buraki - 8865 przepisów (strona:215/591)

Sałatka król stołu 92

stołu to danie, które po prostu rządzi na stole. I chociaż składa się tylko z 4 głównych składników i sosu, swoim smakiem zachwyci każdego, kto ją wypróbuje. Składniki: 5 buraków średniej wielkości upieczone w skórce zawinięte w folie aluminiową (ok. 1,5 h w 180 stopniach) mix sałat z roszponką ser feta prażone płatki migdałów SOS łyżka miodu(...)łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy łyżeczka musztardy sól i pieprz Sposób przygotowania: Kładziemy połowę mixu sałat w miseczce, polewamy połową sosu, buraki pokrojone w kostkę, resztę sałaty, pozostały sos, feta pokrojona w kostkę i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Smacznego. Autor przepisu: Renata Szczytkowska Artykuł Sałatka król stołu pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Biszkopt z konfiturą morelową i orzechami 72

zamrażarki, tym co zrobione zapobiegawczo.  Sznury lampek rozplątywane nie bez irytacji. Omawianie przebiegu kolejnych dni - z kim, do kogo, o której, z czym. Trwa pogoń za rybami i burakami. Któż by przypuszczał, że można tęsknić za pogonią za burakami. Ślędzę ten przedświąteczny maraton z dystansu,  dzięki tym, co relacje przesyłają, wciąż ją uaktualniając. Zapewne nie tylko

Kronika Piekarnika
kiszonka-kapusta z burakami 89

Składniki 1 kg kapusty 4 marchewki 2 buraki 1 seler 1 główka czosnku 20 gramów soli Opcjonalnie 1 szklanka wody pozostałej z gotowania ziemniaków. Wykonanie Kapustę szatkujemy drobno, -chodzi o to, aby nie zawierała zgrubiałych części liści. Marchewki, buraki i seler ścieramy na drobne wiórki, Warzywa mają dość dużo cukru, dlatego dodanie ich do kapusty przyspiesza proces kiszenia

mojej kuchni
kiszonka-kapusta z burakami 89

Składniki 1 kg kapusty 4 marchewki 2 buraki 1 seler 1 główka czosnku 20 gramów soli Opcjonalnie 1 szklanka wody pozostałej z gotowania ziemniaków. Wykonanie Kapustę szatkujemy drobno, -chodzi o to, aby nie zawierała zgrubiałych części liści. Marchewki, buraki i seler ścieramy na drobne wiórki, Warzywa mają dość dużo cukru, dlatego dodanie ich do kapusty przyspiesza proces kiszenia

w mojej kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 51

Szybkie, proste i trochę świąteczne. Najlepsze oczywiście z tartymi burakami. Ostatni słoik buraków wylądował jednak u mojego brata, więc mięcho zostało wchłonięte z mizerią. Też super. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo tartego chrzanu (lub dwie łyżki ze słoiczka) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 liść

Kardamonovy
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami 71

ziemniaki z jogurtem też będą spoko. O, albo kładzione kluski. Taaak, kładzione kluski też będą pasowały. Jeżeli chodzi o dodatki, dziś zjedliśmy polędwiczki z kaszą gryczaną i sałatką z buraków . Buraki zawsze dobrze sprawdzają do tego typu obiadów. Jeżeli nie macie pomysłu co zrobić na najbliższe święta na obiad, ugotujcie polędwiczki wieprzowe. Robi się je bardzo sprawnie

Kardamonovy
Śledź pod pierzynką z buraczkami 77

Teściowa. Połączenie tak pyszne, że uwielbiam się nim raczyć całe święta! Polecam i Wam Co nam trzeba? 4płaty śledziowe- ja kupuje gotowe Matjasy 3 duże ziemniaki ugotowane 3 duże buraki czerwone ugotowane 1 biała cebula 2 ogórki konserwowe Majonez 4 jajka szczypiorek sól i pieprz do smaku Robimy! Śledzie moczymy w wodzie. Następnie kroimy je w kostkę Jajka gotujemy(...)twardo, studzimy i rozdzielamy białka od żółtek. Białka tarkujemy na grubych oczkach. Buraki tarkujemy na grubych oczkach na wiórka. Ogórka konserwowego siekamy na kosteczkę, tak samo cebulę Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Szykujemy miskę Na dnie układamy warstwę buraczków-połowę. Na to wykładamy majonez, następnie cebulkę, połowę ziemniaków i połowę białek. Lekko oprószamy solą i pieprzem, dajmy warstwę majonezu

Latosiowydom
Jak zrobić czerwony barszcz wigilijny 201

uszkami lub pierogami.  Najlepszy barszcz wigilijny jest tylko na domowym zakwasie. Wiec na 4 lub 5 dni przed Wigilią nastawiamy zakwas na barszcz. A oto składniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku liść laurowy łyżka soli Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i zalewamy po brzeg gorącą osoloną wodą. Odstawiamy(...)warzywa nie wystawały z wody. Zakwas zlewamy bez warzyw, łączymy z bulionem drobiowym lub wywarem z samych warzyw. Wywar z warzyw gotujemy około godziny na marchewce, pietruszce i kilogramie buraków, które na końcu wyjmujemy. Do smaku dodajemy sól, pieprz i łyżkę octu. Dodajemy zakwas i już wystarczy zamieszać. Podajemy z ugotowanymi wg  przepisu uszkami  lub  pierogami

prawdziwe jedzenie
HIT Sałatka śledziowa z burakami 78

zwykle będzie hitem każdej imprezy.      filety śledziowe 350 g 4 ugotowane ziemniaki 1 jabłko 2 cebule śmietana , majonez, jogurt ( razem ok. 300 g ) 3 ugotowane buraki 2 jajka na twardo        Porcja dla 4-5 osób. Śledzie wymoczyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać pokrojone ziemniaki, jabłko, cebule, buraki i jajka. Mieszamy

