ogórki - 26528 przepisów (strona:241/1769)

Zapiekanka ryżowa z wędzonym kurczakiem 430

takich jak zielony groszek, czerwona papryka, czy ogórki. Koniecznie musicie spróbować! ;-) SKŁADNIKI 2 udka z wędzonego kurczaka 300 g ryżu 1 słoik czerwonej papryki konserwowej 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 puszka zielonego groszku konserwowego 1 duża (330 g) kwaśna śmietana 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 150 g żółtego sera 2 kulki mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz, oregano(...)Duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ryż ugotować na miękko z odrobiną soli, przełożyć do dużej miski. Dodać obrane mięso z kurczaka, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, pokrojone ogórki, odcedzony z zalewy groszek, śmietanę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce i również wmieszać w pozostałe składniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki

Passions hobbies life
PASTA JAJECZNA Z SEREM I OGÓRKIEM KISZONYM 237

kanapki? Polecam pyszną pastę kanapkową z jajka z dodatkiem sera i ogórka kiszonego. Jest naprawdę smaczna, bardzo pożywna i nie wymaga dużej ilości czasu w przygotowaniu.  Polecam pastę także na śniadanie Wielkanocne. Do pasty jajecznej użyłam  majonez kremowy  od  Folwark . Składniki: * 5 jajek * 2 ogórki kiszone * 4 łyżki sera startego na dużych oczkach(...)twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (żeby był jeszcze drobniejszy dodatkowo siekam go jeszcze nożem na desce). Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, osuszyć na ręczniku papierowym. Szczypiorek również drobno pokroić.  Jajka, ogórki, ser i szczypiorek umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, musztardę, sól

Zrób to smacznie
Pasta z makreli i ogórka 232

Pasta z makreli i ogórka Połączenie wędzonej makreli z twarogiem, zielonym ogórkiem i cebulą to smaczna pasta na śniadanie, albo kolację. Ogórek dodaje sałatce lekkości, a cebula ostrości. Odrobina curry podkręca smak i nadaje paście charakter. Składniki: 1 wędzona makrela 200 g twarogu (najlepiej półtłustego) 1 ogórek gruntowy (lub pół ogórka wężowego) 1/2 czerwonej lub białej cebuli 1 łyżka śmietany(...)Mięso z makreli obieramy ze skóry i wyciągamy ości. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy twaróg i rozdrabniamy go razem z rybą widelcem, aby konsystencja była w miarę jednolita. Dodajemy śmietanę, jogurt, ogórka startego ze skórką na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną drobno cebulę. Dodajemy curry i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pasta z makreli i ogórka

Trzeci talerz
Sałatka z kurczakiem 229

gotowa. kawałek wędzonego kurczaka  1 saszetka ryżu 2-3 ogórki konserwowe 1 ogórek zielony 1-2 papryki 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula fioletowa ketc hup, majonez sól, pieprz koperek Ryż ugotować i ostudzić.Kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki.Paprykę , cebulę i ogórki pokroić w kostkę.Wszystko razem wymieszać, dodać sól,pieprz , majonez i ketchup

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z tuńczykiem i cieciorką 445

pieprz 1. Do przygotowania sałatki użyłam tuńczyka w wodzie. Odsączamy go na sitku. 2. Cieciorkę i kukurydzę z chili dokładnie płuczemy. 3. Jajka obieramy, kroimy w kostkę, tak samo ogórki, pora i paprykę. 4. Składniki przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. 5. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki oraz majonez. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. 6. Mieszamy wszystko jeszcze raz i odstawiamy(...)sałakę na dwie godziny. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: ciecierzyca , jajko , kukurydza , majonez , na szybko , ogórki , papryka , ryby , sałatka , tuńczyk

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Rybka paprykowo-ogórczasta 195

jakieś 5 minut. Ogórki kroimy w niezbyt cienkie słupki i dorzucamy na patelnię. Dokładamy przecier pomidorowy, po chwili próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po dołożeniu ogórków nie dusimy już zbyt długo, papryka po upieczeniu i smażeniu będzie mięciutka, wręcz będzie się rozpadała, a ogórki powinny pozostać chrupiące. Na koniec, po lekkim ostudzeniu, otulamy usmażoną

Pichceniomania
Sałatka z kiszonych ogórków z musztardą (do obiadu) 179

dodatek obiadowy ze zwykłego kiszonego ogórka.   Sałatka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Ta wersja często gości w moim domu, jak również ogórek z jabłkiem, na który przepis podawałam już wcześniej - klik .     3 ogórki kiszone (duże; u mnie z firmy Krokus ) 1/2 cebuli (małej) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka musztardy słodkiej (*) pieprz Ogórki należy pokroić

Di gotuje
Sałatka śledziowa z jabłkiem i ogórkiem 391

Wczoraj kupiłam w śledzie solone. Uwielbiam śledzie w każdej postaci zwłaszcza w sałatkach. Sałatka śledziowa z jabłkiem i ogórkiem to przepis od ręki. Jabłka i kiszone ogórki zawsze mam w domu. Cebuli też mi nie brakuje. Sałatka śledziowa jest pyszna, taka swojska. Śledzie najczęściej moczę przez noc aby nie były za bardzo słone. Odlewam wodę kilka razy i ponownie(...)zawsze mamy gości na święta, którym śledzie bardzo smakują. Mam więc dla kogo je przyrządzać. Sałatka śledziowa Składniki: 4 porcje 200 g śledzi solonych 1 duże jabłko 3 kiszone ogórki 1 szalotka Sos śmietankowy 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy 2 łyżki majonezu pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Namocz śledzie w zimnej wodzie

codojedzenia
Tuńczyk z ryżem i winogronami 198

trzy w jednym. Idealna na upały, orzeźwia, syci i szybko się robi. Zamiast ogórka świeżego można użyć konserwowy. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju • kiść białych winogron bez pestek • 1 puszka kukurydzy • 4 ogórki zielone małe • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku(...)Wykonanie: • Ryż gotować w osolonej wodzie przez 15-20 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. • Ogórki obrać i pokroić w kostkę. • Ryż wymieszać z kukurydzą, ogórkami i winogronami. • Dodać kawałki tuńczyka, sok z cytryny i wymieszać z majonezem. • Przyprawić do smaku solą i pieprzem

To co kocham
Sałatka Gyros 177

część mojej rodziny wprost za nią przepada. Składniki: • 3-4 filety z kurczaka • 1 przyprawa do gyrosu • 1/2 sałaty lodowej • 1 duża cebula • 5-6 ogórków konserwowych • 1 puszka kukurydzy • 8-10 łyżek keczupu • 8-10 łyżek majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać(...)zalać wrzątkiem na 1 minutę, po czym przecedzić i przelać zimną wodą. Można jej nie zaparzać, ja to robię bo nie lubię smaku surowej cebuli. • Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, sałatę lodową drobno pokroić. • Sałatkę układać warstwami w szklanej salaterce w kolejności od dołu do góry: 1 – kurczak gyros

To co kocham
Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym 185

koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Olej do smażenia Masło Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Szklimy do miękkości. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz(...)oregano, liściem lubczyku i czerwoną papryką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, trochę sera,  następnie połowę mięsa mielonego, połowę ogórka kiszonego, kolejną warstwę sera, resztę makaronu, resztę mięsa mielonego, resztę sera oraz ogórki. Całość zapiekamy przez 25 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku

VioletoweKucharzenie
Sałatka z selera z ziemniakami – kuchnia podkarpacka 221

łatwo dostępne, a przy tym niedrogie. Polecam w zastępstwie za klasyczną sałatkę warzywną. Co do dekoracji, to jest ona bardzo prosta i składa się zaledwie ze skórki z ogórka kiszonego i szczypiorku. Wygląda ciekawie, a jej wykonania nie wymaga żadnych umiejętności i zajmie zaledwie kilka minut. Przepis pochodzi z publikacji „Eurogalicja od kuchni”, a przekazały go Panie z Koła Gospodyń(...)pięknymi zdjęciami podkarpackich, galicyjskich potraw, wykonanymi przez Tadeusza Poźniaka – „Tradycja, smak i wdzięk” oraz ciekawa „Księga tradycji i smaków Eurogalicji”. Składniki: 200 g selera 200 g ziemniaków 100 g ogórków kiszonych 100 g cebuli szczypiorek sól i pieprz majonez Seler i ziemniaki myjemy szczoteczką, zalewamy zimną wodą i gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w paski lub kostkę

Trzeci talerz
Ravioli z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorkiem cielęcym i żółtkiem sous vide, z sałatką z nasturcji, szczawiu i wędzonego 211

godziny. Przecedź przez gęste sitko. Żółtko połącz z musztardą, octem i solą, ubijaj stopniowo dodając olej, dopraw do smaku. Ravioli z kiszonego ogórka  1 łyżeczka agaru 200 ml soku z kiszonych ogórków 150 ml wody 4 jajka Posiekane ozory  Odrobina wędzonego oleju Sól i pieprz do smaku Płatki bławatka (opcjonalnie) Jajka ugotuj w kąpieli wodnej w temp(...)przez 2 godziny, wystudź. Agar wymieszaj z wodą, sokiem z kiszonych ogórków i szczyptą soli, zagotuj mieszając, dopraw do smaku. Wylej na płaskie talerze warstwę 2-3 mm, połowę posyp płatkami kwiatów (opcjonalnie). Odstaw na blat do zastygnięcia. Przy pomocy ringów cukierniczych w dwóch rozmiarach wytnij koła z galaretki. Posiekane ozory wymieszaj z odrobiną wędzonego oleju i dopraw

SzczyptaSmaQ
Pasta z makreli 195

Coś na kanapki..bez mięsa...bo rybka wędzona..a dokładniej pasta z ryby wędzonej , jajek i ogórka kiszonego.. 2 makrele wędzone  3 jajka ugotowane na twardo  1 cebula 2 ogórki kiszone 1- 2 łyżki majonezu  1 -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu  sól,pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę(...)Ogórki i cebulkę pokroić w kosteczkę.Z makreli usunąć ości, rozdrobnić widelcem i połączyć z jajkami, ogórkiem i cebulką. Dodać majonez, ketchup, przyprawy i wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Ogórki konserwowe najlepsze domowe 159

niezbyt kwaśne. Przepis dostałam od mojej mamy, która robi takie ogóreczki od ... zawsze jak pamiętam. Dziś dzielę się nim z Wami i życzę smacznego, pałaszując pysznego korniszona. Składniki: ogórki gruntowe do każdego litrowego słoika: 3 plastry marchewki, 1/2 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 1 pokrojony ząbek czosnku, 1 kwiatostan kopru(...)łyżek soli 2,5 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml) Przygotowanie: Do wyparzonych słoików włożyć: plastry marchwi, czosnek, koper, ziele angielskie, czarny pieprz, chrzan, liście laurowe i gorczycę. Umyte ogórki ułożyć ściśle w słoikach. Składniki zalewy dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach, zakręcić wieczka.  Następnie pasteryzować słoiki, wstawiając je do do kąpieli wodnej

Codziennik Kuchenny