małe kiełbaski bankietowe. Lubie mieć je w lodówce, wystarczy je podgrzać lub zapiec w piekarniku i mamy smaczny mięsny akcent. Takie kiełbaski doskonale smakują z szybką sałatką z kiszonych ogórków, a całość tego szybkiego dania zwieńcza pyszny sos madziarów. Spróbujcie. Czasem można przygotować coś sycącego i co najważniejsze smacznego dosłownie w kilka chwil. Składniki: (na 1 porcję, ilość można(...)zwiększyć w zależności od ilości osób) 1 duży kiszony ogórek 1 mały pomidor około 1 łyżki posiekanego szczypioru sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek kiełbaski bankietowe – porcja sos madziarów (u mnie Folwark) Przygotowanie: Kiszonego (dużego) ogórka kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę (większą) pomidora i posiekany szczypior. Całość doprawiamy solą i pieprzem
Słodkie okruszkiświeżego koperku kilka gałązek świeżej pietruszki kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki soli himalajskiej różowej pieprz do smaku 2-3 liście laurowe kilka sztuk ziela angielskiego zielona sałatka 3 ogórki gruntowe 1 miękkie awokado kilka sztuk cebulki perłowej (konserwowej) szczypiorek sól, pieprz odrobina soku z cytryny ewentualnie rzodkiewka do dekoracji jogurt naturalny do podania Do garnka wlać wodę(...)ziele angielskie. Na sam koniec wsypać sól oraz pieprz do smaku. Zalewę zagotować. W międzyczasie łososia umyć i pokroić na mniejsze kawałki (zgrabne kwadraty). W międzyczasie przygotować sałatkę. Ogórki umyć i odciąć końcówki. Przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę umyć, przekroić na dwie części i pokroić w cienkie plasterki. Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki, wyjąć
Ugotowaćwięcej siedzą w lodówce , tym smaczniejsze są . Polecam , szczególnie na sylwestra " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 słoik marynowanych ,płatów śledzi – duży 2 ogórki kiszone 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka -płaska pieprzu 1 szklanka oleju 1 płaska łyżeczka gorczycy Śledzie odcedzamy(...)zalewy , zdejmujemy z nich skórę ( jak na zdjęciu ) , schodzi bardzo łatwo , wystarczy zacząć od góry , czyli od głowy . Kroimy w kawałki dowolnej wielkości , najlepiej smakują takie na raz Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach , przekładamy do miski . Cebulkę siekamy naprawdę możliwie jak najdrobniej , dodajemy do ogórków . Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki , także dokładamy
Ogrodnik w podróżymacie ochotę, u mnie jako nadzienie wykorzystałem kurczaka i warzywa :) Składniki : filet z piersi kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli żółtej 1 pieczarka 2 ogórki konserwowe kilka pomidorków cherry mix sałata batawia 3 bułki pita z czosnkiem i kolendrą sok z 1/2 cytryny 3 łyżki jogurtu greckiego naturalnego(...)końcem na drugim poziom na folii układamy kawałki pieczarki i papryki. Cebulę żółtą siekamy w drobną kostkę, i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry również parzymy i przekrajemy na pół. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Sałatę myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Pity podgrzewamy w piekarniku tak jak podaję instrukcja na opakowaniu. Sałatę batawia, pomidorki, cebulę i ogórki polewamy
Parowar Facetadanie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw. Tym razem tradycyjny przepis zmodyfikowałam dodając boczek i ogórki konserwowe. Składniki: cukinia 2 papryki 250 g boczku wędzonego 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych puszka pomidorów sól, pieprz bazylia, oregano, papryka ostra Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, po chwili paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Kiedy(...)warzywa zmiękną, dodajemy zmiksowane pomidory i ogórki pokrojone w plasterki. Przyprawiamy i dusimy jeszcze kilka minut
e-PrzepisyKulinarnewodą, na tyle, aby zakryła warzywa, dodać ziarenka pieprzu i listek laurowy. Przykryć i zagotować. Gdy zupa się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy pod sam koniec gotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna można dolać niewielką(...)ilość wody z ogórków, jeżeli natomiast jest zbyt kwaśna dolać nieco wody. Podawać przybraną koperkiem Smacznego
Codzienne GotowaniePyszna sałatka podana w nietypowy sposób. Jakiś czas temu była hitem internetowym, moja wersja jest trochę zmodyfikowana. Składniki: 27 krakersów 4 jajka puszka szprota w pomidorach mała cebula 2 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu(...)sera żółtego pęczek szczypiorku sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Szprotki z sosem wykładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Jajka, szprotki, cebulę i ogórki łączymy ze sobą, dodajemy łyżkę majonezu i przyprawy. Mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce, szczypiorek siekamy. Układamy
