ogórki - 26028 przepisów (strona:249/1736)

Chłodnik ogórkowy z orzechami 38

Składniki: ? 1 litr maślanki ? 1 szklanka gęstej śmietany ? 1/2 kg ogórków zielonych ? mały pęczek koperku ? 2 ząbki czosnku, sól ? 1 łyżeczka cukru pudru ? garść orzechów włoskich Wykonanie: ? Obrane ogórki zetrzeć na tarce z dużymi otworami, posolić, odstawić do lodówki na 30 minut. ? Koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. ? Zimną maślankę roztrzepać z przyprawami, dodać odciśnięte ogórki

To co kocham
Ogórki faszerowane jajkiem 27

Składniki na 2 porcje: ? 4 średnie ogórki (do 15 cm) ? 4 jajka ugotowane ? 2 łyżki majonezu ? 1 łyżeczka musztardy chrzanowej ? kilka rzodkiewek ? szczypiorek, sól Wykonanie: ? Ogórki cienko obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki ze środka. ? Ugotowane jajka zetrzeć na tarce, dodać majonez, musztardę, sól. Wymieszać. ? Nakładać do wydrążonych połówek ogórków. ? Udekorować plasterkami rzodkiewki, posypać szczypiorkiem

To co kocham
Ogórkowa z kaszą jaglaną 30

zupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki: ? 2  marchewki ? 2 małe pietruszki ? 2 łodygi selera naciowego ? 1 duża cebula ? 5 średnich ziemniaków ? 6 ogórków kiszonych ? 5 łyżek oliwy ? 2 łyżki masła ? pęczek natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 4 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ? 1/2 szklanki kaszy jaglanej ? 1/2 szklanki śmietanki(...)Wykonanie: ? Ogórki zetrzeć na tarce, odlać sok i przesmażyć na maśle. Podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 15 minut. ? W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. ? Marchew i pietruszkę pokroić w ćwierćplasterki, seler naciowy w plasterki i podsmażyć wszystko z cebulą. ? Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 10 minut

To co kocham
Szynka parmeńska z ogórkiem 37

drzwi. Ocywiście można użyć każdej innej szynki, ale z tą smakuje najlepiej. Koreczki ogórkowe pięknie prezentują się na talerzu, aż szkoda jeść. To jest moja wersja szynki z melonem. Ogórek smakuje podobnie, ale w sumie smak przekąski jest inny, bardziej wytrawny niż ze słodkim melonem. Składniki: ? 2 długie ogórki szklarniowe ? ok. 20 plasterków szynki parmeńskiej Wykonanie: ? Ogórek obrać(...)skórki, pociąć na 2 cm kawałki. W każdym kawałku ogórka wydrążyć miseczkę. ? Plaster szynki złożyć wzdłuż na pół i zwinąć w różyczkę, po czym włożyć do ogórka. Udekorować zieleniną, u mnie roszponka

To co kocham
Śledzie po francusku 198

matias mleko do namoczenia śledzi (jeśli są zbyt słone) 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 cebula 2-3 kiszone ogórki 3 jajka sól, pieprz Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Następnie odcedzamy je i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy(...)oddzielamy białka od żółtek. Białka trzemy na dużych oczkach tarki, a żółtka na drobnych. Cebulę drobno siekamy. Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki. Majonez mieszamy ze śmietaną i żółtkami (część żółtka można odłożyć do dekoracji). Następnie dodajemy musztardę, ogórki, cebulę i białka. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (ewentualnie szczyptą cukru). Na półmisek wykładamy część przygotowanego sosu

Smaki Na Talerzu
Tortilla z miodowymi udkami, serem i warzywami 56

sosie sojowo-miodowym i uważam, że doskonale ono tutaj pasuje. Do tortilli dołożyłam też ulubione dodatki – dwa rodzaje sałat (rzymską i roszponkę), czerwoną cebulę, paprykę oraz ogórka konserwowego. Polecam. 1 op. tortilli około 500 g udek bez skóry i kości usmażonych w miodzie i sosie sojowym 1 sałata rzymska 2 garście roszponki 1 czerwona papryka 3 większe ogórki(...)pieprz Majonez łączymy z ketchupem (np 3 łyżki + 3 łyżki), doprawiamy granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Sałatę rzymską siekamy na mniejsze części. Paprykę kroimy na paseczki. Ogórki kroimy wzdłuż na plasterki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Ser cheddar kroimy na mniejsze kawałki (jeden plasterek na 3 części). Tortillę podgrzewamy krótko na suchej patelni. Wykładamy na nią

Smaki Na Talerzu
Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie 157

wasze kubki smakowe. Składniki na rybę po hiszpańsku w słodkiej zalewie: 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (dałam mirunę) średniej wielkości czerwona papryka cebula (może być czerwona) 5 ogórków konserwowych średniej wielkości marchew   Panierka do ryby: sok z połówki cytryny 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz   Zalewa: 6 łyżek oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody(...)warstwą (około 1 cm) oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w piórka, marchew i paprykę w paski. Ogórki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy najpierw cebulę. Smażymy przez chwilę, następnie dokładamy marchew. Po kolejnych 3-4 minutach dokładamy paprykę. Warzywa smażymy do miękkości

