buraki umyć, osuszyć , obrać i pokroić na mniejsze kawałk i. Wło żyć do sokowirówki i wycisnąć sok. Z pomarańczy i jabłek obrać skórkę , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miksera , w lać 3 chochelki soku warzywnego i zmiksować. Wszystko raz em wymieszać. Podawać
Gaździnka warzySkładniki: 2-3 duże buraki cukier ocet jabłkowy kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie: Buraki umyć, nie obierać. Ugotować bez dodatku soli w wodzie. Kiedy ostygną, obrać i zetrzeć na tarce. Doprawić do smaku, odrobiną soli, pieprzu i kminkiem . Dodać troszkę cukru dla przełamania smaku i kilka kropel octu jabłkowego......... Smacznego
Gaździnka warzysód, fluor, cynk, molibden, kobalt a także rubid i cez. Jak widać buraczki to bomba "wartości odżywczych", więc warto je przygotować dla naszych najbliższych. Spróbujcie;) Składniki: 2 kg buraków 2 łyżki cukru kryształu łyżka octu szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany łyżka masła Wykonanie: Buraczki wymyć i ugotować do miękkości. Następnie obrać je ze skóry
Krakowskie smaki Anipołowa września, I połowa października) Winogrona- (II połowa września, październik) Żurawina- (II połowa września, październik, I połowa listopada) Warzywa Zima: Brukselka- (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca,) Burak ćwikłowy- przechowywane w spiżarni (II połowa grudnia,styczeń, luty, I połowa marca,) Cebula- przechowywanie w spiżarni (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca) Czosnek- przechowywanie w spiżarni (II połowa(...)grudnia, styczeń, luty, I połowa marca) Rzodkiewka- wczesna odmiana (I połowa marca) Ziemniaki- wczesna odmiana(I połowa marca) Słonecznik bulwiasty- zakopcowany (II połowa grudnia) Wiosna: Brukselka- (II połowa marca) Burak ćwikłowy- przechowywanie w spiżarni (II połowa marca, kwiecień, maj) Cebula- przechowywanie w spiżarni (II połowa marca, kwiecień, maj) Czosnek- przechowywanie w spiżarni (II połowa marca, kwiecień, maj) Chrzan- zakopcowany
Krakowskie smaki Anichodzi. Zresztą bardziej od śliwek zaczyna mnie teraz frapować kapusta Babci Petroneli. Babcia Petronela uprawia warzywa w ogródku. Na 10 grządkach rośnie marchewka, a na 5 grządkach rosną buraki. Na ilu grządkach rośnie kapusta(...)Babcia Petronela? Jest jeszcze pełna energii czy starość zabrała już większość sił? A może to podstęp i nie ma żadnej kapusty tylko tych 15 grządek z marchewką i burakami? Choć znając różne panie-babcie wiem, że kapustę zawsze sadzą... Jednym słowem - WITAJ SZKOŁO! Po beztrosce wakacji zagadki matematyczne dla drugoklasistów boleśnie sprowadziły mnie na ziemię. Cierpnie mi skóra
KUCHARNIAskładniki 375 g ugotowanych i obranych buraków 300 ml oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego) 5 jajek średniej wielkości 275 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kakao 375 g brązowego cukru (można też użyć drobnego cukru do wypieków) 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli opcjonalnie ok. 50 g chipsów czekoladowych starta skórka(...)długości ok. 30 cm (pojemność ok. 2,5 l) posmarować tłuszczem i wysypać mąką. piekarnik nagrzać do 175 °C z funkcją góra/dół. z termoogiegiem: 150 °C. buraki pokroić w kostkę. umieścić razem z olejem w misce i zmiksować dokładnie blenderem. dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując (normalnym mikserem do ciast). w drugiej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia
w mojej kuchnimało :) Zupy robię często ale jakoś nie ,,focę" ich tak jak innych dań. Pora to zmienić. Zapraszam na barszcz ukraiński Składniki: 1 szkl fasoli karłowej Jaś 3 buraki ugotowane 4 ziemniaki duże 1 pietruszka 2 marchwie 1,4 selera pól szklanki zielonego groszku 4 liście kapusty liść laurowy 2 ziela angielskie 3litry bulionu warzywnego sól,pieprz śmietana(...)fasoli,dorzucamy ziemniaki pokrojone w sporą kosteczkę,oraz pietruszkę, ,marchew i selera, tez pokrojone w duże kawałeczki.Gotujemy do momentu miękkości ziemniaków. Dorzucamy starkowane na dużych oczkach buraki, dodajemy zielony groszek.Gotujemy jeszcze ok.5 minut. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.W szklance hartujemy gorącą zupą śmietanę,po czym zabielamy zupkę
