Prosta sałatka śledziowa Szybka i smaczna sałatka za śledzi z jabłkiem i ogórkiem wg przepisu z 1963 roku. Prosta sałatka śledziowa, bardzo szybka do przygotowania i wyjątkowo smaczna jest stałą pozycją w naszym domowym menu. Z zaledwie kilku składników: śledzie, jabłka, cebula i ogórki konserwowe lub kiszone wyczarujesz pyszne danie na każdą okazję. Do tego aksamitny sos z żółtek(...)śledzi w oleju. Prosta sałatka śledziowa 400 g filetów śledziowych, solonych lub z oleju 1 nieduże jabłko, wydrążone i pokrojone w drobną kostkę 1 duży ogórek kiszony, ale możesz też użyć ogórków konserwowych 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę opcjonalnie możesz też dodać 1 średni ugotowany ziemniak pokrojony w kostkę
Cztery FajeryMożna je przygotować w wersji mini, czyli wyciąć małe kółka lub w wersji większej (taką miałam ja), czyli z wyciętymi dużymi kółkami. SKŁADNIKI 1/2 czerwonej cebuli 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 pęczek koperku 1/2 słoika buraczków wiórki 150 g serka śmietankowego (np. Almette) 2 płaty śledziowe z zalewy octowej sól, pieprz 6 tostów pełnoziarnistych (można zastąpić chlebem pełnoziarnistym(...)WYKONANIE Buraczki przełożyć na sitko i dobrze odsączyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki również pokroić w niewielką kostkę. Nieco koperku zostawić do dekoracji. Resztę posiekać. Płaty śledziowe dobrze odsączyć ręcznikami papierowymi i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski dodać buraczki, cebulę, ogórki, koperek i serek śmietankowy. Całość przyprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać
Passions hobbies lifeblogu, choć przecież okazji jej przygotowania miałam już kilka! Bardzo lubię taka prostą wersję – z dobrze doprawionym mięsem , świeżą kapustą pekińską. kukurydzą , cebulką , sosem czosnkowym i konserwowym ogórkiem. Nie dodaję nic więcej choć można się pokusić o pomidora, paprykę czy też warstwę keczupu – będzie równie pysznie! Spróbujcie! Będzie idealna na nadchodzące Święta! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka(...)przyprawa gyros – 3 łyżki * oliwa z oliwek * kapusta pekińska – 0,5 główki * kukurydza konserwowa – 1 puszka * cebula biała – 2 szt * ogórki konserwowe – 1 słoik * majonez – 150 ml * gęsty jogurt naturalny – 150 ml * czosnek – 3 żabki * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pamiętajcie, że mięso im dłużej się będzie marynowało, tym smak będzie intensywniejszy
Ostra na Słodkomięsa wołowego 3 bułki do hamburgerów (łącznie 160g) mix sałat (sałata lodowa z burakiem 150g) 1 pomidor 1 papryka czerwona 150g żółtego sera 3 małe ogórki konserwowe Sos 1 cebula czerwona 3 małe ogórki konserwowe 2 ząbki czosnku 6 łyżek majonezu 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 3 łyżki pikantnego ketchupu(...)smażymy, aż pieczywo się przyrumieni. Pomidora, paprykę, ser żółty kroimy w kostkę. Górne części bułki kroimy w dużą kostkę. Aby przygotować sos do hamburgerów , drobno siekamy cebule, czosnek, trzy ogórki konserwowe. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, ketchup i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną chilli. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W misce, w której chcemy podać sałatę, umieszczamy składniki następująco
Przepiski.pldodawać do niej liści sałaty, ponieważ szybko tracą świeżość i psują smak sałatki. Grecka sałatka wiejska proporcje dla 2-4 osób 4-5 dojrzałych czerwonych pomidorów 2 ogórki gruntowe lub 1 duży ogórek szklarniowy 1 średnia cebula czerwona lub biała 2 zielone papryki 10-15 dużych zielonych oliwek lub czarnych oliwek kalamata, są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie(...)Pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę. 2. Przełóż pomidory do dużej miski, w której będziesz podawała sałatkę i lekko posól, aby puściły sok. 3. Przekrój ogórki wzdłuż i usuń pestki. Najszybciej zrobisz to wydrążając je za pomocą łyżeczki do herbaty. Oczyszczone ogórki pokrój w pół centymetrowe plasterki, lekko posól, dodaj kilka kropel octu