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie w majonezie z czerwoną cebulą 123

matias z oleju (miałam marki Lisner) 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1/2 pęczka koperku majeranek 2 czerwone cebule 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 ogórki konserwowe cukier puder sól, pieprz Koperek drobno siekamy. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę. W garnuszku łączymy majonez ze śmietaną. Dodajemy posiekany koperek oraz ogórki. Doprawiamy solą

Smaki Na Talerzu
Ryba w sosie jogurtowym – pyszna przekąska na zimno 108

ulubionej ryby (np. dorsza) 2 jajka mąka pszenna bułka tarta sok z połowy cytryny sól, pieprz   Sos jogurtowy: 250 g gęstego jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżeczka musztardy 2 ogórki konserwowe 4 jajka mała cebula mały pęczek szczypioru sól, pieprz   Przygotowanie Filety rybne oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy przynajmniej na 15 minut, a najlepiej(...)ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, czyli przez około 6-7 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również ogórki i cebulę. Szczypior drobno siekamy. Do miski przekładamy jogurt, musztardę, majonez i mieszamy. Dodajemy jajka, ogórki, cebulę, połowę szczypioru i przyprawy. Mieszamy jeszcze raz. Na płaskim dużym półmisku (albo

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka ryżowa z ogórkiem 58

Przepis na szybką sałatkę. Sałatka ryżowa ze świeżym ogórkiem i paluszkami krabowymi. Idealna sałatka na drugie śniadanie lub jako obiad do pracy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka ryżowa z ogórkiem Składniki 200 g ryżu 12 szt. paluszków krabowych 1 puszka kukurydzy 1 duży ogórek szklarniowy 1/2 czerwonej cebuli sól, pieprz(...)smaku 2 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu Instrukcje Ryż gotujemy do miękkości. Studzimy. Paluszki kroimy w kostkę. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy majonez i jogurt. Całość mieszamy. Sałatka ryżowa z ogórkiem to co lubie gotuje i polecam

To co lubię - gotuję i polecam
Wiejska sałatka ziemniaczana z kiełbasą – prosta i tania 121

większość z nas je na co dzień. Jak przygotować wiejską sałatkę ziemniaczaną z kiełbasą? Najpierw gotujemy jajka, ziemniaki i marchew. Składniki studzimy, obieramy i kroimy w kostkę razem z ogórkami i kiełbasą. Następnie wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i mieszamy. Przygotowanie nie jest trudne, należy się jedynie uzbroić w odrobinę cierpliwości, aby pokroić wszystkie składniki(...)serial bądź słucham muzyki i czas płynie błyskawicznie.   Składniki na wiejską sałatkę ziemniaczaną z kiełbasą: 300 g kiełbasy typu zwyczajna 1 kg ziemniaków 2 marchewki (400 g) 5 ogórków kiszonych 4 jajka puszka groszku konserwowego 3 łyżki majonezu łyżeczka ostrej musztardy około pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu   Przygotowanie Marchew i ziemniaki myjemy i przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Lekka surówka z cukinii idealna na lato 42

czyli teściowej. Na końcu czeka na Was także kilka innych propozycji. Serdecznie zapraszam do przepisu. Surówka z cukinii to idealny dodatek do letnich obiadów Składniki: 1 cukinia, 2 małe ogórki, mała cebulka, świeże zioła: tymianek, natka pietruszki, szczypiorek, listki selera (łącznie około 1 łyżka), łyżeczka musztardy francuskiej, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka jogurtu greckiego, łyżeczka oliwy z oliwek. Sposób(...)przygotowania Najpierw cukinię oraz ogórki ścieramy na plasterki bokiem tarki, a mała cebulkę kroimy w cienkie talarki. Następnie cukinię solimy i odstawiamy na 10 minut. Później odlewamy nadmiar soku, dodajemy ogórki, cebulkę oraz świeże, posiekane zioła. Następnie doprawiamy surówkę pieprzem, musztardą, jogurtem i oliwą z oliwek. Całość mieszamy i gotowe! Smacznego! Surówka będzie wspaniale pasować np. do rybki

Natka Pietruszki
Kociołek węgierski z pulpetami 748

Kulki z mięsa mielonego z warzywami - kolorową papryką, pomidorami, cebulą, cukinią, pieczarkami, ogórkami, w lekko słodko - pikantnym sosie. Duża porcja! Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego, 2 papryki czerwone, 2 papryki żółte, średnia cukinia, 2 duże cebule, 250g pieczarek, 10 ogórków konserwowych tzw. korniszonów, pomidory w puszce, 3/4 szklanki ketchupu łagodnego (u mnie z pomidorów malinowych), 2 łyżeczki przecieru(...)mielony), dusimy przez kolejne 10 minut - po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, ketchup - mieszamy. Wrzucamy klopsiki mielone oraz pokrojone w plastry ogórki konserwowe. Przykrywamy, zmniejszamy ognień, zostawiamy na 5 - 6 minut, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania