ogórki - 26028 przepisów (strona:237/1736)

Pasta z makreli 161

jogurtu naturalnego (lub majonezem), jajek, - z dodatkiem świeżych i suszonych pomidorów z koprem, - z dodatkiem cebuli i twarogu (lub jogurtu naturalnego gęstego), - z dodatkiem cebuli, kremowego serka, szczypiorku, jajek, ogórków kiszonych lub konserwowych, - z dodatkiem twarogu, musztardy, majonezu, jajek, ogórków kiszonych. Pastę najczęściej blenduję bądź mieszam, ugniatam widelcem gdy chcę pastę w niewielkich kawałkach(...)talarkami chili, na ostro. Smak złagodnieje po dodaniu jajek i jogurtu, serka naturalnego, tofu, do woli. Do gotowej pasty można dodać pokrojoną drobniutko paprykę, świeżą lub marynowaną, podobnie z ogórkiem. Dodaję świeży koperek lub natkę pietruszki dla wzbogacenia smaku i aromatu, pięknie wtedy wygląda na kromce. Składniki: 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości 2 jajka ugotowane

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym 110

zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym / 1 porcja Składniki: 1 duży pomidor 1 garść zielonej fasolki szparagowej 4 łyżki posiekanej grubo natki z pietruszki 1/2 ogórka małosolnego, przepis na ogórki małosolne 2 szczypty czarnuszki 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Pomidora i fasolkę myjemy. Osuszamy. Pomidora kroimy na plastry i rozkładamy na talerzu. Z fasolki(...)zachować kolor i sprężystość fasolki szparagowej po blanszowaniu przekładamy warzywo do wody z lodem, czyli hartujemy. Fasolkę odsączamy i kroimy na pół. Rozkładamy na środku talerza z pomidorem. Ogórka małosolnego kroimy w kostkę i układamy na fasolce. Posypujemy natką z pietruszki i czarnuszką. Skrapiamy oliwą z oliwek. Oprószamy solą. Blanszowanie czyli wrzucenie warzyw do gotującej się wody na 3 minuty

Moja smaczna kuchnia
Chłodnik z miętą. 166

pora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny. Najważniejszym elementem jest użycie do tego dania dobrych, słodkich ogórków oraz dojrzałego awokado.  Jeśli uda się(...)takie trafić to sukces mamy gwarantowany :) Niewątpliwym atutem tego rodzaju potraw jest czas ich przygotowania. A ten jest krótki! Cóż tu więcej pisać, po prostu spróbujcie :) Składniki: 4 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewek (ok. 8 szt.) 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. kefiru 1 szkl. jogurtu naturalnego garść listków mięty sól pieprz Wykonanie: Ogórki

zadanie-gotowanie
Chłodnik z miętą. 166

pora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny. Najważniejszym elementem jest użycie do tego dania dobrych, słodkich ogórków oraz dojrzałego awokado.  Jeśli uda się(...)takie trafić to sukces mamy gwarantowany :) Niewątpliwym atutem tego rodzaju potraw jest czas ich przygotowania. A ten jest krótki! Cóż tu więcej pisać, po prostu spróbujcie :) Składniki: 4 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewek (ok. 8 szt.) 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. kefiru 1 szkl. jogurtu naturalnego garść listków mięty sól pieprz Wykonanie: Ogórki

zadanie-gotowanie
Ogórki kiszone 193

ogórki w prawie każdej postaci, więc może warto odświeżyć bloga i coś napisać :) Składniki: ząbki czosnku chrzan dojrzały koper opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki średnie ogórki słoiki (u mnie litrowe) zalewa - na litr wody 5 dkg soli  Wykonanie: Na dno słoików włożyć po kawałku chrzanu, ząbku czosnku. Włożyć gałązkę kopru. Powciskać ogórki - mniejsze

