buraki - 8865 przepisów (strona:203/591)

Barszcz wigilijny 186

grzyby zostawiamy do farszu do uszek, a wywar do barszczu) kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe ocet lub sok z cytryny do smaku koncentrat z buraków (domowy lub gotowy - lubię koncentrat firmy Kraku s) 2 ząbki czo snku   majeranek sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Włoszczyznę oczyszczamy, zalewamy wodą(...)gotujemy do miękkości. Dodajemy też ziele ang ielskie, pieprz, liście laurowe, łyżeczkę soli . Kiedy warzywa będą miękkie, wyłączamy gaz. 2. Do wywaru warzywnego dodajemy wywar grzybowy, koncentrat z buraków (ilość wedle uz nania do smaku), całość podgrzewamy (ale nie zagotowujemy). 3. Do barszczu dodajemy zmiażdżone ząbki c zosnku, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość przecedzamy i do barszczu dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony z botwinką 218

miękkości. 2. Botwinkę i buraki myjemy dokładnie, liście tniemy na średniej szerokości paseczki, a obrane buraczki ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Kiedy wa rzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę. Chwilkę gotujemy. (Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego). 4. W osob nym naczyniu mieszamy śmietanę

Kuchnia domowa Ani
Ćwikła z chrzanem 180

Klasyczny dodatek do głównego dania. Składniki: 4 ugotowane buraki 3-4 łyżeczki tartego chrzanu sól i cukier do smaku sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Ugotowane buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej na dowolnych oczkach. 2. Do buraczków dodać chrzan i sok z cytryny, wymieszać, doprawić cukrem i solą do smaku. 3. Buraczki należy schłodzić

Kuchnia domowa Ani
Barszcz wigilijny 445

przygotować samodzielnie zakwas na wigilijny barszcz . A jeśli zdecydujecie się na kupny zakwas, poszukajcie sprawdzonych, miejscowych, naturalnych producentów. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. około ½ litra zakwasu na barszcz 2 duże buraki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 opalona na ogniu cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 2 - 3 ziarenka ziela(...)angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 100 g suszonych grzybów 1 łyżeczka majeranku szczypta cukru sok z cytryny sól. pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu

W kuchni Katie
Barszcz na zakwasie 194

zakwasu . Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków . Składniki: włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki) 1 surowy burak 1-2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu ok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach) ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej(...)czosnku 1-2 łyżeczki majeranku cukier sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do dwóch litrów wody dodajemy obraną włoszczyznę, obranego surowego buraka pokrojonego na plastry oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy. Gdy wywar się zagotuje, zmniejszamy ogień na mniejszy (rosół ma tylko pyrkać), a następnie gotujemy powoli do czasu

Poezja smaku
Barszcz czerwony -wegeteriański 154

listki laurowe i sol. Gdy buraki sa miekkie,wylowic je lyzka cedzakowa i ostudzic.Wywar z gotowania burakow to podstawa naszej zupy.Czesc burakow zetrzec na grubych oczkach tarki.Starte buraki wrzucic do wywaru . W nastepnej kolejnosci dodac ugotowane warzywa z przyprawami.Calosc podgrzac.Zanim sie calosc zagotuje dodac lyzke octu,zeby barszcz nie stracil koloru. Cebule pokroic w koste,podsmazyc na zloty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 142

warzywny. Przygotowanie barszczu najlepiej rozlozyc w czasie,wtedy nie odczujemy trudu gotowania.Najdluzszy etap to gotowanie burakow,bo w zaleznosci od wielosci moze potrwac to nawet 2 godziny. Dlatego ugotujmy buraki dzien wczesniej ,najlepiej od razu wiecej .Bedziemy mogli przygotowac wtedy wiecej buraczanych dan,np.buraczki zasmazane. Przepis na barszcz pochodzi z "Kuchni Polskiej". Skladniki na 6 osob: 400 g ugotowanych(...)garnku i zalac 1,5 l wody.Cebule przecieta na pol przyrumienic na plycie i razem z listkiem laurowym i zielem angielskim dodac do garnka.Gotowac do miekkosci. Ugotowane wczesniej buraki obrac i zetrzec na grubych oczkach tarki.Dodac do ugotowanego wywaru z warzyw,doprowadzic do wrzenia ,nie gotowac i odstawic przynajmniej na 2 godziny. W garnku do ktorego przecedzimy przygotowany wywar

