kromką świeżego pieczywa. Do sałatki można również wykorzystać niewielką ilość ugotowanego ryżu (około 50-100 g) i posypać posiekaną natką pietruszki. 500 g szynki wieprzowej (np pieczonej polędwicy) kilka ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 6 jajek opcjonalnie – około 50-100 g ugotowanego ryżu Sos: mały koncentrat pomidorowy Pudliszki (90g) 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli(...)ostrą mieloną papryką oraz musztardę. Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do przestudzenia. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Szynkę, ogórki konserwowe oraz czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Majonez łączymy z przestudzonym sosem pomidorowym. Dodajemy do sałatki. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia
Smaki Na Talerzuzimnych mięs, wędlin, jajek czy kanapek. Najlepiej przygotować go co najmniej na kilka godzin przed podaniem, aby wszystkie smaki zdążyły się przegryźć. Składniki: 2 jajka 4-5 ogórków korniszonów lub kiszonych 40g grzybków z octu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany(...)gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, cukier *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno kroimy *** *** Grzyby odsączamy z zalewy i drobno siekamy *** *** Ogórki również drobno kroimy *** *** Jajka, ogórki oraz grzybki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę, sok z cytryny, majonez, musztardę oraz śmietanę (lub jogurt) *** *** Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
Blog z Apetytemfilmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną miskę): 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości 300 g twarogu 4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone 1 cebula kilka łyżek majonezu sól i pieprz Wykonanie: 1. Makrelę wędzoną pozbawioną skóry i ości rozdrabniamy widelcem. W międzyczasie wyciągamy jeszcze jakieś ości. 2. Dodajemy pokrojoną drobno(...)cebulę. 3. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. 4. Jajka ugotowane na twardo kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. 5. Twaróg przekładamy do osobnej miseczki i rozdrabniamy widelcem. 6. Następnie ten rozdrobniony twaróg przekładamy do miski. Mieszamy. 7. Dodajemy kilka łyżek majonezu i mieszamy. 8. Na końcu solimy, sypiemy pieprzem, sporo i mieszamy
Kawa z mlekiemDomowy smalec ze skraweczkami najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem oraz ogórkiem kiszonym. Kto nigdy nie próbował musi spróbować tego wyrobu nazywanego przez znawców tematu „dżemem ze świni”. Czas wykonania: 1 h (+12 h oczekiwania) Ilość porcji: około 750 g Składniki: 400 g podgardla 400 g słoniny(...)blacie przez kilka godzin do ostygnięcia, a później przełożyć na całą noc do lodówki. Smalczyk podawać na świeżo pieczonym chlebie z ogórkami kiszonymi. Mi najbardziej smakuje ten z prażoną cebulką Przepis krok po kroku: 1. Pokroić słoninę 2. Pokroić podgardle 3. Zmielić słoninę 4. Zmielić podgardle 5. Podsmażyć słoninę
KuchniaWeDwoje.plgroszku (400g) 6 jajek 1 pęczek rzodkiewki 250 g szynki pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 3-4 ogórki gruntowe małe lub 1/2 długiego ogórka szklarniowego majonez chrzan lub musztarda chrzanowa sól pieprz Wykonanie: Ogórki obieramy ze skórki. Kroimy w paseczki, posypujemy solą i zostawiamy w misce, aby puściły sok. Jajka gotujemy, kroimy w paseczki, podobnie jak szynkę(...)rzodkiewkę. Do miski wsypujemy odsączony groszek, pokrojoną szynkę, rzodkiewkę, jajka, odciśnięte z wody ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez, chrzan, posiekany szczypiorek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichceniepieczarkami, kukurydzą, serem i szynką Szybka do zrobienia sałatka, dzięki której sprzątniemy resztki z lodówki. Kuchnia Polish Składniki 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 200 g sera żółtego 5 ogórków kiszonych 0,5 pęczka szczypiorku 200 g szynki konserwowej 1 średnia cebula 5 pieczarek szczypta kwasku cytrynowego sól, pieprz do smaku majonez Wykonanie Zagotowujemy wodę z solą i odrobiną(...)kwasku cytrynowego, wrzucamy na wrzątek pieczarki i gotujemy ok 5 min. Kukurydzę i groszek odcedzamy, ogórki kroimy w kostkę i też odcedzamy. Pieczarki, ser żółty, szynkę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki wrzucamy do miski, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu w zależności od upodobania
Mieszam w Garnkuziemniak *wedle uznania możecie stworzyć swoją mieszankę przypraw lub użyć gotową przyprawę kebab-gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka do kebaba: kilka liści sałaty lodowej – ok. 180 g 4 ogórki kiszone lub konserwowe (ewentualnie świeże wedle uznania) 8 pomidorków koktajlowych 4 łyżki kukurydzy 12 czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 1 średnia papryka czerwona Sos do kebaba: 3 łyżki(...)łyżki majonezu, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Przygotować surówkę do kebaba: Sałatę lodową poszarpać na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na plasterki lub połówki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych
Kulinarne Przebojesię nie zsycha. Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży 1/3 szklanki ciepłej wody 1 szklanka wody z ogórków kiszonych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli czarny sezam (do posypania) Wykonanie: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około(...)misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól, wodę z kiszonych ogórków oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 80-90 min. Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem lub innymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenysię nie zsycha. Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży 1/3 szklanki ciepłej wody 1 szklanka wody z ogórków kiszonych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli czarny sezam (do posypania) Wykonanie: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około(...)misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól, wodę z kiszonych ogórków oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 80-90 min. Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem lub innymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenyrosołu, kolorowa papryka, pomidory z puszki, trochę pasty paprykowej, ziemniaki z wczorajszego obiadu, kiełbasa, ogórek kiszony, fasola z puszki i zamrożona natka pietruszki. Do przygotowania zupy można wykorzystać również kawałki kiełbasy, szynki, gotowanego lub pieczonego mięsa, czy boczku wędzonego, różne warzywa. Ja dodaję też kiszone ogórki i pastę paprykową z mojego przepisu, można ją zamienić na koncentrat pomidorowy(...)kiełbasa np. śląska czy zwyczajna 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 4 ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu czerwona fasola z puszki 1 łyżka oleju 2 szklanki rosołu 2 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa ze świeżego ogórka zawsze mnie w jakiś dziwny sposób fascynowała... Bo przecież w Polsce je się ogórkową classic, czyli z kiszonych ogórów: ze śmietaną, bez śmietany, z ryżem, z ziemniakami i z tym i z tym... Ale ze świeżych? Hmmm... Raz spróbowałam zupy ze świeżych ogórków w restauracji, ale nie smakowała mi - była mdła(...)mocno śmietanowa - jak podgrzana mizeria. 👎 Na jakiś czas odpuściłam temat i ze świeżego ogórka robiłam latem pyszny (!) chłodnik ( z awokado ). 🥑🥒🥑 👍👍👍 Czułam jednak potencjał w pomyśle ciepłej zupy świeżo-ogórkowej, dlatego postanowiłam ugotować ją na własnych warunkach. Dziś z litości nad ogórkiem, który za chwilę wymagałby utylizacji, zdecydowałam się poeksperymentować. I nieskromnie powiem, że miło się zaskoczyłam i choć może
Cytryna&Co.Wczoraj zrobiłam tzw. smalec z fasoli. Wiedziałam, że idealnie będzie pasować do niego ogórek kiszony (cóż za odkrycie). Plan był jeszcze taki, żeby dodać do tego czerwoną cebulę. A że na oliwę ostatnio mam chęć niebywałą... na salony wjechała salsa. Ge nial na! Składniki: 2 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka poszatkowanego koperku pół łyżeczki miodu sól(...)pieprz 1 łyżka oliwy extra virgin Ogórki i cebulę roimy w drobną kostkę. Miód mieszamy z oliwą i przyprawami. Do miski wrzucamy ogórki, sos i poszatkowany koperek. Wkładamy do lodówki
Kardamonovyprzygotowania kurczaka – czy gotowany, czy smażony, czy pieczony. Warunkiem jest jednak to, by był on pokrojony jak najdrobniej. 2 pojedyncze piersi kurczaka 1,5 szkl. makaronu orzo 6 ogórków konserwowych papryka konserwowa (najlepiej taka bez skórki) 1-2 ząbki czosnku pęczek koperku 1 op. makaronu conchiglioni 3 łyżki majonezu sól, pieprz przyprawa uniwersalna Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym(...)makarony gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji podanych na opakowaniu (gotujemy osobno). Odcedzamy. Muszle makaronowe rozkładamy na talerzu, lub desce, by nie posklejały się ze sobą. Paprykę konserwową oraz ogórki kroimy w kostkę. Wystudzone mięso kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym drobno koperkiem, solą oraz pieprzem. Makaron orzo, kurczaka, paprykę oraz ogórki
Smaki Na Talerzuwymyślanie obiadu przygotowuję wtedy takie jedno garnkowe danie, z ziemniakami, kiełbasą i ogórkiem. Pyszne i banalnie proste.Wystarczy do tego dobra surówka i obiad gotowy. Zapraszam do wypróbowani:) Składniki: około 7 ziemniaków 500 g kiełbasy śląskiej np: Duda 2 duże cebule 3 ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka fasoli białej sól, pieprz do smaku 1łyżka bazylii(...)papryki szczypta chili 1/2 szklanki oleju około 600 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki kroimy w pół plasterki.Kiełbasę kroimy w grubą kostkę. Obraną marchewkę w cienkie pół plasterki. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, kiełbasę i przyprawy, podsmażamy. Następnie
Sama słodycz i szczypta chilikielecki) Kapustę drobno szatkujemy. Zasypujemy ją niewielką ilością soli i mieszamy. Po czasie odciskamy nadmiar wody. Mięso kurczaka kroimy w kostkę (surowe doprawiamy i obsmażamy na rozgrzanej patelni). Ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w kostkę. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w kostkę, a żółtka(...)trzemy na drobnych oczkach tarki. Kurczaka, kapustę, białka jajek, osączoną z zalewy kukurydzę, pora, paprykę i ogórki mieszamy. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku pieprzem i niewielką ilością soli. Przekładamy do miski. Wierzch posypujemy żółtkami. Źródło
Smaki Na Talerzu