W kuchni bez szafek
Chłodnik pod pierzynką z nasion Chia 144

się on jeszcze bardziej zdrowy i oryginalny. 150 ml koncentratu barszczu Krakus 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 1 pęczek botwinki 1 średniej długości ogórek 3-4 ogórki małosolne 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 400 ml zsiadłego mleka 250 ml gęstego jogurtu 2 łyżki nasion Chia sól, pieprz   Nasiona Chia wymieszać z jogurtem(...)drobne kawałki, wrzucić do wrzącego  rosołu i gotować przez około 3-4 minuty - botwinka powinna być lekko chrupiąca, nie można jej rozgotować. Całość pozostawić do wystudzenia.   Ogórki i  rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek pokroić.   Do schłodzonej botwinki dodać zsiadłe mleko, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koncentrat barszczu. Dokładnie wymieszać, przyprawić

Jadło i czytadło
SAŁATKA SZWEDZKA ZA ZIMĘ 1351

wystudzenia.Ogórki dokładnie szorujemy,odcinamy końcówki i kroimy na plasterki-tylko nie za cienkie bo później robią się ciapowate.W 2 litrach wody rozpuszczamy sól i taką wodą zalewamy pokrojone ogórki tak aby całe były przykryte i odstawiamy na 3-4 godziny,w między czasie mieszamy parę razy. Po tym czasie odsączamy ogóreczki na durszlaku lub na sitku.Czas na nasze(...)słoiczki :).Na dno każdego z nich kładziemy po 4 plasterki marchewki,parę ziarenek ziela angielskiego i pieprzu i po pół łyżeczki gorczycy,następnie wkładamy nasze ogórki.Wkładamy je luźno nie dociskamy i wlewamy do słoików naszą zalewę.Słoiczki dobrze zakręcamy.Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę,następnie słoiki ,nalewamy wody tak mniej więcej do 3/4 wysokości słoika i pasteryzujemy

Mała w garnku miesza
Tortille z grillowanym kurczakiem w sosie czosnkowo-musztardowym 160

paski, przełożyć do miski, polać olejem rzepakowym i doprawić solą i pieprzem. Warzywa i sałatę umyć. Pomidorki przekroić na pół, z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski, ogórki konserwowe wyciągnąć z zalewy i przekroić każdy na 4 części. Z sałaty rzymskiej odciąć końcówkę, tak aby zostały nam liście. Jogurt naturalny przelać do miski, dodać obrane i przeciśnięte(...)Tortille zwilżyć mokrym pędzelkiem, po czym ułożyć na gorącej patelni i przypiec krótko z obu stron. Każdą tortillę posmarować najpierw sosem, następnie ułożyć liście sałaty, na to mięso, paprykę, ogórki i pomidorki, po czym polać sosem. Tortille zawinąć i u podstawy owinąć folią aluminiową podwijając ją również pod spód (dzięki temu tortille nie tylko nam się nie rozpadną

Passions hobbies life
Chłodnik z ogórkami, rzodkiewkami i ziarnami słonecznika 164

średnich ogórków gruntowych; 5 średnich rzodkiewek; Pęczek szczypiorku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - po jednym na każdy talerz; 2 czubate łyżki ziaren słonecznika. Sposób przygotowania: Ogórki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę. Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Słonecznik uprażyć na złoty kolor, na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej(...)wlać maślankę oraz śmietanę i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby dobrze się połączyły. Wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Do miski z maślanką i śmietaną wrzucić pokrojone ogórki, rzodkiewki oraz szczypiorek. Wymieszać. Chłodnik przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około1 godzinę, aby smaki dobrze się połączyły. Chłodnik podawać schłodzony

Gospodyni Miejska
Big Mac - wersja domowa ! 185

majonezu 1 łyżeczka musztardy  odrobina octu winnego 1 łyżka maggi lub sosu Worcester 1 ogórek korniszony pokrojony w drobną kosteczkę 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 1/2 łyżeczki cukru szczypta czosnku granulowanego szczypta słodkiej papryki sól pieprz DODATKOWO: 4 bułki hamburgerowe 2 - 3 ogórki korniszone pokrojone w plasterki 1 połowa cebuli pokrojona w drobną kostkę 4 plastry sera topionego(...)kotletów. SOS DO BIG MACA: W miseczce umieszczamy majonez, musztardę, ocet oraz maggi i mieszamy łyżeczką. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz ogórek korniszony, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i cukrem. Mieszamy. Dwa lub trzy ogórki korniszone kroimy w plasterki, a cebulę w kosteczkę. Sałatę myjemy. Jeśli liście są zbyt duże rwiemy na mniejsze kawałki. Bułki przekrajamy

