wszystkim smaczny! Składniki (na 3 porcje): 2 długie ogórki 2 kalarepy ok. 15 sporych liści bazylii 750 ml aksamitnego kefiru sól pieprz Sposób przygotowania: Warzywa umyć i obrać. Ogórki zetrzeć na drobnych oczkach, przełożyć na sito, posolić i odstawić na 10 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Kalarepę pokroić w plastry (jeśli są małe) bądź w słupki(...)większe). Liście bazylii umyć i drobno posiekać. Ogórki odcisnąć, dodać kalarepę, bazylię i kefir, wymieszać. Do prawić do smaku solą (jeśli jeszcze trzeba) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli warzywa były wcześniej schłodzone, chłodnik można podawać od razu. Jeśli nie, należy go wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut
W SMAKostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajemy jogurt, a także ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy dużą ilością soli i cukru (ok. 1 łyżeczki) oraz octem. Odstawiamy
Poezja smakugości. Polecam. Talerz na którym podałam sałatkę pochodzi z kolekcji Agawa Platin firmy Porcelana Bogucice Składniki: pęczek rzodkiewki sałata masłowa 3 młode cebule ogórek szklarniowy 6 ugotowanych na twardo jajek słoik ogórków kiszonych 2 pomidory łyżka majonezu 330 g jogurtu greckiego sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Rzodkiewkę umyć(...)obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i pozostawić na około 2 godziny do zmięknięcia. Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa połączyć w misce, wymieszać. Dodać jogurt
Krakowskie smaki AniPijmy więc dużo i często. Najlepiej wo dę, ale jeśli mamy ochotę na coś pysznego i orzeźwiającego to ser decznie zapraszam na ogórka dzisiaj do mnie :) Skła dniki (ok 0,5l ) : 5-6 ogórków gruntowych pół limonki garść liści mięty szklanka lo du w kostkach szklanka wo dy łyżeczka cukru pu dru Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skórki i wkła damy do blen dera. Listki mięty myjemy i razem z wyciśniętym sokiem z limonki, lo dem oraz wo dą dokła damy do ogórka. Blen dujemy i wlewamy do szklanek. Pycha
ChilliJemyziołem, którym można aromatyzować napoje, desery, makarony, potrawy z mięsa i ryb. Kilka kropli oliwy lub oleju dodanych do lemoniady poprawią przyswajanie witamin. Polecam i pozdrawiam chłodno ;) Składniki: 6 ogórków, 6 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 500 ml wrzącej wody, miód lub syrop z agawy do smaku, kilka(...)kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie). Do podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem, wystudzić pod przykryciem. Ogórki obrać, przeciąć na pół i usunąć nasiona, pokroić w kawałki. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, napar ziołowy. Całość zmiksować i dosłodzić. Schłodzić, podawać z lodem
SzczyptaSmaQgram tartej bułki, 60 gram masła, 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki mielonej papryki gorzkiej, 1,2 łyżeczki suszonego majeranku, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 ogórków, 100 ml śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oleju. Schab oczyściłem z błon i pokroiłem na 4 kotlety, które przy użyciu tłuczka rozbiłem do grubości około 5 mm. Kotlety(...)skórek ziemniaki ziemniaki na parze. Ziemniaki powinny być miękkie, jednak nie powinny się rozpadać. Czas gotowania zależy od wielkości i gatunku ziemniaków, niewielkie ziemniaki gotowałem przez 20 minut. Ogórki obrałem ze skórek i pokroiłem w cienkie plasterki. Do ogórków dodałem śmietaną, całość przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie wymieszałem. Koperek i szczypiorek
Wyprawy kulinarneczyli ogórki z rzodkiewką i szczypiorkiem. Narzeczony się odchudza, więc porcja śmietany jest minimalna :) Spokojnie można zwiększyć jej ilość ;-) Mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem – Składniki: 540g ogórków 100g rzodkiewki szczypiorek 40ml śmietany 12% zwykłej 1 łyżeczka octu 1 płaska łyżeczka cukru pieprz, sól Mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem – Wykonanie: Ogórki obrać, zetrzeć
Kulinarne Przebojeponiższych proporcjach. Na jedną porcję potrzebne są: polędwica wołowa 250-300 g na porcję 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka oleju lub oliwy 1/2 cebuli 2 średnie ogórki kiszone sól(...)świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki Maggi odrobina tabasco Polędwicę oczyścić z błon i jak najdrobniej posiekać. Do mięsa dodać jedno żółtko oraz resztę przypraw. Wymieszać. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Tatara przełożyć na talerz, zrobić w nim małe zgłębienie i wbić żółtko. Dookoła obsypać ogórkami i cebulą. Podawać z grzanką z ciemnego pieczywa
