buraki - 8865 przepisów (strona:224/591)

Tradycyjny barszcz ukraiński 120

liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz ukraiński - składniki proporcje dla 5-6 osób 500 g surowych buraków czerwonych, obranych o pokrojonych w cienkie słupki lub małą kostkę 400 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę 1 duża drobno pokrojona cebula 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 marchewka(...)cebulę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu około 3 do 4 godzin. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu przecedzić. Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński Pokrojone buraki podsmażyć na patelni przez około 10 minut i dodać do wywaru, dołożyć ziemniaki  i gotować na niewielkim ogniu około 15-20 minut. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę

Cztery Fajery
Barszcz ukraiński 152

ulubionych jesienno-zimowych zup. Gęsta, aromatyczna, sycąca, słodko-słono-kwaśna. Do niej chrupiące grzanki, kleks śmietany i natka. Więcej nie trzeba :).  Przepis na barszcz ukraiński: 3-4 ugotowane buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera (pomijam) mała cebulka 3-4 ziemniaki kawałek białej kapusty 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek 3-4 suszone grzyby(...)ziemniaki, kawałek pora, ew. cebulkę, dolać 1,5 l wody (lub rosołu w wersji mięsnej), zagotować i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w paski: kapustę, buraki i fasolę. Gotować kolejne 10 minut. Po czym dodać sól, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Zestawić z ognia, dodać zakwas, ew. podgrzać, ale nie dopuścić

Rodzinka w kuchni
Smoothie bowl z burakiem, wiśniami i jagodami 141

gęsty koktajl następnie przełóż do miseczek i udekoruj różnymi orzechami, tworząc w ten sposób pożywne śniadanie. Koktajl wzbogaciłam dodatkiem suszonych buraczków, które zmieliłam w pył. Możesz także użyć ugotowanego buraka (ok. ½ małego buraka). Jeżeli nie przepadasz za tym warzywem, nie martw się, jego smak tu jest niewyczuwalny. Składniki na 1 większą porcję lub 2 mniejsze 100g mrożonych wiśni (w sezonie(...)świeże) 80g mrożonych jagód (w sezonie świeże) 15g suszonych buraczków  (lub sproszkowanego buraka, ewentualnie 1/2 małego ugotowanego buraka) 200g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia Kilkanaście migdałów do dekoracji Opcjonalnie do dekoracji 1 łyżeczka wiórków kokosowych, orzechy laskowe, kilka płatków migdałowych Przygotowanie: Suszone buraczki zmielić na mąkę np. w młynku

Fabryka pomysłów
Czerwony barszczyk z pieczonymi buraczkami 105

Gessler , barszczyk nie jest dodatkowo zakwaszany kwasem buraczanym. Ja przepis nieco zmodyfikowałam, a na koniec doprawiłam jednak zupę sokiem z domowych, kiszonych buraczków. Bardzo polecam! składniki 800 g buraków kilka baldachów kopru ( miałam zamrożone) 1 cebula 1 łyżka octu 3 ząbki czosnku skórka obrana z 1 kwaśnego jabłka 1.5 l dobrego bulionu mięsnego garść prawdziwków 1/2 l wody(...)octu, gotować na małym ogniu tak długo, aż buraczki będą miękkie.  Upieczone buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Do gotującej się zupy dołożyć starte buraki i wywar z gotowania grzybów. Zagotować, zdjąć z ognia.  Dodać 3 ząbki  czosnku i skórkę z 1 kwaśnego jabłka. Odstawić barszcz na noc w chłodne miejsce

Stare Gary
Pasta ze slonecznika i kiszonego buraka 104

Składniki 2 szklanki kiszonych buraków 2 szklanki słonecznika ziarna 2-3 lub więcej ząbki czosnku obrane szczypta(...)soli i pieprzu do smaku opcjonalnie Wykonanie Ziarna słonecznika namoczyć na noc w wodzie,tak aby były wszystkie przykryte. Rano odcedzić z wody. Obrany czosnek zmiksować z ziarnami i burakami. Posolić i popieprzyć według potrzeby i pierwszy kęs tej pasty był dla mnie dziwny ,ale spożywając następny ,coraz bardziej byłam pewna ,że ją zrobię sama i będzie u mnie

mojej kuchni
Kotlety mielone i ćwikła 101

Dodatki: Dla mnie świetnie komponują się mielone z ćwikł ą i tak najczęśc iej j e przyrządzam , ale oczywiście jest mnóstwo innych dodatków do tego dania. Ćwikła składniki: buraki ok. 4 małych (ugotowane obrane i starte na tartce) chr zan 2 łyżki ( ilość zależy od ilości buraków) ocet balsamiczny mała łyżeczka (lub trochę soku z cytryny) s zczypta

Na moim talerzu
Różowy chłodnik 112

zawsze u mnie w lodówce, chociaż kiedyś go nie jadłam). W lecie tego nam trzeba lekko, zdrowo i bardzo smacznie! Składniki:  3 porcje Pęczek botwinki lub dwa mniejsze buraki (kupuję już ugotowane) Ogórek zielony Pęczek rzodkiewki (ok. 10 główek) Szczypiorek Koperek 2 duże kubki jogurtu naturalnego kefiru lub maślanki sól, pieprz czarny mielony, pieprz zielony mielony Jajka(...)łyżce masła przez kilka minut. 2. Dodajemy wodę, tyle by przykryła buraczki, i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy łyżkę soku z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia.  Jeżeli używamy buraków ugotowanych ścieramy je na tartce na dużych oczkach.  3. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewkę ścieramy na tartce, siekamy drobno koperek i szczypiorek. 4. W misce