Gotuj z Mąką
Ogórki małosolne 181

Przepis podstawowy na ogórki małosolne. W zależności od upodobań, można je jeść nawet już następnego dnia po przygotowaniu. Ja właśnie takie lubię najbardziej. Ogórki dokładnie umyć. Od ogórków odkroić końcówki

Bullio
Zielona sałatka z bobem i ogórkiem 186

Składniki: 300 g bobu 2 ogórki gruntowe lub 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 15-20 minut. Najlepiej pod koniec gotowania spróbować czy największe okazy są już wystarczająco miękkie. Po wystudzeniu bób oskubujemy ze skórek. Ogórki kroimy w średniej wielkości kostkę, łączymy z bobem(...)drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Artykuł Zielona sałatka z bobem i ogórkiem pochodzi z serwisu Taste and Cook

Taste and Cook
ZUPA KREM OGÓRKOWA 176

kostek dodać 3 ziemnaki średniej wielkości pokrojone w kostkę. Na patelni na oleju zeszklić 0,5 cebuli średniej wielkości pokrojonej w kostkę oraz 2 przecisnięte ząbki czosnku.  2 ogórki ok. 20 cm przeciąć na pół i wydrążyć pestki, pokroić w kostkę. Dołożyć na patelnie do zeszklonej cebulki. Przesmażyc razem ok. 5 min. Następnie zawartość z patelni dodać(...)wywaru z ugototowanymi ziemniakami. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. aż ogórki będą miękkie. Wymieszać 0,5 szklanki śmietany i 1 łyżeczkę mąki. Garnek zestawić z ognia i wlać śmietanę z mąką do wywaru. Dołożyć topiony serek ementaler i postawić garnek na ogień, mieszać do rozpuszcenia serka. Po rozpuszczeniu odstawić z ognia i zmiksowąć na krem. Dodoać soli

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Mizeria 150

robię raz tak raz tak, szczególnie latem wybieram jogurt, jest lekko, tak jak lubię. Ciekawostka i mamy dip grecki: do wersji na jogurcie wystarczy dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka i czosnek, przyprawić i powstaje aromatyczny sos do dań grillowych, smażonych lub pieczonych - tzatziki. Niektórzy robią mizerię w wersji wytrawnej - sól, pieprz, czasem kilka talarków chili (dla urozmaicenia(...)wersję też jadłam i jest bardzo smaczna, polecam każdą wariację, nawet z chili, na maślance lub kefirze, zawsze wychodzi świeżo i smacznie, zawsze znika ze stołu. Składniki: 2 zielone ogórki 4-5 łyżek jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: ogórki obieram, ścieram na skośnej tarce lub cienko kroję w plasterki, mieszam w misce

Zasmakuj Kuchni
Wyrazista w smaku sałatka z sosem musztardowo-chrzanowym 213

ciekawy sos, chrupkość rzodkiewki, kwaskowatość ogórków… nic tylko jeść. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na co dzień czy na przyjęciu. Składniki: 4 jajka klasy M 2 mniejsze ogórki kwaszone 3 duże rzodkiewki około 2 łyżek posiekanego drobnego szczypiorku szczypta pieprzu ziołowego sól do smaku 3 łyżki majonezu 2 łyżki sosu musztardowego o smaku chrzanowym Octim (polecam(...)również na grilla) Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Do miski z pokrojonymi jajkami dodajemy pokrojone w grubszą kostkę: ogórki kwaszone i rzodkiewki. Następnie dodajemy sos musztardowy o smaku chrzanowym, majonez, przyprawy i szczypiorek, całość mieszamy łyżką. Próbujemy, opcjonalnie doprawimy do smaku. Smacznego

Słodkie okruszki