Buraki ćwikłowe - zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi.

Buraki ćwikłowe - zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi.

Buraki ćwikłowe - zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi.

Buraki ćwikłowe są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych.  Tradycyjny czerwony barszczyk ma dużo wapnia, potasu, magnezu oraz mikroelementów. Mają one właściwości alkalizujące i zapobiegają powstawaniu zgagi po obfitych posiłkach. Burak dzięki substancją rozszerzającym naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi w tętnicach i zapobiega powstawaniu zakrzepów. To zaś pomaga regulować ciśnienie krwi.  Warzywa te to również bogate źródło k... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy i porady kulinarne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.