Na moim talerzu
Koktajl bananowy z czerwoną pomarańczą i burakiem 121

się da. Są soczyste, słodkie i idealnie smakują w każdej postaci. Najczęściej jem na surowo jako przekąskę lub w postaci koktajlu. Koktajl bananowy z czerwoną pomarańczą i burakiem smakuje cudownie i zdrowo, bo dodałam do smaku nieco miodu. Pyszny koktajl w środku zimy to jest to! Moc witamin!  Aby dodać więcej włoskiego smaku koktajl podałam z chrupiącymi(...)migdałami, które idealnie komponują się z pomarańczą. Koktajl bananowy z czerwoną pomarańczą i burakiem / 2 porcje Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 czerwona pomarańcza 1 banan 1 mały burak miód do smaku kilka migdałów ze skórką do podania Przygotowanie: Jogurt przelewamy do kielicha blendera. Banana obieramy i wrzucamy do jogurtu. Pomarańcza czerwoną obieramy najlepiej bezpośrednio nad kielichem

Moja smaczna kuchnia
Sałatkowe menu na Sylwestra i Nowy Rok 143

buraków z fetą Ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka

Kulinarne przygody Gatity
Warstwowa sałatka śledziowa z mozzarellą 175

cytryny 200 g majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 250 g mozzarelli, startej na tarce 3 średnie ugotowane w mundurkach ziemniaki, starte na tarce 3 średnie ugotowane buraki, starte na tarce 4 jajka ugotowane na twardo, starte na tarce 4 ogórki kiszone, starte na tarce sól, pieprz szczypiorek do dekoracji   Przygotowanie(...)przekładaj warstwowo w szklanej misce lub w mniejszych słoikach. Zacznij od śledzia, następnie nałóż porcję sosu. Potem ziemniaki oprószone solą, znów sos. Po czym warstwa buraków, jaj i ogórków kiszonych.   Na sam koniec starta mozzarella. Jako dekorację kapka sosu i posiekany szczypiorek.     Z grany duet   Inspiracją dla tego

kuron.com.pl
Sałatka z buraków 186

moim stole wigilijnym. Składniki: - 2 średniej wielkości ugotowane buraki (mogą być gotowe) - 1/2 czerwonej cebuli - 4 jajka - 150 g sera żółtego - 4-5 łyżek majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Buraki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach (jeżeli trzemy kupne to trzeba je odsączyć po tarciu). Ser i jajka również trzemy na tarce a cebulkę kroimy na drobną

Kulinarne życie
Barszcz ukraiński – czernichowski 108

Barszcz ukraiński – czernichowski Barszcz ukraiński to gęsta od warzyw zupa , która ma wiele wariantów . Tyle ile domowych gospodarstw . Ale podstawowe składniki są niezmienne czyli każdy powinien zawierać buraki , ziemniaki , kapustę ,włoszczyznę i koncentrat pomidorowy . Barszcz czernichowski , różni się tym, że zawiera także fasolę , czosnek i czasami suszone grzyby . Jest to niezwykle popularna zupa na Ukrainie(...)ugotowanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 – 5 ziemniaków 5-6 suszonych grzybów ( można pominąć ) 2-3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 1/2 szklanki zakwasu z czerwonych buraków lub 4 łyżki octu sól , pieprz czarny do smaku gęsta śmietana około 2-3 łyżki Żeberka płukamy , dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka . Dodajemy do nich obrane

Ogrodnik w podróży
ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą, kruszonką... 87

tradycyjne 7 dag,mleko letnie 1 pełna szklanka, mąka tortowa 60 dag, szczypta soli, jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, fasola czerwona 1 puszka, burak czerwony średni 1 sztuka, jabłka szara reneta 4 sztuki, cynamon 1 łyżeczka KRUSZONKA: 100 gram miękkie masło, 100 gram cukier, 150 gram mąka tortowa, puder cukier do posypania ciasta fasolę(...)czerwoną wylać na sito i do rozdrabniacza, dodać burak obrany i pokrojony na talarki, wszystko dokładnie rozdrobnić drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1/4 szklanki mleka letniego, łyżkę mąki i dokładnie rozmieszać, misę przykryć talerzem na 30 minut w ciepłym miejscu do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić jajka, wlać resztę letniego mleka, dodać fasolę z burakiem

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka świąteczna ze śledziem 132

matias 1 cebula czerwona 5 pomidorków koktajlowych 1/4 ananasa świeżego 2 mandarynki 1 pomarańczo 1/2 szklanki oleju lnianego 1/3 szklanki rodzynek sułtanek  1 garść orzechów włoskich 1 burak pieczony pieprz czerwony 1/2 opakowania roszponki Formę od tarty smaruję olejem, układam warstwowo arkusze ciasta filo. Końce wystające za mocno odcinam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni(...)podpieczonym cieście filo, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe, ananasa pokrojonego, mandarynki cząstki obrane z błonek. Pomarańczo obieram i kroję na plastry. Dodaję do sałatki. Śledzie , cebulę, rodzynki też dodaję. Z buraka pieczonego wykrawam gwiazdki i nakłuwam je na wykałaczki. Na końcu posypuję pieprzem czerwonym. Przed podaniem polewam resztką oleju lnianego

wesoła kuchnia
Gwiazdkowa sałatka śledziowa 292

śledziem w roli głównej, którego smak idealnie komponuje się z tradycyjnymi warzywami, marynowanymi pieczarkami i delikatną słodkością jabłek. Składniki: 350g śledź 3 marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 małe buraki 1 jabłko 1 czerwona cebula 450g marynowanych pieczarek odsączonych z zalewy 2 pęczki natki z pietruszki(...)sól pieprz majonez Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki. 2. Marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Buraki również ugotować ale w osobnym naczyniu, obrać i pokroić w kostkę.  3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę

Szalona Kuchnia Eweliny