Przepis na : obiad
250 g twarogu chudego 250 g twarogu koziego 1 jajko 1 średni burak, ugotowany lub upieczony 220 g mąki pełnoziarnistej, ja użyłam z płaskurki 1 łyżeczka soli Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiksuj w melakserze lub blenderem. Dodaj twaróg, wymieszaj dokładnie. Dodaj mąkę, jajko, sól. Zagnięć ciasto. Podziel na 4 części. Z każdej uformuj wałek. Ostrym nożem odkrój „kopytka”. Gotuj we wrzącej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch – są gotowe. Wyjmij łyżką cedzakową i podawaj z dodatkami... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...