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zamiast barszczu 187

jestem szaloną wielbicielką barszczu. W ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już(...)smaku, dodatek dyni, choć sam w sobie niezbyt wyczuwalny, idealnie łagodzi smaki. Całość rewelacyjnie smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać. Zupa krem z buraków i dyni Składniki: (na 4 porcje) 2 szalotki 500 g buraczków 1 jabłko 750 ml bulionu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyżeczki chilli w płatkach 1/2 łyżeczki majeranku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kotlety buraczkowe z kuskusem 109

nietypową, ale bardzo smaczną wersję! Połączenie zdrowego kuskusu i tak samo zdrowych buraczków z aromatycznym tymiankiem tworzy fantastyczne danie , w sam raz na letni obiad. Polecam! SKŁADNIKI : * ugotowane buraki – 2 szt * kuskus(...)szkl * czosnek – 3 ząbki * sezam – 3 łyżki * duże jajko – 1 szt * suszony tymianek – 0,5 łyżeczki * sól , pieprz * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kuskus zalewamy wrzątkiem. Ugotowane buraki obieramy , ścieramy na dużych oczkach , a następnie mieszamy z kaszą. Dodajemy sezam , posiekany czosnek i jajko. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem. Z masy formujemy kotleciki i układamy na blasze

Ostra na Słodko
Chłodnik litewski 139

będzie eksperymentów. Będzie prosto, klasycznie i tradycyjnie. Prezentuję zdrowy i smaczny chłodnik litewski. Idealny na upalne dni. Doskonale orzeźwia, jest lekki i smakuje wyśmienicie. Składniki: 3 średniej wielkości buraki(...)pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki lub małosolne 3 ząbki czosnku 500 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki  kwaśnej śmietany sok z cytryny pęczek koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z buraków i śledzi 283

Matias 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 3 ogórki kiszone 4 pełne łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Buraki i ziemniaki dobrze umyć i ugotować w łupinach (w oddzielnych garnkach). Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Filety śledziowe wyjąć z zalewy i osuszyć z nadmiaru oliwy. Śledzie i ogórki

Oryginalny smak
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 217

bardzo istotną dla nas zaletą jest ich super kruchość, a to już zasługa użytych mąk. Nie zawierają niezdrowego białego cukru, który nie ma żadnych wartości odżywczych, syrop z buraka zawiera m.in.magnez, wapń i żelazo. Polecam te ciacha zarówno dla ich walorów smakowych jak i zdrowotnych... W końcu zawierają dużo amarantusa, czyli skwalenu, a to super oczyszczenie organizmu. Zawsze można sobie(...)piekłam już w różnych wariantach. Przepis z bloga MAG  . Składniki: - 100g mąki kukurydzianej - 100g mąki ryżowej - 80g mąki z nasion amarantusa - 250g zimnego masła - 100g syropu z buraka cukrowego lub dowolnego innego syropu np.ryżowego, orkiszowego - 80g skrobi kukurydzianej -120g wiórków kokosowych - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 40g amarantusa ekspandowanego (dałam z melasą) W misie miksera umieścić mąki: ryżową

Smaczne Zdrowe
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 177

Korzystamy z dobrodziejstw jakie podarowała nam jesień i dziś po raz kolejny u nas w roli głównej dynia . Tym razem w towarzystwie słodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami(...)mamy gotowych możemy przygotować je choćby dzień wcześniej podgotowując i zamarynować robiąc zalewę z cukru brązowego i octu balsamicznego z dodatkiem cebulki i jabłek, lub po prostu dać zwykłe buraki pokrojone w kostkę:).  Ser także kroimy w kostkę Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy. W miseczce mieszamy rózgą śmietanę, mleko i jaja, przyprawiamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku

Symfonia Smaków
czerwone placki z sokowirówki... 145

Składniki: 3 duże buraki czerwone, 2 sztuki marchew, 2 sztuki jabłka, 2 małe jajka, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka vegeta, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba sok wyciśnięty(...)potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba śmietana słodka, 1/2 łyżeczki soda oczyszczona na placki z użyciem buraka zainspirował mnie przepis u: http://majaskorupska.blogspot.com / moja innowacja przepisu jest taka, że wypróbowałam pozostałości po wyciśnięciu soku w sokowirówce i zrobiłam je wg swojego smaku suchy miąższ z buraków, marchwi, jabłek wymieszać z jajkami, pieprzem, przyprawą kucharka do masy wlać wyciśnięty sok, tyle

W Mojej Kuchni Lubię
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 412

Zachęcam do gotowania barszczu na zakwasie właśnie, ma on niepowtarzalny smak, i według mnie ma zdecydowanie głębszy i pełniejszy aromat niż ten gotowany tylko na słodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka  domowej warzywnej pasty bulionowej  lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego(...)litra   zakwasu na czerwony barszcz 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy buraki, kwasek cytrynowy i pastę bulionową. Jeśli nie mamy pasty dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dolewamy kwas buraczany, przyprawiamy, dobrze podgrzewamy, pilnując, aby barszcz się

Kulinarne przygody Gatity