mojej mamy. Dlaczego warszawskie? Nie wiem, niestety nie ma notatki na temat pochodzenia tego przepisu, ale to nie ważne, ważne, że smaczne. Polecam! Ogórki warszawskie - 6 kg ogórków średniej wielkości -przyprawy na słoik: natka pietruszki, listki selera, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,1/2 łyżeczki nasion gorczycy, duży ząbek czosnku, średniej grubości krążek cebuli, kawałek marchwi, mała(...)wody -3 szklanki octu -1 szklanka cukru -3 łyżki soli Zalewę zagotowujemy, dobrze mieszamy, żeby składniki się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Do słoików wkładamy przyprawy, układamy ściśle ogórki, zalewamy zimną zalewą. Słoje zakręcamy, układamy w szerokim garnku do pasteryzacji. Uwaga: słoje muszą się tylko zagotować i natychmiast wyciągamy do wystygnięcia. Nie mogą się gotować dłużej, ponieważ będą miękkie
Kulinarne przemysleniateż od razu mieszam z warzywami. Kuskus łączyłam już z papryką oraz cukinią a teraz polecam orzeźwiającą wersję ze świeżym ogórkiem i koperkiem. składniki: 1 szklanka kuskusu 4 średnie ogórki gruntowe mały pęczek koperku olej słonecznikowy* Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu, ja zalewam wodą z odrobinką soli lub jak mam to bulionem. Odstawić(...)napęczniał. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Koperek drobno posiekać. Gdy kuskus będzie gotowy wymieszać go widelcem. Dodać pokrojone ogórki oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Skropić olejem i jeszcze raz wymieszać. *Jeśli będzie nam pasować do obiadu to możemy kuskus skropić jakimś innym olejem o bardziej wyrazistym smaku np. sezamowym lub lnianym
Monia miesza i gotujeMoje ulubione ogórki. Smakują wspaniale każdej porze roku. Przygotowane według receptury mojej mamy. Składniki 1 kg ogórków ok. 4 szkl wody 20- 30 g soli do przetworów koper nasienny czosnek chrzan gorczyca 1. Jędrne i niezbyt duże ogórki dokładnie myjemy i … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywszyscy. Przepisów na ich przygotowanie jest tyle ile osób je przygotowujących. Ja lubię je z dodatkiem przypraw, które nadają im charakter. Zapraszam na moje ogóry ;) Składniki: dowolna ilość ogórków gruntowych gałązki kopru (po jednej sztuce do słoika) chrzan gorczyca ziele angielskie liście laurowe pieprz czarny ziarnisty lubczyk kminek(...)zalewa: 2 l wody szklanka octu spirytusowego 2 łyżki soli 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Słoiki myjemy i wyparzamy przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C. Ogórki myjemy. Do słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, 5-6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, łyżeczkę suszonego lubczyku i szczyptę kminku (całego). Uzupełniamy słoiki ogórkami
Pyry na GazZapraszam na kolejne zestawienie. Jaka była ostatnia środa? Jednym słowem napisze "ogórkowa". Ogórki kiszone w zupie, a świeże w mizerii i na drugie śniadanie do pochrupania. U nas wielka rewolucja, bo pakujemy się i niedługo wyjeżdżamy na wakacje! Nie mogę się doczekać, strasznie potrzebuję zmiany otoczenia. Tak więc Ty łap inspiracje, a ja lecę upychać walizki. Już niedługo(...)Owsianka gotowana na wodzie. Po ugotowaniu dorzuciłam siemię lniane, nasiona chia, odrobinę jogurtu naturalnego i śliwki. II Śniadanie 10:00 Ogórek zielony. Zupa 13:00 Ogórkowa. Zupa (jak 99% u mnie) ugotowana na wywarze warzywnym. Swojskie ogórki kiszone, mnóstwo warzyw i troszkę jogurtu naturalnego. Pycha! II Danie 16:00 Ziemniaki, mięso z indyka w sosie własnym i mizeria (ogórki
lady-och-mistrzyni.blogspot.combardzo dużo ogórków, w tym roku pogoda również sprzyja zbiorom. Prócz standardowych hitów ogórkowych, czyli kiszonych i tych z curry, w tym roku postanowiliśmy wzbogacić swoją piwnicę o ogórki kanapkowe. Powstały tydzień temu, a połowa zawartości słoików pozostała wspomnieniem. Polecam od razu przygotować z podwójnej, a nawet potrójnej porcji. U nas będzie do nich niejedno podejście. Skorzystałam(...)przepisu Margarytki. Składniki /ok. 6 Czytaj dalej... Artykuł Ogórki kanapkowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuOgórki konserwowe czyli ogórki pasteryzowane o słodko-kwaśnym smaku z dodatkiem octu. W przeciwieństwie do kwaśnych ogórków kiszonych (które mają Czytaj więcej
Przepisy Kulinarneskładniki: 2 świeże ogórki gruntowe ok. 50 g świeżych liści jarmużu sok z 1/2 cytryny 100 ml wody miód do smaku wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera lub w misie thermomixa. Jarmuż myjemy, usuwamy twarde nerwy. Przelewamy gorącą wodą a następnie zimną. Odciskamy z wody i dodajemy do ogórków. Wlewamy
