ogórki - 26028 przepisów (strona:222/1736)

Zapiekane warzywa w sosie pomidorowym 96

najwięcej. Coraz częściej goszczą na moim stole dania bez mięsa. Aby takie jedzenie nie było nudne trzeba je urozmaicać ziołami, zieleniną i przełamywać słodkość warzyw, np. poprzez dodanie ogórka kiszonego czy przecieru pomidorowego. I tak powstały warzywa zapiekane. Danie bardzo dobre, lekkostrawne i wyraziste. Polecam 😊  Składniki: -1 l gęstego przecieru pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki(...)cukinie (ok. 25 cm ) -2 duże marchewki -2-3 ogórki kiszone  -1 szklanka ugotowanego ryżu -1 duża kulka sera mozzarella   -2 duże  ząbki czosnku -1 łyżka ziół prowansalskich -1 łyżka pieprzu ziołowego -świeże gałązki tymianku -4 świeże lub suszone listki laurowe  -sól do smaku -olej rzepakowy  -zielenina do posypania

Kulinarne przemyslenia
Warstwowa sałatka z wędzonym kurczakiem i rzodkiewką 108

Smaczna i ciesząca oko. Idealna na różnego rodzaju uroczystości. 1/2 główki sałaty lodowej 1 mini sałata rzymska 100 g roszponki około 350 g wędzonego kurczaka 2 czerwone cebule 6 ogórków konserwowych 5 jajek 2 pęczki rzodkiewek 1 pęczek dymki 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu zioła prowansalskie (najlepiej takie z młynka) sól, pieprz Sałatę lodową oraz rzymską dzielimy(...)mniejsze kawałki. Mieszamy z umytą, osuszoną roszponką. Kurczaka (po usunięciu skórki) kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w dużą kostkę. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku. Na dnie dużej salaterki

Smaki Na Talerzu
Co jeść w kwietniu? Nowalijki wiosenne 61

relative; } #freshMailPopUp__close { cursor: pointer; position: absolute; right: 10px; top: 10px; width: 32px; height: 31px; background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png); } Nowalijki wiosenne: sałata rzeżucha koperek rzodkiewka szczypiorek zielona cebulka ogórek szpinak natka pietruszki ogórki pomidory młoda marchewka botwinka Które młode warzywa wybrać w kwietniu? W uprawach szklarniowych, chcąc przyspieszyć wzrost roślin, stosuje się różnego rodzaju nawozy. Producenci warzyw stosują(...)zdrowia. Najwięcej kumuluje się w korzeniach i bulwach. Dlatego dietetyk Agnieszka Piskała-Topczewska radzi, by w pierwszej kolejności sięgać po te nowalijki, które rosną nad powierzchnią ziemi (np. ogórki, szczypiorek, koperek, liście botwinki). Nie oznacza to jednak, że warzywa korzeniowe są zakazane – również warto po nie sięgać, jednak przy zakupie musimy zwrócić uwagę na ich wygląd i zapach

Wiszniówka
Domowy KEBAB, bułki do kebaba (po prostu pycha)+FILM 94

łyżek oleju -ok 1 kg mąki pszennej tortowej lub typ 550 *jajko do posmarowania DODATKI (według uznania) u mnie: -filet z kurczaka -przyprawa kebab-gyros -kapusta pekińska -pomidory -ogórek zielony -ogórki konserwowe -cebula -cebulka prażona -sos czosnkowy -ketchup BUŁKI Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy(...)trzecią. Bułki gotowe. Następnie ja kroję fileta z kurczaka na mniejsze kawałki, smażę go i doprawiam przyprawą kebab-gyros. Przygotowuję dodatki czyli kapustę pekińską kroję, kroję pomidory na plasterki, ogórki również. Cebulę szatkuję. Następnie bułkę wkładam na chwilkę do mikrofali by się podgrzała, i podpiekam na patelni grillowej z dwóch stron.  Wtedy bułka w środku jest mięciutka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Warstwowa Sałatka z Buraczkami 65