Cztery Fajerynasz portfel, ale też nie mamy pewności, czy miejsce, z którego pochodzą, odpowiada polskim standardom. No i smak! Na pewno z tęsknoty, zimą, nie raz skusiliście się na ogórki czy pomidory dostępne w markecie. Ciężko nawet porównać ich smak do tych samych polskich warzyw dostępnych w sezonie. Ja staram się, by moje dania zawierały jak najwięcej, dostępnych na dany(...)natki pietruszki pół pęczka posiekanej bazylii pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku galicyjskiego spora szczypta pieprzu szczypta soli papryka żółta papryka zielona papryka czerwona pół cebuli 2 ogórki gruntowe kilka liści kapusty pekińskiej 8 kromek ulubionego pieczywa opcjonalnie dip z jogurtu naturalnego i czosnkiem galicyjskim Wyszorowaną cukinię kroimy w cienkie plastry i nacieramy oliwą wymieszaną z posiekanymi
Mienta blogjeśli już, wolę chyba tradycyjne hot dogi 5 bułek czosnkowych 5 długich parówek dobrej jakości około 100-150 g żółtej mozzarelli (do pizzy) 1-2 garści rukoli 2-3 ogórki kiszone 2 małe pomidory 1 zielony ogórek 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 1-2 łyżeczki octu (u mnie malinowy) 1 łyżeczka miodu odrobina wrzącej wody sól, pieprz ketchup(...)majonez, musztarda Pomidory nacinamy na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Po usunięciu skórki i gniazda nasiennego kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Zielonego ogórka obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kosteczkę. W małym słoiku umieszczamy olej, ocet, miód i odrobinę wrzątku. Mieszamy dokładnie do połączenia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy
Smaki Na TalerzuPyszne delikatne polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z konserwowanymi ogórkami. To pyszne danie obiadowe będzie wspaniale smakować z ziemniakami, śląskimi kluskami lub kopytkami. Polecam bardzo i życzę smacznego. SKŁADNIKI: Polędwica wieprzowa 500 – 600 g 2 łyżki musztardy Dijon lub ulubionej 4 konserwowe ogórki 1 cebula 3 – 4 ziarna ziela angielskiego 1 -2 listki laurowe(...)potrawę dusić pod przykryciem 30 – 40 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje, potrawę można podlać odrobiną wody. Pod koniec gotowania do sosu dodać musztardę oraz pokrojone w plasterki ogórki konserwowe. Całość ponownie przykryć pokrywka i dusić następne 10 – 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitasię pochwalić, a co! :D Tym razem lekka, pełna witamin, kolorowa sałatka, której podstawę stanowi kasza bulgur, a w niej przepyszne, słodkie borówki wspaniale komponujące się ze słoną fetą, ogórkiem i smażonymi pomidorkami oprószonymi aromatycznymi ziołami. Do tego dodałam sos na bazie mięty z dodatkiem octu winnego i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zachęcam do jej wypróbowania. Sałatka z kaszy(...)dressingiem miętowym Składniki: 1) 100 g kaszy bulgur 2) 200 g borówek 3) 2 ogórki gruntowe 4) garść rukoli 5) 15 pomidorków koktajlowych 6) 200 g fety
Na kulinarnym poligonieSzał na robienie przetworów zimowych w pełni. Ogórki kiszone, konserwowe i z musztardą zrobione, teraz czas na sałatkę szwedzką z marchewką. Jakie Wy przygotowujecie przetwory na zimę, co musi być przygotowane obowiązkowo w Waszych domach? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka szwedzka z marchewką Składniki 4 kg małych lub średnich ogórków ze skórką 80 g cebuli (najlepiej cukrowa(...)średnich marchewek pęczek drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 10 % 8 ząbków czosnki 4 łyżki cukru 3 łyżki soli Instrukcje Ogórki dokładnie myjemy i razem ze skórką szatkujemy na plasterki, marchewki myjemy, obieramy i również szatkujemy, a cebulę kroimy na cienkie plasterki . Wszystkie składniki mieszamy w dużym garnku lub misce i odstawiamy
