Raita to dip, który w kuchni indyjskiej tradycyjnie przygotowuje się z jogurtu greckiego, świeżego ogórka i przypraw. Smaku i aromatu dodaje przede wszystkim kolendra, a także kminek i pieprz - czarny lub cayenne. Na pierwszy rzut oka przypomina trochę greckie tzatziki. Raitę można przygotować na wiele sposobów, np. z owocami lub warzywami strączkowymi. Możemy spotkać raitę z ananasem, burakiem, dynią(...)mango, marchewką czy szpinakiem. Najpopularniejsza jest jednak podstawowa wersja z ogórkiem. Raita w Indiach jest traktowana jako doskonała przekąska w sam raz na upały. W wersji schłodzonej nie tylko orzeźwia, ale też syci. Bardzo istotna jest temperatura podania - dip nie powinien być ciepły, ale też nie może być za zimny. Raita doskonałe sprawdzi się jako dodatek do pieczywa (np. indyjskiego
Z notatnika dietetykagęsta konsystencja i delikatny, mało słodki smak sprawiają, że jest doskonałym wyborem dla tych, którzy preferują subtelne połączenia owocowo-warzywne. Następnie przeniesiemy się do świata świeżości z koktajlem z ogórka, jabłka i szpinaku, który jest nie tylko orzeźwiający, ale również bogaty w cenne składniki odżywcze. Trzeci koktajl , oparty na ananasie, bananie i grejpfrucie, łączy słodko-gorzki smak z intensywnym orzeźwieniem(...)nektarynka 1/3 marchewki (około 50 g) 250 ml wody 10 g migdałów Pomarańczę obierz. Nektarynkę i marchewkę umyj. Wszystkie składniki zblenduj – najlepiej w blenderze kielichowym. 2. Koktajl z ogórka, jabłka i szpinaku Ten koktajl to prawdziwa dawka świeżości i zdrowia. O jego orzeźwiającym charakterze świadczy lekka, wodnista, ale intensywna konsystencja, przypominająca smak arbuza. Koktajl jest lekki i łatwo się
Via Gustojuż wygląda przepięknie! Jednak sercem tych delikatnych zawiniątek jest pikantna sałatka z tuńczyka, która gnieździ się w spring rollsach między wiosennymi warzywami, które nadają całości świeżej chrupkości :) Cukinia, ogórek, rzodkiewka i kilka świeżych liści szpinaku pysznie komponują się z sałatką, bratkami i lekkim dresingiem sojowym, który wprowadza lekko azjatycki twist. Proste, pyszne i lekkie danie pełne świeżości i wiosny(...)tuńczyka 2 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki sosu sriracha (lub więcej) 1/2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku Do tego: papier ryżowy duży talerz z wodą mała cukinia ogórki gruntowe rzodkiewki świeży szpinak kwiaty bratka Sos: 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1/3 łyżeczki cukru biały sezam Sposób przyrządzenia: 1. Tuńczyka z puszki odsącz
Kuchnia w Słońcu Skąpanapaprykę, czarne oliwki, posiekaną i grillowaną cukinię. Zapraszam na sprawdzony przepis na sałatkę wiosenną, idealną do potraw z grilla i obiadu. Sałatka wiosenna SKŁADNIKI: 2 mini sałaty rzymskie 2 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek ½ żółtej papryki ½ średniej czerwonej cebuli 12 pomidorków koktajlowych 1 kulka mozzarelli – 100 g Składniki na sos winegret: 4 pełne łyżki oliwy 2 łyżki soku(...)prażone pestki słonecznika lub dyni. PRZYGOTOWANIE: Dwie mini sałaty myję, osuszam na papierowym ręczniku i kroję na nieduże kawałki. Sałaty możesz pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Warzywa myję. Ogórki obieram (nie jest to konieczne) i kroję w niezbyt cienkie talarki. Ogórki dodatkowo można przekroić wzdłuż na pół i posiekać. Z rzodkiewek odkrawam końcówki. Każdą rzodkiewkę kroję
Zasmakuj Kuchnikiedy mamy pod dostatkiem nowalijek, jak dodatek do obiadu w towarzystwie np. kotleta schabowego. Składniki na szybką sałatkę na grilla: opakowanie (100 g) ulubionego mixu sałat pomidor malinowy 2 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju lub oliwy bazylia, oregano, sól, pieprz Przygotowanie Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidora kroimy w kostkę, ogórki w półplasterki(...)Sosem polewamy warzywa. Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu. Szybka sałatka na grilla – przepis na dodatek do potraw z rusztu Zobacz inne przepisy na sałatki na grilla: Sałatka z ogórkiem i jajkiem – na grilla i nie tylko Sałatka z mozzarellą i sałatą lodową – sałatka na grilla w 10 minut Szybka sałatka z ogórkiem i serem feta (na grilla) Najlepsza sałatka
e-PrzepisyKulinarneJuż czas pomyśleć o wedrowce, a nie chorować ! Pyszna sałatka z ciecierzycą i kiszonym ogórkiem. Przepis szczególnie przydatny dla osób, które tak jak ja, leżą 3 tydzien z przeziębieniem. Szybka i prosta sałatka ze składników, które nie wymagają wychodzenia z domu. Chociaż zakładam, że masz jakaś dobrą duszę, która zaopatrzy Cię w świeże warzywa i cytrusy. A jaki jest(...)Jeśli nie lubisz kiszonych ogorków, zamień je na świeże. A główny składnik ciecierzycę można ugotować samemu, lub użyć gotowej ciecierzycy ze słoiczka. Przepis na sałatkę z ciecierzycą i ogórkiem: Składniki : ok. 125 ml ciecierzycy ze słoiczka lub ugotowanej samemu 1 czerwona cebula 1- 2 EL łyżeczki oleju szczypta curry 1 papryka 2 ogórki kiszone 1 gotowana