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warstwowa sałatka z buraczkami nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek pięknie prezentuje się na stole. Podstawowymi składnikami sałatki są oczywiście buraczki, ziemniaki, marchewka, ogórki kiszone, ser żółty oraz śledzie. Praktycznie wszystkie składniki ścieramy na tarce, jedynie cebulę kroimy w kostkę. Cudowny smak sałatki podkreśla sos na bazie majonezu, jogurty naturalnego i musztardy. Sałatkę serwuje(...)buraczkami, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem. PRZEPIS NA WARSTWOWĄ SAŁATKĘ Z BURACZKAMI Składniki 5 jajek 2 buraczki ćwikłowe 2 małe cebule 2 marchewki 6 śledzi z oleju 5 ogórków kiszonych 150 g żółtego sera 2 ziemniaki 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraczki ćwikłowe ugotować. Następnie obrać

Przepiski.pl
TABBOULEH BULGUR PO LIBAŃSKU 67

syte – Świetny jako aromatyczny dodatek do obiadu – Pełen witamin lunch do pracy – Rozgrzewająca i pełna witamin ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Kasza bulgur – 100g – Ogórek zielony – Pomidory – 3 średnie sztuki – Papryka czerwona – mała sztuka lub połowa większej – Natka pietruszki – posiekana drobno – 2 łyżki – Mięta – garść – posiekana drobno – Czosnek – ząbek – Sól do smaku – Pieprz do smaku(...)połówki pomarańczy PRZEPIS: 1. Kaszę zalej osolonym wrzątkiem w proporcji 1:1, po chwili będzie gotowa i sypka. 2. Pomidora i ogórka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. 3. W podobną kostkę jak pomidory i ogórka, posiekaj cebulę oraz paprykę. 4. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj kaszę bulgur, natkę pietruszki oraz posiekaną miętę. Posól i popieprz

globuskulinarny
Sałatka gyros 72

gyros Czas przygotowania: 45 minut Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros olej do smażenia 1 puszka kukurydzy 1 mała czerwona cebula  1/2 zielonego ogórka węża 4 ogórki konserwowe  1 czerwona papryka 2 szklanki pokrojonej w paski kapusty pekińskiej 3 łyżki ketchupu 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 3 łyżki majonezu(...)kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą i olejem. Odstawiamy na godzinę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni, aż mięso się zezłoci. W międzyczasie cebulę kroimy  w piórka, a ogórki i paprykę w kostkę.  Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z  cytryny, przyprawiamy. Na dnie szklanej salaterki układamy przestudzone mięso wraz z sosem, który powstał podczas smażenia

Kulinarne przygody Gatity
Chrupiący smażony ryż z piklami 72

przyjemny, jakby orzechowy w smaku. Tak czy inaczej, lubisz czy nie, naprawdę musisz spróbować tej techniki przyrządzania ryżu. Inną ciekawostką w przepisie są pikle robione na szybko. Żeby ogórek smakował prawie jak konserwowy wystarczy naprawdę kilka minut kontaktu z octem. Warzywo jest kwaśne, ale wciąż zachowuje w sobie ducha świeżości, co razem daje bardzo przyjemne wrażenie. I kolejna ważna rzecz(...)namnożyć się bakterie. Taki ryż podgrzany może spowodować bardzo poważne zatrucie pokarmowe. Przepis na chrupiący smażony ryż wzorowaliśmy na Bonappetit.com Składniki: 2 jajka 1 szklanka mrożonego groszku 1 mały ogórek 1 pęczek rzodkiewek 2 szklanki ugotowanego ryżu 3 łyżki octu winnego (jabłkowego, ryżowego) 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju Marynowane warzywa Sól Dresing 1 łyżka sosu sriracha, albo innego

Niedzielny kucharz
Surówka z kiszonych ogórków i jabłka 69

Surówka rodem ze szkolnej stołówki. To ciekawa alternatywa dla zwykłego kiszonego ogórka do obiadu. Składniki: kilka ogórków kiszonych 1 jabłko 1/2 cebuli pieprz 1 łyżka oleju Sposób wykonania: 1. Ogórki pokroić w plasterki. Jabłko obrać i również pokroić w plasterki. Można po prostu poszatkować na szatkownicy i ogórki i jabłko. 2. Cebulę obrać, pokroić dowolnie. 3. Wszystko