To co lubię - gotuję i polecamczerwoną. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka meksykańska z kabanosem, kukurydzą i fasolą Składniki 250 g ulubionych kabanosów 200 g sera żółtego (np.gouda) 1 duża papryka czerwona 6 dużych ogórków konserwowych (świetnie pasują również ogórki w musztardzie) 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu sól pieprz Instrukcje Do dużej miski wrzucamy(...)kabanosy pokrojone w plasterki, ser pokrojony w drobną kostkę, paprykę i ogórki pokrojone w kostkę. Kukurydzę osączoną z zalewy i fasolę wypłukaną i osączoną na sitku. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do maku solą i pieprzem, dodajemy majonez lub jogurt. Smacznego :) Artykuł Sałatka meksykańska z kabanosem, kukurydzą i fasolą. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj zapraszam Was po przepis na pastę z tuńczykiem i jajkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasta z tuńczykiem i jajkami Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 średnie ogórki kiszone 2 jajka ugotowane na twardo 100 g sera białego 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku lub pietruszki sól pieprz 1 łyżka majonezu lub jogurtu (opcjonalnie) Instrukcje Tuńczyk osączamy(...)zalewy, ogórki i jajka kroimy na kawałki. Do blendera wkładamy wszystkie składniki i chwilę blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, jeśli pasta okaże się zbyt sucha można dodać majonez lub jogurt, jednak w tym przepisie nie jest to konieczne. Jeśli nie posiadacie blendera ogórki i jajka kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy pozostałe składniki i rozgniatamy widelcem
To co lubię - gotuję i polecamsałatka, którą możecie zjeść o każdej porze dnia. Doskonale sprawdza się latem, kiedy żar leje się z nieba Co potrzeba: 1 sałata lodowa, 400 g pomidorów koktajlowych, 4 średnie ogórki gruntowe ze skórą, 2 opakowania mozzarelli mini (125 g), Sos winegret zrobiony według TEGO przepisu Wykonanie: Robimy sos winegret według TEGO przepisu, odstawiamy do przegryzienia. Do dużej miski dajemy(...)sałatę lodową porwaną w mniejsze kawałki, dodajemy pomidory koktajlowe pokrojone na ćwiartki lub, jeśli są mniejsze, na połówki, ogórki pokrojone w plasterki ze skórą, mieszamy, wlewamy sos winegret, jeszcze raz mieszamy dokładnie. Zostawiamy na 10 minut do przegryzienia składników, dodajemy mozzarellę mini pokrojoną w plasterki, dokładnie mieszamy. Smacznego :)) sałata lodowa, pomidory koktajlowe, pomidorki, koktajlowe, ogórki, ogórek, mozzarella mini
Bułka z Chlebemilość wystarczającą na dwa dni, dlatego użyłam: - 3 butelki kefiru naturalnego 400g - 1 duży kubek jogurtu naturalnego - 130ml koncentratu buraczkowego Krakusa - 1 pęczek młodych buraczków - 2 średnie ogórki - pęczek zielonego koperku - sól i pieprz Na początek posiekane buraczki, korzeń w kostkę i wszystkie liście siekam dość drobno. Gotuję potem do miękkości w leciutko posolonej(...)wodzie, niedużo wody, ledwie do zakrycia ćwikły. Potem studzę, a w międzyczasie przygotowuję resztę, ogórki kroję w drobne słupki lub kostkę, koperek bez grubych łodyg siekam także. Jeżeli ogórek ma przerośnięte Potem wystarczy już tylko w odpowiedniej wielkości naczyniu połączyć kefir, jogurt, wystudzone całkowicie buraczki, ogórki, koperek i koncentrat. Dobrze wymieszać, posolić i popieprzyć
I tu będę miała takie te