dolcevitainmykitchenSkładniki: ? 1 litr maślanki ? 1 szklanka gęstej śmietany ? 1/2 kg ogórków zielonych ? mały pęczek koperku ? 2 ząbki czosnku, sól ? 1 łyżeczka cukru pudru ? garść orzechów włoskich Wykonanie: ? Obrane ogórki zetrzeć na tarce z dużymi otworami, posolić, odstawić do lodówki na 30 minut. ? Koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. ? Zimną maślankę roztrzepać z przyprawami, dodać odciśnięte ogórki
To co kochamSkładniki na 2 porcje: ? 4 średnie ogórki (do 15 cm) ? 4 jajka ugotowane ? 2 łyżki majonezu ? 1 łyżeczka musztardy chrzanowej ? kilka rzodkiewek ? szczypiorek, sól Wykonanie: ? Ogórki cienko obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki ze środka. ? Ugotowane jajka zetrzeć na tarce, dodać majonez, musztardę, sól. Wymieszać. ? Nakładać do wydrążonych połówek ogórków. ? Udekorować plasterkami rzodkiewki, posypać szczypiorkiem
To co kochamzupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki: ? 2 marchewki ? 2 małe pietruszki ? 2 łodygi selera naciowego ? 1 duża cebula ? 5 średnich ziemniaków ? 6 ogórków kiszonych ? 5 łyżek oliwy ? 2 łyżki masła ? pęczek natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 4 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ? 1/2 szklanki kaszy jaglanej ? 1/2 szklanki śmietanki(...)Wykonanie: ? Ogórki zetrzeć na tarce, odlać sok i przesmażyć na maśle. Podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 15 minut. ? W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. ? Marchew i pietruszkę pokroić w ćwierćplasterki, seler naciowy w plasterki i podsmażyć wszystko z cebulą. ? Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 10 minut
To co kochamdrzwi. Ocywiście można użyć każdej innej szynki, ale z tą smakuje najlepiej. Koreczki ogórkowe pięknie prezentują się na talerzu, aż szkoda jeść. To jest moja wersja szynki z melonem. Ogórek smakuje podobnie, ale w sumie smak przekąski jest inny, bardziej wytrawny niż ze słodkim melonem. Składniki: ? 2 długie ogórki szklarniowe ? ok. 20 plasterków szynki parmeńskiej Wykonanie: ? Ogórek obrać(...)skórki, pociąć na 2 cm kawałki. W każdym kawałku ogórka wydrążyć miseczkę. ? Plaster szynki złożyć wzdłuż na pół i zwinąć w różyczkę, po czym włożyć do ogórka. Udekorować zieleniną, u mnie roszponka
To co kochammatias mleko do namoczenia śledzi (jeśli są zbyt słone) 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 cebula 2-3 kiszone ogórki 3 jajka sól, pieprz Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Następnie odcedzamy je i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy(...)oddzielamy białka od żółtek. Białka trzemy na dużych oczkach tarki, a żółtka na drobnych. Cebulę drobno siekamy. Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki. Majonez mieszamy ze śmietaną i żółtkami (część żółtka można odłożyć do dekoracji). Następnie dodajemy musztardę, ogórki, cebulę i białka. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (ewentualnie szczyptą cukru). Na półmisek wykładamy część przygotowanego sosu
Smaki Na Talerzusosie sojowo-miodowym i uważam, że doskonale ono tutaj pasuje. Do tortilli dołożyłam też ulubione dodatki – dwa rodzaje sałat (rzymską i roszponkę), czerwoną cebulę, paprykę oraz ogórka konserwowego. Polecam. 1 op. tortilli około 500 g udek bez skóry i kości usmażonych w miodzie i sosie sojowym 1 sałata rzymska 2 garście roszponki 1 czerwona papryka 3 większe ogórki(...)pieprz Majonez łączymy z ketchupem (np 3 łyżki + 3 łyżki), doprawiamy granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Sałatę rzymską siekamy na mniejsze części. Paprykę kroimy na paseczki. Ogórki kroimy wzdłuż na plasterki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Ser cheddar kroimy na mniejsze kawałki (jeden plasterek na 3 części). Tortillę podgrzewamy krótko na suchej patelni. Wykładamy na nią
Smaki Na Talerzuwasze kubki smakowe. Składniki na rybę po hiszpańsku w słodkiej zalewie: 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (dałam mirunę) średniej wielkości czerwona papryka cebula (może być czerwona) 5 ogórków konserwowych średniej wielkości marchew Panierka do ryby: sok z połówki cytryny 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz Zalewa: 6 łyżek oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody(...)warstwą (około 1 cm) oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w piórka, marchew i paprykę w paski. Ogórki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy najpierw cebulę. Smażymy przez chwilę, następnie dokładamy marchew. Po kolejnych 3-4 minutach dokładamy paprykę. Warzywa smażymy do miękkości
e-PrzepisyKulinarnematias z oleju (miałam marki Lisner) 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1/2 pęczka koperku majeranek 2 czerwone cebule 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 ogórki konserwowe cukier puder sól, pieprz Koperek drobno siekamy. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę. W garnuszku łączymy majonez ze śmietaną. Dodajemy posiekany koperek oraz ogórki. Doprawiamy solą
Smaki Na Talerzu