Jemy PijemyTarator czyli chłodnik po bułgarsku 1 l zsiadłego mleka lub kefiru lub jogurtu ( lub mix ) ok 800 g ogórków ( najlepiej gruntowych ) 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku kilka gałązek(...)natki pietruszki sól pieprz 4-5 łyżek oleju słonecznikowego ( ja tym razem dodałam 2 łyżki oleju sezamowego + 2 rzepakowego ) garść siekanych orzechów włoskich ( ja miałam migdały więc je dodałam) Ogórki obrać i pokroić w małą kostkę, osolić i odstawić na kilka minut. Do kefiru dodać olej i dokładnie wymieszać. Dodać ogórki, posiekany koper i natkę oraz przeciśnięty przez
Jemy Pijemycytryny, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Wszystko razem zagotować, tak aby botwina była chrupiąca. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie posiekać szczypiorek i koperek. Jajka ugotować na twardo. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną osteczkę. Jak kto lubi. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cały kefir lub maślankę przelać do miski. Dodać jogurt grecki oraz(...)posiekane ogórki, rzodkiewki, koper i szczypiorek. Ostudzoną botwinkę wraz z wodą przelać do reszty. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać z jajkiem na twardo lub z podsmażonymi młodymi ziemniakami pokrojonymi w talarki
Jemy Pijemybłogosławieństwem. Proponuję sezonową klasykę - chłodnik litewski. Doskonale chłodzi i odżywia. A przy tym rewelacyjnie smakuje i jest prosty w przygotowaniu. Do przygotowania chłodnika użyłem: 1 pęczka botwinki, 2 średnich ogórków, 1 pęczka koperku, 1 pęczka cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem, 2 ząbków czosnku, 2 jajek, 200 ml śmietany 18%, 500 ml maślanki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie chłodnika(...)miseczki dodałem 200 ml śmietany 18% i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a całość dokładnie wymieszałem. Do garnka z ostudzonymi burakami starłem na tarce o grubych oczkach dwa ogórki. Do buraków i ogórków dodałem śmietanę wymieszaną z koperkiem i cebulą. Całość ponownie wymieszałem. Następnie dodałem 500 ml maślanki (zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka
Wyprawy kulinarnesamo jak my lubicie zaopatrzyć się w zestaw witamin, a jednocześnie te witaminki połączyć w jedno i zjeść ze smakiem to proponujemy naszą wiosenną sałatkę warzywną Składniki: - 3 ogórki - 2 pęczki rzodkiewki -10 jajek - 2 pęczki(...)szczypiorku - 2 pory - majonez, śmietana - sól, pieprz W pierwszej kolejności warzywa myjemy i obieramy a jajka gotujemy na twardo. Najpierw pora kroimy na ćwierć plasterki i wrzucamy do garnka. Ogórki, rzodkiewki i jajka ścieramy na tarce na drobne słupki ( ogórki i rzodkiewki warto odsączyć z nadmiaru wody żeby sałatka nie zrobiła się nam wodnista). Jak ktoś
Kuchenne Wariacjesmakować. Składniki: 2 długie zielone ogórki 8 rzodkiewek 1 litr maślanki 125 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku łyżka oliwy pęczek koperku cytryna sól pieprz Przygotowanie: Zielone ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i czekamy chwilę aż warzywa puszczą sok. Następnie odsączamy sok i skrapiamy ogórki
Taste Therapyrazem postanowiłam trochę urozmaicić to danie i wyszło równie smaczne. Można podać z ziemniakami, pieczywem czy kaszą. Składniki: 400 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 5 średnich ogórków konserwowych łyżeczka koncentratu pomidorowego sól(...)pieprz lubczyk (suszony) łyżka masła Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy ją na patelni. Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, ogórki kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę i marchew. Warzywa podsmażamy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy dopóki nie zmiękną. Dodajemy podsmażoną wątróbkę, ogórki, koncentrat
e-PrzepisyKulinarnekroimy w plastry grubości 1 cm. Rozbijamy je z obu stron starając się nadać im kształt prostokąta. Na nadzienie kroimy cebulę w drobną kostkę, słoninę w słupki a ogórki wzdłuż na pół na następnie również wzdłuż na 3-4 kawałki. Zawijanie. Kładziemy rozbite mięso, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Następnie posypujemy cebulą, układamy po kawałku słoniny i ogórka(...)mocno zwijamy. Jeżeli mamy wystarczająco duże kawałki mięsa możemy dołożyć po jeszcze jednym kawałku słoniny i ogórka. Na koniec roladkę spinamy za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczki. Na patelni rozgrzewamy olej ze smalcem i obsmażamy roladki zaczynając od miejsca w którym skończyliśmy je zwijać. Obsmażamy je ze wszystkich stron a następnie zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu
Kulinarna Patilogia