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkami 129

Udostępnij Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkami – składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 150 g makaronu 4 jajka wielkości L 1 puszka kukurydzy 1 żółta papryka 3 ogórki konserwowe 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron ugotować al dente(...)zimną wodą, a gdy wystygną, obrać i pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z zalew. Paprykę umyć, przekroić na pół, wyciąć białe błonki oraz pestki, pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do miski wsypać makaron, jajka, paprykę, ogórki

niecodziennikpary
Sałatka gyros 89

katalogi. Udostępnij Sałatka gyros – składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki przyprawy do gyrosa 1 / 2 białej cebuli 1 / 2 czerwonej cebuli 1 puszka kukurydzy 5 średnich ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 mała kapusta pekińska lub sałata lodowa 5 łyżek ketchupu 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo(...)smażyć za długo, aby pierś nie zrobiła się sucha. Gorące mięso przełożyć do naczynia z cebulą. Pozostawić do wystygnięcia. Na zimnym mięsie rozsmarować ketchup, na nim rozsypać odcedzoną kukurydzę. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na kukurydzy. W osobnej miseczce wymieszać majonez, śmietanę, oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem, następnie wylać

niecodziennikpary
Boeuf Strogonow 112

Boeuf Strogonow przepis na rosyjski gulasz z wołowiny. Boeuf Strogonow, przepis na ten tradycyjny rosyjski gulasz z wołowiny z kiszonymi ogórkami należy do naszych ulubionych. Strogonow lub węgierska zupa gulaszowa to niemal obowiązkowe dania na każde ważne spotkanie rodzinne lub towarzyskie. W oryginalnej wersji Boeuf Stroganow przygotowuje się z polędwicy wołowej, jednak jej wadą jest to, że twardnieje podczas(...)mniej. Przepis na Boeuf Stroganow bazuje na najlepszej moim zdaniem recepturze pochodzącej z wydanej w 1963 roku książce Kuchnia Polska Rosyjski Boeuf Stroganow to pożywny gulasz z wołowiny z ogórkiem kiszonym i pieczarkami.   Boeuf Strogonow 60 dag polędwicy (może być od "głowy") lub 80 dag rostbefu, udźca albo łopatki około 5 łyżek oleju, ale nigdy oliwy z oliwek

Cztery Fajery
Sałatka makaronowa z kabanosami 70

wieczór roku. Udostępnij Sałatka makaronowa z kabanosami – składniki 100 g makaronu 200 g kabanosów 1 / 2 puszki kukurydzy 1 słoiczek marynowanej papryki 1 / 2 słoika marynowanych pieczarek 4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 czubek łyżeczki chili 1 / 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 / 2 łyżeczki czosnku mielonego sól, pieprz(...)odcedzić, przelać zimną wodą. Kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Marynowaną paprykę pokroić w kostkę lub krótkie paski. Marynowane pieczarki wyjąć z zalewy, pokroić na ćwiartki. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, ketchup, chili, wędzoną paprykę oraz czosnek mielony. Do dużej miski wsypać makaron, kabanosy, kukurydzę, marynowaną paprykę i pieczarki, ogórki

niecodziennikpary
Warstwowa sałatka z mięsem mielonym i mozzarellą 513

różnego rodzaju uroczystości rodzinne, święta, Sylwestra. Podzielna i sycąca. Zaskakująca, przez dodatek mięsa mielonego. 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 2 op. mozzarelli w zalewie 2 czerwone cebule kilka ogórków konserwowych (ja daję dużo, bo lubię) 1 puszka kukurydzy 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego) 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonej papryki(...)ostrą oraz solą i pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę, aż do odparowania z patelni wszelkich płynów. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Kapustę pekińską szatkujemy. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Smaki Na Talerzu
Tatar ze śledzia 77

śledzia , to przewidujemy, że będzie gwiazdą na naszym świątecznym stole. Udostępnij Tatar ze śledzia – składniki 500 g filetów śledziowych w oleju 1 duża czerwona cebula 3 średnie ogórki kiszone 1 słoiczek marynowanych grzybów 4 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy słodko-ostrej (np. czeskiej, horcice) 1 / 2 łyżeczki miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać(...)miodem. Ogórki kiszone i marynowane grzyby pokroić w drobną kostkę. Śledzie odsączyć z zalewy, pokroić na długie paski, a następnie w drobną kostkę. Filety ze śledzi wymieszać z musztarda francuską i słodko-ostrą. Tatar ze śledzia najlepiej prezentuje się ułożony warstwowo, w tym celu można wykorzystać okrągłą wykrawaczkę do ciastek. Taką foremkę ułożyć na talerzu, wyłożyć pierwszą warstwę

niecodziennikpary