Smaczne moje
BARSZCZ CZERWONY- CZYSTY 103

Mikołaj Rej w " Żywocie człowieka poczciwego", zachęcam do poczytania. Tymczasem mój przepis dopieszczony od samego początku do końca.   Składniki:  4-5 małych czerwonych buraków  1 jabłko ze skórką  2 łyżki cukru  8-100 ml octu jabłkowego kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe  duży ząbek czosnku sól, pierz, majeranek   Sposób przygotowania(...)Buraki obrać, pokroić w kostkę.  Jabłko podzielić na małe części.  Umieścić składniki w garnku, zalać wodą (2 cm nad powierzchnią), gotować ok. 30 min.  Po tym czasie dodać ocet jabłkowy, gotować dodatkowo 10 min.  Na koniec dodać przeciśnięty czosnek, cukier oraz majeranek.Doprawić solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej wody.   Zupę

pieprzny smaczek
Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 95

idealnego to nie lada wyzwanie. Musi on smakować tak, by można było za nim zatęsknić w oczekiwaniu na kolejne Święta. Doskonały wigilijny barszcz wymaga dobrego zakwasu, wysokiej jakości słodkich buraków i wprawy przy gotowaniu. W zależności od regionu Polski do jego przygotowania używa się świeżych lub pieczonych buraków. Można go gotować na wywarze warzywnym lub grzybowym. Przyrządzać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paszteciki z gęsiną 87

gęsi zrobiliśmy już teraz i jest to kolejna pyszna potrawa, która czeka na świąteczny czas w zamrażalniku. Będzie ona idealnym dodatkiem do świątecznego czerwonego barszczu zrobionego z zakwasu z buraków. Paszteciki z gęsiną podpieczone w piekarniku pozwolą na odpoczynek od gotowania, a jednocześnie zachwycą rodzinę i gości swoim smakiem. Udostępnij Paszteciki z gęsiną – składniki Nadzienie z gęsiną(...)nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 20-25 minut , aż wierzch ciasta stanie się złocisty. Paszteciki z gęsiną podawać na ciepło lub zimno z barszczem z czerwonych buraków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Paszteciki z gęsiną pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Polskie " caprese" 93

Polacy nie gęsi i swoje caprese mają :). Z okazji Mikołajek częstuję Was pyszną przystawką z naszym wspaniałym polskim burakiem. Szczerze mówiąc byłam ciekawa jak to smakuję ale z całego serca Wam polecam . Jeśli nie macie bazylii wersja z majerankiem jest równie smaczna. Polecam Wam spróbować - zwłaszcza jak w ferworze świątecznych przygotowań zostanie Wam kawałeczek buraka :) Składniki: - 2 opakowania sera typu(...)mozarella - 1 mały ugotowany burak - olej lniany, sól, pieprz, majeranek lub bazylia do smaku Na początek , ubrana w rękawiczki kroję buraka w plastry. To samo robię z serem. Wszsytsko razem układam naprzemiennie. Polewam oliwą, przyprawiam. Podaję z grzankami lub plastrami bułki paryskiej

Kuchnia Pełna Emocji
Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną – przepis krok po kro 65

PRZEPIS NA ZUPA BURACZKOWA Z KAPUSTĄ CZERWONĄ Składniki: 2 cebule 3 lyżki oleju 1 kg ziemniaków 1 plaster (150-200g) kapusty czerwonej 3 łyżki soczewicy czerwonej 4 nieduże buraki 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego Jak zrobić zupa buraczkowa(...)Dodajemy również soczewicę. Potem zalewamy wodą wszystko (1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 25 minut. Ja gotowałam w szybkowarze 8 minut. Następnie dodajemy buraki pokrojone w drobną zapałkę, ocet jabłkowy, czosnek i majeranek i gotujemy jeszcze 10 min ( w trybie zwykłym bez ciśnienia). Finalnie doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną

Dorota Smakuje
Kanapkowy mus buraczany z pomarańczą i orzechami 75

Świąteczne. Pierwsza już dziś :) To mus buraczany z bardzo aromatyczną pomarańczą i orzechami włoskimi oraz pinii, delikatnie podsmażany na równie aromatycznym oleju Rydzowym od SEMCO  . Składniki: 1 duży burak ok 300g 1 ząbek czosnku sok z 1 pomarańczy garść orzeszków pinii garść orzechów włoskich  3 łyżki oleju Rydzowego od SEMCO sól i pieprz do smaku  Przygotowanie(...)buraka myjemy, osuszamy i owijamy folią aluminiową następnie pieczemy w 200 C przez godzinę. Na patelni wlewamy olej i podsmażamy czosnek, do tego wrzucamy obranego i pokrojonego w większą kostkę buraka, następnie podsmażamy ok 4 min i zalewamy wszystko sokiem pomarańczowym, przykrywamy i dusimy ok 5 minut. Ostudzone składniki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy orzechy i doprawiamy solą i pieprzem

Niezły Młynek