e-PrzepisyKulinarnepokroić. Wrzucić do garnka z zimną wodą, 2 ząbkami czosnku, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gotować do miękkości, następnie odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie ogórki świeże pokroić w drobną kosteczkę, rzodkiewki w cienkie talarki. Posiekać szczypiorek, koperek oraz bardzo drobno czosnek (można go również przecisnąć przez praskę), ugotować na twardo jajka. Czosnek lekko posolić(...)wlać kefir oraz maślankę, aby uniknąć mało apetycznych grudek, całość proponuję zmiksować blenderem. Dodać botwinkę wraz z wodą, w której się gotowała, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, tj. czosnek, pokrojone ogórki oraz rzodkiewki. Wymieszać całość. Kolejno wlać do całości koncentrat barszczu - ja użyłam wspaniałego koncentratu barszczyku Ogródek Dziadunia - klik . Doprawić całość do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie cytryną jeśli
Garniec Magaliewszystkim smaczny! Składniki (na 3 porcje): 2 długie ogórki 2 kalarepy ok. 15 sporych liści bazylii 750 ml aksamitnego kefiru sól pieprz Sposób przygotowania: Warzywa umyć i obrać. Ogórki zetrzeć na drobnych oczkach, przełożyć na sito, posolić i odstawić na 10 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Kalarepę pokroić w plastry (jeśli są małe) bądź w słupki(...)większe). Liście bazylii umyć i drobno posiekać. Ogórki odcisnąć, dodać kalarepę, bazylię i kefir, wymieszać. Do prawić do smaku solą (jeśli jeszcze trzeba) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli warzywa były wcześniej schłodzone, chłodnik można podawać od razu. Jeśli nie, należy go wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut
W SMAKostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajemy jogurt, a także ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy dużą ilością soli i cukru (ok. 1 łyżeczki) oraz octem. Odstawiamy
Poezja smakugości. Polecam. Talerz na którym podałam sałatkę pochodzi z kolekcji Agawa Platin firmy Porcelana Bogucice Składniki: pęczek rzodkiewki sałata masłowa 3 młode cebule ogórek szklarniowy 6 ugotowanych na twardo jajek słoik ogórków kiszonych 2 pomidory łyżka majonezu 330 g jogurtu greckiego sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Rzodkiewkę umyć(...)obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i pozostawić na około 2 godziny do zmięknięcia. Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa połączyć w misce, wymieszać. Dodać jogurt
Krakowskie smaki AniPijmy więc dużo i często. Najlepiej wo dę, ale jeśli mamy ochotę na coś pysznego i orzeźwiającego to ser decznie zapraszam na ogórka dzisiaj do mnie :) Skła dniki (ok 0,5l ) : 5-6 ogórków gruntowych pół limonki garść liści mięty szklanka lo du w kostkach szklanka wo dy łyżeczka cukru pu dru Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skórki i wkła damy do blen dera. Listki mięty myjemy i razem z wyciśniętym sokiem z limonki, lo dem oraz wo dą dokła damy do ogórka. Blen dujemy i wlewamy do szklanek. Pycha
ChilliJemyziołem, którym można aromatyzować napoje, desery, makarony, potrawy z mięsa i ryb. Kilka kropli oliwy lub oleju dodanych do lemoniady poprawią przyswajanie witamin. Polecam i pozdrawiam chłodno ;) Składniki: 6 ogórków, 6 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 500 ml wrzącej wody, miód lub syrop z agawy do smaku, kilka(...)kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie). Do podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem, wystudzić pod przykryciem. Ogórki obrać, przeciąć na pół i usunąć nasiona, pokroić w kawałki. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, napar ziołowy. Całość zmiksować i dosłodzić. Schłodzić, podawać z lodem
SzczyptaSmaQgram tartej bułki, 60 gram masła, 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki mielonej papryki gorzkiej, 1,2 łyżeczki suszonego majeranku, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 ogórków, 100 ml śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oleju. Schab oczyściłem z błon i pokroiłem na 4 kotlety, które przy użyciu tłuczka rozbiłem do grubości około 5 mm. Kotlety(...)skórek ziemniaki ziemniaki na parze. Ziemniaki powinny być miękkie, jednak nie powinny się rozpadać. Czas gotowania zależy od wielkości i gatunku ziemniaków, niewielkie ziemniaki gotowałem przez 20 minut. Ogórki obrałem ze skórek i pokroiłem w cienkie plasterki. Do ogórków dodałem śmietaną, całość przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie wymieszałem. Koperek i szczypiorek
Wyprawy kulinarneczyli ogórki z rzodkiewką i szczypiorkiem. Narzeczony się odchudza, więc porcja śmietany jest minimalna :) Spokojnie można zwiększyć jej ilość ;-) Mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem – Składniki: 540g ogórków 100g rzodkiewki szczypiorek 40ml śmietany 12% zwykłej 1 łyżeczka octu 1 płaska łyżeczka cukru pieprz, sól Mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem – Wykonanie: Ogórki obrać, zetrzeć
Kulinarne Przeboje