Domowy Smak Jedzeniaostry ketchup - ja wykorzystałam ostry ketchup firmy Jamar 1 czubata łyżka czarnego ziarnistego pieprzu 1/2 koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% Wykonanie: Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na łódki i pozbywamy się nasion. Kroimy na mniejsze kawałki. Całość solimy i odstawiamy na około 3 godziny. Do słoików wkładamy na dnie cebulę pokrojoną(...)plastry i dajemy szczyptę gorczycy. Słoiki wypełniamy odsączonymi z wody ogórkami. Wszystkie składniki podane na zalewę umieszczamy w garnku i zagotowujemy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gotową i gorącą zalewą, zalewamy nasze słoiki ( zalewa będzie gęsta). Pasteryzujemy przez 10 minut. Do przepisu wykorzystałam ketchup pikantny firmy Jamar, który miałam okazję testować i wykorzystać do przepisu. Ketchup
W Moim Magicznym DomuOgórki potrafią być “freaky”, oj potrafią.. Śliskie i zielone, mają w sobie pełno płynów – to pewnie dlatego tak im wesoło i czasem wyślizgują się z rąk przy próbach kulinarnej(...)obróbki. Dzisiaj moje ogórasy-freakasy zaprezentują się Wam w roli miseczek, w których eksponują wyraziste w smaku nadzienie. Kto przyłoży ucha, usłyszy też, jak podśpiewują: No […] Artykuł Zwariowane ogórki z rybką pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaSkładniki: 3 kg ogórków marynata 5 szklanki wody 2 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki kurkumy 15 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć, pokroić w wzdłuż na plastry. Następnie poukładać dosyć ciasno w wyparzonych słoikach. Wszystkie składniki na marynatę zagotować. Gorąca zalewą zalać ogórki, zakręcić. Pasteryzować 5-7 minut
magiczna kuchnia Kasipostanowiłam przyrządzić bardzo smaczną surówkę z dodatkiem marchewki i ogórków małosolnych. Polecam ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Składniki: 1 kalarepka 2 młode marchewki 2 ogórki małosolne pół pęczka kopru 2-3 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Sposób przygotowania: Kalarepkę i marchewki obieramy, razem z ogórkami małosolnymi ścieramy na tarce o grubych oczkach
Bajeczna KuchniaPropozycja na pyszny i prosty w przygotowaniu chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem. Tak przygotowany chłodnik idealnie nadaje się do podania podczas upałów, jest orzeźwiający i chłodzący oraz lekko strawny. Polecam wypróbować przepis jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego chłodnika. Do przygotowania chłodnika będziemy potrzebować : 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe (około 150 g) 1 ząbek czosnku 2 łyżki usiekanego(...)schłodzonego kefiru do smaku sól, pieprz chłodnik możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo czas przygotowania około 15 minut Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem Przygotowanie: Ogórki obrane ze skórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieram na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobniutko kroję. Wypłukany szczypiorek oraz natkę pietruszki drobno siekam
Uwaga Babcia Gotujespożyć na kolację. Sałatka, która nie tylko zachwyca wyglądem ale również smakiem. Ma w sobie solidną porcję białka, dzięki delikatnej, bo przygotowanej na parze czerwonej fasoli, odświeżający dodatek zimnego ogórka i zaostrzające smak dodatki w postaci sardynek z Morza Śródziemnomorskiego i papryczek piri piri. Całość delikatnie zwieńczona wysokojakościową oliwą z oliwek. Sałatka nie jest trudna do wykonania, każdy(...)polecam, bo ja zakochałam się w tym smaku. SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ NA PARZE I SARDYNKAMI Z MORZA ŚRÓDZIEMNOMORSKIEGO - 1 puszka fasoli czerwonej gotowanej na parze Bonduelle - 2 ogórki zielone dobrze schłodzone - papryczki piri piri - natka pietruszki - słodka gruszka - 1 opakowanie sardynek (wybierz te łowione w morzu śródziemnomorskim) - 1/2 cebuli czerwonej - oliwa z oliwek - sól morska WYKONANIE: - odcedź
SMYKWKUCHNIpieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Chłodnik z jarmużem Czas wykonania: 15 minut Składniki: 500 g jogurtu greckiego 500 ml kefiru 3 ząbki czosnku 400 g zielonych ogórków 2 łyżki octu winnego 100 g jarmużu 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól do smaku(...)Wykonanie: Jarmuż i ogórki myjemy. Ogórki kroimy w plastry, jarmuż na mniejsze części. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki, oprócz szczypiorku i jogurtu, umieszczamy w blenderze i bardzo dokładnie je blendujemy. Na koniec dodajemy jogurt, chłodnik mieszamy, przyprawiamy do smaku i wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodził. Podajemy posypany szczypiorkiem
Kulinarne przygody Gatity