Z Majeczką w kuchniwyobrażam sobie bez nich niskobudżetowej imprezy :) Składniki: 2 szklanki drobno startych buraków, półtorej szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanka uprażonego słonecznika, pół szklanki uprażonego sezamu, 1 cebula pokrojona w drobną kostkę, pół szklanki otrębów pszennych, trochę pestek dyni (garść), 1/4 szklanki oleju, 4 łyżki mąki pszennej (żeby zlepić towarzystwo - jeśli ktoś nie może jeść- można próbować(...)kotleciki, wkładamy do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni na każdej stronie po ok. 25 min. (ale warto sprawdzić przed wyciągnięciem, czy buraki się upiekły). Poniżej krótka fotorelacja... Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyMoje najulubieńsze warzywko do obiadu Składniki: 2 buraki ew. sól/pieprz Wykonanie: Buraki umyć i ugotować na parze do miękkości. Następnie ostudzić i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Buraczki można doprawić np.solą pieprzem. Ja zjadam takie samiuśkie. Takie mi idą najlepiej. Smacznego
Moje pyszne gotowanieSałatka jest szybka i smaczna. Idealna dla amatorów buraczkowych wynalazków. Składniki: 4 buraki 4 jajka(...)ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 czerwone cebule (średniej wielkości) 4 łyżki majonezu 4 łyżki koperku 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Buraki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (możemy też je upiec). Wszystkie składniki sałatki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sałatki
IMPRESJA SMAKUświęta, wychodzi pyszna i nadaje się do pieczonego mięska :D Składniki: 5 buraków 2 lub 3 łyżki chrzanu startego (ja kupiłam chrzan świeżo starty na targu) Wykonanie: Buraki umyć i ugotować na parze do miękkości. Ostudzić i zetrzeć na drobnej tarce, do miseczki. Następnie dołożyć chrzanu, ja dałam 2, ale dokładamy, aby ćwikła była ostrowa, więc można dodać
Moje pyszne gotowanieśrednich buraków * ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, cukier * 2 ząbki czosnku * jabłko * sok z cytryny Przygotowanie : Przygotować bulion z warzyw i przypraw. Przecedzić. Obrać buraki, pokroić. Dodać do ciepłego wywaru razem z czosnkiem i jabłkiem. Przykryć, odstawić najlepiej na całą noc. Zagotować, przecedzić. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Barszcz podawać mocno
Magiczne Życie Martysię uda spełnić w nadchodzącym 2015. Do siego roku ! Wytrawnie Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka(...)ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami
Kulinarne przygody GatityJest jeden plus upałów....można bezkarnie jeść chłodniki! :D Składniki: 2 wiązanki botwiny (liście, łodygi i buraczki) albo 1 l soku z buraków z kartonu np. z Hortexu o nazwie "barszczyk czerwony" zsiadłe mleko albo kefir 1 ogórek zielony pęczek rzodkiewek szczypiorek koperek jajka - ilość(...)upodobań młode ziemniaki - ilość zależna ile chcemy zjeść. Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i buraczkami. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. Albo zamiast gotowania botwiny od razu wykorzystujemy sok z buraków. Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub drobniutko kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę doprawiamy do smaku
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na 4 - 5 szklanek: 2 buraki (opcjonalnie sok buraczany) 3 duże pomidory zielony ogórek 1duża marchew (albo sok z marchwi) pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek) 1 czerwona(...)papryka 4 łodygi selera naciowego pół małej cebuli woda sól, pieprz zioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperek jeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka. Po upieczeniu obieramy paprykę ją ze skórki i usuwamy
Bon Appetit Małgorzaty